ביטול חובות הסטודנטים צפוי לעלות לציבור האמריקאי מעל ל-400 מיליארד דולר
בצעד די פופוליסטי, הכריז הנשיא ביידן בחודש שעבר על תוכנית לביטול חובות למרבית הסטודנטים בארה"ב. ניתן בקלות לקרוא לצעד פופוליסטי היות וההכרזה עליו הגיעה לא רחוק מבחירות האמצע, בנוסף לכך שבסופו של דבר הצעד ככל הנראה לא יעזור לכלכלת ארה"ב ולאזרחיה, אלא יחריף את המצב הנוכחי. לפי ההערכות כעת התוכנית (שתעזור לכ-40 מיליון אזרחים לבטל את החובות שלהם) תעלה לציבור האמריקאי כ-400 מיליארד דולר. בנוסף לביטול החובות ביידן הכריז על דחייה של המשך תשלומי החובות עד סוף השנה, אשר היו אמורים להמשיך בסוף החודש הקודם, הצעד הזה צפוי לעלות 20 מיליארד דולר לפי משרד התקציב של הקונגרס.
עד כמה חמור המצב של החוב המדובר
החוב הממוצע לסטודנט בגין הלוואה ללימודים עומד על 40 אלף דולר, יותר מ-140 אלף שקל. מרבית הסטודנטים גוררים את ההלוואות במשך עשורים רק בכדי לעמוד בשאר ההוצאות שלהם. סך החוב על הלוואות סטודנטים בארה"ב עומד כיום על יותר מ-1.75 טריליון דולר, כמעט 7% מסך התוצר של המדינה ויותר מ-400 מיליארד דולר יותר מאשר החוב על מכוניות.
כמה יעלה למחוק את החוב?
במכתב לקונגרס, משרד התקציב כתב כי 43 מיליון לווים מחזיקים נכון לסוף חודש יוני בחוב ומתוך סך החוב, בערך 430 מיליארד דולר צפויים להתבטל כשהעלות הכוללות תגיע בערך נוכחי ל-420 מיליארד דולר. לפי המשרד, עלות החוב תעמוד על ממוצע של 15 מיליארד דולר בכל שנה במשך 30 השנים הקרובות - בשנה הבאה העלות צפויה לעמוד על 15.7 מיליארד דולר, כ-0.1% מסך התוצר הצפוי לאותה השנה. יש לציין כי ביטול החובות לא יגרום לכך שהממשל ישלם עוד כסף, אלא שהוא לא יקבל כספים אותם צפה שיקבל עד לפני התוכנית. לפי התוכנית החוב שיבוטל יעמוד על 10,000 דולר עבור כל לווה עם תקרת הכנסה של 125 אלף דולר בשנה, כאשר מקבלי מענק ה-״פל״ (שמיועד לסטודנטים קשיי יום) יוכלו לקבל וויתור על חוב של 20 אלף דולר.
ההשפעה של מחיקת החובות
העניין במחיקת החוב הוא כמובן שבסוף מישהו יצטרך לשלם אותו, בין או במישרין ובין אם בעקיפין. ראשית, ברור לכולם שכאשר החובות של אותם האזרחים יבוטלו, סביר מאוד שמרביתם יקחו את הכסף ויבזבזו אותו, בין אם בבורסה ובין אם על קניות - בטח כאשר ארה"ב חווה אינפלציה שלא נראתה מאז שנות השמונים. ברור אם כן שכאשר הכספים הללו יופנו לבזבוזים, האינפלציה רק תמשיך לעלות, ככל הנראה בקצב גבוהה יותר מאשר קודם.
שנית, מחיקת החוב תעלה כאמור יותר מ-400 מיליארד דולר והדרך בה היא הממשל ישיג את הכספים הדרושים לכך היא או באמצעות העלאת המיסים במדינה או באמצעות הנפקה של חוב. שתי הדרכים יפגעו באופן ברור בכלל אזרחי ארה"ב שעכשיו צריכים לקחת על כתפיהם אל עול הסטודנטים שלקחו הלוואות בסכומים אסטרונומיים בכדי לממן את לימודיהם. בנוסף לכך, בהנחה שהממשל ינפיק אג"ח נוספות בכדי לממן את העניין (מה שסביר מאוד שיקרה), החוב יהיה הרבה יותר יקר, היות והתשואות על אגרות החוב עכשיו נמצאים בנקודות שיא שלא נראו עשרות שנים. ככל שהחוב יהיה יותר יקר, שוב - העול על הציבור האמריקאי לאורך זמן יהיה יותר ויותר כבד.
אחד החששות הגדולים ביותר בארה"ב בנוגע לתוכנית היא כי הוא ההשפעה של התוכנית על מחירי הדיור. כמו שנאמר לעיל, הכסף הפנוי שיגיע אל האזרחים יגרום להם לחשוב מה לעשות עם הסכומים ואיך להנות מההקלה שהגיעה אליהם. בסקר שנערך בשנה שעברה על ידי איגוד המתווכים הלאומי של ארה"ב, מחצית מהמשיבים אשר היו ללא דירה טענו כי מה שמנע מהם לרכוש דירה היה החוב הסטודנטיאלי שלהם. ישנם אנליסטים הצופים כי 2.5 מיליון רוכשי דירות חדשים יכנסו לשוק בעקבות ביטול החובות - מכה קשה לניסיון של הבנק המרכזי להוריד את מחירי הדיור ואת האינפלציה למטה. חלק מהרפובליקנים בארה"ב ועורכי הדין של המדינה שוקלים כעת לערער לבית המשפט כנגד התוכנית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ביידן פופוליסט?האופטימיסט 06/10/2022 13:43הגב לתגובה זו1 0הכתב התבלבל. על ביידן אסור לאמר פופוליסט. רק על טראמפ מותרסגור