מדד המחירים ליצרן ירד לראשונה מאז אפריל 2020 - אופטימיות להמשך?

מדד המחירים ליצרן הראה ירידה של 0.5% מהחודש הקודם וייתכן שמהווה אינדקציה להמשך החלשות האינפלציה, אולם ייתכן שהציפיה לשינוי מדיניות הפד' אופטימית ומוקדמת מדי
 | 
telegram
(5)

המדד שמושך את מירב תשומת הלב בהקשר של האינפלציה הוא מדד המחירים לצרכן (CPI) שהתפרסם אתמול וגרם לזעזוע חיובי במדדי המניות בוול סטריט. היום מתפרסם אחיו הקטן והפחות רועש, אך ייתכן שלא פחות חשוב - מדד המחירים ליצרן - שלא גרם כל כך לזעזוע בשווקים, לא חיובי ולא שלילי, אך ייתכן שהוא לא פחות חשוב בטווח הארוך.

בעוד מדד המחירים לצרכן מודד את האינפלציה בפועןל לצרכנים, מדד המחירים ליצרן מתייחס למחירים אותם משלמים היצרנים כדי לייצר. בדרך כלל הקשר בין שניהם הוא לא ישיר, שכן לעיתים היצרנים יעלו מחירים אם יתאפשר להם גם אם המחירים שהם משלמים לא עלו, ולהיפך, לעיתים הם יספגו עליה בעלויות הייצור כיוון שירגישו שעליית מחירי המוצרים הסופיים לא תתקבל בהבנה בשוק ותוביל לירידה במכירות. אולם לאורך זמן ישנה קורולציה בין שני המדדים, שכן היצרנים לא יכולים לספוג עליה בעלויות לנצח ובאיזה שהוא שלב זה יעבור ללקוחות, וכן, בשווקים בהם יש תחרות, לא יתאפשר להעלות מחירים מעבר לרווח הנורמלי כיון שהמתחרים יציעו מחירים טובים יותר. לכן, המדד הזה הוא כעין מדד מקדים, אינדיקטור ראשוני, למצב האינפלציה הצפוי.

החדשות הטובות הן, שבמקביל לסימנים ראשונים להתמתנות האינפלציה שהתקבלו אמש במדד המחירים לצרכן, היום מדד המחירים ליצרן בארצות הברית ירד לראשונה מזה חודשים בניגוד לצפי. שני הסימנים ביחד מלמדים אולי שהאינפלציה מאבדת מכוחה ונמצאת כבר מעבר לשיא. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מדד המחירים ליצרן (PPI) ירד ב-0.5% ביחס ליולי, ומשקף עליה של 9.8% בשנה האחרונה. קונצנזוס האנליסטים ציפה לעליה במדד של 0.3% מהחודש הקודם ונתון שנתי של 10.4%. ביוני המדד עלה ב-1.1% בשיעור חודשי ו-11.3% בשיעור שנתי. כלומר, לא רק שהעליה במדד התמתנה, היא שינתה כיוון והפכה לירידה חודשית. זהו החדש הראשון בו נרשמת ירידה מאז אפריל 2020, אז הייתה מגיפת הקורונה בעיצומה וסגרים נרחבים נרשמו ברחבי העולם. 

שני הגורמים המרכזיים שהשפיעו על המדד בחודש האחרון היו ירידת מחירי האנרגיה, והתמתנות העליה בתשומות הייצור. בנוסף נרשמה ירידה של 1.8% ב"טובין סופיים" כגון מכונות וציוד, מחיר הדיזל, דלק מטוסים וכימיכלים לייצוא. מדד הליבה עלה בשיעור שנתי של 5.8% לעומת 6.4% ביוני. 

צרוף של שני המדדים החשובים - המדד לצרכן והמדד ליצרן - ששניהם הראו נתונים מתחת לצפי, מגדילים את הסיכויים לכך שהפדרל רזרב ימתן את גישתו להעלאות הריבית המתכוננות בחודשים הבאים. מדד המחירים ליצרן אולי אף עולה בחשיבותו מבחינה מסוימת כי הוא מסמן את הכיוון העתידי יותר מאשר הנוכחי, ומראה שהתמתנות האינפלציה בגלל הירידה במחירי האנרגיה צפויה להתלגל גם לירידה אפשרית במחיר של מוצרים נוספים מצד היצרנים שהעלויות שלהם יורדות. 

האם האופוריה במקום? נזכיר שלפני החלטת הפד הבאה בחודש ספטמבר עוד צפוי נתון אינפלציה נוסף של אוגוסט ועוד נתונים משוק העבודה. בנוסף, עם כל הכבוד להתמתנות האינפלציה אנחנו עדיין מדברים על אינפלציה של מעל 8% בשיעור שנתי, שיעור שהפד לא יכול ולא רוצה לקבל כלל, כשהוא חזור שוב ושוב על כך שהוא רוצה סימנים ברורים לכך שאנחנו חוזרים לאזור של 2% אינפלציה כדי לשנות את מדיניותו. ציפיות לא ריאליות של השוק שיופרכו בסופו של דבר על ידי הפד עלולים להיות מתכון לירידות שערים חדות, לכן את התגובה האופטימית של השוק צריך לקחת עם יותר מקורטוב של מלח ועם הזהירות הנדרשת. עוד מוקדם להיכנס לאופוריה, אם כי יש כמה נתונים חיוביים שייתכן שמלמדים על חזרה לנורמליות מבחינת תנאי המאקרו.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    זה מדד המחירים ליצרן
    לידיעתכם 11/08/2022 22:44
    הגב לתגובה זו
    1 0
    לא לצרכן, היצרן מרוויח והצרכן משלם יותר
    סגור
  • 3.
    הנפט עוד יזהר באור גדול
    רבית נפט 11/08/2022 21:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הסינים יתחילו להפעיל הכבשנים
    סגור
  • 2.
    שלום מסכם לכולם
    לרון 11/08/2022 21:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    היה על הכיף!!
    סגור
  • 1.
    לא אמרנו? טוב נגיד עכשיו : המפולת הגדולה מאז ומעולם!!!! (ל"ת)
    מפולת אמרנו ? 11/08/2022 18:54
    הגב לתגובה זו
    5 2
    סגור
  • הנבואה נתנה ל....או שאתה פשוט הוזה (ל"ת)
    באמת ? 11/08/2022 19:27
    הגב לתגובה זו
    2 3
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות