אירופה על סף קריסה - וזה לא רק בגלל מחירי הגז

המדינות החזקות מסבסדות את האזרחים, החלשות לא יכולות; בכל הגוש יש את אותה הריבית ואת אותן צרות (אינפלציה, גז), אבל הציבור במדינות החלשות בלי עזרה - זה יכול ליצור משבר פוליטי וכלכלי מחודש. פוטין בונה על זה!
 | 

מדינות אירופה יוזמות תוכניות סיוע, להתמודדות עם מחירי הגז הטבעי שרק עולים; מהם הסיכונים העיקריים של תוכניות אלו? האם הן יעזרו לנזקקים באירופה לצלוח את החורף הקר? לא בטוח...

אירופה בבעיה כלכלית ממשית: היורו בשפל, האינפלציה גואה, מחירי הגז מאמירים, הצרכנים מהדקים חגורות ויוצאים להפגין ברחובות. נוכח המיתון הכלכלי המאיים, ממשלות אירופה לא יכולות להישאר אדישות ופוצחות בשורה של תוכניות סיוע ועזרה לאזרחים ולעסקים. אבל ייתכן ודווקא תוכניות אלו, יאיצו את המשבר הכלכלי, המבני והפוליטי של האיחוד האירופי.
 
המלחמה הכלכלית בין רוסיה למערב עלתה שלב בימים האחרונים,
עם ההכרזה הרוסית כי היא סוגרת את השיבר ומפסיקה לספק גז טבעי לאירופה. כתוצאה, מדינות אירופה מגדילות הוצאות - בניסיון להגן על הצרכנים מפני מחירי האנרגיה המשתוללים. אולם, הסבסוד האירופאי הנדיב לאזרחים מגיע בתקופה מאתגרת שבה הוצאות המימון עולות (ריביות גבוהות יותר), ויש חששות ממשיות של משקיעים מפני נטל החוב הגואה, בחלק ממדינות האיחוד האירופי.

התוכניות של ממדינות אירופה, לעזור לאזרחים לצלוח את התקופה המאתגרת - כוללת גם סיכונים ממשיים שראוי לשים אליהם לב.
 
הבעיה הראשונה והבולטת צפויה להיות הפער שבין התמיכה והסבסוד המאסיביים של מדינות אירופה החזקות, לבין היכולות המוגבלות של מדינות אירופה היותר חלשות.
בהעדר תוכנית רחבה שתכלול את כל מדינות האיחוד האירופי, אנו צפויים לראות הבדלים ממשיים בין הסבסוד המאסיבי שיקבלו העסקים ומשקי הבית בגרמניה, לבין התמיכה המצומקת יותר שיראו אזרחי איטליה או ספרד. העובדה שאזרחים שונים באותו גוש כלכלי מרכזי, עם אותה מדיניות מוניטארית (ריבית), יקבלו מענה כל כך שונה - יכולה ליצור משבר פוליטי וכלכלי מחודש. רוסיה בונה על כך!

כותרת ראשית

- כל הכותרות

מחירי הגז הטבעי שעולים במהירות וסבסוד לא אחיד בין מדינות האיחוד האירופי, מייצרים חשש ממשי לחוסר יציבות פוליטית, שעלולה אפילו לערער על יציבות הגוש בכללותו. משקי הבית והעסקים במדינות היותר חלשות כלכלית, צפויים לזעוק בקול גדול כנגד ההבדלים הבולטים בין תוכניות הסיוע והתמיכה במדינות השונות. טענתם העיקרית צפויה להיות: מדוע אנו, המדינות היותר חלשות כלכלית, צריכים לספוג את עליות הריבית של הבנק המרכזי האירופאי (הגדלת הוצאות המימון על החוב הלאומי), אך לא מקבלים כלים או עזרה ממשית לתמוך באוכלוסייה במשבר האנרגיה?

השאלה מהדהדת את המבנה השברירי של האיחוד האירופי, שכולל מדינות מאוד חזקות כלכלית כמו גרמניה ומהצד השני מדינות מאוד חלשות כלכלית כמו ספרד. ולמרות השונות הרבה בין המדינות, האיחוד האירופי (EU) כולל בנק מרכזי אחיד (ECB), שקובע את המדיניות המוניטארית (ריבית) עבור כל מדינות האיחוד ביחד. במקביל, כל מדינה ומדינה מקבלת החלטות עצמאיות אודות גביית המיסים והוצאות הממשלה (מדיניות פיסקאלית). נראה כי הפקידים בבריסל החליטו שלא להיכנס לעובי הקורה בעניין משבר האנרגיה, והשאירו את מלאכת התמיכה באזרחים האירופאים לממשלות השונות; החזקות יותר והחזקות פחות.

ובאמת , חמשת הכלכלות הגדלות באירופה כבר הכריזו כי יתמכו במשקי הבית ובעסקים, נוכח המשבר במחירי האנרגיה, בסכום כולל של מעל 200 מיליארד יורו. אמצעים אלו נועדו לנסות ולהבטיח כי אזרחי אירופה יוכלו להסיק ולחמם את בתיהם, ולצלוח את המשבר. במקביל, הסבסוד יעזור למגזר העסקי בגוש - לעבור את התקופה המאתגרת ולא להגיע לפשיטות רגל המוניות. היינו, נוכח העלייה המהירה במחירי האנרגיה, ממשלות אירופה מנסות למתן במקצת את הנזק הכלכלי, ואולי גם לחזק את התמיכה הציבורית באוקראינה (אל מול המלחמה הכלכלית המתפתחת עם רוסיה).

ראוי לציין כי חלק מהאמצעים שמדינות אירופה נוקטות נוכח משבר האנרגיה, כוללות הגבלות מחירים על מחירי הגז הטבעי והנגזרות האנרגטיות. אמצעים אלו, יכולים אולי לעזור (לפחות בטווח הקצר) בצמצום עליות המחירים (האינפלציה) הממשיות בגוש האירופי.

אבל אל לנו להתעלם גם מהסיכונים שיש בתוכניות אלו. 
כבר ראינו שחוסר האחידות ביישום תוכניות הסבסוד במדינות השונות, עלולה להוביל לחוסר יציבות פוליטית ושלטונית, ואפילו להוביל לערער יציבות הגוש האירופי בכללותו. נוסיף כעת, כי מבנה הסבסוד עלול לעודד צרכנים אירופים רבים להמשיך ולצרוך גז טבעי לפחות כבכל שנה. היינו, הסבסוד עלול ליצור מצב שאין שינוי מהותי בהרגלי הצריכה של משקי הבית והעסקים, ביחס לצריכת מוצרי אנרגיה מסובסדים. זוהי בעיה מובנית של סבסוד ישיר למוצר; כולם ממשיכים לצרוך באופן בזבזני מהמוצר המוזל. שיטה זו של הגבלת מחירים הינה גם מאוד לא יעילה (ולא נכונה); משפחה עשירה שיכולה בקלות לעמוד במחירי הגז הגבוהים, תשמח לקבל סבסוד נדיב ולצרוך יותר מהרגיל... כך חלק ניכר מהכסף של הסבסוד מועבר דווקא לבעלי האמצעים הכלכליים (העשירים).

אבל, שיטה זו של הגבלת מחיר תפגע דווקא באלה שאין להם. שכן, עליות המחירים הגבוהות מבטאות מוצר שנמצא כעת במחסור ממשי (עודף הביקוש נוכח חוסר בהיצע – מובילים לעליות מחירים). אם הרגלי הצריכה לא משתנים כלל, יש חשש אמיתי שלקראת אמצע או סוף החורף נראה מחסור ממשי בגז טבעי (או במוצרי אנרגיה תחליפיים). אנשים יאלצו להתמודד עם הקור האירופאי – ללא אמצעי חימום נאותים. הסבסוד הנדיב, אולי עוזר לאזרחים לצלוח את המשבר הכלכלי היום, אך עלול להוביל אותם למשבר פיזי בעתיד (העדר יכולת לחמם את הבית / העסק). זה האתגר בכל תוכניות תמיכה ממשלתית, ובמקרה הזה היא קריטית להצלחת המהלך.

הסיכונים מצטלבים היטב, וייתכן ונראה פוליטיקאים מהמדינות הפחות חזקות כלכלית באירופה, שואלים במהלך החורף: מדוע אנחנו קופאים מקור בגלל החלטות של מדינות אירופה האחרות? אלו סוג הטענות שמובילות לרוב להחלטות פופוליסטיות חסרי אחריות או למהפכות כואבות ולעיתים אלימות.

אבל אל זו אף זו; תוכניות ההתמודדות הראשוניות עם משבר האנרגיה באירופה, מעמיסות עוד נטל של חוב ציבורי ומגדילות את הגירעון התקציבי. כשיש פער ממשי בין ההכנסות ממסים לבין הוצאות הממשלה גבוהות יותר, נוצר גירעון תקציבי. כידוע, ממשלות העולם מכסות את הגירעון על ידי הלוואות בשוק ההון והחוב, בדמות אגרות חוב (אג"ח) ממשלתיות. כאשר נטל החוב עולה (ממשלות אירופה חייבות יותר כסף), באופן טבעי הוצאות המימון עולות. הדבר נכון בכל תקופה כלכלית וגם למשקי בית ולעסקים; כל הלוואה נוספת הינה מסוכנת יותר, ולכן תינתן בתנאים קצת פחות טובים ובריבית גבוהה יותר. נוסיף לקלחת את העובדה שאנו בתקופה של צמצום מוניטארי ממשי; הבנקים המרכזיים מעלים ריביות ומצמצמים נזילות, על מנת לנסות ולהוריד את האינפלציה המשתוללת. התוצאה הינה הוצאות מימון הרבה יותר גבוהות, וסיכון חוב מוגבר יותר למדינות האיחוד האירופי.

חשוב לזכור כי משבר האנרגיה הנוכחי מגיע קצת אחרי מגפת הקורונה, שבמסגרתה כלל ממשלות העולם פצחו בתוכניות סיוע וסבסוד נדיבות, על בסיס גירעוני. היינו, החובות הלאומיים האירופיים כבר גבוהים מאוד, והתוכניות החדשות לסבסוד מחירי הגז, רק מוסיפות שמן למדורה.

ושוב, ראוי לשים לב לבעיה המבנית של האיחוד, שחוזרת גם כאן. נוכח הרב גוניות בין מדינות האיחוד; מדינות חזקות כלכלית ומדינות חלשות כלכלית, יש חשש אמיתי שהגדלת נטל החוב, והוצאות המימון המאמירות - יפגעו במיוחד במדינות החלשות יותר. מדינות אלו, נמצאות כבר במצב לא קל, ומשקיעים רבים בוחנים היטב את דירוגי החוב שלהם. מדינות אלו שוב מתקרבות לאזור המסוכן של משבר חוב אמיתי, שיכול לפגוע בכל מדינות האיחוד.

טוב יעשו מקבלי ההחלטות בגוש האירופאי, אם ינסו ליצור תוכנית כלכלית יותר רחבה ואחידה, עם פחות הבדלים בין מדינות שכנות באותו גוש כלכלי. עדיף תוכנית כלכלית שלא תסבסד ותגביל באופן ישיר את מחירי הגז הטבעי, ותיתן מענה ישיר יותר לאוכלוסיות נזקקות יותר.

 
אירופה מתמודדת עם משבר אנרגיה חריף, שנולד כתוצאה מהמלחמה הכלכלית עם רוסיה. מדינות האיחוד האירופי יוזמות תוכניות סיוע ותמיכה כלכלית למשקי הבית ולעסקים, נוכח מחירי האנרגיה המאמירים. תוכניות אלו חושפות שוב את החולשה המבנית  הכללית בגוש; מדינות מאוד חזקות ומדינות מאוד חלשות, תחת מטריה מוניטארית אחידה (מטבע וריבית) ומדיניות פיסקאלית לכל מדינה בפני עצמה (הוצאות הממשלה, וניהול החוב הלאומי). החשש הראשוני הינו מפני השונות הטבעית, שבין תוכניות הסבסוד והתמיכה, בין המדינות החזקות לחלשות. לכך ראוי לצרף את הסיכון שמגבלות מחיר קשיחות (עם סבסוד נדיב), יובילו בהמשך לחוסרים ממשיים בגז להסקה. בנוסף, חשוב לשים לב לנטל החובות הלאומיים של מדינות האיחוד האירופי, לעלויות המימון שלהן, ולחשש האמיתי שאנו מתקרבים למשבר חוב נוסף, במדינות אירופה היותר חלשות כלכלית.

 
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.
אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(30):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 26.
    יחד נצליח
    גיז 11/09/2022 17:41
    הגב לתגובה זו
    0 1
    -במידה ובן גביר והסמרטוט השני יהיו שרים בממשלה הבאה , אנחנו נדאג שאף כלב לא ירצה להשקיע בישראל , אנחנו נמליץ לכל המשקיעים האמריקאים להשקיע במדינות עם מתכנתים זולים ומוכשרים (ולא חסר כאלה מבולגריה, רומניה ועד אינדונזיה). גם כל אנשי ההייטק או לפחות רובם יעזבו את ישראל כך שלמדינה הזו אין עתיד
    סגור
  • 25.
    יש סיכוי לא רע שהאיחוד יתפרק בקרוב (ל"ת)
    ברק 09/09/2022 11:50
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 24.
    רק לונג רק מניות השווקים לעליות חדות (ל"ת)
    אמנון 08/09/2022 18:13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 23.
    השורטיסטים טיפשים כמו נעליים (ל"ת)
    אמנון 08/09/2022 18:12
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 22.
    קנו מניות נסדק וגרמניה השווקים יטוסו (ל"ת)
    ליאון חן 08/09/2022 18:12
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • טען עוד
  • 21.
    קנו את גרמניה ונסדק עליות חדות משבר נגמר (ל"ת)
    פאני 08/09/2022 18:03
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 20.
    אירופה לא תקרוס לעולם הדקס יעלה חזק (ל"ת)
    כמיר 08/09/2022 18:03
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 19.
    לא להיות בשורט השווקים יעלו הם ימחקו (ל"ת)
    דניאל 08/09/2022 18:02
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 18.
    טעויות
    נוסע 08/09/2022 16:57
    הגב לתגובה זו
    3 0
    האירו אינו מטבע אחיד באיחוד הארופאי אלא מטבע רוב המדינות שכך בחרו ויכולות גם אחרת. חוץ מזה לי אישית קשה לסמוך על ניתוח של מי שמתבטא בכתב כך: "חמשת הכלכלות" ו"אל זו אף זו".
    סגור
  • 17.
    להשאיר את הגז בים
    לפיד 08/09/2022 14:23
    הגב לתגובה זו
    6 1
    שלא נהנה מכסף כל כמו מדינות המפרץ ????????????????????????????
    סגור
  • 16.
    כתבה חובבנית
    הלל קש 08/09/2022 13:24
    הגב לתגובה זו
    9 4
    היורו הנמוך דווקא טוב מאוד לכלכלה האירופאית, כולל המדינות העניות. מה שנפגם זה הכח קניה של התושבים אבל הם לא חייבים לקנות דברים מארצות הברית אלא העניים יכולים לקנות מסין, שם המטבע גם במצב גרוע. הריבית בכלל לא עולה באירופה אז אולי מספיק עם השטויות? בנוסף, הסבסוד של הגז נעשה עד לרמה מסויימת, לא על כל צריכה
    סגור
  • 15.
    שלמה איך עושים שורט ומפשיטים אירופה ? (ל"ת)
    אין מיקרוציפ אין לחם 08/09/2022 12:42
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 14.
    היורו בשפל, האינפלציה גואה, מחירי הגז מאמירים, הצרכנים
    מהדקים חגורות 08/09/2022 12:12
    הגב לתגובה זו
    5 5
    וזה יביא לקריסת אירופה לדעתך? אז אתה טועה !
    סגור
  • 13.
    להלל
    זוהר 08/09/2022 11:23
    הגב לתגובה זו
    2 7
    לא לדאוג יש פיתרון שביבי הישתמש בו וזה יפתור את כל המשברים כלומר להדפיס כסף ללא הגבלה ולזרוק לשווקים ולהוציא כל מוצר שמיתייקר מחישוב המדג
    סגור
  • 12.
    השורטיזם הספורים ימחקו אין להם זכר בקרוב (ל"ת)
    צרפתי 08/09/2022 11:17
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 11.
    קנו מניות ואת גרמניה עליות להמשך (ל"ת)
    יצחק 08/09/2022 11:16
    הגב לתגובה זו
    1 3
    סגור
  • להמשך? ומה עכשיו קושקוש? (ל"ת)
    ליצחוק 08/09/2022 16:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 10.
    הילדודס כאן מנסים לשכנע עצמם שהמצב דבש והמצב
    מומחה 08/09/2022 10:58
    הגב לתגובה זו
    7 1
    הרבה יותר גרוע מאשר גרוע יכול להיות גרוע.
    סגור
  • 9.
    אמריקה שמה רגל לאויבים וגם לידידים.
    יוסי. 08/09/2022 10:16
    הגב לתגובה זו
    2 5
    סנקציות מטומטמות על אנרגיה רוסית זה ירייה לרגל עצמית. כולם מפסידים כולל אזרחי אמריקה. המרוויחה רק אמריקה כמדינה. אם זה למאורגן- אני לא יודע מה זה מאורגן.
    סגור
  • הבהרה לאלו ש,,,,,,,
    יוסי. 08/09/2022 13:54
    הגב לתגובה זו
    2 1
    האם בגלל הטיפשות כל העולם משלם יותר על אנרגיה? האם בגלל הטיפשות של המערב לרוסים ישנם יותר מ100מיליארד$? האם בגלל הטיפשות אירופה תהיה קפואה החורב ולא בגלל שוני במזג האוויר? ויש עוד כמה כאלו..., אבל אמריקה(ולא איזרחיה) מרוויח מעסק הזה?
    סגור
  • 8.
    העצלנים פיררו את האמפריה
    קצבאות וחקלאות 08/09/2022 10:04
    הגב לתגובה זו
    7 0
    מליוני חקלאים מקבלים סובסידיות ענקיות, על כל ליטר של שמן זית באיטליה או ספרד החקלאי מקבל עשרה יורו, ולכן מיבאים אותו לישראל במחירי הפסד. כמו כן יש עשרות מיליוני מובטלים שחיים על חשבון הקצבאות.
    סגור
  • מוסטאנג פיררו ספורט אחלא מכונית. מהירה כמו טיל (ל"ת)
    לקצבאות 08/09/2022 10:55
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 7.
    גז לאירופה
    אב 08/09/2022 09:42
    הגב לתגובה זו
    2 2
    להפנות את כל הגז האפשרי לאירופה כדי שרוסיה תבין שהיא לא מלכת הגז.
    סגור
  • 6.
    הכתבה חסרה בנתונים והאמירות יותר מידי בומבסטיות
    אייל 08/09/2022 09:24
    הגב לתגובה זו
    8 3
    אני לא מוצא תוכן אמיתי בכתבה פרט לכמה "פחדים" ו "אפשרויות". האם תהיה מוכן לבסס את האמירות ש אירופה על סף קריסה? המשברים של הגוש בעבר צריכים לרמוז על היכולת של הגוש להתמודד עם אתגרים פיננסים ואחרים, לא?
    סגור
  • 5.
    כתבה של סוכן רוסי
    אדי 08/09/2022 09:18
    הגב לתגובה זו
    2 6
    זה החלום של הרודן האכזר פוטין. לא יקרה.
    סגור
  • 4.
    כתבה יעילה בתימצות הסיכונים באירופה והבהרתם
    מובלי אייה 08/09/2022 09:13
    הגב לתגובה זו
    4 2
    תודה רבה
    סגור
  • 3.
    אבל למה הכתבות שלכם כל כך ארוכות עם תוכן שחוזר על עצמו
    מאבדת עניין 08/09/2022 09:10
    הגב לתגובה זו
    11 2
    שוב ושוב ושוב. תקצרו. תכתבו קצר ולעניין. אי אפשר לקרוא את כל זה, מיותר ומעצבן.
    סגור
  • 2.
    שכחתם שאושרה תכנית TPI
    EE 08/09/2022 08:59
    הגב לתגובה זו
    5 0
    התכנית מחייבת תמיכה באגחים של מדינות חלשות. כך שאם מדינות חלשות יסבסדו אנרדיה באמצעות אגחים - יש לאגחים גב של המדינות החזקות.
    סגור
  • 1.
    ניתוח מצויין , מה עם המסקנות?
    אחד העם 11 08/09/2022 08:46
    הגב לתגובה זו
    4 1
    האם ארופה תוכל להחזיק מעמד שהרוסים מחזיקים אותם קצר ללא מקורות אנרגיה? כנראה שלא , אם הבעיה לא תפתר כנראה שמדינות גוש הירו יחד עם ארהב יאלצו להכריע צבאית את רוסיה. פשוט לא תהיה להם ברירה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות