חלום המדפסות בתלת מימד מתחיל להתגשם; מי החברות המעניינות בתחום?
חלום Additive manufacturing (תוספי ייצור) מתחיל להתגשם: נראה שהחלום הטכנולוגי הגדול, שהתחיל בשנות השמונים, של המדפסות התלת-ממדיות ושהציג למשקיעים, חברות כמו DDD או SSYS הישראלית, שהונפקו בערכי חלום, מצא סוף-סוף את מסלול המימוש שלו. זה לא חלילה שהמדפסות הללו "כשלו" עד כה, ההפך. הן ספקו הוכחות שהן מסוגלות לייצר בנייני ענק, לבנות אברים מלאכותיים, להכין המבורגר טעים, "לתפור" שמלה אופנתית ועוד. אבל עם כל הכבוד שום נישה תעשייתית משמעותית שמצדיקה העברת ההשקעה מ"השקעת חלום" להשקעה מרכזית לטווח ארוך לא באמת נוצרה.
ב-2012 כתב האקונומיסט כתבה נלהבת על המדפסות התלת ממדיות שישנו את העולם. מדוע נכתבה הכתבה? כי בסוף 2011 התחילו מניות ה-D3 לטוס לחלל. DDD עלתה, מסוף 2011 ועד לסוף 2013 מ-9 דולר ל 96, SSYS עלתה מ-18 ל-140 וכך רוב החברות בתחום וחכמי האקונומיסט החליטו שהמדפסות המופלאות נכנסות לכלכלת המיינסטרים, אבל זה לא קרה - DDD ו-SSYS התדרדרו, בשבע השנים שלאחר השיאים, בסוף 2020, ל-4.5 ול-11.5 דולר בהתאמה. בגאות של 2021 שוב עלו מחירי מניות התלת-ממד רק כדי להתרסק השנה.
היסטוריונים של תחום הטכנולוגיה יסבירו לכם שכל טכנולוגיה חדשה/משבשת מתקדמת על מה שהם מכנים "עקומת ההייפ", גרף שמתאר את מחזור החיים של טכנולוגיות חדשות: החל בהיווצרותן, עבור בשיאים של ציפיות מוגזמות, המשך דרך התפכחות, למידה ואימוץ איטי. כל ענקיות הטכנולוגיה עברו את עקומת ההייפ שמשתקפת מצוין בוול סטריט והמשקיעים בכולן, מ-AMZN ועד TSLA, בילו שנים ברכבת ההרים שנסעה לאורך העקומה מה שמסביר מדוע אנחנו מחזיקים בדעה שאם מניית חלום מגיעה לחלל צריך להקטין האחזקה (למכור חלק) ואם היא מתרסקת לקרקע לחזור ולקנות והכל בתנאי שהחלום לא נגוז במיין סטריט.
המקרה של המדפסות המופלאות הללו קצת שונה שהרי "הוכחת היתכנות" שלהן הוצגה לציבור ולתעשייה, אבל שיבוש גדול, בממדים של TSLA או AMZN לא היה. אלא שהתקדמות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה עזרו לתעשייה הזו לזהות נישת ענק פוטנציאלית ודווקא בתחום עולם הייצור. הסתבר שההתקדמות הטכנולוגית מייצרת מצב שיכול להביא לרישות ולדיגיטציה של עולם הייצור. מדובר באוסף של טכנולוגיות חדשניות בעלות אפליקציות מעשיות בתעשייה שמסוגלות לשבש את תהליכי הייצור. זה שיבוש מסובך ביותר אבל זה הפך אפשרי ומומחים טכנולוגיים מכנים את הצלחת הטמעת הטכנולוגיות הללו בתעשייה המסורתית "המהפכה התעשייתית הרביעית" שמגיעה אחרי מהפכות המיכון התעשייתי (במאה ה-18), הייצור ההמוני (תחילת המאה ה-20 עם המודל-T של פורד) והמחשוב והאוטומציה (בתחילת שנות ה-50 של המאה ה-20).
איך יודעים (במיוחד בוול סטריט) שהתהליך אכן קורה בפועל? ראשית כי חברות התעשייה מובילות מודיעות על אימוץ הולך וגדל של הטכנולוגיות בתחום. שנית, יותר ויותר חברות שממוקדות בהדפסות שקשורות בפריטים של קווי ייצור מופיעות ומונפקות לציבור. שלישית כי האקדמיה מציעה יותר ויותר קורסים בתחום. ורביעית שממשלות מבינות את היתרונות ותומכות. מדינת ישראל אמצה תכנית ליישום הנושא ב-2018,
.
הנישה קבלה את השם Additive manufacturing (תוספי ייצור) שהחליף את המונח "הדפסה תלת-ממדית" וזאת בעקבות הרחבת השימוש במדפסות אלו לתחומים שונים בתעשייה. הנישה התחילה לקרום עור וגידים בגלל תחומי תעשייה שקווי הייצור שלהם התאימו ל"שיבוש". כמה חברות ענק, בראשות GE, שכבר ב-2017 הצליחה לייצר פריטים מטיטניום לשימוש במטוסי בואינג באמצעות מדפסות D3 ובמהלך הקורונה הצליחה להגיע ליישום קווי הייצור של מוצרי המתכת לשימוש בתעופה שהיא מספקת לבואינג (סימול:BA). שתי החברות האלו, שנחשבות "מובילות דרך תעשייתיות" הודיעו שתוספי ייצור כבר מהווים חלק בלתי נפרד מהתהליכים העסקיים שלהן. תוכלו לראות זאת בדוחות GE האחרונים שבהם החברה מתארת בפרוטרוט את כניסתה לתחום. במהלך השנתיים האחרונות הצטרפו עוד ענקיות כמו נייק, איירבס ואפילו וולמארט לניסיונות האימוץ.
על מה בעצם מדובר? על טכנולוגיות חדשות בשלושה תחומים עיקריים: הראשון, טכנולוגיות לדיגיטציה של המפעל שכוללות יכולות מתקדמות לאיסוף ועיבוד נתונים כמו IOT, Analytics & Big Data, אופטימיזציה של ייצור ועוד. השני, טכנולוגיות חדשניות המשנות את תהליך הייצור עצמו, כגון ייצור בהוספה (Additive manufacturing כמו טכנולוגיות הדפסת תלת-ממד מתקדמות, רובוטיקה מתקדמת וכדומה) והשלישי, פיתוח של חומרים מתקדמים המביאים ליצירת מוצרים מתקדמים ובעלי ערך מוסף גבוה, כגון ננוטכנולוגיה, ביוטכנולוגיה וכו'.
בסה"כ מדובר בעשר טכנולוגיות חדשניות כמו Predictive analysis (ניתוחי חיזוי), IOT, חומרים מתקדמים, עיצוב דיגיטלי, קשר למחשבי-על, רובוטיקה, תוספי ייצור (כמו הדפסה תלת מימד), בינה, תוכנות סימולציה ואינטגרציה ש"תנהלנה" במשותף את קו הייצור הספציפי.
כיצד התהליך מתבצע: כדי ליצור אובייקט באמצעות ייצור תוסף מישהו חייב ליצור תחילה עיצוב. העיצוב נעשה, בדרך כלל, באמצעות עיצוב בעזרת מחשב (CAD- computer-aided design) או על ידי ביצוע סריקה של האובייקט שמישהו רוצה להדפיס. התוכנה מתרגמת את העיצוב למסגרת של שכבות, שכבה אחר שכבה, עבור מכונת הייצור. "תרגום" זה נשלח למדפסת התלת-מימד, שמתחילה ליצור את האובייקט באופן מידי.
ההעברה הזו מבצעת למעשה העברה מתמונה דיגיטלית למוצר פיזי. תהליך ייצור התוסף משתמש במספר חומרים, מפולימרים, מתכות, וקרמיקה לקצפים, ג'לים ואפילו חומרים ביולוגיים. הטכנולוגיה הנוכחית מאפשרת הדפסת תוסף בתלת-מימד של כמעט כל דבר ובתנאי שנמצאת הדרך לחבר בין חלקים שונים, הכנסת הבינה לתהליך תפטור גם מחסום זה. הטמעת תוספים מייעלת ומוזילה משמעותית קווי ייצור ובמיוחד כשמדובר בקווי ייצור המוניים. גם התלות בשרשרת האספקה יורדת משמעותית. לתוספי מוצר יתרונות טכנולוגיים משמעותיים בהשוואה למערכות הקיימות. מי שמעוניין לצלול לחומר אז באתר החינוכי של אוניברסיטת MIT יש כתבת הסבר על הנושא כולו, שכדאי לקרוא.
בכתבה מציינים שתחומי התעופה והחלל, הרכב והרפואה הם שיושפעו (לטובה) בצורה המשמעותית ביותר. כסיכום אפשר לומר שהטמעת מוצרי התוסף זו אבן הפינה של תשתית ייצור דיגיטלית עתידית. יתרה מכך, הגמישות העיצובית חסרת התקדים של המוצרים הללו מאפשרת להמציא מוצרים עם רמות ביצועים חדשות ולחזות בשרשראות אספקה המשיגות ייצור מהיר ומגיב עם עלות וסיכון מופחתים משמעותית. תראו לבסוף הסבר בווידאו שנותן הפרופסור ג'ון הארט מ-MIT, על היסטוריית ההתפתחות ממדפסת ה-3D לתוספי הייצור.
איך משקיעים בתוספי מוצר? האמת? קשה מאוד, בשלב הנוכחי למצוא חברה מובילה בתחום ה-Additive manufacturing כי השקת התהליך בתחילתו וחברות הענק שהזכרנו לא יכללו בסלים או קרנות שמתמקדים בתחום מהסיבה הפשוטה שהפעילות בתחום אצלן עדיין אינה מרכזית. קשה בשלב זה לאתר מנצחות בתחום (כמו בכול תחום טכנולוגי חדש). יש כמה סלי 3D, כמו PRNT שכוללים את החברות המובילות בתחום כמו DDD, Dassault Systemes SE (סימול:DSY.PA), SSYS, MSFT וכמותן. אבל הסלים הללו אינם ממוקדי תוספי ייצור. ישנו הסל Kensho Smart Factories (סימול:MAKX) שהוקם במטרה להשקיע בחברות שמתמקדות בבניית הטכנולוגיות שמעצימות את הדיגיטציה של פעילויות הייצור. זה סל גלובלי שכולל 27 חברות וממוקד Additive manufacturing.
המניה המובילה בו היא של חברת Turkcell הטורקית (סימול:TKC) והוא כולל חברות כמו SAP, AMAT, TSEM, SSYS, DDD, ABB ועוד. הסל, שהונפק לפני כשנה, עלה ל 45 דולרים לאחר ההנפקה ומשם נפל, ביוני, ל-28, כעת נסחר בסביבות ה-34 דולרים. תוכלו לעיין בסל ומרכיביו כאן.
עוד סל מעניין של Kensho, ה-KOMP, שכולל 553 חברות, "שפועלות בתחומי הבינה המלאכותית ומתודולוגיית שקלול כמותית ושיעזרו לממש את הפוטנציאל של כלכלה חדשה המונעת על ידי חברות חדשניות המשבשות תעשיות מסורתיות על ידי מינוף התקדמות בכוח עיבוד אקספוננציאלי, בינה מלאכותית, רובוטיקה ואוטומציה". הבעיה בסלים הנ"ל שאינם כוללים את ענקיות התעשייה כמו GE, או NIKE או BA שהכי מתקדמות בהטמעת המערכות והסיבה לכך קשורה בהיקף עסקיהן הגדול - התוספים עדיין זעירים אצלן.
Velo3D (סימול:VLD), חברה מייצגת: זו חברה שהקים ומוביל הישראלי בנימין בולר. מדוע VLD דווקא? לאחר שבדקנו את החברות ברשימה הגענו למסקנה שזו החברה המעניינת גם בגלל ההתמקדות שלה, פוטנציאל הצמיחה שלה ולא פחות בשל פוטנציאל הרכישה. מטרת ההקמה של החברה, שנוסדה ב-2014, היא יישום Additive manufacturing נטו ובתחום המתכות. רוב החברות ברשימה מתפרנסות מ-D3 נטו ומנסות לעבור לתוספי מוצר שזה לא קל. החברה, שמייצרת חלקי מתכת בהדפסה (גם את החלקים וגם את התכנה) מציעה פתרון ייצור מקצה לקצה המעניק למעצבים ומהנדסים חופש יצירה. בנוסף החברה מתמקדת בייצור תוסף מדפסות תלת ממד שמאפשרים ייצור של רכיבים לרקטות חלל, מנועי סילון, מערכות אספקת דלק ושאר חלקי מתכת בעלי ערך גבוה, אותם היא מוכרת או משכירה ללקוחות לשימוש בעסקיהם.
הלקוח המוביל שלהם הוא SpaceX, שזה מדבר בעד עצמו, אבל הם פועלים גם מול חברות תעופה וביטחון כמו פראט אנד ויטני, חברת הבת של Raytheon (סימול:RTX), שרכשה לאחרונה פתרון מקצה לקצה כדי להעריך את מדפסת ה-Sapphire לייצור רכיבי מנועי סילון וזאת לאחר שלוקהיד עשתה זאת. החברה גם עובדת מול חברות מוליכים למחצה שרבות מהן נכנסות לנושא. החברה מבינה שתחום הפעילות שלה חדש ואינו מוכר עדיין במלואו ולכן יזמה הקמה של קבוצת שת"פ שבה משתתפות חברות בתחומי ההפצה המסחרית, תוכנה וסימולציה, תהליכי פוסט-עיבוד ומוסדות אקדמיים וזאת כדי לאפשר ללקוחות לבנות את החלקים שהם צריכים, להאיץ את הפיתוח ולהפחית את עלויות המוצר.
המניה, שלאחר ההנפקה, בסוף 2021, הגיעה למחיר מטורף של 13.2 דולרים נפלה, בסוף יוני, ל-1.28 דולרים. החברה עדיין מפסידה בתפעולי ובנקי אבל המכירות בעלייה חדה, מ-18.97 מיליון ב-2020 ל-24.44 ב-2021 והשנה תמכור ב-87.5 מיליון וכך גם צבר ההזמנות. נראה לנו שזו חברה שבונה עצמה נכון בנישה שתלך ותגדל. זו מניה שבהחלט מתאימה לפינת החלומות, לבטח אם תמשיך לרדת.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכותבים עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
18.תרגום לא מוצלחאבי 22/08/2022 17:11הגב לתגובה זו0 0משמעות המונח ADDITIVE MANUFACTURING הינה ייצור תוך כדי הוספת חומר, בשכבות!. זאת בניגוד למשל לייצור בעזרת חריטה או כירסום, תהליך בו מסירים חומר ע'מ לייצר את החלק הרצוי. בתהליך זה נחסך חומר רב וניתן לייצר מבנים מאוד מסובכים שלא ניתן בכרסום או חריטה ומאוד יקר לייצרו ביציקה עקב עלות התבנית.התהליך מאפשר שילובי חומרים תוך כדי ייצור וכך לקבל תכונות רצויות.סגור
-
17.תוך החודש הדולר מתחת ל3 שקלים (ל"ת)עוץ לי גוץ לי 22/08/2022 02:05הגב לתגובה זו0 0סגור
-
16.משקיעים יקרים שריבית עולה עזבו מחלומות באספמיהמשקיע 21/08/2022 15:19הגב לתגובה זו1 0רק דפנסיביסגור
-
15.יכול להיותלרון 21/08/2022 09:30הגב לתגובה זו0 0שאת הכפילים של הצאר יוצרים ב 3D ?סגור
-
אולי נכון די בטוח (ל"ת)נכון 21/08/2022 10:54הגב לתגובה זו0 0סגור
- טען עוד
-
14.חבל על הכסףמבין2 21/08/2022 00:58הגב לתגובה זו1 0כל שימוש ללקוחות פרטיים לא כלכלי בעליל. יהיה נחמד לחברות מאוד ספציפיות לעבור מעיבוד שבבי של חלק מסויים מטיטניום למשל להדפסה אבל לא יותר מזה. חלקי פלסטיק ניתן ליצוק בקלות, לא צריך מדפסת.סגור
-
13.״תוספי מוצר״? תורגם על ידי גוגל? ייצור מוספי!!! (ל"ת)דניאל כהן גינדי 20/08/2022 23:51הגב לתגובה זו0 0סגור
-
12.קודם ניראה שלא ניכנסים להאטה שתוריד את המניותנהג 20/08/2022 19:29הגב לתגובה זו0 0ורק אחר כך נחליט אם להשקיעסגור
-
11.vld ירדה אתמול מעל 11 אחוז, האם עכשיו היא יותר מענינת? (ל"ת)רפי 20/08/2022 13:24הגב לתגובה זו0 0סגור
-
10.שלמה תפתח דוח של מאסיבית ככה לא נראה חלום שמתגשםשמואל 20/08/2022 08:36הגב לתגובה זו0 0ככה נראה פייקלך שמתגשם וגנבות דעת ומשכורות לבכירים על כלום ושום דברסגור
-
9.עלתה כבר מ1.28 לכמעט 5$ הרווחת פי 4 (ל"ת)יוסי 19/08/2022 14:35הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 19/08/2022 14:35הגב לתגובה זו3 0סגור
-
7.ואף מילה על ננו-דיימנשן????!! (ל"ת)משקיע פסימי 19/08/2022 13:45הגב לתגובה זו5 0סגור
-
6.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 19/08/2022 13:37הגב לתגובה זו5 0סגור
-
5.שלמה. עד לאחרונה כל כתבה שלך התחילה בסקירת המצב בשווקיםיוסי 19/08/2022 13:04הגב לתגובה זו0 0מדוע הפסקת עם זה ?סגור
-
גרינברג צודקלרון 22/08/2022 12:04הגב לתגובה זו0 0השוק תנודתי וקשה לחיזוי למה ש"יחטוף" ביקורות סרק?סגור
-
ואם הוא היה מתחיל עם סקירת השווקים ומצבםסמי בורקס 19/08/2022 15:24הגב לתגובה זו5 0היו אומרים לו שהוא חוזר על עצמו כמו תקליט שבור. כל כתבה שלו זה זהב טהור. כך שלי אישית זה לא משנה.סגור
-
לא הפסקתי, לקחתי הפסקה (ל"ת)שלמה גרינברג 19/08/2022 13:58הגב לתגובה זו3 0סגור
-
תמשיך איתהבבקשה 22/08/2022 08:03הגב לתגובה זו0 2הרי ידוע בדיוק מה יש לך להגידסגור
-
4.ננוצפוני 19/08/2022 11:49הגב לתגובה זו4 2התחברה לאחרונה לחברה מניבה. עיינו ביאהו פיננס.סגור
-
3.כתבות מחכימות ומעניינותיהודה ג 19/08/2022 11:15הגב לתגובה זו6 0שלמה,בשיא הכנות, אני ממש מצפה לכתבות שלך פעם בשבוע.מעניין ומחכים כל פעם מחדש.סגור
-
2.NNDM הישראלית שנסחרת בניו יורק? עם מאסיבית בישראל? (ל"ת)ומה עם... 19/08/2022 10:44הגב לתגובה זו3 0סגור
-
מעניינת בהחלט אבלשלמה גרינברג 19/08/2022 14:02הגב לתגובה זו4 1קטנה מאוד בהשוואה למתחרותסגור
-
1.ננואנונימי 19/08/2022 10:32הגב לתגובה זו4 0שלום מר גרינברג . מה עם ננו דימינשיין שנסחרת בנסדק ?סגור
-
מעניינת (ל"ת)שלמה גרינברג 19/08/2022 14:03הגב לתגובה זו3 0סגור