המיתון בדרך - האם הבנקים המסחריים מוכנים לזה?
מיתון היא לא מילה גסה בקרב כלכלנים בעולם, בוודאי כאשר צריך לעצור את האינפלציה שהיא הרסנית ביותר, או בלשונו של צאר'לי מנגר, יד ימינו של וורן באפט: "אינפלציה היא נושא רציני מאוד. אפשר לטעון שזו הדרך שבה דמוקרטיות מתות". האינפלציה בעולם היום עומדת על 8-10% ואף אחד לא רוצה לראות אותה ממשיכה לעלות. המשמעות של אינפלציה גבוהה היא שחיקה בערך של הכסף - ואז כולם מבקשים תוספות שכר והאינפלציה רק מזינה את עצמה. גם בישראל זכורות לרעה שנות ה-80 כאשר האינפלציה הגיעה כאן לשיא של 445% וזה אומר שהמחירים מוכפלים פי 4.5 בתוך שנה אחת. האינפלציה שנעלמה לפני עשור חזרה ובגדול, והבנקים המרכזיים מעלים ריבית כדי לנסות לעצור אותה.
אנחנו עדיין לא במיתון אבל העולם בדרך לשם - התמ"ג העולמי שצמח ב-6% ב-2021 צפוי לרדת ל-3.2% השנה ול-2.7% ב-2023. קצב הצמיחה הוא החלש ביותר פרט למשבר הפיננסי ב-2008 והצניחה המהירה בימים הראשונים של מגפת הקורונה. הגופים שנהנים מהעלאת הריבית הם הגופים הפיננסיים - הבנקים המסחריים וחברות ביטוח. אבל זה עד גבול מסוים, בשלב כלשהו הציבור לא מצליח לעמוד בתשלומים ואז ההפרשות להפסדי אשראי גדלות. זה עוד לא קורה. יש עליה בהפרשות אבל היא עדיין קטנה יחסית.
בכל מקרה, הבנקים המסחריים הם אלה שמכתיבים את הטון והקצב ונראה כי הם מוכנים יחסים לסייקל כלכלי, אך האם הם מוכנים למיתון ב-2023? לא בטוח.
קצב העלאות הריבית האגרסיבי של הבנק המרכזי בארה"ב, הפדרל ריזרב, האיר פנים לבנקים. תוצאותיהם של מרבית הבנקים לרבעון השלישי של שנת 2022 היו טובים. על פניו נראה שעד כה שהרווחים שהציגו הבנקים, עדיין קשים לעיכול בוול-סטריט. כמעט כל הבנקים הגדולים הכו את תחזיות האנליסטים לרבעון השלישי והמניות שלהם קפצו. עם זאת סקטור הפיננסים, עלה 1% בלבד בשבוע האחרון, וצמוד לתנועת השוק מאז החלה עונת הדוחות של הרבעון השלישי.
הנתק בין תנועת מניות הבנקים שדיווחו לבין תנועת הסקטור, משקף את העובדה שהמשקיעים מסתכלים קדימה לשנת 2023 - ולא אוהבים את מה שהם רואים. הכלכלה עשויה להגיע למיתון בתוך תשעה חודשים, צופה מנכ"ל ג'יי.פי מורגן JP MORGAN +1.46% JP MORGAN 245.39 +1.46% סגירה:0 פתיחה:241.46 גבוה:246.41 נמוך:241.46 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ג'יימי דיימון. אם אכן הכלכלה האמריקאית תיכנס למיתון, מניות הבנקים כנראה תרדנה, לאחר שהציגו בדוחות האחרונים התאוששות חזקה בבנקאות הליבה ושוקי ההון מהשפל של עידן מגפת הקורונה. מבין כל הבנקים הגדולים, הבנקים - JPMorgan, Bank of America (BAC) BANK OF AMERICA +1.85% BANK OF AME 46.75 +1.85% סגירה:0 פתיחה:45.62 גבוה:46.84 נמוך:45.62 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ו-Wells Fargo (WFC) WELLS FARGO & CO +2.13% WELLS FARGO 74.35 +2.13% סגירה:0 פתיחה:73 גבוה:74.41 נמוך:72.9 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: אכן נראים מצוידים היטב כדי לנווט באקלים הכלכלי הקשה. אבל כולם יצטרכו להתגבר ללא יוצא מן הכלל על הספקנות שהמגזר הפיננסי יכול להשיג ביצועים טובים יותר בתקופה כלכלית קשה קדימה. לעת עתה, נראה שהרווחים בבנקים הגדולים פוגעים ביעדי וול סטריט. התוצאות לא היו כל כך חזקות אצל מורגן סטנלי (MS) MORGAN STANLEY +1.22% MORGAN STAN 134.05 +1.22% סגירה:0 פתיחה:133.37 גבוה:134.4 נמוך:132.54 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ו-Goldman Sachs Group (GS) GOLDMAN SACHS +0.83% GOLDMAN SACHS 593.51 +0.83% סגירה:0 פתיחה:593.36 גבוה:595.14 נמוך:587.09 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , בשל חשיפתם לבנקאות השקעות ולתחומי שוק ההון אחרים.
החודשים הבאים עשויים להיות קשים יותר עבור המגזר הפיננסי. שוק הדיור חולה, ומדכא את היקף ההלוואות. סביר להניח שהכנסות הריבית מפעילויות הלוואות לא תצמחנה באותה מידה, כמו ברבעון השלישי. ביצוע העסקאות הואט משמעותית כתוצאה מהעלאות הריבית, מה שהוריד את ההכנסות מבנקאות והשקעות לרמות הנמוכות ביותר מזה עשור. כמו כן, הפרשות הבנקים להפסדי הלוואות עולות, כיוון שהריבית עלתה כי נוטלי ההלוואות יעמדו בפירעון הלוואתם הפך לגבוה יותר, לכן הבנק מפריש יותר.
"הבנקים יתקשו להצליח יותר כאשר הצמיחה הכלכלית מואטת, האשראי מתנרמל, האינפלציה נחלשת והסנטימנט נחלש" אומר כריסטופר הארווי, אנליסט ראשי בבנק וולס פארגו, אשר הוריד את דירוגו לסקטור הפיננסי ל'נייטרלי' לתקופה הקרובה. מתח גובר בשוק האשראי עלול ללחוץ על שולי הרווח של הבנקים בשורה התחתונה. במקביל, הסיכוי שהפדרל ריזרב יחליט "להסתובב" לעבר עמדה נוחה יותר לגבי שיעורי הריבית מתעמעם בעת האחרונה, לפחות עד סוף 2023, מה שעלול להכניס את הכלכלה למצב של צמיחה איטית או מיתון.
משקיעים צריכים להיות מודעים לבעיות הללו שטומן בחובו הסקטור הפיננסי. עליית הריבית אכן הגדילה את הכנסות הריבית הנקיות של הבנקים, כולל המרווחים שהם עושים על הלוואות. עם זאת, הרוח הגבית הזו צפויה להירגע, שכן הפד' צפוי להאט את קצב העלאות הריבית בתחילת 2023 ובכך רווחיהם עלולים להצטמצם. במקביל בל נשכח שכעת הבנקים עומדים בפני לחץ להגדיל את התשואות על הפקדונות שהם מציעים, מה שעלול להגביר את העלויות שלהם ולגרום ללחץ נוסף על המרווחים. למרות זינוק גדול בריבית השנה, הבנקים עדיין משלמים ריבית זעומה - כ-1.09% בממוצע על חשבונות חיסכון. הם יצרכו להגדיל את הריבית כדי שלקוחות לא ינטשו - על אף הטרחה הכרוכה במעבר.
שוק ההלוואות לציבור גם צפוי להתקרר, במיוחד בתחום הדיור. הרבה פחות בעלי בתים ורוכשי דירות להשקעה, לוקחים הלוואות או ממחזרים את המשכנתא, שכן שיעור הריבית על משכנתא ל-30 עלו לכמעט 7% בארה"ב - יותר מכפול מהממוצע שלהם ב-2021 של 3%. הביקוש למשכנתאות הגיע לאחרונה לשפל של 25 שנה, והבנקים רואים ירידה חדה בהיקף ההלוואות לרכישות דירה או למחזור ומימון משכנתאות מחדש. בנימה מעט אופטימית, אם המשק ייכנס למיתון, הלחצים הללו יגדלו. עם זאת, הבנקים הגדולים נכנסים לשפל במצב הרבה יותר טוב מאשר לפני המשבר הפיננסי ב-2008; מאגרי ההון של הבנקים חזקים ויציבים כעת.
ג'יי.פי מורגן, למשל, הבנק הגדול בארה"ב, מייצג את העוצמה של הבנקים. הבנק העלה את תחזית הרווח הנקי שלו לסוף השנה, והודיע כי הוא מתכנן לחדש את הרכישות החוזרות של מניות הבנק ב-2023. האמון של הבנק בעמידה ביעד זה "צריך להצית מחדש את האמון של השוק ביכולתם לנהל את המאזן שלו תוך יצירת צמיחה מוצקה בהכנסות", כך ציינה אנליסטית UBS אריקה נג'ריאן.
נכון, אם הכלכלה תיסדק בשנה הבאה, מניות הבנקים יסבלו. היצמדות לענקים עשויה להיות הדרך הטובה ביותר להתמודד עם הקרקע שצפויה לרעוד, אך רצוי תמיד להישאר בפוקוס. הבנקים יצטרכו להוכיח שגם ברגעי משבר יש על מי לסמוך אחרת, האמון יאבד את כמו ב-2008.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.עד שהחורף בא אין גשם (ל"ת)אנונימי 25/10/2022 15:08הגב לתגובה זו0 0סגור
-
5.הרחבה כמותיתגולדפינג 25/10/2022 13:36הגב לתגובה זו1 0החל מ-2008 הבון-טון של הבנקים הרכזיים בניצוחו של חתן פרס נובל בן ברננקי מהפד היה הרחבה כמותית או להדיוטות הדפסת כסף. המשך עשור וחצי מרבית הככלכנים לא הבינו כיצד הרחבה כמותית לא הביאה לעליה באינפלציה. אז עכשיו כמו צונמי לאחר רעידת אדמה בים בגל שנסוג לאחור וחוזר להציף את החוף כל גם האינפלציה חוזרת וכל כספי ההרחבה הכמותית חוזרים להציף את השווקים. שחיה נעימה.סגור
-
4.הרחבה כמותיתגולדפינג 25/10/2022 13:34הגב לתגובה זו1 0החל מ-2008 הבון-טון של הבנקים הרכזיים בניצוחו של חתן פרס נובל בן ברננקי מהפד היה הרחבה כמותית או להדיוטות הדפסת כסף. המשך עשור וחצי מרבית הככלכנים לא הבינו כיצד הרחבה כמותית לא הביאה לעליה באינפלציה. אז עכשיו כמו צונמי לאחר רעידת אדמה בים בגל שנסוג לאחור וחוזר להציף את החוף כל גם האינפלציה חוזרת וכל כספי ההרחבה הכמותית חוזרים להציף את השווקים. שחיה נעימה.סגור
-
3.סיפורי פוגירוברט 25/10/2022 11:10הגב לתגובה זו3 0הבנקים נתנו עד 50% משכנתא לדירה אז אין סכנה, הלווים הקטנים מוצצים להם את הדם אם עורכי דין של הבנק אז אין סכנה גם משם, הסכנה היחידה זה ההלוואות לחברה הטובים כמו פישמן, וגם שם בגלל שיש רווחים גדולים אפשר לקזז במיסוי כהפסד, אז שלא יעבדו עלינו !סגור
-
2.כתבה טובה!ברק 25/10/2022 03:55הגב לתגובה זו2 1הכותב מבין טוב במערכת הבנקאית. יש משהו שלא פורסם בתקשורת הרגילה בכל העולם וזה שמתחת לראדר הבנקים האירופאים השתמשו שבוע שעבר בSWAP LINE של הפד בשוויץ מה שלא קרה מאז 2008. הם עשו את זה בשקט על מנת שהלקוחות לא יבהלו ויוציאו את הכסף, אבל גם בנקים וגם מדינות באירופה נמצאים עכשיו בצרות ויש סיכוי שהולך וגדל לפשיטות רגל\לפיחות אינפלציוני יחסית לדולר כמו שהיה בבריטניה ושווקי האג"חים מתמחרים זאת.סגור
- טען עוד
-
1.אנשים מעדיפים לגור בדירה ולא ברחוב (ל"ת)אנשים מעדיפים ל 25/10/2022 01:33הגב לתגובה זו1 0סגור