איך הפד' "מייצא" אינפלציה והעלאות ריבית לשאר העולם ופוגע במדינות רבות על הדרך
הבנק המרכזי של ארה"ב העלה את הריבית ב-0.75% בשלוש הפעמים האחרונות עד לרמה של בין 3% ל-3.25%, כל זאת במטרה להוריד את האינפלציה למטה. הפד' כבר הכריז כי זו המטרה העיקרית של המדיניות המוניטרית שלו ושהוא לא יפסיק עד שלא נראה את האינפלציה חוזרת לטווח הנורמלי. די ברור כי הפד' לא מפחד לפגוע בשווקים ולהוביל את המיתון, למעשה, הוא כנראה מבין שלא תהיה דרך להוריד את האינפלציה מבלי להוביל בסופו של דבר למיתון.
מה שפחות מעסיק את הפד' אבל מאוד מעסיק את שאר העולם, הוא הכוח המטבע של שאר המדינות אל מול הדולר. בעקבות העלאות הריבית אינדקס הדולר הגיע לשיא של 20 שנה ויכול מאוד להיות שמצב עוד ימשיך, העניין גורם כמה בעיות (לא קטנות בכלל) לרוב מדינות העולם.
"ייצוא של אינפלציה"
ראשית, מדינות רבות מייבאות מוצרים וסחורות מארצות הברית מה שאומר שהתשלום על אותם המוצרים מתבצע בדולרים, האמת היא שרוב הסחר בין מדינות בעולם מתבצע בדולרים מאז מלחמת העולם השניה. כאשר הדולר מתחזק, לכל המדינות הללו, הייבוא הופך להיות יקר, נקח לדוגמה את ישראל: אם המחיר של מכונית מיובאת של פורד עולה 50 אלף דולר, כאשר הדולר חלש, ונגיד נסחר בתמורה ל-3 שקלים, ייבואן היה משלם 150 אלף שקל על הרכב, אך אם הדולר מתחזק ומגיע לשווי של 3.5 שקלים (בערך כמו היום), המחיר בשקלים עולה כעת ל-175 אלף שקל. הדוגמא הזאת בא לידי ביטוי בנוגע כמעט לכל הסחורות והמוצרים שנסחרים בין מדינות בעולם, והדבר משפיע על האינפלציה ברחבי העולם.
הפתרון גם לא בדיוק עושה חסד לעולם
בכדי להילחם בהחלשות המטבעות ובעליית המחירים, בנקים מרכזים ברחבי העולם הופכים להיות נתונים לפעולותיו של הפד' ומחוייבים להעלות את הריבית, שכן אם לא יעשו זאת הדולר ימשיך להתחזק והייבוא ימשיך להיות יקר יותר. כאשר הבנקים מעלים את הריבית הם מעלים את האטרקטיביות של המטבע שלהם ומחזירים יציבות מסויימת ליחס בין המטבע שלהם לדולר, הבעיה היא שככל שהפד' מעלה את הריבית עוד, שאר הבנקים המרכזיים מחוייבים לעשות זאת גם והדבר בכלל לא נמצא בשליטתם.
גם במצב בו האינפלציה לא גבוהה במדינה כלשהי, אם אותה מדינה מסתמכת על ייבוא עד לרמה מסויימת, הבנק המרכזי יהיה חייב להעלות את הריבית בכדי להגן על הצרכנים והמטבע - מה שיכול לרמוז על העלאת הריבית הקרובה של בנק ישראל, שצפויה לעלות שוב ב-0.75%, למרות שהאינפלציה בארץ נמוכה בהרבה מזו של ארצות הברית. הדולר נסחר כעת בתמורה ל-3.55 שקלים ובנק ישראל מבין שעל אף שרמות האינפלציה לא דומות לאלו של שאר העולם, המצב לא יכול להמשיך וסביר כי נראה אותו מנסה להעלות את השקל בחזרה למעלה.
פגיעה ממשית, בעיקר במדינות עולם שלישי
מדינות רבות לאורך ההיסטוריה לקחו הלוואות גדולות של מיליארדי דולרים מקרן המטבע הבינלאומית בכדי לנסות ולשפר את מצבן. ההלוואות לרוב נלקחו לטווחים מאוד ארוכים של עשרות שנים בכדי להקל על המדינות עם ההחזרה שלהן. לרוב מדובר על מדינות עולם שלישי, אשר היו באמת חייבות לקחת ההלוואות בכדי לשמור על תפקודה של המדינה וכעת הן הנפגעות העיקריות מהתחזקותו של הדולר. כאמור, מדובר על הלוואות בהיקפים גדולים מאוד וגם לאחר הפריסה שלהן לאורך שנים רבות ההשפעה של התחזקות הדולר היא ממשית מאוד למדינות שגם ככה נמצאות במצב כלכלי קשה.
ראינו את הדוגמא הראשונה כבר לפני כחצי שנה כאשר סרי לנקה הגיע למצב של פשיטת רגל בעקבות החובות שהצטברו לממשלה. ההלוואות אמנם לא היו לגמרי אל מול קרן המטבע אך בסופו של דבר הן היו בדולרים והמטבע שלה נחתך ביותר מ-40% עד אפריל. כבר אז הדגשנו כי מדינות רבות עלולות לבוא בעקבותיה ואמנם הדבר עוד לא קרה, אך ככל שהריבית בארה"ב ממשיכה לעלות, הסיכויים לכך רק גוברים. מדד של בלומברג באותו החודש הציב שתי מדינות מזרח תיכוניות בראש הרשימה של כלכלות מתפתחות שחשופות לזליגה למצב כלכלי ופיננסי בעייתי: טורקיה ומצרים. ברשימת המדינות שנמצאות בסכנה מיידית לכך שלא יוכלו לשלם את החוב שלהם נמצאו טוניסיה, אתיופיה, פקיסטן גאנה ואל סלבדור.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.לא חייבים לקנות אוטו אמריקאי ואולייוסף 30/09/2022 06:50הגב לתגובה זו2 0הם בכלל עוזרים ליפן למכור מכוניות לאמריקאים,כי המטבע היפני קרס מול ה-$סגור
-
3.אנשים מעדיפים לגור בדירה ולא ברחוב (ל"ת)אנשים מעדיפים ל 30/09/2022 00:59הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.פאול איש אכזררון 29/09/2022 22:30הגב לתגובה זו3 3הורס את הכלכלה העולמיתסגור
-
כל עוד הדפיס כמו משוגע נהניתאיזה יופי 30/09/2022 01:00הגב לתגובה זו9 0עכשיו הזמן להחזיר הלוואות זולות שבוזבזוסגור
-
אף אחד לא ביקש הדפסותרון 30/09/2022 08:24הגב לתגובה זו1 1נראה לך הגיוני מניות לא ספקולטיביות מחקו 100 אחוז מערכן? לא. הוא חייב לתת מקל וגזר.סגור
- טען עוד
-
1.בגלל הקורונה הרביות ירדו נמוך מדיחזרה לנורמליות 29/09/2022 22:00הגב לתגובה זו4 1וזה גרם לעליות מוגזמות במניות כמובן כולם היו מרוצים עכשיו בסך הכל חוזרים לנורמליותסגור