אירוע צמרת בפוליטיקה הסינית מגיע; למה זה צריך לעניין אותנו?

המפלגה הקומוניסטית נפגשת אחת לחמש שנים בכדי לקבוע מי יהיו מנהיגי המפלגה העתידיים והמטרות העתידיות של המפלגה - עד כאן הכל נשמע מאוד אפור ומשעמם, אך למפגש הזה יש דווקא חשיבות רבה
 | 
telegram
(2)

סין נמצאת בימים אלו בכמה משברים מכמה חזיתות שונות. ראשית, הקורונה הקורונה עדיין לא עוזבת לגמרי את המדינה בזמן שהממשל ממשיך לאמץ את מדיניות ה-"אפס קורונה", מה שמקשה מאוד על התעשייה והמשק לחזור לתפקוד מלא כמו בשאר העולם. שנית, המדינה ניצבת בפני משבר מים חמור, אשר מציב סכנה גדולה למשקי בית רבים במדינה  בנוסף לכך שהוא פוגע קשות בתעשייה, אשר תלויה בצורה ניכרת במים במדינה. עניין נוסף הוא משבר נדל"ן חמור במדינה אשר הוביל לפשיטת הרגל של אחת החברות הגדולות במדינה - אברגראנד. המשבר הוביל למרד בהחזרי המשכנתאות של אזרחים רבים ברחבי המדינה, מרד אשר מדוכא בשבועות האחרונים. בנוסף (או ככל הנראה בעקבות כל אלו), היואן הסיני מגיע לנקודות שפל שלא נראו שנים, מה שמקשה מאוד על הסחר הבינלאומי של המדינה. המפלגה הקומוניסטית תפגש באמצע החודש הנוכחי כדי לדון בכל הנושאים הללו ולהחליט מה תהיה דרך הפעולה בשנים הקרובות, אך מה בעצם קורה באותו המפגש?

המפגש, שיתקיים בפעם העשרים ב-16 באוקטובר, קורה אחת לכל חמש שנים בו כ-2,300 חברי המפלגה הקומוניסטית צריכים לאשר ו-"לקבוע" את המדיניות העתידית. העניין במפגש הוא שלמרות אלפי הנציגים שמשתתפים בו, בסופו של דבר רק כ-25 חברים מחליטים מה יקרה בפועל ושאר המשתתפים רק מהווים כחותמת גומי, מעין ניסיון מגוחח להציג איזושהי דמוקרטיה או הבעה של רצון העם בגישתה של הממשלה.

האירוע יפתח על ידי מנהיג המפלגה ונשיא המדינה - שי  ג'ינפינג, אשר יציג דוח עבודה שמפרט את המצב השורר במדינה כעת ומפרט באופן כללי מה יהיה הכיוון של המדינה בחמש השנים הקרובות. למרות הדוח שיציג הנשיא, בפועל כל ההחלטות החשובות מתקבלות מאוחרי הקלעים והן מוכרזות רק בסופו של המפגש (סביר להניח כי מרביתן ימשיכו להישאר מאחורי הקלעים גם לאחר מכן).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

המשמעות של המפגש ולמה הוא צריך לעניין אותנו בתור משקיעים 
אפשר להבין שהמצב במדינה, בעקבות כל האירועים שמתרחשים כעת, הוא בלשון המעטה - לא טוב. דרך הפעולה של המדינה בשנים הקרובות כל הנראה תהיה קריטית והמפגש הנוכחי הוא בין החשובים שהתקיימו עד כה. סין היא הכלכלה השנייה בגודלה בעולם ועל פי רבים נמצאה עד הקורונה על המסלול המהיר ללהפוך למעצמה הבאה, ששעתידה לקחת את מקומה של ארצות הברית. מאז פרוץ המגיפה הסיפור השתנה וניתן לראות בבירור שהכלכלה של המדינה נפגעה (ועדיין נפגעת) בצורה חמורה מהתפשטות הנגיף.

אחד העניינים החשובים שיעמדו על הפרק הוא האשרור של קדנציה שלישית של הנשיא שי, כשבמדינה חלה מגבלה של שתי קדנציות אשר נאכפה בצורה אדוקה במשך 40 שנה. הנשיא צבר עד כה כוח רב והוא שולט ביד רמה בכל הנוגע להתנהלות הפוליטית והכלכלית של המדינה וכעת ישנן הערכות כי הוא מעוניין להיות המנהיג הגדול ביותר של המדינה (יותר מצאו) ויכול להיות שהקדנציה השלישית, אם אכן תאושר, לא תהיה האחרונה.

הנשיא הנוכחי ידוע באידיאולוגיה שלו, כאשר הוא לא שש לחשוף את סין אל העולם המערבי, בעיקר בפן הכלכלי. הכהונה הממושכת של שי הובילה לתחזיות שליליות בכל הנוגע להמשך צמיחתה של סין והתקדמותה אל עבר הגלובליזציה ואם אכן ימשיך לקדנציה שלישית המערב לא צפוי לפתוח בחגיגות. לפי מומחים רבים התנהגותו של הממשל מקשה מאוד על המשקיעים ועל החברות. "למשקיעים פרטיים יהיה קשה לנווט בין המגמות סביב המניות הסיניות", כך אמר רובין ז'ו, אנליסט בפירמה ברנשטיין, עוד בסוף שנת 2021.

בנוסף, שי ידוע בקשר החזק שלו עם רוסיה, מה שעוד יותר אמור לבשר רעות למערב ולשווקים כשהמלחמה באוקראינה ממשיכה להטריד את מקבלי ההחלטות. עוד החודש הודיעה גזפרום כי היא תסחור בגז עם סין כאשר הסחר יבוצע ברובל ויואן, מה שפוגע מאוד בחוזק הסנקציות של המערב. אירופה נמצאת בדרך לאחד המשברים הקשים ביותר שחוותה וכאשר רוסיה מצליחה לעקוף את הסנקציות שלה בדרך כזו או אחרת, העתיד בכלל לא מזהיר ופוטין יכול להמשיך להילחם באוקראינה מבלי להתחשב באיחוד האירופי או באמריקאים.

בעקבות התנהגותו של הממשל, בעיקר מאז הקורונה, סביר כי השווקים יגיבו באופן שלילי לקדנציה נוספת של שי וככל הנראה שחברות ומדינות רבות אשר תולות את יהבן בתעשייה בוייצוא הסינים, יצטרכו לחשב מסלול מחדש. ראינו את העניין כבר אצל אפל, אשר התחילה להעביר חלק מייצור האייפונים החדשים שלה להודו ועל פי הדיווחים היא רוצה להוציא 25% מהמוצרים שלה מייצור בסין עד 2025.

בחודש שעבר הגיעה יו"ר בית הנבחרים האמריקאי, ננסי פלוסי, לביקור בטיוואן השכנה לסין. הביקור של פלוסי עורר סערה כאשר הודיע על תמיכתה של ארה"ב בטיוואן, איתה סין מסוכסכת, ולאחר שעזבה החל הצבא הסיני לבצע תרגילים אל מול חופי טיוואן ולהעלות חששות רבים מאירוע מאקרו משמעותי נוסף שיגיח לעולם. אוריאנה סקיילטר מסרטו, מומחית לענייני סין מאוניברסיטת סטמפורד אמרה כי "סין תתחיל להכין את האמצעים לקראת פגיעה בטיוואן. אנחנו נראה הרבה יותר אגרסיביות וסיכון גדול ביותר למלחמה בקדנציה השלישית של שי".

העניין בטיוואן הוא כאמור מהותי מאוד לכל העולם, שכן חלק גדול וניכר מהשבבים המתקדמים ביותר מיוצרים במדינה, בעיקר על ידי חברת TSMC. במקרה ותהיה פלישה של הצבא הסיני לטיוואן, ההשפעה על כלל העולם תהיה גדולה מאוד - השבבים של הטייואנים נמצאים במכשירים רבים וקריטים, מאייפונים ועד חומרה שנשלחת למשימות בחלל.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    שי ג'ינפינג מנהיג את סין ללא רבב
    ציפורני שן חתול 06/10/2022 14:33
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כל השאר זה שטויות. ניסיון של השמאל להפיל ראש ממשלה מכהן
    סגור
  • 1.
    האם בכלל יש אופוזיציה לשי?
    גדעון 06/10/2022 13:22
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מי המועמדים להחליפו?כי אם אין אופוזיציה, מה שהיה הוא מה שיהיה, רק קצת יותר אגרסיבי בגלל ביטחון עצמי גובר של שי.מסקנה: המערב צריך לעורר גורמי אופוזיציה.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות