יותר אבטלה עכשיו זה טוב או רע?

נתוני התביעות הראשונות לאבטלה בארה"ב שפורסמו היום היו מעל הצפי. בימים רגילים זה רע, אבל במציאות של היום זה אומר שהמהלכים של הפד' אולי מתחילים לשאת פרי, וזה טוב לכלכלה. מנגד - ייתכן שסופות ההוריקן 'לכלכו' את הנתונים ולכן עוד מוקדם לקבוע האם יש שינוי
 | 
telegram
(2)

מי אוהב פיטורים? אף אחד. פיטורים זה אומר אנשים שצריכים להגיש בקשות לאבטלה, אנשים שרוצים לעבוד אבל לא מצליחים למצוא עבודה. בתקופה של אינפלציה גם קשה להם יותר כי הכסף שלהם נשחק. 

אבל במציאות הנוכחית, שבה הפד' מנסה להילחם באינפלציה ומעלה את הריבית באגרסיביות, ב-0.75% כבר 3 פעמים ברציפות, ובינתיים לא מצליח להוריד משמעותית את האינפלציה, וזו ממשיכה לרשום קצב שנתי גבוה של 8.3%, כן מדובר בחדשות טובות. 

219 אלף תביעות ראשונות לאבטלה נרשמו השבוע בארה"ב, מעל צפי הכלכלנים ל-203 אלף משרות, והרמה הגבוהה ביותר מאז חודש אוגוסט. מאחר ששוק העבודה בארה"ב נחשב כעת 'הדוק', כלומר אבטלה מאוד נמוכה, אז - רע זה בעצם טוב, ומראה שאולי המהלכים של הפד מתחילים להשפיע על שוק התעסוקה. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

תביעות האבטלה של השבוע הקודם עודכנו מעט ל-190 אלף, לעומת 193 אלף בספירה הקודמת. התביעות המתמשכות עלו ל-1.36 מיליון תביעות בשבוע שהסתיים ב-24 בספטמבר.

מה זה אומר לוול סטריט?
אבל האם זו סיבה למסיבה? הרבה יותר מדי מוקדם כדי להגיד זאת. בפועל, ייתכן שהעלייה נובעת מההוריקן איאן בפלורידה, שהגיע אחרי הוריקן פיונה - כאשר נהרסים בתים ותשתיות, וממילא האבטלה עולה. במקרה של ארה"ב זה אפילו די נפוץ שנתוני תביעות האבטלה מושפעים מסופות הוריקן בתקופה הזו של השנה. ייתכן שבעוד כחודש חודשיים הנתונים יהיו 'נקיים יותר'.

בכל מקרה, וול סטריט מסתכלים על הנתונים האלה ומקווים שמדובר בשינוי כיוון שיוביל להתקררות בשוק העבודה, מתוך תקווה שיותר אבטלה יגרום לפד' להאט את קצב העלאות הריבית שלו. כזכור, אחרי העלאת הריבית האחרונה חברי הפד' כבר לא משמיעים קול אחד ונדמה שחלק מחברי הפד' כבר סבורים שצריך להאט את הקצב

אלו נתוני מאקרו יתפרסמו מחר?
מחר צפוי להתפרסם דוח המשרות החודשי לחודש ספטמבר, כאשר הכלכלנים צופים תוספת של 250 אלף משרות, ירידה לעומת תוספת של 315 אלף משרות בחודש שעבר. שיעור האבטלה צפוי להישאר על 3.7%.

בינתיים מעסיקים וחברות מנסים לעשות הרבה כדי לא לפטר עובדים, או לפחות לא להגדיר את זה רשמית כפיטורים. עם זאת, קשה להתעלם מהמגמה - השנה יותר ויותר חברות מפטרות עובדים במטרה להתייעל. כאשר האופוריה שלטה בשווקים, המטרה של החברות הייתה לצמוח ולצמוח בכל מחיר. חלקן 'שכחו' להרוויח והתמקדו רק בצמיחה. אבל כעת המומנטום כבר שונה. היום הרבה יותר קשה למכור רק חלומות של צמיחה, המשקיעים רוצים לראות רווחים. החברות מבינות שהן צריכות להציג גם רווחים ופועלות בהתאם. 

איך זה ישפיע על השכר והאינפלציה?
ככל שההידוק המוניטרי של הפד' יימשך המשמעות היא שעלויות גיוס החוב של חברות גדלות. ריבית גבוהה יותר מחייבת את החברות לשלם יותר על החובות שהן מגייסות. וזה אומר שיש להן פחות מרווח לטעויות. התוצאה היא יותר פיטורי עובדים מיותרים/ עודפים בחברות. ככל ששיעור האבטלה יעלה, במיוחד בתחומים שעשויים להיפגע כמו תחום הדיור, גם הזינוק בשכר צפוי להאט שכן גם הוא מהווה סיבה לעלייה באינפלציה בצורה של היזון חוזר - עובדים דורשים העלאות שכר, האינפלציה עולה, הם דורשים עוד תוספת שכר ושוב האינפלציה עולה, וגם זה יתרום בחלקו להאטת האינפלציה - וזה בדיוק מה שהפד' רוצה לעשות.
 

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    נתניהו יחסל את הכלכלה ויתןצהכל לחרדים במקום לחיילי צהל (ל"ת)
    כלכלן 06/10/2022 17:23
    הגב לתגובה זו
    3 4
    סגור
  • וזה קשור לכתבה כי? בחייאת שמאלנים, לפחות תהיו עם סטייל (ל"ת)
    נטע שמעוני 06/10/2022 18:48
    הגב לתגובה זו
    3 3
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות