העולם מפחד מפלישה של סין לטייוואן – למה זה מסוכן לשוק המניות?
אחד המקומות הנפיצים ביותר בעולם, ובמקביל גם אחד החשובים ביותר לכלכלת העולם הוא טייוואן. סין עדיין סבורה שטייוואן שייכת לה ושולחת אחת לתקופה רמזים עבים ומסרים מאיימים. זו חבית חומר נפץ, אבל היא לא היתה כל כך מאיימת אם העולם לא היה נשען טייוואן כיצרנית השבבים הגדולה בעולם. שבבים הם חומר הגלם של הכלכלה העולמית וזה בא לידי ביטוי בשנתיים האחרונות עם המחסור בשבבים על רקע בעיות שרשרת האספקה במיוחד שבבים מתקדמים שטייוואן אחראית על ייצור 90% מחומר הגלם הזה.
ולכן, הביקור הצפוי של משלחת אמריקאית לטייוואן כה מלחיץ ומטריד את המשקיעים. יו"ר בית הנבחרים האמריקאי ננסי פלוסי צפויה בקרוב לערוך ביקור היסטורי בטייוואן וזאת אחרי שבפעם האחרונה שהממשל האמריקאי שלח משלחת לטייוואן היתה ב-1997. סין כמובן לא מרוצה מהרעיון. הממשלה הקומוניסטית איימה להגיב אם פלוסי תבקר בטייוואן, שאותה היא רואה כמחוז סיני.
הביקור לא אמור להיות פרקטי, בעיקר דיבורים, ונראה שגם סין תתאפק מלהגיב בצורה קשה או אלימה. אבל אצל הסינים אי אפשר לדעת כשהביקור הצפוי ממחיש עד כמה הכלכלה העולמית רגישה ותלויה בייצור מטייוואן. זו אחת הסיבות, אפילו המרכזית שהממשל האמריקאי סיפק בשבוע שעבר חבלת סיוע של 54 מיליארד דולר לתעשיית השבבים והגדיר אסטרטגיה של ייצור מקומי, אבל זה לא יהיה מחר בבוקר. אינטל מקימה עכשיו שורה של מפעלים בארה"ב, אך הכניסה שלם לייצור תיקח זמן.
ולמרות שנראה שסין היא לא רוסיה וטייוואן היא לא אוקראינה, המשקיעים צריכים לקחת בחשבון את האופי הבלתי צפוי מטבעו של הגיאופוליטיקה. יש דברים שנראים בלתי סבירים יום אחד, שיכולים להתרחש למחרת. מייסד ברידג'ווטר, ריי דליו , סבור כי יש סיכוי של 30% למלחמה בין ארה"ב לסין בשנים הקרובות. טייוואן היא הטריגר הסביר ביותר ללחימה. הסיכוי לעימות ללא מלחמה הוא כמובן גדול יותר.
- מלחמת הסחר עולה מדרגה - המאבק על השבבים: טראמפ, TSMC והשיקולים האסטרטגיים של ארה"ב
- לא רק אצלנו: צפון קוריאה נערכת למלחמה עם הדרום; סין מאיימת על טייוואן
החשש ממלחמה כזו, גם אם כעת זה לא נראה באופק, צריך להיות משוקלל על ידי המשקיעים. גם אם הסיכוי נראה לכם נמוך, תתייחסו אליו, כי התוצאה שלו קשה, ההשלכות יהיו כה מאוד משמעותיות לכלכלה. רוב השבבים המתקדמים הנדרשים למערכות הגנה צבאיות ולשירותי מחשוב ארגוניים מיוצרים בטייוואן. טייוואן אחראית ליותר מ-90% מייצור השבבים המתקדמים. רוב הייצור הוא במפעלי טייוואן סמיקונדקטורס שנוסדה ב-1987 שמוכרת בקצב העולה על 60 מיליארד דולר בשנה. היא חברת השבבים הגדולה בעולם וחזקה במיוחד בשבבים המתקדמים לרבות ייצור השבבים למעבדים העיקריים בתוך האייפונים של אפל (AAPL), שבבי סמארטפונים המשמשים את קוואלקום (QCOM) ומעבדי מחשב למכשירי מיקרו מתקדמים (AMD). מתיחות ו-או עימות צבאי בטייוואן עלולים להקפיא את כל ייצור השבבים של טייוואן ויהיו לו השפעות הרסניות לאורך שרשרת האספקה הטכנולוגית עבור רבבות חברות ועבור כל הצרכנים בעולם. זו תהיה מכה גדולה לכלכלה העולמית. יו"ר TSMC, מארק ליו, אמר בתקשורת האמריקאית כי לא יהיו מנצחים במצב של גלישה לעימות ומלחמה - "זה יהיה הרס של הסדר העולמי. הנוף הגיאופוליטי ישתנה לחלוטין". בינתיים, כל חברות השבבים המובילות בארה"ב חשופות מאוד לסין. חלק גדול מהמחזור שלהן הוא מכירות לסין כשקוואלקום, אינבידיה, אינטל ו-AMD, מוכרות בסין 66%, 26%, 26%, 24% מסך המחזור שלהן, בהתאמה. כל עימות יכול להשפיע גם על אפל שכמעט כל מכשירי האייפון שלה מיוצרים בסין.
ואולי המכירות והתלות הכלכלית ההדדית הזו בין סין לארה"ב הם דווקא חדשות טובות. העובדה שכלכלות הטכנולוגיה של ארה"ב וסין כל כך שלובות זו בזו, מעידה על סיכון גם בצד השני – בסין. עימות בטייוואן ישפיע לרעה על הכלכלה הסינית. לא רק על הכלכלה האמריקאית או הכלכלה המערבית.
- 11.[email protected] 02/08/2022 20:08הגב לתגובה זוברגע שננסי פלוסי תעזוב את איוואן. סין תגיב בהתאם - כמו שאנו יודעים היא לא פרייארית
- 10.אמיר 02/08/2022 14:45הגב לתגובה זוזו הסיבה היחידה לבעיות שלנו... עמות בין ארה"ב לסין ימחוק את שוק המניות, אבל אין מה לדאוג כי לא יהיה עולם
- [email protected] 02/08/2022 20:11הגב לתגובה זונראה לי שארהב בדרך לעשות שוב פעם טעות כמו בויאטנאם- מה להם ולטיוואן - יש גבול בלהיות השוטר העולמי. שיפסיקו לדחוף את האף שלהם במקומות לא להם
- 9.ירון בן נון 02/08/2022 14:34הגב לתגובה זועם לכל העולם המרוסק חשוב שקט.ולעבור את המצב הכלכלי האיום..אז למה ארהב עושה הכל כדי לפוצץ מצב שקט.??חשבתי שהשמאלנים מחפשים שקט תעשיתי ...האמריקאים רק גורמים לתהו וואו בעולם ובכוונות זדון.
- 8.שץ 02/08/2022 14:28הגב לתגובה זוטאיוון מבחינה גיאוגרפית אי. מדינה דמוקרטית שחיים בה עשרות מיליוני אנשים. היא קיימת כישות מדינית עוד מימי מלחמת האזרחים. לשלושים מיליון איש שחיים על אי יש זכות להגדרה עצמית. מעצמות תמיד יכולות לדרוש שטח. כמעט תמיד הוא היה "שייך" להן פעם. בטח מעצמה כמו סין.
- 7.בץ 02/08/2022 12:34הגב לתגובה זוטיוואן היא תמיד הייתה חלק מסין
- 6.שוק המניות יושפע חזק מאוד מספיק אם יהייה רק מתח בין המדינות וסנקציות כלכליות. (ל"ת)גוני 02/08/2022 11:48הגב לתגובה זו
- 5.א-ב 02/08/2022 11:46הגב לתגובה זותלות היא בעייתית. בשבבים, במזון, באנרגיה, במים בכל תחום. טמטום הגלובליזציה שייחס משקל לא מתקבל על הדעת ל"שורה התחתונה" יצר כשלים מסוכנים למערב. לא לסינים שתבונה של מאות שנים מנחה אותם. גם אנחנו צריכים שיהיה לנו תכנון ממוקד לדבר. על האמריקאים אין לסמוך על האירופאים עוד פחות והשכונה שלנו מחורבנת במיוחד. להשקיע בטכנולוגיה באמצעי הגנה ביכולת ייצור עצמית במלאים מתאימים ובבטחון תזונתי.
- 4.נ.ש. 02/08/2022 11:34הגב לתגובה זועם רוסיה אוקראינה. סין מביאה בינתיים על פי פרסומים טנקים לאי מול טייוואן (ולא שאני מבין מה היא רוצה לעשות עם זה) ואני מאד מקווה שלא יהיה כלום אבל נקודת ההנחה שלא יהיה כלום היה גם בפעם הקודמת
- 3.גם פלישה של ארה"ב למקסיקו לא טובה לשוק המניות...חמאס להפחיד... (ל"ת)אנונימי 02/08/2022 11:05הגב לתגובה זו
- 2.אני הילד 02/08/2022 10:58הגב לתגובה זוכלומר השקעה בתנודתיות גבוהה מאד ובעיקר שקיים סיכון קונקרטי שההשקעה תרד ל 0. גילוי נאות אני מושקע בסין. ו
- 1.לרון 02/08/2022 10:55הגב לתגובה זואוגוסט לא יהיה חודש טוב כמו יולי
- חודש מעולה וגם אוגוסט צפוי וספטמבר וגם יוני ומאי היו (ל"ת)יולי היה 02/08/2022 16:17הגב לתגובה זו