אחרי הליש"ט; היואן מגיע לנקודה הנמוכה ביותר שלו מזה 14 שנים
הדולר הגיע בשבוע שעבר לשיא של 20 שנה, עבור מי שמחזיק דולרים אלו חדשות מצויינות אך עבור כל מי שמחזיק או סוחר במטבע אחר, הסיפור קצת אחר. לאחר השיא השלילי של הליש"ט בימים האחרונים, דוגמה נוספת להשפעה של התחזקות הדולר היא המצב של היואן (הרנמינבי) הסיני. היואן ירד ב-12% אל מול הדולר בשנה האחרונה וצפוי להגיע לירידה הגדולה ביותר שלו מאז שנת 1994. הבנק המרכזי של סין מנסה כבר תקופה להילחם בתופעה ובתחילת החודש שוב הוריד את דרישת הרזרבה של מט"ח אותם חייבים הבנקים להחזיק בניסיון לחזק את היואן. כעת ברור שהצעד היה כטיפה בים לעומת העלאות הריבית של הפד'.
הפיחות במטבע הוא לא הבעיה היחידה והוא לא נגרם אך ורק מהתחזקותו של הדולר. סין עומדת בפני בעיות רבות אשר משפיעות מאוד על הסחר במטבע שלה. ראשית, המדינה עדיין ממשיכה במדיניות ה"אפס קורונה" אשר פוגעת מאוד קשות ביכולת של התעשייה לחזור לעמוד על הרגליים ולתקופה של טרום הקורונה בזמן ששאר העולם כבר כמעט שכח מהמגפה. מפעלים לא יכולים לעבוד בתפוקה מלאה, נמלים נאלצים להסגר וללא גמישות מצד הממשלה הקומוניסטית, החזרה לייצוא ברמות של טרום הקורונה לא נראית באופק. המצב מרחיק את הרצון של המערב להסתמך על המדינה וכבר השבוע ראינו את אפל מכריזה על כך שהיא החלה לייצר חלק מהאייפונים החדשים שלה בהודו, מהר מהצפוי וכחלק מתהליך היפרדות של החברה מהתלות הסינית.
שנית, המדינה עומדת בפני משבר נדל"ני קשה ביותר. לאחר ששנים עסקי הנדל"ן במדינה פרחו, הקבלנים והייזמים הרוויחו הון תועפות הודות למינוף ובנייה מואצת, הקורונה הובילה את אותן החברות לנקודת קצה. הדרך בה חברות הנדל"ן היו מממנות את הבנייה של הבניינים והדירות הייתה על ידי כך שמכרו מראש את הדירות לבעלי הדירות, אשר לקחו בשביל כך משכנתא עוד לפני שהחלה הבנייה של הדירה שלהם. בעקבות הקורונה, החברות לא יכלו לבנות את הדירות עליהן התחייבו, מה שמנע מהן להתחיל פרוייקטים חדשים, להשיג מימון נוסף ובסופו של דבר העניין הוביל לפשיטת רגל של חברות ענק. בראש אותן חברות נמצאת אוורגרנד, שהכריזה בסוף 2021 על חדלות פרעון לאחר שחובותיה הגיעו לסך של יותר מ-300 מיליארד דולר, האזרחים כמובן נשאר ללא דירה.
משבר הנדל"ן הוביל את המדינה למשבר נוסף - בעקבות זאת שלא נבנו יותר דירות, אשר נלקחו עבורן משכנתא מראש על ידי הרוכשים, בעלי הדירות החליטו כי לא ישלמו את המשכנתאות שלהן עד שיחזרו לבנות את הדירות שהובטחו להן. הבעיה היא כמובן שאין מי שיבנה את הדירות - אין כסף. המרד התפשט בכל רחבי המדינה והגיע עד לידי כך שכוחות הביטחון נאלצו לפזר הפגנות בנושא וניסיונות של לקוחות הבנקים להסתער עליהם. עד כה הממשלה השתדלה לצנזר את מרד המשכנתאות ולדכא אותו לפני שיתפשט בצורה רחבה עוד יותר בכל המדינה.
העתיד לא ורוד
כלכלנים רבים מעריכים כעת כי הכלכלה הסינית צפויה לצמוח בקצב הנמוך ביותר מאז שנות ה-90. המדינה נמצאת במצב לא טוב בכלל, הממשלה לא מוכנה להרפות את עמדותיה בנוגע לקורונה והאזרחים והמשק הסיני משלמים את המחיר. היואן נסחר היום ברמה של 7.23 יואן עבור דולר אחד והמצב עתיד להחמיר עוד ועוד כאשר הבנק המרכזי של ארה"ב מעלה את הריבית, בעוד שהבנק המרכזי בסין דווקא מוריד אותה בכדי לנסות ולתמרץ את הכלכלה. ארגון ה-OECD צופה בדוח ששיחרר השבוע כי הכלכלה הסינית צפויה לצמוח השנה בקצב של 3.2% בלבד, ירידה של 1.2% לעומת התחזית הקודמת שלו בחודש יוני. לפי הדוח התמ"ג של המדינה צפוי לגדול ב-4.7% בשנה הבאה, נתון מעודד אך כאשר רואים שרק ב-2021 התמ"ג עלה ב-8.1%, התמונה יותר עגומה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.נתניהו יפיל את השקל כי הכל ילך לחרדים (ל"ת)כלכלן 29/09/2022 06:34הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.אל תתעסקו במטבעות רק מניות הם יטוסו בקרוב (ל"ת)תמיר 29/09/2022 06:33הגב לתגובה זו0 0סגור