ריי דליו הוא אחד המשקיעים הגדולים בהיסטוריה, מה השיטה שלו ומה הוא חושב על מחירי המניות?
ריי דליו בן ה-73 נחשב כאחד המשקיעים המוצלחים ביותר אי פעם. דליו נולד בשנת 1949 בלונג איילנד שבניו יורק למשפחה ממעמד הביניים והחל להשקיע בגיל 12. בשנת 1975, לאחר סיום לימודי MBA באוניברסיטת הארוורד, פתח בדירתו הצנועה את חברת BRIDGEWATER. כמעט יובל לאחר מכן החברה היא מנהלת קרנות הגידור הגדולה עם נכסים של מעל 150 מיליארד דולר. הונו של דליו מוערך ב-19 מיליארד דולר והוא בן עשירי העולם.
מאז הקורונה עלה דליו לכותרות כאשר הזהיר כי פעולותיו של הפד' והממשל בארה"ב מובילים את השוק לבועה במחירי המניות, אשר צפויה להתפוצץ ולהכות בחוזקה בכלכלה. מתחילת השנה אכן צפינו בירידות במחירי המניות אך הנבואה עוד לא התגשמה במלואה. ביום שבת האחרון טען בפוסט בלינדקאין כי צמצום המאזן של הפד עלול להוביל את הכלכלה לסטגפלציה וכי הוא צופה ירידה נוספת של בין 20% ל-25% במניות.
דליו נחשב ל"משקיע מאקרו" שכן הוא מתרכז בעיקר בנתונים משמעותיים מכל העולם בכדי להחליט איפה להניח את הכסף שלו. הגישה הזו מאוד שונה למשל מזו של וורן באפט המשקיע האגדי שמתמקד בעיקר בערך של חברות ספציפיות. באפט מנתח חברות לעומק ומנסה לראות האם הן מתומחרות במחיר נמוך שצפוי לעלות בעתיד (ראו כאן - כללי ההשקעה של וורן באפט). ההתמקדות של דליו היא בפעילות של כלל הכלכלות בעולם ול-Bridgewater יש שתי קרנות עיקריות, כאשר כל אחת פועלת לפי אסטרטגית השקעה שונה.
האסטרטגיה הראשונה - מאקרו
האסטרטגיה הראשונה של החברה נקראת PURE ALPHA והיא מוכוונת לביצוע עסקאות בשווקים שונים ובנכסים בהם - סחורות, מניות, אגרות חוב ומט"ח. העסקאות מתבססות על תחזיות מאקרו-כלכליות של צוות החברה בנוסף לעזרה ממודלים ואלגוריתמים המבוצעים על ידי מחשב. דליו היה בין מנהלי קרנות הגידור הראשונים להשתמש במודלים של מחשב בכדי לאמת את רעיונותיו בנוגע לתפקוד הכלכלה והערכת מחירי נכסים.
דוגמא להשקעה באסטרטגיה זו - נניח והאנליסטים בחברה מאמינים לאחר ניתוחים רבים כי היין היפני צפוי להתחלש לנוכח העלאת ריבית של הבנק המרכזי בארצות הברית הם ימליצו לבצע רכישה של דולרים במקביל למכירה של היין. לפני המכירה החברה תיעזר במודלים של המחשב בכדי לבדוק את רגישות היין להעלאות הריבית של הבנק המרכזי בארה"ב, למשל לנוכח אירועי עבר, מה שיעזור לקבוע עד כמה כדאי למכור או לקנות ולהבין מה סיכוי הרווח מהעסקה.
השיטה השנייה - איזון תמידי של התיק
שיטת ההשקעה השניה נקראת All Weather וכמו שהשם מצביע, היא מתמקדת בעונות, לא בעונות השנה אלא בעונות כלכליות. על פי דליו ישנן 4 עונות כלכליות שונות, כאשר בכל אחת מהן ישנם סוגים של השקעות שמשגשגות ועובדות ויש את אלו שקורסות. בבסיס השיטה עומד הרעיון של איזון תיק ההשקעות ואלוקציית הנכסים בו באופן קבוע במטרה למזער את הסיכון לאורך זמן.
דליו, בעזרת שורה של אנליסטים ומחשבים, ניתח מאות שנים של היסטוריה כלכלית והגיע למסקנה כי הכלכלה נמצאת תמיד באחת מתוך ארבע עונות: גידול לא צפוי במחירים (אינפלציה), ירידה לא צפויה במחירים (דפלציה), גדילה כלכלית גדולה מהצפוי והאטה כלכלית גדולה מהצפוי. כחלק מהניתוח שביצע דליו זיהה את ההשקעות אשר מרוויחות ואת אלו אשר מפסידות בכל עונה. בתקופה של אינפלציה למשל, אגרות חוב יהיו השקעה לא מוצלחת, שכן הן לרוב לא מספקות תשואה ריאלית לעומת האינפלציה, לעומת זאת סחורות לרוב נהנות מעליית המחירים בעונה זו. במקרה ההפוך - דפלציה, אגרות החוב דווקא צפויות להיות יותר אטרקטיביות בזמן שהסחורות יפגעו.
<החברה מנסה כל הזמן לצפות לאן פונים פני הכלכלה והתיק שלה מורכב מצורת השקעות די קבועה, אשר על פי דליו ההקצאה (המשקל של הרכיב בתיק ההשקעות) מתבצעת כך - 7.5% בזהב, 7.5% בסחורות, 30% במניות, 40% באג"ח לטווח ארוך ו-15% באג"ח לטווח בינוני. הרעיון ברור מאוד - לגדר את עצמנו מפני כל תקופה שעלולה לבוא, ולכן אם שווי של השקעה מסוימת בתיק חורג מאחוזי האלוקציה הראשונית, נניח בגלל עלייה במחירי הזהב השווי שלו בתיק הגיע ל-10%, יש למכור עד שהמשקל שלו בתיק ההשקעות יגיע בחזרה ל-7.5% המקוריים.
גם הגדולים חייבים למעוד מתישהו
כבר עשרות שנים שקרנות הגידור של דליו הוכיחו את עצמן עם תשואות מרשימות, גם כאשר השוק נפל. דליו צפה את המשבר הפיננסי של 2008 והקרנות רשמו תשואה של 14% בזמן שמרבית ההשקעות של קרנות אחרות התרסקו ב-30% לפחות, כאשר מדד ה-S&P 500 בעצמו נחתך בכ-50% בפחות משנה. למרות התשואות והניתוחים המרשימים של החברה, הקורונה תפסה אותה ואת דליו לא מוכנים. בשנת 2020 הפסידו הקרנות עד חודש אוגוסט יותר מ-18% ממה שהוביל למשיכה של 3.5 מיליארד דולר בידי המשקיעים.
האלגוריתמים של החברה טעו ב-2020 בפעם השנייה בניתוח השוק לאחר שב-2019 לא הצליחו להפנים את החיוביות בשוק המניות וחברה הפסידה 5% עד חודש פברואר. עניין נוסף שמאוד השפיע וגרם לחברה לעדכן את המודלים הוא הרחבת המאזן של הפד, בנוסף לחלוקת תמריצים ממשלת ארה"ב. שני אלו הובילו לעלייה החדה בשווין של מניות ואכן מי שהחזיק בהן באותה תקופה נהנה מתשואות מרשימות ביותר בזמן שה-S&P 500 עלה יותר מ-25% בשנה.
למרות כל הירידות של ברידג'ווטר מאז הקורונה, דיווחה החברה כי קרן ה-PURE ALPHA, קרן הדגל של החברה, הפיקה במחצית הראשונה של 2022 תשואה של32% בזמן שהנאסד"ק ירד ביותר מ-20%. החברה הצליחה להשיג תשואה ב-65% מהשווקים בהם היא מתעסקת, זאת לעומת הממוצע השנתי של 55%. מאז תחילתה בשנת 1991 התשואה השנתית של הקרן עמדה על ממוצע של 11.4%.
ההשקעות בשנים האחרונות
ריי דליו, אשר ידוע בגיוון הרחב של ההשקעות שלו, הודיע לפני פחות מחודש כי על אף האהדה הגדולה שלו לשוק הסיני הוא יוצא מהפוזיציה שלו בחברת עליבאבא הסינית, ככל הנראה לאור המתיחות בין סין לטיוואן. הגיוון בהשקעותיו של דליו הגיע עד למחוזות הקריפטו. בעבר התנגד נחרצות לכל השקעה בתחום אך עוד במאי של 2021 הודיע כי הוא בעצמו מחזיק מספר מטבעות ביטקוין ובסוף אותה השנה מסר כי הוא התחיל להשקיע גם במטבע האיתירום, השני בגודלו לאחר הביטקוין.
כמו כל משקיע, גם לדליו יש את המניות המועדפות עליו ובין המניות המוכרות ביותר בהן ברידג'ווטר משקיעה נמצאות:
PROCTER & GAMBLE
+1.49%
PROCTER &...
169.57
+1.49%
סגירה:0
פתיחה:167.94
גבוה:170.57
נמוך:166.89
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
בה החברה מחזיקה מעל ל-6.5 מיליון מניות בשווי הקרוב למיליארד דולר,
JOHNSON & JOHNSON
+1.4%
JOHNSON &...
153.99
+1.4%
סגירה:0
פתיחה:150.9
גבוה:154.43
נמוך:150.9
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
שם הפוזיציה של החברה עומדת על שווי של כ-700 מיליון דולר עם יותר מ-4 מיליון מניות,
כיאה לחברה שמאמינה בפיזור - כ-3% מהפורטפוליו של החברה מושקע בקרן סל
SPDR S&P 500 ETF TRUST
-1.28%
SPDR S&P 50
585.78
-1.28%
סגירה:0
פתיחה:589.71
גבוה:590.2
נמוך:583.86
מחזור:--
לעמוד ציטוט
חדשות
גרפים
פרופיל חברה
המלצות
כתבות נוספות בנושא:
של חברת ספיידר עם שווי השקעה של 700 מיליון דולר.
מדוע הוא מאמין כי ארה"ב עומדת לאבד את מעמדה
לאחרונה הוציא דליו ספר בשם Principles For Dealing With The Changing World Order. בספר מתאר איך חקר מאות שנים של היסטוריה כלכלית ומפרט את הדפוסים שזיהה. הוא גילה כי כל מעצמה שהייתה אי פעם בעולם בשנים שחקר עלתה לעמדתה בתור מעצמה וירדה ממנה בצורה מאוד דומה. ראשית המדינה יוצא מנצחת מעימות עולמי כלשהו (מלחמת עולם למשל), מה שמבסס אותה בתור המדינה החזקה ביותר. לאחר מכן בעקבות עוצמתה היא מצליחה לשלוט בנתיבי סחר, לגרום לשאר העולם להשתמש במטבע שלה, מה שמחזק אותו עוד יותר וכל אלו מגדילים את התוצר של המדינה יותר ויותר. בו זמנית, בגלל כמות הכסף והכוח של המעצמה, היא יכולה להשקיע יותר בחינוך ותשתיות, מה שבעתיד אפילו מחזק אותה עוד יותר. הענייין הוא שדליו זיהה כי לכל אחת מהמעצמות האלו היה דפוס דומה גם לנפילתן - אשר נובעת בעיקר מכך שהמעצמה לא יודעת שובע מבחינת עושר ומכניסה עוד ועוד כסף לסירקיולציה, מה שמחליש את המטבע ומפה הדרך היא למטה.
סדר המעצמות במאות שנים האחרונות היה כך - ראשית היו ההולנדיים, אחריהם הגיעו האנגלים ואחר כך הגיעו האמריקאיים (שתפסו את כוחם דרך מלחמת העולם השנייה ופצצת האטום). על פי דליו ארה"ב כרגע נמצאת עמוק בשלב של הדעיכה שלה ומי שהוא טוען שעתידה לתפוס את מקומה (וכבר מתחילה לעשות זאת) היא סין. דליו טוען כי כל מעצמה החזיקה בערך בין 75 ל-100 שנים וכי בעצם העליות והירידות של המעצמות הללו הן תהליך טבעי וגם אנו חושבים שארה"ב הגדולה לעולם לא תאבד את מעמדה, זה הוא כוחו של הטבע והיא כבר בדרך לשם - המטבע שלה מאבד מערכו עוד ועוד (אינפלציה), השליטה בסחר העולמי והדומיננטיות של המטבע שלה בעולם פוחתת, כאשר אנחנו שומעים על עוד ועוד מדינות שמוכנות לסחור עם מטבעות אחרים חוץ מהדולר.
הסרטון שהכין דליו בו מסביר את הרעיונות המרכזיים של הספר:
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.עם הצלחות אי אפשר להתווכח. (ל"ת)שי.ע 15/09/2022 21:45הגב לתגובה זו0 1סגור
-
4.ניתוח יפהל 15/09/2022 19:32הגב לתגובה זו3 0אך שוב ניתוח העבר,לא מביא בחשבון את המלחמה המתנהלת עתה,את מלחמת סין טיוואן אם תגיע,הצפת אירופה בעממים שונים,שינוי מזג האוויר הגלובלי,אירופה תתחמם ולא תזדקק לכ"כ הרבה גז וכד' גאון,מיליארדר,לא אומר שיודע באמת מה צופן העתיד,כמו כל טכנאי הקורא את העבר ומנסה לצפון עתיד שהוא סה"כ עתידי ולא ידועסגור
-
3.החברות הגדולות הצתמקו בטריליון וחצי דולר!חיים 15/09/2022 09:25הגב לתגובה זו3 0אתה טוען שהבועה עדיין לא התפוצצה? רואים שאין לך השקעות ולכן אתה מרשה לעצמך לקשקש!סגור
-
2.האיש נוכל, אומר משהו אחד בפומבי, עושה משהו אחר (ל"ת)יובל 15/09/2022 09:22הגב לתגובה זו4 2סגור
-
1.הוא כמעט פשט את הרגל ב2019ברק 15/09/2022 07:47הגב לתגובה זו5 1כשהיה משבר בערבונות בשוק הריפו ב2019 עוד לפני הקורונה והפד הציל את הקרן שלו מאחורי הקלעים כשהוא העלה את הפעליות בחלון הריפו בשני טירליוון דולר, זה התפרסם רק אחרי שנתיים בשקט בעתקשורת הכלכלית האלטרנטיבית. הוא לא גדול בכלל לדעתי סתם מנהל קרן גידור שלוקח מלא סיכונים והפד מציל כל הזמן, סתם ניהיה סלבריטאי .סגור