לא רק משבר באנרגיה - כמות הייבול העולמית בירידה חדה בעקבות המלחמה באוקראינה

לרוב העיתונות מזכירה את המלחמה בכל הנוגע למשבר האנרגיה בעולם ובאירופה בפרט, זאת בזמן שיש משבר חמור לא פחות - המלחמה פוגעת קשות במלאי המזון העולמי, השאלה היא עד כמה והאם זו הסיבה היחידה
 | 
telegram
(5)

המלחמה באוקראינה הכניסה את אירופה למשבר אנרגיה חמור, אשר עם החורף הקרוב ככל הנראה שרק יחמיר. באותו הזמן אחד המשברים "היותר וותיקים" בעולם הוא משבר האקלים, אשר הוביל ייבולים ברחבי העולם לקטון בצורה מדאיגה עקב תנאים לא אידיאליים עבורם ובצורות. כאשר משלבים את שני המשברים הללו ביחד, מקבלים משבר מזון עולמי שעלול לאיים על חייהם של אזרחים רבים בכל רחבי הגלובוס. גם לאחר שרוסיה אפשרה לאוקראינה לחזור לייצא חלק מהחיטה שלה לעולם, נראה שהמצב עדיין לא טוב והייצוא האוקראיני לא תרם כמו שציפו.

עד כמה המצב חמור
על פי מועצת הדגנים הבינלאומית, כמות ייבול התירס שתשאר בסוף הקציר של 2022-2023 תגיעה לרמתה הנמוכה ביותר מהקציר של שנת 2010-2011 ומקבלי ההחלטות ברחבי העולם צריכים לשים לכך לב. הבנק העולמי הכריז על סיוע בסך של 30 מיליארד דולר בכדי לחפות על מחסור המזון שנובע בעקבות המלחמה, זאת בנוסף לסיוע של 3 מיליארד דולר נוספים מממשל ביידן (עליו הוכרז בשבוע שעבר), אך לא ברור אם כל הכספים הללו בכלל יוכלו לעזור.

לפי האומות המאוחדות, כחצי מיליון ילדים סומלים נמצאים ברעב החמור ביותר שנרשם במאה האחרונה ולפי הערכות כ-193 מיליון איש ברחבי העולם עומדים בפני מחסור חמור במזון.  למרות שהמצב ככל הנראה נוגע למדינות עולם שלישי, חקלאיים בארה"ב מדווחים על ירידה של 80% בקציר השנה לעומת שנה שעברה. גם בסין המצב לא טוב בכלל כאשר היא סובלת מגלי חום נוראיים אשר הובילו לבצורת ומחסור במים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

אוקראינה תוכל לעזור? 
כרגע ההערכות מדברות על ייבול של בין 25 ל-27 טון של תירס שיגיע מאוקראינה סך הכל בשנת 2022. בשנת 2021 הנתון עמד על 41 מיליון טון ונראה שהמלחמה, בשילוב עם משבר האקלים פוגעת מאוד בגידולים האוקראינים, עליהם מדינות רבות מסתמכות בצורה גבוהה. אחד העניינים המהותיים אפילו יותר הוא כי למרות שאוקראינה לא הובסה במלחמה ולמרות שרוסיה מאפשרת לה לייצא את התבואות שלה, המצב יכול להשתנות בעניין של רגע - רוסיה יכולה להחליט לפגוע בצורה ישירה בדרכי העברת הסחורות ולמנוע או לצמצם את הייצוא, אף אחד לא יכול לדעת מה תבחר לעשות ולנוכח החרפת הטון הרוסי בשבוע האחרון, נראה כי האופציה הזו לא יורדת מהפרק.

האם יש פתרון
מנהל תוכנית המזון העולמית - דיוויד ביזלי, נאם בשבוע שעבר באו"ם והזהיר מפני "כאוס עולמי". לפי ביזלי, כאשר קיבל את ניהול התוכנית לפני יותר מחמש שנים מספר האנשים אשר עלולים להגיע למצב של רעב עמד על 80 מיליון, משבר הקורונה הביא את מספר הזה לעלות עד ל-276 מיליון ואילו לאחר הפלישה של רוסיה לאוקראינה המספר הגיע עד ל-345 מיליון. ביזלי מזהיר מפני כך שבמקרה ואומות העולם לא יטפלו בעייה נראה "מצב שלא דומה למה שראינו ב-2007-2008 ובשנת 2011, תהיה הגירה מאסיבית".

ביזלי הדגיש שהבעיה החמורה ביותר היא מחסור בדשן בשילוב עם בצורות ברחבי העולם וקרא למדינות המפרץ להשתמש בחלק מהרווחים הענקיים שלהם מעסקי הנפט בכדי לטפל בבעיה. "גם אם אתם לא תתנו את הכסף לי או לתוכנית, תכנסו למשחק. אנחנו לא מדברים פה על עניין של טריליוני דולרים, אנחנו פשוט מאוד מבקשים להשתמש ברווחים של כמה ימים בכדי לעזור לייצב את המצב בעולם".

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    יהיה מבוקש וצפוי לעלות בהרבה אבל המשקיעים אפסים (ל"ת)
    אשלג 27/09/2022 20:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    זה מה יש
    עמית 27/09/2022 11:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מה מפתיע פה חיית האדם איבדה שליטה והמיספר שלה על הכדור הניפלא הזה עבר כל פרופורציה וכל שינוי קל עליו יפגע בהם ובגדול לפני שני עשורים רואיין הוגה דעות צרפתי בטלוויזיה ואמר שאם האדם לא ידאג להגביל את עצמו על כדור הארץ אז הכדור ידאג לעשות זאת וזה כך ואם היה מספיק שכל לאנושות היו צריכים להפנות את כל ההשקעות והתקציבים הנדרשים לפיתוח אמצעים להגבלת הריבוי של האנושות במקום להשקיע טריליונים איך להאריך להם את החיים , ובתנאי שהפיתוח יתמקד על דברים שלא בשליטת האדם כדי שיתחמק מזה כמו למשל בתוך המזון שהוא אוכל וכדומה וזה יאזן בלי מילחמות השמדה וציוד לזה שמפתחים יום יום
    סגור
  • 3.
    היום נראה לכם מי השילוט בשוק הלונגים רק הם (ל"ת)
    גדי 27/09/2022 10:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    השורטיסטים לוזריםיפסידו היום המון (ל"ת)
    עודד 27/09/2022 10:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    היבולים
    חופי 27/09/2022 08:42
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מחסור במזון התחיל כבר לפני מספר שנים.המערב מחרים את החיטה הרוסי, ואת חומרי הדישון הרוסים והביילרוס.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות