עליית התשואות באג"ח - הסיוט של שוק המניות; אך יש גם מרוויחים מהמצב

לעליית תשואות האג״ח יש מרוויחים ויש מפסידים: יותר ויותר אנשים מתעניינים בתשואה חסרת סיכון בסביבה מאקרו-כלכלית מאתגרת כמו של ימינו, אג״ח - כבר לא מילה גסה
 | 
telegram
(6)

לאחר שנים רבות שהתשואה על האג״ח של ארה״ב הייתה באזור ה-0%, כעת תשואות האג"ח לשנתיים כבר מעל 4% והתשואות ל-10 שנים מתקרבות לשם. הזינוק בתשואות מגיע בעקבות נתוני האינפלציה הגבוהים בשבוע שעבר והעלאת הריבית הנוספת אתמול של הפד'. ככל שהריבית 'חסרת הסיכון' של הפד' גבוהה יותר - כך גם תשואות האג"ח עולות. בפועל הן חייבות להיות גבוהות יותר מהתשואה חסרת הסיכון (כי בתשואות של כל גורם שהוא לא הבנק המרכזי יש סיכון גבוה יותר, וכמובן שתשואות של חברות יהיו גבוהות יותר מאשר של ממשלת ארה"ב.

ככל שהריבית עולה, ככל שתשואות האג"ח עולות יותר ויותר אנשים נחשפים אל הכלי הפיננסי הוותיק, והוא חוזר להיות רלוונטי למשקיעים סולידיים. העלאות הריבית מסייעות לחוסכים הסולידיים, שרוצים תשואה טובה על הכסף בסיכון נמוך יחסית. בעשור האחרון, אותם חוסכים היו ללא פיתרון. לא הייתה אלטרנטיבה לשוק המניות. ואילו כעת - החוסכים צפויים לקבל תשואה נאה, בעקבות עליית הריבית - האג"ח חוזר לתמונה. כעת, השקעה באג״ח היא כבר לא ״מילה גסה״.

בפעם הראשונה מזה 15 שנה, משקיעים יכולים לקבל תשואות של 4% על אג״ח של ממשלת ארה״ב, בעוד שהריבית של הבנק המרכזי קפצה אתמול ב-0.75% לטווח של 3%-3.25%, והפד כבר אמר אתמול שהיא צפויה להגיע ל-4.4% עד סוף השנה הנוכחית ואפילו ל-4.6% בשנת 2023. המשך עליית הריבית צפויה להעלות עוד יותר את תשואות האג״ח. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נסייג ונגיד: בחישוב ריאלי, עדיין מדובר על הפסד. תשואה של 4% אל מול אינפלציה של 8.3% נכון לעכשיו בארה״ב, היא עדיין הפסד. קטן יותר אבל עדיין הפסד. בשוק המניות אף אחד לא יודע מה תהיה התשואה של הבורסה, ולכן אי אפשר להעריך מראש האם יהיה הפסד ריאלי או לא.

המפסידים והמרוויחים מהעלאת הריבית:
המפסידים - שוק המניות - שוק המניות מזה עשרות שנים חווה תחרות. בשנה האחרונה רואים משקיעים רבים מסיטים את כספם משוק המניות ה״מסוכן״ שאיבד מעל 20% בשל המדיניות המצמצמת של הפד (העלאות הריבית), אל שוק האג״ח הסולידי. יש כאלה שבתקופה כזאת מעדיפים לשחק דפנסיבי, ויש כאלה שההפך - בתקופה כזאת הם משחקים אגרסיבי מתוך המחשבה של ״המניות מתרסקות אז בעצם לטווח ארוך קיבלתי הנחה״. מי יהיה הצודק בסוף? אף אחד לא יודע. ההיסטוריה מראה כי בטווח הארוך האגרסיבי הוא המנצח, כיוון שאחרי כל משבר בשוק המניות בארה״ב, הגיעה גאות שהובילה לשיא חדש במניות. הבעיה היא - שבדרך צריך לחיות גם בטווח הקצר, ולא לברוח מהשוק באמצע הנפילות זה קל על הנייר, אבל קשה מאוד מנטלית במציאות.

חברות ממונפות - חברות ממונפות סובלות בתקופת הריבית הגבוהה, עד לפני שנה הן יכלו להלוות כסף בריבית נמוכה, למען איזה מטרה שהם רוצים. שיפור העסק, תשלומים לעובדים ועוד. כעת, הן יתקשו לגלגל את החוב, וחלקן גם יצטרכו לפרוע אותו. אז חברות עם קופת מזומנים ותזרים חיובי יסתדרו, אך מה עם אלה שאין להן? זה מצב מסובך ומסוכן עבורן. לכן ראינו את מניות הצמיחה והחלום ביחד יורדות ביחד עם מדד הראסל 2000  לפני השוק כולו - בהם זה פוגע באופן פונדמנטלי.

מדינת ארה״ב - החוב של ארה״ב כבר עומד על 30 טריליון דולר. חוב עצום. כשהריבית עולה, כך גם תשואות האג״ח שארה"ב צריכה לשלם לציבור. החוב של ארה״ב על האג"ח החדש שהיא מנפיקה גדל וזה בתורו מייקר ומגדיל את החוב. וזה בעצם מנוגד למה שיו"ר הבנק המרכזי ג'רום פאוול עושה - מעלה את הריבית כדי להילחם האינפלציה בכל הכוח, זה התפקיד שלו. לא החוב של ארה״ב. נסייג ונגיד מצד שני שהאינפלציה טובה לממשלת ארה״ב, כי זו שוחקת מידי שנה את החוב של המדינה. אך תפקידו של השלטון אמור להיות לפחות לחשוב על האזרחים, והעלאות ריבית הופכות את חוב ארה״ב לגדול יותר.

המרוויחים - חברות עם קופת מזומנים שמנה ומשקיעים סולידיים
כאמור, משקיעים סולידיים סוף סוף יוכלו לקבל תשואה נאה על הכסף שלהם ללא שום סיכון. 8% לשנתיים, כ-4% לשנה, וזה כנראה יהיה גבוה יותר. כשהריבית תגיע ל-4% ומעלה התשואה לשנתיים תוכל להציע ריבית קופון של 5% ואף יותר לשנה - חגיגה למשקיעים הסולידיים, ומנגד - סיוט לשוק המניות. כספים ייצאו מהמניות ויעברו לאג"ח. כי אם אפשר לקבל 5% 'חסר סיכון' למה לקחת סיכון בשביל אולי עוד 1% או שניים, כשאפשר מנגד גם לאבד הרבה מאוד כסף?

עוד מרוויחות, הן החברות שיושבות על הררי מזומנים - ברקשייר האת'ווי, אפל, אלפבית (גוגל) ומיקרוסופט. לדוגמא, לברקשייר של וורן באפט יש יותר מ-100 מיליארד דולר במזומנים ושווי מזומנים, כאשר 76 מיליארד דולר נמצאים באג״ח. כדי לסבר את האוזן: בשנה האחרונה, וורן באפט עשה על המזומן בקופה שלו כ-4 מיליארד דולר, נוספים, לעומת כמעט 0, בשנת 2021.

לאפל יש 179 מיליארד דולר של מזומנים ושווי מזומנים, למיקרוסופט יש 105 מיליארד דולר ולאלפבית, 125 מיליארד דולר (כולל ניירות ערך סחירים). הן יכולות ללא סיכון, או עד שימצאו אפיק השקעה נוח יותר, להגדיל את קופת המזומנים באופן שוטף מידי שנה עם תשואות גבוהות כאלו. חלקן כנראה גם יחליטו להשאיר את המזומן.

העליה בתשואות האג״ח כמובן משקפת את העלאת הריבית של הפד, תשואות האג״ח תמיד ייסחרו בפרמיה על הריבית של הבנק המרכזי, אחרת למה יקנו אותן?. עלייה של 0.75% צפויה גם בעוד חודש וחצי, ונראה שתשואות האג״ח כבר מתמחרות את הנתון. 

משקיעים יכולים לקנות אג״ח מבנקים וברוקרים או ישירות במכירות פומביות דרך תוכנית TreasuryDirect של משרד האוצר האמריקאי. אג״ח של שלושה ושישה חודשים נמכרים מדי שבוע בימי שני בעוד שאג״ח לשנה נמכרים במכירה פומבית כל ארבעה שבועות.

"המשקיעים מכירים בכך שככל שהפד מעלה את הריבית, תיקי ההשקעות יעברו מהפך, יותר ויותר אג״ח בתשואה גבוהה יכנסו אל התיק", אומר סטיב לאיפלי, ראש מחלקת תעודות הסל בבלקרוק, שמנהלת את קרן ה-iShares שמחזיקה תעודות סל רבות.

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    השוק מת
    שוק המניות בארהב מתרסק כי הנגיד החליט לחסל אותו וא 23/09/2022 21:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שוק המניות בארהב מתרסק כי הנגיד החליט לחסל אותו ואת שוק הנדלן. המדדים יאבדו השנה מחצית משווים כי פאוול טוען שלא תהיה ירידה בריבית לפני סוף 2024.. לכן כולם מוכרים. המשק ייכנס למיתון כי פאוול רוצה בכך. בארץ יתחיל מפנה בנדלן והוא יירד גם. לדעתי רק לסגור לשנה ב 3%. או אגח לטווח של 3-4 שנים בארץ. השאר פחד אלוהים
    סגור
  • 5.
    נדרשת השלמה
    etf 23/09/2022 08:56
    הגב לתגובה זו
    0 0
    נדרשת השלמה בנושא תעודות סל / קרנות בישראל המשקיעות באגח ישראל / חול. ישנן רבות ולא ברור מה ההבדל בינהן.
    סגור
  • 4.
    ביידן כנראה נהנה לראות את האזרח האמריקאי מתרסק. טירוף (ל"ת)
    י 22/09/2022 23:11
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 3.
    איך אפשר לקנות אגח אמריקאי בשקלים ?
    יוס 22/09/2022 21:15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    יש דרך לקנות אגח מדינה אמריקאי בשקלים ? 4% לשנה ? או רק ב$
    סגור
  • 2.
    נדלן בבעיה בשנת 2023 (ל"ת)
    רון3554 22/09/2022 19:27
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    הכל עובד על איזונים
    לרון 22/09/2022 18:35
    הגב לתגובה זו
    0 1
    וכשהאיזון מופר,כאן הבעייה! וכשאנשים בורחים הם מפירים את האיזון עוד,לכן הבהלה היא אבי אבות ההפסדים והפחד בעיקבותיה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות