הטור של גרינברג: מדוע מוכנה אדובי לשלם 20 מיליארד דולר עבור הסטארט-אפ Figma?
התוכנה הפכה לאומנות: מדוע מוכנה אדובי ADOBE INC (סימול:ADBE) לשלם 20 מיליארד דולרים בעבור הסטארט-אפ Figma? אפשר היה להניח שעם 20 מיליארד דולרים, בתקופה של "התאמת ערכים" מסיבית, עדיף היה לאדובי להשקיע סכום נמוך בהרבה בפיתוח עצמי של מערכות מהסוג שיש ל-Figma. אלא שאין ספק שבענקית עיצוב השבבים ומלכת המעבדים לקחו זאת בחשבון והיא לא הייתה החברה היחידה שלטשה עיניה על החברה הצעירה.
מייקרוסופט MICROSOFT (סימול:MSFT), שמשתמשת בתוכנות העיצוב מבוססות הענן של Figma התכוונה מן הסתם להציע הצעה משלה וכך גם גוגל GOOGLE (סימול: GOOG), אורקל ORACLE CORP (סימול:ORCL) ו-Salesforce SALESFORCE (סימול:CRM) שגם הן לקוחות מובילות של Figma. כהערת אגב נוסיף שההערכה המטורפת כביכול שהוצעה ל-Figma והבהילה את המשקיעים והאנליסטים - 20 מיליארד דולרים - גדולה פי 50 מההכנסות השנתיות הצפויות של החברה הקטנה לשנת 2022 וכפולה ממה שקיבלה בסבב הגיוס האחרון שעשתה רק בסוף השנה שעברה, אינה יוצאת דופן.
בעולם הקורפורציה האמריקאית, במיוחד בתחום הטכנולוגי ובמיוחד בתקופה בה קופות ענקיות הטכנולוגיה מלאות במזומנים, נהוג לנפנף בהצעה עם פרמיה שלהדיוט נראית מטורפת, על מנת לסגור עניין מהר (העובדות אגב מצדיקות זאת בדיעבד). השפעת ההוצאה הגדולה על מחיר המניה אפסית כמעט במיוחד כאשר ל-TTM (Time to Market) חשיבות עליונה. דברים כאלו קורים תמיד ובמיוחד בתקופות שיבוש טכנולוגי, כאשר חברות מובילות מגלות שהן התעלמו משיבוש שמתפתח ומעדיפות לשלם פרמיות ענק עבור סטרטאפים בגלל גורם הזמן.
התחום שמכונה creative software (תוכנה יצירתית), שבו עוסקת Figma, הפך, בעקבות הקורונה ובעזרת ההתקדמות הטכנולוגית, לתחום לוהט מבחינת המשקיעים וחברות התכנה. תחום זה צומח במהירות בכול רחבי העולם. הצמיחה מונעת בעיקר מהביקוש שהולך וגדל למתודולוגיות המרת קידוד להפצת קבצי אודיו ווידאו למספר הגדול של משתמשי קצה, ההתרחבות הרחבה של פלטפורמות הקלטת וידאו ואודיו מקוונות והצורך הגובר בשירותי on-demand. ביקוש נוסף, שגם הוא גדל במהירות, מגיע ממגוון רחב של לקוחות פוטנציאליים בארגונים קטנים ובינוניים (SMEs - small and medium-sized enterprises) ומההתרחבות המהירה של מגזר החינוך. שני תחומים אלו צפויים לספק פוטנציאל שוק עצום בעתיד הקרוב.
לבסוף, ההצעה שקבלה Figma מאדובי מחווירה בהשוואה לחברה האוסטרלית Canva, "תאומה" של Figma שהוקמה ב-2013, 3 שנים לפני Figma וגייסה, לפני שנה, 200 מיליון דולרים בהערכה של 40 מיליארד לעומת הערכה של 6 מיליארד בגיוס של שנה קודמת. כאשר המשקיעים הם מקרנות ההון המובילות והיוקרתיות ביותר גלובלית.
Adobe היא החברה המובילה גלובלית בתחום התוכנה היצירתית וכשכזו אינה יכולה להתעלם מההתפתחויות והשיבושים כי בעולם הנוכחי, שבו קצב השינויים הטכנולוגיים נעשה מהר יותר מחודש לחודש. הפתגם Time is money הוא המציאות, לבטח בעולם התוכנה. ל-Adobe, לדעתנו, שהחליטה, ב-2020 שלא לרכוש את Canva לפי ערך של בין 6 ל-10 מיליארד, לא הייתה ברירה.
חשוב גם לציין את מערכת היחסים בין מייקרוסופט לאודובי שכנראה השפיעה על החלטת הרכישה והמחיר. לשתי ענקיות טכנולוגיה אלו הייתה תמיד מערכת יחסים הדוקה למדי, "זו אחת ממערכות היחסים האינטימיות ביותר של תעשיית הטכנולוגיה" טוענים אנליסטים. מערכת ההפעלה הדומיננטית של המחשב האישי של מיקרוסופט הייתה שער הכניסה של אדובי להגיע למיליוני משתמשים עסקיים עם תוכנות העיצוב שלה.
- אינטל וטאיוואן סמיקונדקטור מתקרבות להסכם לשיתוף פעולה אסטרטגי
- מניות הבריאות - מקלט בטוח או אשליה בעידן המכסים החדשים?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מנכ"לי החברות, Satya Nadella של מייקרוסופט ו-Shantanu Narayen של אדובי, למדו באותו בית ספר תיכון בהודו ושניהם היגרו לארה"ב בשנות ה-80 ללימודי תואר שני במדעי המחשב. ההצלחה המסחרית הבלתי רגילה, של שתי החברות, בשימוש בטכנולוגית הענן היא תוצאה של שיתוף פעולה צמוד ביניהן במעבר המוצלח מתוכנת שולחן העבודה לענן. השמועות אומרות שלאחרונה ולא מעט בגלל Figma, עבר חתול שחור בין שתי הענקיות ויכול מאוד להיות שזו הסיבה לקבלת ההחלטה המהירה באדובי ולמחיר.
כאשר Jon Friedman, מנהל המחקר והעיצוב במייקרוסופט, אומר, "Figma הפכה, לסוג של הכלי הנפוץ מספר 1 שאנו משתמשים בו כדי לשתף פעולה בין כל קהילת העיצוב בקהילה ומחוצה לה, היא כמו אוויר ומים עבורנו. פיגמה עוזרת לנו לשתף פעולה בקנה מידה ובקנה מידה עולמי. אני יכול לשתף פעולה עם צוותים שיש לנו בהודו, סין, אירופה, ישראל ואפריקה..". כשבאדובי שומעים זמירות כאלו אפשר להבין מה הדחיפות.
אבל הצעת הרכש המפתיעה לא התקבלה יפה ע"י המשקיעים והאנליסטים, מה שכמובן הוביל את התקשורת הפיננסית "לחגוג" ו"לעזור" לירידת המניה. הפרשנים, שברובם אינם יודעים מה עושה החברה, העלו חששות ביחס ל"בריאות" החברה (תסתכלו בבקשה על הדוחות ותגידו לנו מי "חולה", החברה או הפרשנים) ו-ADBE, אחד מספורי ההצלחה הגדולים של מהפכת הטכנולוגיה בתחום התכנה, צנחה קשות.
אדובי (על שם נחל שליד בית המייסד) נוסדה ב-1982 ע"י שני מהנדסים שעזבו את זירוקס במטרה לפתח תוכנות להדפסה. הם פיתחו את ה-PostScript page description language שהפך לתקן הבינלאומי להדפסת מחשב. סטיב ג'ובס אגב ניסה לרכוש את החברה בשנת ההקמה שלה ב-5 מיליון דולרים. ההצלחה הייתה גדולה מההתחלה וב-1998 גייסה ההנהלה את Shantanu Narayen, שהיה ממנהלי אפל, כמנהל פיתוח המוצרים וב-2007 התמנה מנכ"ל והוביל את החברה למעמד הגלובלי המוביל בתחום התוכנה היצירתית (Creative Software) שכולל מדיה דיגיטלית (81% מההכנסות), חוויה דיגיטלית (17.7% מההכנסות), הוצאה לאור ופרסום.
מוצר הדגל של החברה הוא ה-Creative Cloud, שירות מנויים המאפשר לחברים לגשת למוצרים היצירתיים שלה. ה-Creative Cloud משרת יוצרי תוכן, עובדים, משווקים, מחנכים, חובבים, אנשי תקשורת וצרכנים. תחום העיסוק הזה עבר זעזוע גדול כתוצאה ממגפת הקורונה ולא פחות כתוצאה מהתקדמות מהפכת הטכנולוגיה כאמור. החברה אגב מתחרה בחברות כמו Salesforce (סימול:CRM), Synopsys SYNOPSYS (סימול:SNPS), Cadence Design CADENCE DESIGN SYSTEMS (סימול:CDNS), אורקל (סימול:ORCL), SAP וכמה חברות ענק פרטיות כמו MAGIX Software הגרמניה ועוד.
בין תחילת ההתאוששות שלאחר משבר 2008 (פברואר 2009) ועד לתחילת התיקון הנוכחי, בסוף 2021, הייתה ADBE מלהיטי הטכנולוגיה המובילים (עלתה ב-3,379% לעומת 960% שעלה הנאסד"ק), כאשר, בסוף נובמבר 2021, נגעה בשיא כול הזמנים שלה - 700 דולרים ומאז "רזתה" ב-58% (נכון ליום ג' האחרון). אבל מאז התחילו השמועות על הרכישה, לקראת סוף אוגוסט, ירדה המניה ב-30% - פי 3 מהירידות בנאסד"ק.
מה באמת קרה? אדובי, לדעתנו, פעלה נכון. נחזור על כך שבין מגפת הקורונה, קצב ההתקדמות המהיר של מהפכת הטכנולוגיה, השינויים המהירים ב"הוויית הצרכנים" והתחרות שהולכת וגדלה הבינה ההנהלה שמסלול ההתקדמות שלה, כחברה המובילה בתחום התוכנה היצירתית, משתנה לרעתה וזאת בגלל שלא העריכה נכון את קצב השיבוש הטכנולוגי שכתוצאה השינוי שנוצר בשל מגפת הקורונה, ההתקדמות הטכנולוגית המהירה והתחרות העזה בתחום העיצוב, חייב כניסה מוקדמת לתת-תחום התכנה המתפתח של תוכנה שיתופית (Collaborative software) שבפועל מדובר על פלטפורמות של שיתוף פעולה ופרודוקטיביות שמאפשרות לאנשים לעבוד יחד גם אם הם לא חולקים שטח משרדי פיזי.
תוכנה שיתופית תפסה פופולריות עם צמיחת הרשתות החברתיות. חברות כמו Jive Software, שנרכשה ע"י Aurea Software שבבעלות ESW Capital של המיליארד מטקסס Joseph Liemandt שבנה אימפריית תוכנה גלובלית ענקית (שווה לקרוא עליו) או חברת הצ'אט במקום העבודה Yammer, פורצת הדרך בתחום התוכנה השיתופית שנרכשה כבר ב-2012 על ידי מייקרוסופט ב-1.2 מיליארד דולר והיא שנתנה לפייסבוק את האפשרות להשתמש בנוסחה שלה עבור Workplace, כלי הרשתות החברתיות הארגוניות שלה.
אדובי, לדעתנו, פספסה משהו בהתפתחויות הללו ולכן מיהרה לרכוש את פיגמה שעשתה צעד קדימה ופתחה כלים מסוג הלוחות הווירטואליים האינטראקטיביים שחיוניים במיוחד בתחומים כמו פיתוח תוכנה ונוטים להסתמך על תהליכים שיתופיים מאוד. המגיפה האיצה את האימוץ של תוכנות שיתוף פעולה ופרודוקטיביות כאלה, וסביבת העבודה ההיברידית הרווחת בקרב חברות מובילה לדור חדש של כלים ותוכנות אלו. אדובי הודיעה אמנם שהיא משדרגת כל הזמן את מוצריה והציגה תכונות שיתוף פעולה חדשות אבל נראה שמה שמציעות פיגמה והאחרות תופס טוב יותר אצל המעצבים.
לבסוף ואליבא החומר שקראנו, מסתבר שענקיות כמו גוגל, סיסקו CISCO SYSTEMS ומייקרוסופט כבר מציעות חבילות מוצרים משלהן עם שכוללים שיתוף פעולה ופרודוקטיביות. אדובי, ללא ספק עשתה הצעד הנכון מבחינתה, השאלה עדיין היא, האם העסקה תיסגר?
6 אנליסטים אגב מיהרו להוציא עדכון על העסקה. ארבעה מהם ממליצים ב"החזק" ואחד ב"קניה", והאחרון, ביום ג', מוול פארגו WELLS FARGO & CO ממליץ למעשה למכור כי אדובי, לדעתו, "איחרה הרכבת". קראנו את כולם ואפילו הקשבנו ל"ניתוח" ב-YAHOO, והמסקנה - האנליסטים, לא בשונה מרוב המשקיעים, לא בדיוק "שוחים" בתחום, לבטח לא עבדו בתחום ולכן ההמלצות מתבססות בעיקר על גובה המחיר שאדובי משלמת.
האם ADBE, לאחר הירידה החדה, "שווה" קניה? קשה לדעת. אבל מה שבטוח הוא שהתיקון הנוכחי "דוחף" את הערכות תעשיית התוכנה לכיוון הכלכלי ותעשייה זו תמשיך להוביל את השיבושים. הסל IGV למשל, "הסל המורחב לסקטור התוכנה", כולל 122 חברות בראשות העשיריה MSFT (שעליה אגב קבלנו מחקר מעמיק מאנליסט קניה רציני וננסה להביא אותו בקרוב),CRM, INTU, ADBE, ORCL, NOW, ZM, SNPS, CDNS ו-ADSK. הסל, שמתחילת ההתאוששות, בפברואר 2009 ועד תחילת התיקון הנוכחי, בנובמבר 2021, עלה ב-1,369% (לעומת 960% שעלה הנאסד"ק) ירד מאז ב-38% לעומת ה-27.5% שירד הנאסד"ק והוא בהחלט על הכוונת שלנו. יש אינספור סלי תוכנה אז יש לכם את כול החגים לבדוק.
- 25.לרון 27/09/2022 13:06הגב לתגובה זוולא "התאמת מחירים" אלה כיבוסי מילים,הפעם זהו מיתון + בואכה סטגפלציה-לכן השוק מתרסק,מהפסגות ה"שיבושיות" לתהום הריאלית
- 24.לרון 27/09/2022 08:27הגב לתגובה זוכפי שכתבתי לא פעם,לקנות ולשבת,לא המלצה
- 23.לרון 27/09/2022 08:19הגב לתגובה זוFEAR AND GREED INDEX,CNN בערכו 90=מכירה,בערכו 8 =קניה
- 22.לרון 25/09/2022 12:23הגב לתגובה זולא תעשו כלום,בחרו מניות STOCK PICKING,ומי שלא מתמצא לך על תובניות חיסכון צמודות,בתקווה שהבנק לא "יתמוסס"
- 21.נדי 24/09/2022 14:24הגב לתגובה זותוכן מצוין
- 20.einatcn 24/09/2022 13:58הגב לתגובה זושנה טובה הרבה בריאות ותודה רבה על הכתהבות הטובות שאתה מעשיר אותנו בהן
- 19.טמיר 24/09/2022 09:38הגב לתגובה זושלמה שנה טובה. אשמח לכתבה על שוק הדשנים בכלל בעתיד. ואשמח לכמה מילים על כיל בהווה ... תודה רבה איש יקר
- שלמה גרינברג 25/09/2022 12:32הגב לתגובה זואיני עוקב אחרי ICL אבל עוקב מקרוב אחרי תעשיית החקלאות והדשנים ומתמקד בסל MOO שעליו כתבתי רבות והוא מכיל בתוכו גם את CIL. חקלאות תמשיך להיות מנוף צמיחה של הכלכלה הגלובלית וכך גם הדשנים אלא שלבחור "מניות מנצחות" הפך, בעשור האחרון לבעיה ולכן הסלים עדיפים
- לרון 27/09/2022 08:21DE,CAT אם מדברים חקלאות
- 18.שנה טובה, איש יקר. (ל"ת)רז 23/09/2022 13:49הגב לתגובה זו
- 17.גלי 22/09/2022 22:47הגב לתגובה זושלמה שנה טובה איש יקר.אפלייד מובילה עולמית בתחומה...לדעתך מניותיה נעשו מעניינות ברמות המחירים שנוצרו לאחרינה ?תודה שלמה. בריאות
- שלמה גרינברג 25/09/2022 12:33הגב לתגובה זוהיא (החברה) מאוד מענינת ומובילה
- 16.מחכים ומרתק, ושנה טובה (ל"ת)איתן 22/09/2022 21:29הגב לתגובה זו
- 15.ורדי 22/09/2022 21:11הגב לתגובה זומאסטרקארד וויזה שני חברות חפיר משמעותיות נפגעות יחד עם כל השוק לאחרונה, האם לדעתך זו פגיעה כמו מרבית השוק בגלל אינפלציה ויתר ההפלצות או שהתחרות והשיבושים של חברות חדשות מפריעות לויזה ומאסטרקארד ?תודה
- 14.בנצי 22/09/2022 21:09הגב לתגובה זוומאז שקנה המניה ירדה כ25% האם לדעתך החברה מעניינת ?מדוע באפט קנה דווקא אותה בתחום ?תודה ושנה טובה
- 13.אלון 22/09/2022 21:07הגב לתגובה זושלמה האם מכיר את החברה ? טיקר faf על פניו כמעט כל הפרמטרים והמספרים בעליות - המניה לא מפסיקה לרדת, הגיעה לנמוך השנתי והכמה שנתימדוע ??תודה
- שלמה גרינברג 25/09/2022 12:40הגב לתגובה זותיכנס לאתר, https://www.marketbeat.com/stocks/NYSE/FAF/ שם יש חומר על החברה ותוכל להחליט וגם המאמר שמופיע שם, https://www.nasdaq.com/articles/rsi-alert%3A-first-american-financial-now-oversold.
- 12.שנה טובה שלמה. בריאות ואושר (ל"ת)אריה 22/09/2022 21:05הגב לתגובה זו
- 11.תודה רבה (ל"ת)אנונימי 22/09/2022 19:53הגב לתגובה זו
- 10.אולי תסביר לאיפה נעלמה האופטימיות שלך לשוק בארהב (ל"ת)משה 22/09/2022 17:48הגב לתגובה זו
- לרון 25/09/2022 14:26הגב לתגובה זואופטימי,לעת הזאת השוק לא נראה טוב בלשון המעטה
- נעלמה? (ל"ת)שלמה גרינברג 25/09/2022 12:40הגב לתגובה זו
- לרון 25/09/2022 14:27באמת אין סיבה לאופטימיות, ב 2008 השוק היה יותר קל לניתוח
- 9.איך קונים אגח ארהב לשנתיים נותן 4%? (ל"ת)מיקי 22/09/2022 16:03הגב לתגובה זו
- מתקשרים לבנק ומבקשים (ל"ת)אני הילד 23/09/2022 17:35הגב לתגובה זו
- אפשרי רק בדולרים לא בשקלים (ל"ת)גלעד 24/09/2022 09:40
- 8.מוש 22/09/2022 16:03הגב לתגובה זושלמה מה לדעתך קרה ל crm ירדה לא פחות ואף יןתר מאדובי - בלי רכישה של ממש
- אולי בגלל שהם לא מרוויחים מספיק ? (ל"ת)מגיב 25/09/2022 19:07הגב לתגובה זו
- 7.יוסי 22/09/2022 16:02הגב לתגובה זוהוציאו את נטפליקס ואת פייסבוק והכניסו את מייקרוסופט, נבידיה, טסלה
- 6.יואב 22/09/2022 16:00הגב לתגובה זואו שהיא בעצם כבר הפסידה למתחרות החדשניות שלה ?
- היא בפנים 22/09/2022 18:17הגב לתגובה זולא תלויה בטייוונים.היא צריכה לוותר על החגיגה בהטבות ומשכורות להתייעל על שנים של שחצנות ודריכה במקום.רה ארגון אופטימיזציה וחשיבה מחות לקופסא המפנקת יחזירו את אינטל לחזית.
- 5.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד. (ל"ת)עמית 22/09/2022 16:00הגב לתגובה זו
- 4.אני הילד 22/09/2022 14:12הגב לתגובה זוהבחירה שלי בענקיות של מדד הנאסדק ( וגם של הסנופי :)) אינה מקרית וקשורה קשר הדוק לכתבה. מעל כל יכולת טכנולוגית. כסף נמשך לכסף ומחלחל למעלה ולא למטה כמו שחלקנו חושבים. לכן התעלמתי מחברות ענק כמו ORACLE,SAP וכד' יש מקום גם לחברות תרופות. אבל בגדול מקבץ 10 החברות שציינתי נותן פחות או יותר 70% ממדד הנסאדק. וניתן לבחור מחירים בצורה יותר חופשית בקניית מניות בודדות. בהצלחה לכולם.
- 3.אני הילד 22/09/2022 14:05הגב לתגובה זוגם בזה שאדובי חברה בעלת שם טוב עוד לפחות משנת 98 אני יכול להעיד מעדות ראשונה. עדיין אם כבר להיצמד לחברות ולא למדדים. עדיף לבחור את אלו שעל פניו יש להן יתרון טכנולוגי וחפיר עמוק יותר. אני הייתי ממליץ לעקוב אחר. goog msft appl nvda amzn פחות או יותר בסדר הזה. חברות נוספות למעקב. mete,tsla,jpm,ba
- לרון 27/09/2022 08:24הגב לתגובה זובישראל אחר ועדת בכר הבנקים מכרו קרנות ברשותם במחיר מופרז,כמובן לא באשמתם,בכר בכר!
- 2.ענקית עיצוב השבבים ומלכת המעבדים? הכול בסיידר איתך? (ל"ת)מה קורה עם החרטט הזה 22/09/2022 13:36הגב לתגובה זו
- ענקית העיצוב ומלכת המעצבים (ל"ת)כנראה טעות הדפסה 22/09/2022 17:01הגב לתגובה זו
- 1.צח 22/09/2022 13:13הגב לתגובה זובנוגע לנגיד והמניות . עד לאן להערכתך ירחיק לכת.