למה אני לא מתרגש מאזהרות הרווח של ענקיות השבבים והאם זה הזמן לקנות מניות בתחום?

תעשיית השבבים הגיעה ב-50 שנים לחצי טריליון דולר וב-10 השנים הקרובות תגדל בחצי טריליון נוספים; הטווח הקצר בעייתי, אבל משקיעים בטווח הארוך לא צריכים לתת לרעשי רקע לבלבל אותם
 | 
telegram
(5)

בימים האחרונים, נשיא ארצות הברית ביידן חתם על תוכנית אמריקאית שאפתנית לממן מתקני ייצור חדשים של צ'יפים-שבבים, על אדמת ארצות הברית. התוכנית החדשה עברה את בתי המחוקקים האמריקאיים בתמיכה נדירה של כל מפלגות הבית (הרפובליקנים והדמוקרטים).

המשמעות של התוכנית גדולה - ארצות הברית קיבלה החלטה לנסות ולשנות את המגמה המתחזקת בשנים האחרונות של מעבר מתקני ייצור בתחום השבבים למזרח הרחוק. על מנת להשפיע וליצור תנועה נגדית, ארצות הברית התחייבה להשקיע מעל 53 מיליארד דולר (ארה"ב) בסבסוד ישיר של מתקני ייצור חדישים לשבבים - באמריקה.

למרות שהמהלך האמריקאי מרשים, ראוי לשים לב כי הכספים יושקעו בענף במהלך 8 השנים הקרובות. רק על מנת לתת לנו סדרי גודל, הרי שהשקעות ההון של חברה בודדת בענף - חברת מיקרון (Micron) האמריקאית בייצור שבבים, הגיעה כבר לכ-10 מיליארד דולר (ארה"ב) בשנה. כך שהתוכנית האמריקאית אינה מרשימה במיוחד. ייתכן והסיבה לתוכנית של "רק 53 מיליארד" הוא החשש מגידול ממשי בהוצאות הממשלה שמוביל להגברת האינפלציה (והחוב הלאומי האמריקאי התופח).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

כלומר, אולי המהלך קטן מדי ומאוחר מדי, אבל לכל הפחות זה צעד בכיוון הנכון. ארצות הברית חוששת ובצדק רב, מריכוז גדול מדי של יכולת ייצור השבבים העולמי - במדינות המזרח כמו סין, טיוואן קוריאה הדרומית וכו'. נראה שישנה תמיכה רחבה ואפילו גורפת בקרב מקבלי ההחלטות בוושינגטון, שמדובר על סוגיה בעלת חשיבות לאומית ואסטרטגית לארצות הברית לטווח הרחוק. ראשי הקונגרס האמריקאי, ביחד עם הנשיא, הכריזו כי הם רוצים להחזיר את ארצות הברית לחזית תחום הייצור הטכנולוגי.

תעשיית השבבים העולמית ידעה עדנה גדולה בתקופת הקורונה. אזרחי העולם שהיו מוגבלים בתנועה ובסגרים שונים, יצרו ביקושים אימתניים למוצרי טכנולוגיה; אנשים קנו הרבה יותר מחשבים ניידים ואישיים, טלפונים חכמים, מכוניות מתקדמות, מוצרי חשמל שונים וכו'. בנוסף - מגפת הקורונה, והגידול בתעבורת האינטרנט שבעקבותיה, הביאה גם לגידול משמעותי בביקושים המוסדיים הגדולים של שבבים לתעשיית מחשוב הענן העולמי.

תחום מחשוב הענן נשלט על ידי שלוש שחקנים גדולים ומוכרים: אמזון (Amazon), מיקרוסופט (Microsoft) וגוגל (Google). חברות אלו, עם תקציבי הענק ומוקד רווחיות ממשית בתחום מחשוב הענן, ייצרו ביקושים גדולים ומשמעותיים לתעשיית השבבים.

אבל הביקושים הגדולים בתקופת הקורונה באו במקביל גם לשינויים מרחיקי לכת בתחום הלוגיסטיקה העולמית, ולקשיים ממשיים בשרשרת האספקה העולמית. יצרני שבבים ברחבי העולם התקשו למצוא את כל חומרי הגלם הנדרשים להם. כמו כן, בתקופת הקורונה היה מחסור ממשי בכוח אדם זמין ומיומן שיכול לתפעל את מתקני הייצור המתקדמים לצ'יפים. בנוסף, בגלל בעיות בתחום ההובלה הימית - יצרני השבבים לא הצליחו לעמוד בלוחות הזמנים של ההזמנות. התוצאה הייתה קיטון בהיצע.

מגפת הקורונה העולמית הובילה לשילוב המעניין של ביקושים מוגברים והיצע מוגבל. כתוצאה, המחירים של שבבים האמירו ותרמו תרומה נאה לאינפלציה העולמית, שאנו חווים כיום. כמו כן, למרות הקשיים הרבים של חברות השבבים בתחום הייצור, הרי שעליות המחירים הנרחבות הובילו אותן לרווחיות מוגברת ומפתיעה. ולא זו אף זו – בנוסף לרווחיות הגדולה של חברות ייצור השבבים בתקופת הקורונה, הרי שכעת החברות האמריקאיות כמו אינטל (Intel), מיקרון (Micron), אינבידיה (Invidia) ואחרות - יזכו לסבסוד נדיב של הדוד סם, שפתח את הארנק ומוכן לממן מתקני ייצור חדישים ומשוכללים.

אזהרות בשרשרת
למרות כל החדשות הטובות לענף בכלל ולחברות האמריקאיות בפרט, משקיעים רבים מודאגים מאוד. תעשיית ייצור השבבים האמריקאי נותן איתותים לא טובים בחודשים האחרונים. במקביל להכרזה של ממשלת ארצות הברית, מיקרון (Micron) הזהירה השבוע על היחלשות ממשית בביקושים לשבבים. כתוצאה, מיקרון הכריזה על הקטנה ניכרת בתחזית ההשקעות ההוניות לשנת 2023. האזהרה של מיקרון, היא רק האחרונה בשרשרת של ידיעות לא טובות לתעשיית השבבים. לפני ההצהרה של מיקרון באה אינבידיה (Invidia) בתחילת השבוע והודיעה על כך שלא עמדה בציפיות המכירות שלה, ולפני שבועיים אינטל (Intel) הפתיעה את שוק ההון עם ההכרזה על קיטון ממשי בביקושים והפסדים ממשיים לרבעון הראשון של 2022.

כל אלו הינם תוצאה ישירה וממשית לסימנים להאטה במכירות של מוצרים עתירי שבבים כמו: מחשבים אישיים וניידים, טלפונים חכמים, מכוניות משוכללות ואפילו שרתים לתחום מחשוב הענן. נראה כי הביקושים הגדולים של שבבים מתקופת הקורונה – הולכים ונעלמים. על כן, למרות ההכרזה של ממשלת ארצות הברית על תוכנית סבסוד לתעשיית השבבים האמריקאית, מניות הענף נמצאות דווקא במגמת ירידה.

תעשיית ייצור השבבים ידועה כענף מחזורי במיוחד הכוללת תקופות גאות של הרחבה והשקעות הוניות גדולות ותקופות שפל של צמצום ועודפי ייצור ניכרים. נראה כי שוק ההון מתקשה להכריע אודות עתיד הענף. הסיבה לכך נעוצה בפער הגדול שבין התחזיות של הטווח הארוך, הצופות הכפלה של הביקושים לשבבים עד סוף העשור, לבין הטווח הקצר הכולל האטה ממשית בביקושים (פוסט קורונה).

למשקיעים מומלץ שלא לתת לרעשי הרקע לבלבל אותם, ולהתמקד דווקא בטווח הארוך יותר. ראוי לבחון את מניות תעשיית ייצור השבבים באופן יותר אסטרטגי ובקנה המידה התואם את גודלם. לתעשיית השבבים העולמית לקח כ-50 שנה להגיע להיקף מכירות של חצי טריליון דולר (ארה"ב), והוא צפוי תוך כ- 10 שנים לצלוח את קו ה-טריליון דולר (ארה"ב).

תחזית זו לטווח הארוך, נשענת על יותר מביקושים נקודתיים של מגפה עולמית מפתיעה. היא מתבססת על מעבר לעולם שבו לשבבים יש דומיננטיות הולכת וגוברת בכל תחומי החיים. קשה להתעלם מהמהפכה הטכנולוגית המהירה הסוחפת את העולם, ולקראת הכניסה של רכבים אוטונומיים משוכללים, הקצב רק ילך ויגבר. הביקוש העולמי לשבבים צפוי לגדול מאוד בשנים הבאות, ולהתרחב לתחומים חדשים וחדשניים.

נראה כי ההכרזות של חברות ייצור השבבים האמריקאיות נועדו יותר לצרכים פוליטיים, מול מקבלי ההחלטות בוושינגטון, ופחות מבטאים קיטון ממשי ומתמשך לטווח הארוך בביקושים לשבבים. החברות האמריקאיות מיטיבות לשחק את המשחק, מנצלות את תקופת הפוסט קורונה, ומציגות מול מקבלי ההחלטות מצג של חברות מסכנות, בשוק מורכב, עם הרבה חוסר וודאות. אבל לאמיתו של דבר, חברות אלו נמצאות במקום הנכון ובזמן הנכון. הם יקבלו סבסוד נאה מהממשל האמריקאי, יקימו ויפתחו מתקני ייצור חדשים באמריקה וימשיכו להרוויח עוד שנים רבות.

בשבוע האחרון נוכחנו לראות מן הצד האחד תוכנית אמריקאית גדולה למימון וסבסוד ייצור השבבים באמריקה. ומן הצד השני, הכרזות חוזרות של חברות ייצור הצ'יפים על קיטון בביקושים וברווחיות. ההאטה בביקושים של תקופת הפוסט קורונה עלולות לבלבל משקיעים רבים, שחושבים שהענף סובל מירידה אסטרטגית וארוכת טווח בביקושים למוצריה. אבל, בחינה קצת יותר מעמיקה תגלה שהביקושים ארוכי הטווח לשבבים צפויים רק לעלות ולעלות, ואינם באמת מושפעים מהותית מהחזרה לשגרה שלאחר מגפה עולמית.

 
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    יש הבדלים בין החברות
    גיא 15/08/2022 12:11
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אינטל עברה את השיא, המחולל הכנסות העיקרי שלהם בנסיגה שרתים מגמה זהה קיימת גם בכרטיסי רשת. כל מספקי הענן בסוף יפתחו וייצרו הכל לבד. אינבידיה זה סיפור אחר יש להם טכנולגיה שאין לאחרים בענף הכי צומח ML.
    סגור
  • 4.
    סיכום יפה של המצב (ל"ת)
    הקורא 13/08/2022 14:24
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 3.
    השקעה טובה מאד ל 5 שנים ויותר ... (ל"ת)
    שי לפידות 11/08/2022 14:28
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 2.
    מסכים רק הערה.
    נ.ש. 11/08/2022 12:05
    הגב לתגובה זו
    5 0
    המינרלים לייצור שבבים נמצאים במזרח הרחוק וסין שולטת ב90% מהם. כך שאני לא מבין מה הם מרוויחים מהשקעות של ארה"ב. לגבי המכירות מצב של האטה בשוק העולמי ידחה את הצמיחה של ענף השבבים
    סגור
  • 1.
    בהחלט מרחיב דעת, תודה רבה (ל"ת)
    איתן 11/08/2022 10:43
    הגב לתגובה זו
    14 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות