הקונגרס של סין מתכנס - מה צפוי לקרות?

הקונגרס של המפלגה הקומוניסטית מתכנס הבוקר לאחר 5 שנים וצפוי להביא לשורה שינויים בתפקידי מפתח במדינה ובכלכלה;  הנשיא שי שם במוקד את הבעיה הדמוגרפית, החשיבות של הטכנולוגיה והבהיר שטיוואן היא חלק מסין
 | 
telegram
(1)

כינוס הקונגרס הלאומי של המפלגה הקומוניסטית הסינית יוצא היום לדרכו והעולם נדרך. הנשיא שי ג'ינפינג יבטיח כמעט בוודאות קדנציה שלישית כמנהיגה העליון של הרפובליקה - בצעד שישבור עשרות שנים בהן הייתה מגבלה של שתי קדנציות. לצד זאת, בכינוס צפויים להיות מוצגים הצעדים של המדינה להמשך החלת מדיניות ה"אפס קורונה" הדרקונית שלה שהביאה בשנה האחרונה לסגרים רבים, סגירת עסקים וחיסול הכלכלה.

אם לא די בכך, בסין צפויה טלטלה משמעותית בכל הקשור לכוח האדם של האנשים המנהלים את כלכלתה כאשר רובם יוחלפו על רקע השפל הכלכלי החמור ביותר של סין זה 45 שנים. ראש הממשלה לי קצ'יאנג, הצאר הכלכלי ליו הי, נגיד הבנק המרכזי יי גאנג, שר האוצר ליו קון, והרגולטור על הבנקים גואו שוקינג, כולם אמורים לפרוש בתחילת השנה הבאה.

ראש הממשלה קצ'יאנג היה הפנים של המדיניות התומכת בצמיחה במהלך החולשה הכלכלית של סין, בעוד ששמועות שנפוצו טענו כי הוא לא לגמרי שותף למדיניות ה"אפס-קורונה" של הנשיא שי. ארבע שמות עלו המחליפים אפשריים לרה"מ קאיצ'ינג: חבר בוועדה המתמדת של הפוליטביורו המובחר, וואנג יאנג, סגן ראש הממשלה הו צ'ונהואה, סגן ראש הממשלה האן ז'נג ושר האוצר הנוכחי ליו. וואנג צבר הכי הרבה ספקולציות מכיוון שהוא נחשב לבעל ברית הקרוב והנאמן ביותר לנשיא שי, למרות שהוא מחזיק בעמדות יותר פרו-שוקיות מהמנהיג העליון.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בין אם שר האוצר ליו ינצח את וואנג ויזכה בתפקיד ראש הממשלה ובין אם לאו, ליו צפוי לפרוש מתפקיד המנהל הבכיר של כלכלת סין: מנהל הוועדה המרכזית לעניינים פיננסיים וכלכליים. יורשו הסביר ביותר הוא יו"ר גוף התכנון העליון של סין, ועדת הרפורמה והפיתוח הלאומית, והוא בן ברית קרוב של הנשיא שי.

נגיד הבנק המרכזי, גאנג, עומד בראש הבנק העממי של סין במשך 15 שנה. הוא פרופסור לשעבר ותקופת כהונתו נחשבת במידה רבה להצלחה. אמנם אין מועמד להחלפתו, אבל לפי ההערכות, סגנו פאן גונגשנג, הרגולטור הבנקאי גואו וסגן ראש עיריית בייג'ינג, ין יונג, מתמודדים על התפקיד.

עם זאת, שר האוצר ליו ורגולטור הבנקים גואו יפרשו אמנם מתפקידם אך צפויים לשמור על תפקידים בוועד המרכזי המשפיע של סין. ללא קשר לכל השינויים הללו, ההתמקדות המוחלטת של הנשיא שי באידיאולוגיה של המפלגה על פני צמיחה כלכלית לא תהיה עדה לשינויים משמעותיים כלשהם בעקבות כינוס הקונגרס. המגמה של הגברת התערבות המדינה בכלכלה תימשך ככל הנראה בטווח הקצר, גם אם כמה אנשים הדוגלים ברפורמות ייכנסו לתפקידים החדשים.

מהשיחות הראשונות בקונגרס עולה כי נשיא המדינה, שי ג'ינפינג, שם במוקד את שיעור הילודה הנמוך בסין -"סין תקבע מדיניות שתגדיל את הילודה בתגובה להזדקנות האוכלוסייה", אמר שי בנאום הפתיחה של קונגרס המפלגה כשברקע נתונים מדאיגים - למרות שבסין חיים 1.4 מיליארד איש, יש שפל במספר התינוקות שנולדים בשנה - מתחת ל-10 מיליון. זה שיעור גידול של כ-0.6% (בהתחשב גגם בתמותה), נמוך בכל קנה מידה.

בסין נקבע בשנת 1980 מדיניות של ילד אחד למשפחה  וב-2015 שונתה המדיניות לשלושה ילדים במשפחה. אבל, הסינים "נדבקו" במדיניות הקודמת ומספר הלידות נמוך במיוחד.

פרשנות של ד"ר אדם רויטר מהזמן האחרון: זו הדמוגרפיה, טמבל - לאן הולכת הכלכלה הסינית


שי גם התייחס בנאום הפתיחה לצורך של סין בתשתית טכנולוגית יציבה על מנת להגיע ליעדי המודרניזציה שלה - "ללא יסודות טכנולוגיים יציבים וטובים לא נוכל לבנות חברה סוציאליסטית מודרנית מתקדמת", אמר שי וכיוון גם למשבר הסחר ומשבר השבבים מול ארה"ב. 

ארה"ב מגבירה את הלחץ מול סין כשהחודש הודיע הממשל האמריקאי על החמרת ההגבלות על יצוא שבבים למדינה, בניסיון לשמור על יתרון טכנולוגי אמריקאי.

בנושא אחר, שי הבטיח להפחית את פליטות הפחמן בסין, אבל בקצב מדורג ואיטי - "אנו צריכים להשיג מקורות אנרגיה חדשים לפני שניפטר מהישנים".

לגבי טיוואן אמר שי כי סין לעולם לא תוותר על השימוש בכוח על טייוואן שהיא חלק ממנה. כך גם אמר לגבי הונג קונג - "סין צריכה להבטיח שהונג קונג נשלטת בידי פטריוטים". במילים אחרות, סין לא נכנעת לאיומים, לסנקציות של ארה"ב והיא שמה ברונט את טיוואן והונג קונג. היא לא מוכנה לוותר על האחיזה שלה בהונג קונג והיא לא תהיה מוכנה לוותר על כיבוש טיוואן. אלו לא בשורות טובות לשווקים.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    לא לדאוג
    נחמני 16/10/2022 16:18
    הגב לתגובה זו
    0 0
    הרבה מילים אבל תוכן שטחי כמקובל בדיווחים במדיה מה אמור להיות הכתבים או לא יודעים או לא רוצים למסור את האמת
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות