אירופה מתכנסת: על הפרק - משבר האנרגיה, והכנה לחורף הקריר שבדרך
רוסיה הופכת למונופול כספקית הגז המרכזית באירופה, השבתת צינור נורד סטרים הכניסה את אירופה לזעזוע. כעת הפקידים האירופיים נפגשים במטרה למצוא פתרון. ולמה משבר האנרגיה צפוי להכניס את הכלכלה לסחרור נוסף?
אנו חוזים במשבר מהגדולים שהיו בכוחה של אירופה. משבר שכל אחד לא היה יכול לחזות אלמלא הפלישה של רוסיה לאוקראינה. האיחוד האירופי אובד עצות, רוסיה היא הצינור המרכזי של אספקת הגז הטבעי לאירופה. רוסיה החליטה להשבית את אספקת הגז לאירופה, ובאירופה יצטרכו למצוא פתרונות. כעת רוסיה, וולדימר פוטין העומד בראשה, זוקפת לזכותה את היתרון הזה ובדרך לשתק את כל אירופה, שכבר חושבת על היא הולכת להתמודד עם החורף הקרוב. פקידי הממשל האירופיים יפגשו בבריסל, זאת על מנת לדון כיצד הם יעברו את החורף הקרוב, עם מחסור באנרגיה, שמעלה את מחירי האנרגיה לשמיים.
משבר האנרגיה שפוקד את מדינות אירופה, הטיל ספק גדול באמינותה של רוסיה, יצואנית הענק של הנפט, גז וסחורות אחרות, מתגלה כשותפת סחר לא אמינה. מדינות המערב "נשבעו" להיגמל מהתלות בנפט והגז של רוסיה, אבל הן היו רחוקות מלהיות מוכנות לנתק את עצמן מיד, וכעת משלמות על כך מחיר כבד.
מחירי הנפט אינם מהווים בעיה כרגע מכיוון שהאספקה הרוסית מצאה את דרכה לחלקים אחרים של השוק העולמי. אבל מחסור בגז, המשמש גם לחימום בתים ישירות וגם לייצור חשמל, מאיים ליצור מצוקה עצומה כשאם יגמר כשמזג האוויר יהיה קר. רוסיה סיפקה כ-40% מהגז הטבעי של אירופה לפני הפלישה, וכעת היא לא מספקת כלום, אירופה במצוקה.
המהלך של רוסיה לסגור ללא הגבלת זמן את צינור אספקת הגז המרכזי ביותר נורד סטרים 1 כבר החל מסוף אוגוסט האחרון, גרם לכך באירופה צריכים למצוא פתרון, וכמה שיותר מהר. שרי אנרגיה מ-27 החברות באיחוד האירופי שוקלים שורה של צעדים כפתרון, החל ממכסות מחירי החשמל ועד לתמיכה ישירה וחלוקת כספים למשקי בית ועסקים.
על-פי האנליסטים של התאגיד הבנקאי מורגן סטנלי עלויות הגז והחשמל הכוללות של האיחוד האירופי עשויות לעלות ל-1.4 טריליון אירו (1.4 טריליון דולר) על בסיס שנתי מ-200 מיליארד אירו בלבד לפני המלחמה בין רוביה לאוקראינה, מתוכם 70% חשמל ו-30% גז. הגידול של 1.2 טריליון אירו שווה ערך ל-8% מהתפוקה הכלכלית של האזור, ומאיים לפגוע בהוצאות על דברים אחרים.
האיחוד האירופי יתכנס ויגבש שורה של הצעות חסרות תקדים. האחת היא להגביל את מחירי האנרגיה הסיטונאיים ל-200 אירו למגה וואט-שעה, נכתב בנייר הדיון של אחד משרי האנרגיה האירופיים. האיחוד גם ידון בנקיטת צעדים לצמצום הביקוש להספק, לרבות הפחתה חובה של 5% בצריכת החשמל בשעות השיא. אנליסטים סוברים כי על האיחוד האירופי להפחית בממוצע את צריכת הגז בשיעור של לא יותר מ-2% בהשוואה לממוצע של חמשת החורפים האחרונים.
גרמניה, שהייתה התלויה ביותר ברוסיה מאשר מדינות אחרות באיחוד האירופי, יתכן ותצטרך להפחית את השימוש בגז שלה ב-16% בחורף הקרוב, נתון חיובי יותר מהתחזיות מלפני מספר שבועות של צורך לצמצם אותו בשיעור של 26%. כמו כן, בעוד שהאיחוד האירופי יתכנסו ויחליטו על קווים מנחים עבור כלל הגוש בכללותו, מדינות בודדות באירופה ישתמשו באמצעי תמיכה משלהם. גרמניה הכריזה על סבב הקלה נוסף על משקי הבית בתשלומי החשמל, השלישי מאז סוף 2021, כאמור זאת כדי לסייע למשקי בית להתמודד עם האינפלציה המהירה ביותר מזה 40 שנה. כעת הסיוע מסתכם ב-95 מיליארד אירו וכולל בלימת מחירי החשמל המשמש לצריכה בסיסית, תקרת רווח על חברות האנרגיה ותשלומים חד-פעמיים לסטודנטים ולפנסיונרים.
לבריטניה, שכעת מחוץ לאיחוד האירופי, יש תוכנית משלה. הצו הראשון של ראש הממשלה ליז טרוס לאחר כניסתה לתפקיד השבוע היה לחשוף חבילה המיועדת ישירות לצרכנים. זה כולל תיקון חשבונות האנרגיה הביתיים סביב הרמות הנוכחיות למשך שנתיים, כ-2,500 פאונד לשנה למשק בית ממוצע. עסקים יקבלו תמיכה שווה למשך שישה חודשים.
הוצאות ממשלתיות בכדי להילחם בהלם שנוצר כתוצאה ממשבר האנרגיה יובילו בהכרח ליותר הלוואות מהמתוכנן. החשבון יקוזז כנראה על ידי מיסים גבוהים יותר, המנהיגים יודעים שהוצאות עכשיו כדי למנוע התמוטטות כלכלית מוחלטת עדיין זולה יותר, ובעלת קיימא פוליטית, מאשר לאפשר לכאב להתפוגג.
על אירופה לנהוג בזהירות
באירופה יצרכו להיות זהירים עם חלוקת המזומנים למשקי הבית בכדי להתמודד עם מחירי החשמל הגבוהים. העולם משלם כעת מחיר כבד, על הדפסת המזומנים בתקופת הקורונה שהובילה לאינפלציה מרקיעה שחקים, וריבית שתמשיך לעלות לפחות עד סוף השנה הנוכחית כדי לקרר אותה. על אירופה לא לחזור אחורה, חלוקת כספים לאזרחים בכדי להילחם במחירי האנרגיה, על מנת שלא יקפאו בחורף, תוביל שוב להדפסת מזומנים וצפויה לפגוע שוב בכלכלה במידה וזה לא ינוהל בצורה נכונה.
לעת עתה, הדבר היחיד שברור הוא שאירופה תתמודד עם חורף קשה. כמה רע זה יהיה למשקי בית ולחברות? נצטרך לחכות לחורף.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.איתקה מגיעה בדיוק בזמן.. (ל"ת)חמיד אבו בדרייה 10/09/2022 08:58הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.מחירי הדלק יעלו והגז דבר שיקפיץאת מחירי המניות בחדות (ל"ת)ברוך 10/09/2022 03:44הגב לתגובה זו0 0סגור