הרשות לני"ע האמריקאית: חשבונות זומבי פרוצים שימשו למניפולציה במניות
הרשות לניירות ערך האמריקאית (ה-SEC) מאשימה קבוצה של 13 האקרים מרחבי העולם שהשתלטו לכאורה על חשבונות ברוקראז' של משקיעים פרטיים והשתמשו בהם כחשבונות זומבי כדי לבצע הונאות במה שקרוי "מניות פני", כלומר מניות במחיר נמוך מאד. הנאשמים לפי החשד הציעו את מניותיהם בחברת גיימינג ובחברת קנאביס למכירה במחירים גבוהים מאד ואז השתמשו בחשבונות אחרים עליהם השתלטו כדי לרכוש את המניות הללו במחירים המופקעים ולייצר לעצמם רווחים על חשבון בעלי החשבונות הפרוצים. שיטת ההונאה הזו מוכרת וידועה כבר 20 שנים. רק חלק קטן מגיע לחשיפת הציבור, רק חלק מההונאות האלו מתגלה. בפועל, רשות ניירות ערך האמריקאית והרשויות בכלל מגלות תרמיות בודדות, בעוד שמדובר על היקפים ענקיים, כאשר במקרים רבים מדובר בתרמיות שקשה למשקיעים לעלות עליהן - האקרי פורצים ומשנים הוראות ופקודות. משקיעים עם היקף פעילות גדול, במקרים רבים אפילו לא שמים לב במיוחד כשמדובר בהוראות בסכומים נמוכים.
לפי האישומים של ה-SEC התרמית הצליחה ליצור רווחים של מעל מיליון דולר בין השנים 2015 ל-2018 על ידי מניפולציות כאלה במניות לוטוס ביו-טק (סימול: LBTD) וגוד גיימינג (סימול: GMER). רוב ההפסדים נגרמו בסופו של דבר לחברות הברוקראז' שנאלצו לפצות את המשקיעים על החשבונות הפרוצים.
הפריצה תואמה על ידי סוחר מניות בן 45 ממדינת אלברטה שבקנדה בשם ראחים מוחמד שהיה פעיל בחברת כריית קריפטו. שותף נוסף בתרמית הוא מנהל קרן גידור לשעבר משיקגו בשם גלן ליקן שבילה 5 שנים בכלא על תרמית קודמת בה הורשע בשנת 2000 וקושר גם למשפחת הפשע קולומבו. אדם שלישי שהיא מעורב בארגון הוא ריצ'ארד טאנג, מבריטיש קולמביה בקנדה, שמשמש כדירקטור במספר חברות ציבוריות קטנות בארצות הברית.
טאנג שלט באופן נסתר ברוב המניות בחברת הקנאביס לוטוס מחשבונות במדינות כמו בריטניה, שוויץ, בליז ובהאמס. קרוביו של טאנג היו המוכרים העיקריים של המניה כאשר לפתח זינקו מניותיה פי שלושה בספטמבר 2017, באותו יום נפח המסחר זינק ל-11.5 מיליון מניות ביום לעומת 400 מניות יום קודם לכן. הקונים הגיעו ממעל 20 חשבונות פרטיים של משקיעים פרטיים ב-4 חברות ברוקראז' אמריקאיות שנפרצו על ידי מוחמד. חברות הברוקראז' החזירו את ההפסדים למשקיעים.
במקרה של גוד גיימינג, לייקן שלט ברוב מניות החברה שמחירן ירד תחת שליטתו בשנים 2016 ו-2017. ביחס עם מוחמד ולייקן הוא תכנן למכור את מניותיו בשנת 2018 על ידי אותם חשבונות פרוצים. ביום המכירה זינקה המניה ב-3900%.
למרות שהסכומים יחסית קטנים, ומגיעים ל-1.3 מיליון דולר ייתכן שישנם מקרים דומים שטרם התגלו. לדברי ה-SEC הפושעים היו פעילים במספר מניות קטנות נוספות. החקירה התקיימה במספר רב של מדינות, בין השאר קנדה, אוסטרליה, דובאי, צרפת, הונג קונג שוויץ ואנגליה.
התרמית הזו צריכה להדליק נורות אהרה אצל המשקיעים הפרטיים שנדרשים לשים לב למה שקורה בחשבונות האונליין שלהם. גורביר גריוול, פקיד ב-SEC אומר: "המקרה הזה מראה את החשיבות הקריטית של אבטחת סייבר ושל המאמצים המתמשכים שלנו להגן על המשקיעים הקטנים מהונאת סיייבר. המשקקעים גם צריכים לנקוט באמצעי זהירות כמו סיסמאות חזקות, שימוש בסיסמאות שונות לחשבונות שונים ושימוש באימות בשני שלבים כאשר הדבר ניתן".
בנוסף חשוב להיזהר מאנשים שכבר הראו אמינות מפוקפקת ולעיתים רחוקות בלבד כדאי לתת הזדמנות שניה לפושעים מן הסוג הזה. העוסקים בכספי ציבור ומשמשים כמנהלים של חברות ציבוריות או פעילים בשוקי ההון צריכים להיות נקיי כפיים, ומי שסרחח פעם אחת, לא רחוק הדבר שיסרח פעם שניה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה