זו הדמוגרפיה טמבל - לאן הולכת הכלכלה הסינית?

תתפלאו - סין לא תהיה הכלכלה החזקה בעולם; האיום הדמוגרפי היכה באירופה ועכשיו מגיע גם לסין; האם יהיו לזה השלכות על כלכלת העולם וגם מה זה בכלל דמוגרפיה?
 | 

למגמה של צמצום דמוגרפי (ירידה בקצב הילודה והזדקנות האוכלוסייה) של מדינות השלכות כלכליות קשות מאד. מדובר ככל הנראה בגורם הכלכלי החשוב ביותר בטווח הארוך לחיזוי ירידה בצמיחה במשקים. ככל הנראה ההסבר העיקרי לירידה בקצבי הצמיחה בעולם המערבי קשור בהזדקנות האוכלוסייה. אפילו סין מצויה מזה שנים רבות בתוך מלכודת של שיעורי ילודה נמוכים ביותר. למעשה בטווח הארוך ההשפעה של מדיניות הילד היחיד על כלכלתה תהיה כה קשה, עד כי ניתן להעריך בזהירות שהכוח הכלכלי העולה הקרוי סין, עומד בעצם על כרעי תרנגולת.

קצב הצמיחה העולמי השנתי הממוצע ירד בעשור השני של המאה מ-3.1% לשנה ל-2.9%, ירידה ממוצעת של 6.5%. לו קצב הצמיחה העולמי היה נותר כפי שהוא, היתה הכלכלה העולמית צומחת בעשור השני בשיעור מצטבר של 44% ולא 41% כפי שעשתה. במדינות המפותחות, אלו הנמנות על ה-OECD, בעקבות הירידה השנתית הממוצעת בצמיחתן נוצר פער דומה שבו אילו צמחו כמו בקצב של העשור הראשון הצמיחה המצטברת שלהן היתה 25% כאשר בפועל הן צמחו במצטבר ב-22%.

המצב חמור בהרבה באירופה המזדקנת שם הכלכלה צמחה בעשור השני בקצבים שנתיים הנמוכים ברבע בממוצע, לעומת העשור הראשון. כאן כבר מדובר על שינוי מצטבר שבו במקום לצמוח ב-21% אירופה צמחה במצטבר ב-15% בלבד. עיקר ההסבר טמון בהזדקנות מואצת של אוכלוסיית אירופה שהגיל החציוני שלה הינו 44, מול גיל חציוני עולמי של 31.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אך הבעיה העיקרית של תופעה זו מצויה, תופתעו לדעת, לא רק במדינות מזדקנות כמו יפן, גרמניה או איטליה אלא דווקא בסין. סין היא כיום המדינה שקצב ההזדקנות של אוכלוסייתה הוא המהיר בעולם, זאת על אף שהגיל החציוני בה הוא 38. האוכלוסייה הסינית תתחיל להצטמצם בשנים הקרובות ממש ויש הטוענים שזה כבר קורה והשלטונות מסתירים זאת. חוץ מיפן מעט מדינות בעולם חוות כבר כעת ירידה באוכלוסייתן, רובן מרכז אירופאיות – פולין, הונגריה, רומניה, בולגריה, סרביה, ליטא ולטביה אך גם מערב אירופאיות דוגמת איטליה ופורטוגל. רוסיה מתקרבת אף היא לסף. איך הסינים הגיעו למצב כזה?

בשנת 1979, על סף מיליארד תושבים הוחלט בסין על "מדיניות הילד האחד". היה זה למרות הצלחת הקמפיין שקדם לו שהחל לקראת סוף שנות השישים לתכנון המשפחה שנקרא "לדחות, לחכות, לצמצם" (להתחתן מאוחר יותר, להיות נשואים זמן רב יותר עד הבאת ילדים, ולהביא לעולם פחות ילדים). משנות החמישים ועד סוף שנות השישים גדלה האוכלוסייה בסין בקצב מהיר, כ-20 מיליון מדי שנה. על אף ירידה של כמחצית בשיעור הפריון הוחלט על מדיניות חדשה - מדיניות הילד האחד.

בעקבות המעבר ממשפחות מרובות ילדים למשפחות בהן ילד אחד בלבד, השתנה הדגש החברתי-תרבותי באופן הדרגתי, מהתמקדות במבוגרים להתמקדות בילד. מדיניות הילד היחיד יצרה משפחות בהן זוג הורים ושני זוגות של סבים וסבתות ממוקדים כולם בילד.

מדיניות הילד האחד הצליחה הרבה מעל המצופה עד כי הביאה לכך ש-36 שנים לאחר מכן נוצר מצב הפוך, מחסור בילדים בסין וחשש אמיתי מירידה בהיקף האוכלוסיה. להיפוך המגמה היו מספר סיבות, אך על העיקריות בהן ניתן לציין את הנושא של "העדפת בנים" בסין שהיו לו השלכות נוראיות, מפלצתיות ממש. הגבלת הילודה הביאה לרצון של משפחות רבות להביא זכר שימשיך את השושלת המשפחתית, ולא נקבה. הסיבה לכך היא בעיקר תפיסה מסורתית המושרשת בתודעה הסינית הקונפוציאנית - ההבניה של האישה כנחותה עדיין מקובעת בחברה הסינית מכוח מסורת זו. משום כך היו ע"פ הערכות במהלך השנים מיליוני מקרים של רצח תינוקות בנות עם לידתן. כמו כן הימנעות בכלל מהריון ובמקום זאת רכישת בנים זכרים חטופים. הביקוש לבנים זכרים הוליד תעשייה שלמה של חטיפות ילדים בסין, שנאבקה בתופעה זו בלא הצלחה. עם התפתחות הטכנולוגיה והמחקר הגנטי שאיפשר לקבוע את מין הילוד, בחרו משפחות סיניות רבות בדרך זו כדי להביא בן זכר לעולם. לא פלא שכיום היחס בין המינים בסין עומד על 115 גברים על כל 100 נשים – צרה צרורה חברתית.

ככל שחלפו השנים התבררה בעיה קשה נוספת שמדיניות זו יצרה והיא הטיפול במבוגרים, המוטל בסין באופן מוחלט על ילדיהם: שני בני זוג, ששניהם ילדים יחידים, צריכים לטפל בארבעה הורים, ובהמשך נכד יחיד המחויב לעזור כלכלית לזוג הורים וגם למספר סבים וסבתות.

בעקבות בעיות חריפות אלו הודיעה המפלגה הקומוניסטית השלטת ב-2015 על שינוי מדיניות הילד האחד, כך שזוג יורשה להביא לעולם שני ילדים. הלוגיקה הניחה שהשחרור הזה יביא מאות מיליוני זוגות סיניים לקפוץ על המציאה ולהתחיל להוליד יותר. אך ממש לא כך קרה. הסינים כבר היו מתוכנתים במשך דור וחצי להביא ילד אחד בלבד והנוהג הזה השתרש. עד כדי כך השתרש שלחרדת שלטונות סין, על אף השינוי הקיצוני במדיניות, קצב הילודה המשיך לרדת. במאי2021  שונתה המדיניות להגבלה על שלושה ילדים.

17 משרדי ממשלה סיניים פרסמו לאחרונה במשותף קווים מנחים בנושאי מדיניות החל בפיננסים, מיסים, דיור, תעסוקה, חינוך ותחומים אחרים כדי ליצור חברה ידידותית שתעודד משפחות סיניות להביא ילדים נוספים. אנליסטים ציינו כי נדיר לראות כל כך הרבה משרדים ומחלקות מפרסמים במשותף הנחייה כל כך מפורטת ומקיפה לעידוד פוריות ותמיכה בלידות. זה רק מדגיש את חומרת הבעיה וכאמור אוכלוסיית סין, צפויה להתחיל להתכווץ עוד לפני 2025 .

פחות משפחות צעירות המרחיבות את התא המשפחתי משמע פחות ביקוש להגדלת מספר החדרים בבית, פחות ביקוש לרכבים גדולים יותר, לריהוט חדרי ילדים, לבגדי ילדים, למזון, לחינוך, לפעילויות פנאי הפונות לילדים וכן הלאה. משמע צריכה נמוכה יותר ממה שהיה צפוי לו היו יותר ילדים. מדובר גם בפחות מחויבות כלכלית כאשר אין או כמעט אין ילדים ולכן זוגות יכולים לעבוד פחות קשה. דורות עתידיים קטנים יותר יישאו על כתפיהם יותר זקנים, כאשר לחלק מהזקנים לא יהיו בכלל נכדים שיוכלו לדאוג להם. גם תופעת הרווקות מאד נפוצה בסין, בעיקר של גברים שאינם מוצאים נשים ולכן זו גם פצצה חברתית.

בטווח הארוך ההשפעה של מדיניות הילד היחיד על כלכלתה של סין תהיה מאד קשה ויתכן וסימנים ראשונים ניכרים כבר כעת. השחרור ממדיניות זו לא הועיל והמגמה של הקטנת הפריון אף מחריפה, זאת בניגוד לתחזיות, עד כי ניתן להעריך בזהירות שהכוח הכלכלי העולה הקרוי סין, עומד בעצם על כרעי תרנגולת.

ד"ר אדם רויטר – יו"ר חיסונים פיננסים, יו"ר הדג'וויז, מחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה"

תגובות לכתבה(24):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    הכתבה מפספסת נקודה חשובה לגבי הילודה בסין
    ארז 07/09/2022 21:16
    הגב לתגובה זו
    3 1
    עלויות יוקר המחיה בסין מדכאות ילודה, עלויות דיור (רכישת נכס), עלויות חינוך, שני הורים עובדים שעות ארוכות. יהיה לשלטונות קשה לשנות ולעודד ילודה בעזרת תמריצים.
    סגור
  • 12.
    דווקא כיוון נכון
    אריאל 07/09/2022 09:32
    הגב לתגובה זו
    2 2
    לא צריך להיות כל הזמן גידול ע"ח גידול האוכלוסיה. הרי זה מה שיותר בעיות בכדור הארץ. דווקא קיטון הוא צו השעה.
    סגור
  • 11.
    פירמידה
    אסף 06/09/2022 08:27
    הגב לתגובה זו
    4 3
    למעשה אפשר להבין מהמאמר הזה שכלכלת העולם בנויה על שיטת הפירמידה. לצוך גידול אמיתי בכלכה צריכים גידול באוכלוסיה, אחרת האוכלוסיה מזדקנת והתפוקה יורדת. אנחנו במילכוד. העולם הולך להתפוצץ מאוכלוסיה - את זה חייבים לבקר, אבל אם לא תגדל האוכלוסיה - לא יהיה בסוף מי שיאכיל את כולם.
    סגור
  • המיכון והאוטומציות נתנו את הדחיפה הכי חזקה לכלכלה
    דודו 07/09/2022 17:59
    הגב לתגובה זו
    1 0
    צריך פחות אנשים לייצר כל מוצר. ככה אפשר להגדיל את התפוקה בלי להגדיל את כמות האנשים.
    סגור
  • 10.
    זהו הפתרון האקולוגי המושלם
    סינולוג 05/09/2022 00:39
    הגב לתגובה זו
    2 1
    ההכחדה השישית לא תיהיה בהכרח על ידי הטבע. היא עשויה להיות טבעית לחלוטין
    סגור
  • טען עוד
  • 9.
    סין בדרך הבטוחה למטה
    גלעד 04/09/2022 13:53
    הגב לתגובה זו
    3 0
    הדבר הכי בולט הוא שהמהלכים המטופשים שלהם בקורונה דיכאו את האוכלוסיה (רואים את זה גם במקומות אחרים במזרח). האליטה הסינית העשירה (מי שיכול) עוזב לסינגפור או למערב. מה שקרה ברוסיה יקרה גם שם אפל מקפלים מפעלים וזה יקרה גם אם אחרים כי אף אחד לא רוצה קפריזות שליטה האליטה הסינית תעזוב למערב ולשאר אין חשק לכלום וגם לא רואים אור האופק כי אים תגמר להם הקורונה יהיה תירוץ חדש להטיס לך רחפן מחוץ לחלון תוסיפו לזה ילד אחד (מפונק) למשפחה וללא ילודה אין דרך חזרה מהנפילה הגדולה
    סגור
  • 8.
    זאת הבעיה העיקרית של דיקטטורות - מהלכים חדים בלי ריסון
    דודו 04/09/2022 13:00
    הגב לתגובה זו
    10 0
    המנהיגים מכתיבים חוקים דרקוניים כדי להראות שהם "פותרים בעיות". הבעיה שרוב הפעמים הם יוצרים יותר נזק מתועלת. כמו מדיניות אפס קורונה שהורסת את הכלכלה הסינית, או סבסוד ייצור צ'יפים בסין שהוביל לשחיתות וגניבת כספי ציבור.
    סגור
  • ישראל בדרך לשם על חוקי המשילות . . . (ל"ת)
    GD 04/09/2022 17:27
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 7.
    אפשר לייצא אליהם חרדים?
    123Gil 04/09/2022 11:24
    הגב לתגובה זו
    11 12
    ענף ייצוא חדש שיציל את ישראל ואת סין.
    סגור
  • חחח (ל"ת)
    חחחחח 05/09/2022 15:58
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    או, סוף סוף מישהו כתב על זה, אבל יותר מסין ומשאר אירופ
    ברק 04/09/2022 09:57
    הגב לתגובה זו
    6 0
    רוסיה במצב הזה והוא ממש חמור, המדינה לפני אפוקליפסה דמוגרפית ואני מאמין שזו אחת הסיבות העיקריות לפלישה לאוקריאנה שזו מדינה צעירה. אני מאמין שזה יוביל את סין לנסות לפלוש לטיוואן ואני מאמין שגם הנסיון להשתלט על הונג קונג, מדינות דדיקטטוריות בלי אוכלוסיה צעירה מנסות להציל את עצמן על ידי כיבוש ואינטגרציה של האוכלוסיה במדינות צעירות.
    סגור
  • העניין הוא שהן בטייוואן והן באוקראינה
    ירדן 18/10/2022 01:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שהיא המדינה עם הילודה הכי נמוכה באירופה. האוכלוסייה גם יורדת ויולדין קצת
    סגור
  • 5.
    כל הסינים שמהגרים למערב
    לא פראיירים 04/09/2022 09:41
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יולדים 2 ו 3 ילדים.הם גם מצליחים להביא יותר בנים
    סגור
  • 4.
    פתרון
    שמואל 04/09/2022 09:11
    הגב לתגובה זו
    0 2
    הפתרון האולטימטיבי-טכנולוגיה. ככל שיגבר השימוש בטכנולוגיות מתקדמות, יקטן הצורך בשימוש בכח עבודה אנושי
    סגור
  • 3.
    כתבה מעניינת (ל"ת)
    8 04/09/2022 08:56
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 2.
    הרבה ילדים זה השמדה אקולוגית
    הפוך גוטה 04/09/2022 08:19
    הגב לתגובה זו
    4 7
    מניח שהמודל הסיני ילמד כדחייה של הקץ.
    סגור
  • אז אל תעשה (ל"ת)
    אני 04/09/2022 10:51
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 1.
    בישראל דווקא יש עודף ילודה. אולי נתחיל לייצא.... (ל"ת)
    Xantippe 04/09/2022 08:02
    הגב לתגובה זו
    4 4
    סגור
  • בישראל אין עודף, יש ילודה בריאה
    איש 04/09/2022 22:32
    הגב לתגובה זו
    8 3
    והחרדים תורמים הרבה ויתרמו המון. מי שמדבר נגדם, פשוט אין לו מושג. חי בתוך בועה קטנה ומקשיב לפוליטיקאים שמשחקים בו.
    סגור
  • פחות . חחח
    ירדן 18/10/2022 01:48
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ילודה בריאה כיום בעולם המודרני זה שתי ילדים כלומר לא גידול ולא קיטון. אנחנו לא בעולם הקדום כיון ואין סיבה ללדת עשרה ילדים חוץ מתקדם את השמדת האנושות בדרך נוראית יותר שלפיצוץ אוכלוסין
    סגור
  • ולמה שאתה יושב שהמצב הכלכלי פה כל כך טוב? (ל"ת)
    יניב 04/09/2022 10:50
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • לא העיקר זה צריכה
    רונית 04/09/2022 22:23
    הגב לתגובה זו
    2 0
    יהיה רק טוב יותר אם הצריכה תרד גם לחברה וגם לכדור הארץ
    סגור
  • בשמחה את כל החרדים שלא תורמים דבר (ל"ת)
    דנה 04/09/2022 09:27
    הגב לתגובה זו
    2 8
    סגור
  • אנטישמיות מגעילה (ל"ת)
    צמח 04/09/2022 19:30
    הגב לתגובה זו
    5 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות