מיתון או לא מיתון, ואם כן, איזה? הכלכלנים בארה"ב חלוקים בדעתם
האם כלכלת ארה"ב מראה סימנים של מיתון או לא? יותר מחודש לאחר שהמדינה רשמה שני רבעונים רצופים של התכווצות כלכלית, זה עדיין תלוי את מי שואלים. הוויכוח המתמשך משקף פיצול בשאלה האם להתמקד בירידה בתמ"ג במונחים ריאליים, או בחוזק בהוצאות האישיות ובשוק העבודה.
סטיב הנקה, פרופסור לכלכלה יישומית באוניברסיטת ג'ונס הופקינס, מאמין שארה"ב עומדת לקראת מיתון ב-2023. גם סטיבן רואץ' מאוניברסיטת ייל מסכים שרק נס יציל את ארה"ב ממיתון. שניהם מסכימים שהוא לא יהיה מיתון חריף.
מצד שני, כלכלנים נעזרים בעובדות שבאות כרגע מהשטח, שוק עבודה הדוק, הרבה משרות פנויות, הוצאות צרכניות חזקות ודוחות טובים של החברות ואומרים - אין מיתון וגם לא יהיה. הכלכלן זוכה פרס נובל ריצ'רד תאלר אומר שהוא לא רואה שום דבר שדומה למיתון בארה״ב.
ליז אן סונדרס, אסטרטגית השקעות ראשית בצ'ארלס שוואב, אומרת שמיתון סביר יותר מאשר נחיתה רכה, מיתון רחב שייפגע לארה״ב ״בכיס״ - בעוד ג'ייקובסון, מנהל ההשקעות הראשי של Saxo Bank אומר כי ארה"ב לא הולכת למיתון במונחים נומינליים, וגם לא במונחים ריאליים.
שוק העבודה חזק, בדרך כלל לא אחד מהמאפיינים של מיתון - באוגוסט, 315 אלף משרות הצטרפו למשק האמריקאי כאשר ציפיות הכלכלנים עמדו על 300 אלף משרות. האבטלה עלתה ל-3.7% לעומת צפי אנליסטים של 3.5% והצמיחה בשכר השעתי עמדה על 5.2% בעוד שאנליסטים צפו צמיחה של 5.3%. נכון, האבטלה עלתה וציפיות האנליסטים צפו ליותר בשכר השעתי, אך אי אפשר להתעלם מכך ש-315 אלף משרות נוספו, המעידים על שוק עבודה שממשיך להיות הדוק, אך אולי בדרכו להחלש מעט.
מצד שני, ההגדרה למיתון כבר התקבלה בשווקים - 2 רבעונים רצופים של האטה בתוצר המקומי גולמי (תמ״ג) של ארה״ב. הוא ירד ב-0.9% ברבעון השני וב-1.6% ברבעון הראשון. מיתון טכני, לפי ״החוקה״. הירידה בתמ״ג נבעה ממספר גורמים כולל ירידת מלאים, הוצאות והשקעות ממשלתיות, ובנוסף, שיעורי ההכנסה והחיסכון האישיים המתואמים לאינפלציה ירדו.
גם תחום הנדל״ן בתמונה - המשקיע פיטר בוקוואר אומר שהנתונים העדכניים ביותר על שוק הדיור והייצור מראים מדוע ארה"ב לא תוכל להימנע ממיתון תתחמק ממיתון, מדד הבנאים של וולס פארגו נפל לטריטוריה שלילית באוגוסט. מצד שני, ג'ייקובסון אומר כי שוק השכירות עדיין לוהט, עם עליות דו ספרתיות בשכירות עבוד דירה בארה״ב. הוא מוסיף: "זה פשוט, לאנשים יש מספיק כסף בבנק בכדי לקנות דירה ולהשכיר אותה ולהרוויח כסף, ככה, מיתון קשוח לא יכול להתקיים".
נראה שרק הזמן יתן את התשובה, יש טיעונים מספקים וחזקים ל-2 הצדדים של דיון המיתון, כשהכלכלה בשטח אומרת שאין מיתון, אך מצד שני, החשש מהמשכיות הטון הניצי של הפד תוך כדי היחלשות של שוק העבודה, עלול להוביל למיתון בארה״ב.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
8.מיתון נודעלרון 06/09/2022 07:46הגב לתגובה זו0 0רק בדיעבד,כולל עמקו,חבל להתאמץ לחזות מה שלא ניתן לחיזויסגור
-
7.עט יום עליות נאה מצפה לנו .יפה (ל"ת)ליאור 06/09/2022 07:31הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.השוק יעלה היום השאלה בכמה (ל"ת)ליאור 06/09/2022 07:31הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.אם משבר האנרגיה ימשךברק 06/09/2022 06:48הגב לתגובה זו0 0וכל הסימנים מראים שהמחסור באנרגיה רק יתגבר בשנים הקרובות בעיקר בגלל רגולציה מרכזית דפוקה במערב, אז יכול להיות שיהיה גם שפל כלכלי ולא רק מיתון. כל מדינות אירופה ,סין ורוסיה מזדקנות דמוגרפית והאנרגיה הולכת ומתייקרת, הגלובליזציה נשברה בגלל הקורונה והעולם התחלק למחנות. אני חושב שבשנים הקרובות רק הודו ואולי ויאטנם הולכות לפרוח. עקומות התשואות של כמה שווקים כבר הפוכות שזה אומר שהשחקנים עם הכי הרבה מידע עדיין מתכוננים למיתון... שוק העבודה לדעתי ישבר כשחברות הזומבי יקרסו וזה יכול לקחת זמן, אבל התשואה על האג"ח זבל מראה שאנחנו בדרך המהירה לשם.סגור
-
4.אם משבר האנרגיה ימשךברק 06/09/2022 06:46הגב לתגובה זו0 0וכל הסימנים מראים שהמחסור באנרגיה רק יתגבר בשנים הקרובות בעיקר בגלל רגולציה מרכזית דפוקה במערב, אז יכול להיות שיהיה גם שפל כלכלי ולא רק מיתון. כל מדינות אירופה ,סין ורוסיה מזדקנות דמוגרפית והאנרגיה הולכת ומתייקרת, הגלובליזציה נשברה בגלל הקורונה והעולם התחלק למחנות. אני חושב שבשנים הקרובות רק הודו ואולי ויאטנם הולכות לפרוח. עקומות התשואות של כמה שווקים כבר הפוכות שזה אומר שהשחקנים עם הכי הרבה מידע עדיין מתכוננים למיתון... שוק העבודה לדעתי ישבר חברוכשת הזומבי יקרסו וזה יכול לקחת זמן, אבל התשואה על האג"ח זבל מראה שאנחנו בדרך המהירה לשם.סגור
- טען עוד
-
3.היום השוק יקפוץ (ל"ת)שרון 06/09/2022 06:15הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.שוק העבודה חזקגולדפינגר 05/09/2022 22:12הגב לתגובה זו3 0שוק העבודה חזק יכול להתהפך בין רגע כאשר החברות ירגישו שהמרקט שלהם מתקווץ. (ראו תחילת הקורונה) הכל תלוי בנדל"ן אם האינפלציה תשפיע על יכולת עמידה בתשלומים. בארה"ב הרבה יותר קל להחזיר את מהפחות לבנק ולהישאר בבית עוד שנה-שנתיים.סגור
-
1.1929 כאן !!! (ל"ת)דן 05/09/2022 21:43הגב לתגובה זו5 7סגור