מה הגורם האמיתי לירידה בתוצר האמריקאי למרות שוק העבודה החזק?

התעלומה האמריקאית ששוברת את ההגדרה הכלכלית למיתון: איך יכול להיות שהתוצר קטן אבל המשק האמריקאי לא מפסיק לייצר משרות והמשכורות עולות? ייתכן שהתשובה נמצאת במחסני החברות
 | 
telegram
(6)

אחד הוויכוחים הלוהטים בעולם הכלכלה הבנלאומית הוא האם ארצות הברית נמצאת במיתון. כל כך לוהט עד שעורכי וויקפדיה חסמו את הערך מיתון (recession) לשינויים בעקבות "קרבות עריכה" בערך האפרפר בימים רגילים שלא בדיוק מושך תשומת לב המונית. 

על מה הויכוח? ההגדרה המקובלת על פי רוב למיתון היא התכווצות בתוצר בשני רבעונים עוקבים - בדיוק מה שקרה בארצות הברית בחצי השנה הראשונה של שנת 2022. ברבעון השני ירד התוצר ב-0.9% (קריאה ראשונה) בהמשך לירידה של 1.6% ברבעון הראשון. מצד שני, המילה מיתון מתחברת לתמונות של מפעלים נסגרים, ירידה בצריכה, שורות ארוכות של מחפשי עבודה בתורות לראיונות - תמונות שפשוט לא קיימות כיום בארצות הברית, או כמו שפאוול אומר שוק העבודה החזק פשוט לא מסתדר עם הגדרה של מיתון: "אני לא חושב שארצות הברית נמצאת כעת במיתון" אמר פאוול, "ישנם פשוט יותר מדי חלקים של הכלכלה שפועלים בצורה טובה מדי". 

אז איך יכול להיות מצב כזה שהתוצר יורד כבר חודשים ארוכים אבל נוצרות כל העת משרות חדשות, ותלושי המשכורת מראים מספרים גבוהים יותר ויותר? ייתכן שהתשובה נמצאת במחסנים, או במילים אחרות - במלאי. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אחד הגורמים שהציתו את הירידות ברבעון הקודם היו הדוחות החלשים של הקמעונאיות דוגמת וול מארט WALMART +3% WALMART 86.6 +3% WALMART סגירה:0 פתיחה:86.32 גבוה:88.29 נמוך:85.91 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: או טארגט TARGET CORP -1.07% TARGET CORP 154.88 -1.07% TARGET CORP סגירה:0 פתיחה:156.15 גבוה:158.42 נמוך:154.01 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: . אלו המשיכו להוריד תחזיות גם לאחר הדוחות הקודמים. המילים שחזרו על עצמן היו "מלאי גבוה". וול מארט הצליחה בינתיים להוציא אזהרת רווח גם בשבוע שעבר תחזיות גם ברבעון הנוכחי, אך דווחה על התקדמות בנושא ההשתלטות על המלאי. 

מהו מלאי? מוצרים שמוחזקים על ידי העסקים ולא נמכרו עדיין. העסקים צברו מלאי גבוה בתקופת התפרצות הביקוש לאחר הקורונה ולאור קשיי שרשראות האספקה, אז התקשו העסקים להשיג מוצרים, ולכן ביצעו הזמנות בקצב גבוה מהרגיל כדי להתגבר על הבעיה. אך החישובים לא היו נכונים והחברות נתקעו עם מלאי יקר וגבוה מדי. הדבר גורם לאותן חברות להפחית באופן דרסטי הזמנות של מוצרים חדשים, למרות שהמכירות שלהן עצמן ממשיכות באותו אופן. לפי הערכות, הפחתת ההזמנות מהיצרנים גרמה לירידה של 2% בתוצר ברבעון האחרון - כלומר יותר מהירידה הכוללת בתוצר. ניתן לומר אם כן כי עודף הפעילות בסוף 2021 (אז עלה התוצר בצורה חדה) גרם לתוצר להראות נמוך באופן מלאכותי במחצית הראשונה של שנת 2022. 

העובדה שזו הסיבה לירידת התוצר לאו בהכרח מבשרת טובות. שתי השפעות שליליות יכולות להתפתח מכך - בסופו של דבר המפעלים שלא מקבלים הזמנות חדשות יצרטכו להאט פעילות ואולי גם לפטר עובדים. אמנם חלק גדול מהמוצרים בארצות הברית מיובאים, אבל בסופו של דבר ישנם גם לא מעט מפעלים בארצות הברית עצמה, ובנוסף יבואנים וגורמים נוספים בשררשת הערך שיפגעו מעצירת ההזמנות מהמפעלים. בנוסף, העלייה במלאים פרושה לחץ להנחות מצד העסקים שצריכים להיפטר מהמלאי, מה שעלול לגרום לירידה ברווחי החברות. 

מצד שני, ייתכן שזה מעיד דווקא על מכה קלה בכנף של הכלכלה האמריקאית ושהחששות ממיתון אכן מוגזמים כדברי הפד. אם אכן המלאים הם הגורמים לירידה בתוצר, וכעת הם נמצאים תחת שליטה בקמעונאית הגדולה ביותר - וול מארט, ייתכן שהמצב מתחיל להתאזן ובקרובי יחזרו החברות להגדיל את ההזמנות מהמפעלים לרמה נורמלית, ולחזור לתמחור רגיל של המוצרים. במצב כזה שוק העבודה ימשיך להיות חזק ויציב, וגם הצמיחה בתוצר תחזור לרמות יותר נורמליות והמיתון הטכני יגמר. 

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    מצד אחד, מצד שיני ,שלישי רביעי…… (ל"ת)
    אבי 01/08/2022 07:40
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    פאטה מורגנה
    פאקה 01/08/2022 01:00
    הגב לתגובה זו
    2 0
    המספרים מארה"ב זה כמו המספרים מסין . . אין לזה שום קשר לחוקי הכלכלה . אולי זה הפרשי מטבע . מחיר הנפט או בכלל טעות שיתקנו בהמשך כי שכחו לספור את המלאי . של התוצרת הלא גמורה שיושבת במחסן .
    סגור
  • 4.
    הבעיה שסחורה שיושבת במחסנים עולה הרבה כסף בגלל האחסון
    ברק 31/07/2022 20:40
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ובמצב הנוכחי הצרכן האמריקני אגר כבר מספיק דברים שהוא קנה במהלך הקורונה עם הצקים מהממשלה, מי שקנה מכונית או טלוויזיה לא יחליף בשנים הקרובות. תוסיפו לזה את זה שלהרבה צרכנים לא נשאר כסף לקנות דברים לא חיוניים בגלל האינפלציה ברמה שאנשים הפסיקו לשלם את חשבונות הטלפון שלהם לAT&T ושהפד מעלה את המחיר של האשראי ותקבלו ארמגדון לעסקים הקטנים וסכנה של פשיטות רגל. לדעתי הפד יחזור להרחבה כמותית ויוריד את הריבית לאפס שוב בחצי שנה הקרובה ויכול להיות שהממשלה תחזור לתת לאנשים או לעסקים כסף.
    סגור
  • 3.
    המלאים לא נמדדים כחלק מהתוצר
    ברונכזאורוס 31/07/2022 20:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הצריכה הפרטית היא הצריכה הסופית של מוצרים קמח לתחנת קמח לא נמדד כחלק מהתוצר אלא אם אם הוא נמכר לצרכו הסופי זוהי ההגדרה של צריכה פרטית וזו גם הבעיתיות בכל העניין.
    סגור
  • 2.
    הספור יותר מורכב.
    סוקרטס 31/07/2022 19:08
    הגב לתגובה זו
    3 0
    התמ"ג לא כולל את סה"כ היבוא לארה"ב. החודש היבוא לארה"ב היה גבוה ביותר, (דבר שלא בא לידי ביטוי בנתוני התמ"ג ), כך שנתוני ההתכווצות בשיעור 0.9% אינם מתארים את מצב הכלכלה הריאלי.
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    הסיפור קצת שונה
    נ.ש. 31/07/2022 18:17
    הגב לתגובה זו
    4 1
    כי רוב הבעיה עם המלאים הם מלאים שוליים. נהיינו שבחלק מהמוצרים יש עודף היציע ובחלק חוסר גבוה (זה דבר נורמלי בשיבוש הספקה שיש דברים כאלו). כך שזה לא הסיבה. הסיבה לשוק העבודה החזק היא שבעקבות הקורונה נהיה ביקוש גבוה לעובדי הייטק (חלק בגלל ירידה בתפוקה. וחלק בגלל דרישות חדשות של שוק העבודה) והעובדה שהמענקים הגבירו את הביקוש לעובדים פשוטים ויצרו אפקט דומינו שהעובדים בתורם אחרי שקיבלו את המשכורות יצרו ביקוש. אז למה הצמצום בכלכלה? בגלל ירידה בתפוקה ובגלל שהאפקט נעצר. המשמעות היא שאם זה ימשך עוד רבעון נראה היצף של פיטורים שיסבירו את המצב. כרגע השווקים מתמחרים ירידה בריבית בגלל זה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות