
כלכלנים: הפד' ישאיר את הריבית מעל 4% גם אחרי 2023
האינפלציה כאן זה ידוע. העלאות ריבית כמתקפת נגד - גם זה כבר ידוע. אבל לאן הולך הקרב הזה של הפדרל ריזרב? כמה הכלכלה האמריקאית יכולה עוד לספוג? קצב העלאות הריבית הנוכחי הינו האגרסיבי ביותר מאז שנת 1981. הריבית, שעומדת כעת על 2.5%, צפויה לקבל העלאה נוספת של כ-0.75% ביום רביעי הקרוב וזו כנראה לא תהיה הפעם האחרונה.
על פי סקר שערך העיתון הכלכלי פייננשל טיימס, רוב הכלכלנים סבורים כי הפד' יעלה את הריבית אל מעל 4% וישאיר אותה שם גם אחרי 2023 בניסיון לתת לאיפלציה מכה קשה ולמנוע תחריש בו היא עלולה לחזור. הסקר מצביע על כך שהפד' רחוק מלהפסיק את הקמפיין להחמרת המדיניות המוניטרית שלו. כמעט 70% מ-44 הכלכלנים שהשיבו על הסקר מאמינים ששיעור הריבית של הפד' יגיע לשיא בין 4% ל-5%, כאשר 20% אחרים סבורים ששיעור הריבית אף יהיה גבוה יותר.
"הפד' עדיין לא החליט בכמה גבוה הוא יעלה את הריבית", אמר אריק סוונסון, פרופסור באוניברסיטת קליפורניה, שצופה ששיעור הריבית של הפד' יגיע בסופו של דבר בין 5%-6%. "אם הפד' רוצה להאט את הכלכלה עכשיו, הוא צריך להעלות את שיעור הריבית מעל אינפלציית הליבה".
רוב המשיבים צופים כי שיעור הוצאות הצריכה האישיות יירד מ-4.6% ל-3.5% עד סוף 2023. עם זאת, כמעט שליש מהם צופים שגם כשנה לאחר מכן זה עדיין גבוה מ-3%. "אני חושש שהגענו לנקודה שבה הפד' עומד בפני הסיכון של שחיקה רצינית באמון בו, ולכן הוא צריך להתחיל להיות מודע לכך מאוד", אמר ג'ון סטיינסון מאוניברסיטת קליפורניה, ברקלי. "כולנו קיווינו שהאינפלציה תתחיל לרדת, וכולנו התאכזבנו שוב ושוב ושוב". יותר משליש מהכלכלנים בסקר מזהירים שהפד' לא יצליח לשלוט כראוי באינפלציה אם לא יעלה את הריבית מעל 4% עד סוף השנה הנוכחית. מעבר להעלאת הריבית לרמה המגבילה את הפעילות הכלכלית, רוב המשיבים מעריכים שהפד' לא יוריד את הריבית במשך תקופה ארוכה.
- "הדולר היה היום ב-3.2 שקל אם לא היתה מלחמה; כשהיא תיגמר הוא יהיה בסביבות 3.6 שקל"
- 300 כלכלנים בכירים מזהירים: "ההתנהלות הנוכחית פוגעת בכלכלת ישראל"
לפי 68% מהנשאלים, הפחתת לחצים במחירים, חוסר יציבות בשוק הפיננסי והידרדרות בשוק העבודה הן סיבות לגיטימיות לכך שהפד' יעצור את מסע ההעלאות שלו, אך לא צפויה הורדה בריבית הפד' עד לשנת 2024 לכל המוקדם. מתוכם, רבע לא צופה שהפד' יוריד את הריבית עד המחצית השנייה של 2024 או מאוחר יותר. כמעט 70% מהנשאלים מצפים שהלשכה הלאומית למחקר כלכלי - הפוסקת הרשמית של מתי מתחיל ומתי מסתיים מיתון בארה"ב - תכריז על אחד כזה בשנת 2023, כאשר מרביתם מחזיקים בדעה שזה יתרחש ברבעון הראשון או השני של 2023. זאת בהשוואה לכ-50% שרואים את אירופה מגיעה למיתון כבר ברבעון הרביעי של השנה הנוכחית או אף קודם לכן.
מיתון בארה"ב עשוי להימשך על פני שניים או שלושה רבעונים, מעריכים רוב הכלכלנים, כאשר יותר מ-20% מצפים שהוא יימשך ארבעה רבעונים או יותר. שיעור האבטלה יכול להגיע בשיאו בין 5% ל-6%, לפי 57% מהנשאלים, הרבה מעבר לרמה הנוכחית של 3.7%. "זה הולך ליפול על העובדים שהכי פחות יכולים להרשות זאת לעצמם כאשר תהיה לנו עלייה באבטלה עקב התגברות האינפלציה בשלב מסוים", הזהירה ג'ולי סמית' ממכללת לאפייט. "גם אם מדובר בסכומים קטנים - 0.1% או 0.2% של עלייה באבטלה - זה כאב אמיתי על משקי בית שאינם מסוגלים להתמודד עם הזעזועים מסוג זה".
- 3.אנונימי 19/09/2022 12:30הגב לתגובה זוהשאלה אם יגיע ל 4%אם היה באמת רוצה למתן את האינפלציההיינו כבר צריכים להיות מזמן מעל 4%עושים מאיתנו צחוק והצל אמיר ירון אחריו. אז בקצב הזה דיברו מיתון בשנת 22, התרגשו לרשום שוק דובי. אחרי יום תיקן לשורי. עכשיו מדברים על מיתון ב 23 אחכ ידברו על מיתון ב 24 וכן הלאה... ובינתיים לשרים יש כסף אז זה לא מעניין אותם, לעשירים יש כסף זה גם לא מעניין אותם. כל השאר יהיו ברחובות כנראה בלי קורת גג. עוד כמה ימים כתבה של נתנאל אריאל שהמחירים רק ימשיכו לעלות. ארץ אוכלת יושביה.
- 2.בנצי 19/09/2022 05:04הגב לתגובה זויהיו אלטרנטיבות סולידיות לחסכונות. מי שיש לו כסף כי חסך והתנהג בצורה נכונה יהנה מהכסף שלו. ומי שהשתולל עם כסף של אחרים יתחיל לשלם את המחיר. אני בעד!
- 1.הכלכלנים בארץ לא עומדים בקצב. (ל"ת)שןק 19/09/2022 02:58הגב לתגובה זו