קרוז
צילום: kevin-bluer from unsplash

סקטור בסכנה; מה צופן העתיד לחברות הקרוזים?

החברות המובילות בסקטור שקועות בחובות גדולים, שבסביבה של עלייה בריבית, מערערים את המאזנים; בנוסף, הן רחוקות מרווחיות; מתחילת השנה ירדו המניות במעל 40%, האם יצליחו החברות לעבור את המשבר?

עומר רוסו |

חברות הקרוזים בצרות - החובות מהקורונה גדולים בעוד שהרווחים רחוקים. קארניבל CARNIVAL CORP כבר מדללת משקיעים דרך גיוסים, ורויאל קאריביאן ROYAL CARIBBEAN CRUISES מפספסת תחזיות, אליהן מצטרפת היום גם נורבג'יאן NORWEGIAN CRUISE שמנייתה יורדת 11% וגוררת את קארניבל לירידה יומית של 7% ואת רויאל קריביאן לירידה של 6%.

נורבג'יאן קרוז רשמה ברבעון השני הפסד מתואם של 478.3 מיליון דולר, או 1.14 דולר למניה, הרבעון העשירי הרצוף שהחברה רושמת הפסד, על הכנסות של 1.19 מיליארד דולר. אנליסטים ציפו להפסד של 88 סנט למניה  על הכנסות של 1.26 מיליארד דולר.

במבט לרבעון השלישי, הנהלת החברה אומרת שהיא ממשיכה לראות ביקוש צרכני חזק, אך אמרה שהיא לא יכולה לספק תחזית קונקרטית יותר בהתחשב בתנודות המקרו-כלכליות. עם זאת, החברה הוסיפה כי היא ממשיכה לצפות להפסד נקי ברבעון השלישי של 2022. נשאלת השאלה, איך החברה צופה ביקוש צרכני חזק, אך עדיין לא בטוחה בעצמה בשביל לתת תחזית ספציפית, וכל זה כשיש בעיה במאקרו - כלכלת ארה"ב בהאטה ואפילו מיתון? הנהלת החברה הוסיפה כי עליית מחיר הדלק משפיעה על העלויות וצפויה להשפיע על הרווח למניה. 

החששות ממיתון פוגעות במיוחד במניות של חברות המספקות מוצרים שנחשבים למותרות. הרי בסביבת העלאות ריבית, ההלוואות יקרות יותר, כך גם המשכנתאות, אדם אשר לא מצליח לעמוד בהחזר המשכנתא, או שמצליח ונשאר לו קצת בצד, כנראה שלא יכוון את הכסף הנותר לשיט מפנק, וזה פוגע בחברות הקרוזים.

שלוש השנים הקשות עם גלי קורונה חוזרים ונשנים שזרעו אי וודאות והוציאו את החשק של האנשים להיות כלואים באותו חלל עם אלפי אנשים במשך שבוע, הפך את המסעות המפנקים לאחרונים בשרשרת המזון של צרכני הנופש. החשש ממיתון, עליית הריבית והאינפלציה שפגעה בכיסי הצרכנים כמו גם העלייה בהוצאות על דלק, משכורות ושאר הוצאות לא עושות חיים קלים לחברות הקרוזים.

ביוני האחרון, הוציא אנליסט מורגן סטנלי המלצת מכירה עם הורדת מחיר יעד לקרניבל - הוא צופה הפסד של 900 מיליון דולר בשנת 22, מה שיסמן לקארניבל את השנה השלישית הרצופה של הפסדים. ההורדה נבעה מצפי להמשך הגבלות בריאות במהלך החורף, ועלויות גבוהות של הדלקים בשל מחירי הנפט. במורגן סטנלי, מעריכים כי חוב החברה ומינופה הוא גבוה באופן יוצא דופן, כשהחוב נטו של החברה עומד על 30 מיליארד דולר, כמעט פי שלושה ממה שהיה לפני הקורונה. מחיר היעד שנתן האנליסט הוא 7 דולר למניה, אך בתרחיש הפסימי נתן אופציה כי עלולה לפשוט רגל, ותהיה חייבת לדלל את המשקיעים כדי לגייס כסף.

והתזה שלו לא איחרה להתממש כאשר שבועיים לאחר מכן קרניבל דיללה את המשקיעים בהנפקת מניות. קרניבל הנפיקה מניות בשווי של מיליארד דולר, במחיר מניה של 9.95 דולר למניה, ואמרה שהכסף ישמש ״למטרות מנהליה של החברה, לרבות שינוי מבנה החוב לשנת 2023״. 

קיראו עוד ב"גלובל"

ברויאל קאריביאן המצב גם לא מזהיר. החברה לא מצליחה לייצר רווחים בעשרת הרבעונים האחרונים, בעוד שההכנסות מטפסות לאט מדי. החוב הנקי ברויאל קאריביאן נמוך משמעותית מהחוב של קרניבל, ועומד על 16 מיליארד, חלק מהחובות הוא לפירעון בשנה הקרובה, כשלחברה מזומנים בסך 2.1 מיליארד דולר בלבד.

 

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה