מדד שילר: מה הוא צופה למדד ה-S&P?

מכפיל הרווח של זוכה פרס נובל לכלכלה רוברט שילר הוא מכפיל נפוץ בקרב אנליסטים ומשקיעים הרוצים לבחון את השקעתם על טווח זמן רחב, תוך כדי התעלמות מרעשי רקע חד פעמיים. על פי האינדיקטור, מדד הדגל, S&P500 מוערך ביתר
 | 
telegram
(7)

כדי להימנע משינויים עונתיים ועיוותים נקודתיים שונים ברווחי החברות, פיתח חתן פרס נובל לכלכלה רוברט שילר את מדד ה-CAPE למכפילי רווח מותאמי מחזוריות ואינפלציה. המדד נועד להעמיד תמונה יציבה ואמינה יותר של רווחי החברות לאורך זמן. באמצעות האינדיקטור, נוכל להשוות לממוצע הרווחים בעשור האחרון, וכך לזהות תמחור יתר או חסר בשוק המניות בטווח הארוך. הנתון מאוד נפוץ לשימוש בקרב המשקיעים לצורכי אנליזה מקיפה על החברה ועל המדד בכלל.

שילר ידוע בשתי תחזיות מדויקות שנתן בעבר. באחת מהן תיאר בפירוט את התפתחות בועת הדוט.קום עוד בשלהי שנות התשעים של המאה הקודמת, לפני שזו התפוצצה והרעידה את הכלכלה העולמית. הוא היה גם זה שהתריע מפני בועת הדיור בארה"ב כבר ב־2005, לפני שזו התפוצצה ב-2008 וגררה את העולם למשבר פיננסי ולמיתון.

מדד מכפילי הרווח מודד את מכפיל הרווח המותאם למחזוריות. כלומר, במקום לבחון את מכפיל הרווח ב-12 החודשים האחרונים, ביחס לעבר וביחס לצפוי, בוחנים את מכפיל הרווח ביחס לממוצע של 10 השנים האחרונות. כך נוכל לקבל תמונה של העשור האחרון ולהתעלם משנים חד פעמיות טובות/רעות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בעבר, החישוב היה באמצעות מדידת הערך של מדד 500 S&P וחלוקתו בערך הממוצע של הרווחיות לאורך עשר שנים. לפי שילר, כך ניתן לחזות בצורה מדויקת הרבה יותר את התשואה הצפויה בשוק המניות בשנים הבאות. אך כיום, אנליסטים משתמשים במדד זה גם לצורך ניתוח ומחקר של חברות בודדות. הם בעצם מחפשים את מכפיל הרווח המייצג דרך המכפיל שמופיע במדד שילר. 

איך אפשר לדעת מה התשואה ״לפי הספר״ שניתן לקבל ממניה לפי מכפיל הרווח? 
מה זה בעצם מכפיל רווח? נתחיל בהדגמה. במידה ומכפיל הרווח עומד על 20, משמע, ייקח 20 שנה ״כביכול״ להחזיר את ההשקעה על ידי הרווחים שהיא מייצרת (במידה והחברה לא צומחת, הרווחים יציבים). אם החברה שווה 200 מיליון, והיא מרוויחה 10 מיליון בשנה, ייקח לבעלי המניות 20 שנה כאמור להחזיר את ההשקעה. תיאורטית אם כל שנה החברה תחלק את הרווחים שלה כדיבידנדים - 5% בשנה (10 מתוך 200), הרי שב-20 שנה היא תחזיר 100% מההשקעה לבעלי המניות.

מפה גם אפשר להבין למה אנשים מחפשים את החברות עם המכפילים הנמוכים, שיכולים להחזיר להם את ההשקעה במהרה. אלו המקרים שהתשואה השנתית צפויה להיות גדולה. אבל צריך להזהיר - לא כל מה שנוצץ - זהב. מכפילים נמוכים יכולים להחביא צרות בעתיד. המשקיעים לא סתם מתמחרים חברה במכפיל נמוך-זול. וההיפך - מכפילים גבוהים מחביאים לפעמים צמיחה מואצת ומכפילים יורדים בעתיד. 

מכפילים שונים מהנורמה מתרחשים כי הרבה פעמים המסחר לא קשור לנתונים הכלכליים; לפעמים השוק מושפע מהייפ, אופנה וכמובן - יש השלכות מאקרו כלכליות משמעותיות, לרבות האינפלציה והריבית.

מכפיל הרווח הממוצע של שילר (CAPE) מאז 1881 עומד על 16.8. כלומר, אם המכפיל רווח הנוכחי מעל המספר המדובר, פירוש הדבר הוא שהשוק נסחר מעל הממוצע ארוך הטווח שלו וייתכן שמוערך ביתר. אם התוצאה נמוכה מהממוצע, פירוש הדבר שהשוק מוערך בחסר.

על אף הירידות בשווקים בחצי שנה האחרונה, מדד שילר עדיין מעל הממוצע ועומד כעת על 28, כשבבועת הדוט קום בשנת 2000 לפני הירידות הרחבות בשווקים, עמד המדד על 44.

המכפיל הזה עוזר לנו לחשב באופן מתואם אינפלציה, את פוטנציאל התשואה שאנחנו, שוב, ״על פי הספר״, אמורים לקבל ממדד ה-S&P 500. מכפיל שילר על 38? אז התשואה הפוטנציאלית השנתית הצפויה במדד הסנופי הוא 2.63% בשנה, מתואם אינפלציה. במכפיל של 28 התשואה הצפויה היא 3.57%. 

יש כאן מעט סתירה כי ב-22 שנים האחרונות (מאז משבר הדוט קום) מדד ה-S&P עלה ב6.45% בשנה, הרבה מעבר למה שביטא המכפיל בזמנו (2.63%) וזאת בשל עליית הרווחים של החברות במכפיל, ועדיין, על פי האינידקטור ניתן להבין אם ומתי צריך להיכנס לשוק ועל פניו, המדד אומר כעת - יקר. צריך לחכות. צפויה תשואה חיובית, וזאת עוד לפני הגידול ברווחי החברות, ועדיין זה לא מה שהיה בשנים האחרונות.

על בסיס מדד שילר, התפתחה שיטת השקעות שמתבססת על המדד. מאז 2002 הצליחה השיטה להשיג תשואה מצטברת של 775%  לעומת כ-440% שהשיג מדד ה-500 S&P, זאת באמצעות שיתוף פעולה עם חברת הפיננסים ברקליס (מדד שנקרא Shiller Barclays CAPE US Core Mid-Month).

אז יש כאן מסר מעט דובי, כשסיבה נוספת להאמין במסר הדובי הזה היא, שאותו סיפור מסופר על ידי מדדי שווי אחרים בעלי אמינות גבוהה על פי ההיסטוריה, קחו למשל את אינדיקטור באפט, שהוא היחס בין ההיוון הכולל של שוק המניות לתוצר המקומי הגולמי (תמ״ג), ערך האינדיקטור עומד כיום בשיעור גבוה מאוד, באחוזון ה-97% בהתפלגות ההיסטורית. לפי באפט, האינדיקטור הוא "כנראה המדד הטוב ביותר למיקום הערכות השווי שוק של המניות בכל רגע נתון".

תגובות לכתבה(7):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    פרופ' אבירם שלנו למתמטיקה וכלכלה הרביץ תורתו באונ' ייל
    פרופ' איצ100 22/08/2022 15:55
    הגב לתגובה זו
    7 4
    כעמית לפרופסור שילר...יש לו רק הלל ושבח על האיש ומציין שהוא מטובי הכלכלנים שחיים בקירבנו וגם כאלו שכבר הלכו לדרכם...שילר נחשב תמיד כפנומן המקדים את זמנו...
    סגור
  • 2.
    תמיד מגיבים כאילו אין מחר
    איפה השוורים 22/08/2022 15:15
    הגב לתגובה זו
    4 1
    השוק גבוהה נקודה.
    סגור
  • 1.
    בחודש ספטמבר השוק יתמוטט והמכפיל יחזור לרמה הוגנת
    דר' דום 22/08/2022 13:56
    הגב לתגובה זו
    19 3
    ככה זה שהפד מתחיל לשורף את המאזן בקצב כפול והפעילים חוזרים מהחופשה. לא מפתיע שרב המפולות בהיסטוריה התרחשו בספטמבר. חבשו קסדה
    סגור
  • התכוונתה לאוקטובר השחור משנת 2008!!!
    דני 22/08/2022 18:02
    הגב לתגובה זו
    0 1
    אוקטובר הוא החודש הכי מסוכן בהסטוריה.
    סגור
  • 15.9.2008 קריסת ליהמן ברדרס (ל"ת)
    דר' דום 23/08/2022 07:34
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • לא בטוח שהשוק ירד
    בנימין 22/08/2022 16:26
    הגב לתגובה זו
    2 1
    יתכן שהיום השוק ירד חזק אבל בלונג הוא יכול להמשיך ולעלות.מדד שילר,בשנים האחרונות,בגלל מניות הטכנולוגיה,תמיד היה גבוה.
    סגור
  • ישאר דובי כל 22, היה ידוע מה חדש... (ל"ת)
    רפי 22/08/2022 17:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות