בכמה יעלה היום הבנק האירופי את הריבית? - למה עוד כדאי לשים לב?
הצפי הוא להעלאה של 0.75%. המשקיעים יסתכלו על שני גורמים נוספים – מתי יתחיל הבנק לצמצם את המאזן שלו, וכיצד תושפע היבשת כולה
למרות שרבים מאמינים כי בהחלטת הריבית היום, הבנק האירופאי המרכזי (ה-ECB) יעלה את הריבית פעם נוספת, ככל הנראה בשיעור של 0.75%, המשקיעים מתעניינים גם בשני גורמים נוספים, זאת בזמן שהיבשת ממשיכה להתקרב למיתון כלכלי. השאלה הראשונה היא מתי יתחיל הבנק לצמצם את המאזן שלו כחלק מההידוק הכמותי וכיצד זה ישפיע על הלוואות הכספים של הבנקים במדינות השונות המרכיבות את האיחוד. נזכיר שבניגוד לארה"ב, באירופה יש אמנם מדיניות מוניטרית (כסף) אחידה, אבל מנגד כל מדינה מנהלת מדיניות פיסקאלית (ממשלה) שונה.
האינפלציה באירופה הגיעה ל-10% בספטמבר, גידול מ-9.1% בחודש שקדם לו ומעל לתחזיות לאינפלציה של כ-9.1%. המדד הצביע גם על כך שהגידול במחירים החל לחרוג ממזון הכרחי ומחירי האנרגיה אל כל שאר הענפים שנמדדו בתוכו.
מחירי האנרגיה עלו בכ-40.8% מאז החודש המקביל, גידול של קרוב ל-3% לעומת המדד באוגוסט, שהסתכם אז ב-38.6%. מחירי המזון, האלכוהול והטבק עלו גם הם ב-11.8% בחודש ספטמבר, זאת לעומת 10.6% בחודש אוגוסט.
בתוך כך, אינפלצית הליבה – אשר לא כוללת בתוכה את מחירי המזון והאנרגיה, עלתה בכ-4.8% בלבד, כאשר באוגוסט עמד המדד לאינפלציה זו על כ-4.3%. מדד זה מוביל אנליסטים רבים לגרוס כי המצב הכלכלי ביבשת יחמיר בחודשים הקרובים לפני שישתפר.
הבנק האירופאי המרכזי נאלץ לדאבונו להתמודד עם הפערים הכלכליים הללו, בד בבד בזמן שהם רואים את הכלכלה מאטה לנגד עיניהם. בתוך כך, כלכלנים רבים במדינה צופים – לפחות ביבשת אירופה – מיתון עד סוף השנה הקרובה. מכך מסיקים רבים כי במידה ו-ECB יבחר להעלות את הריבית על מנת לבלום את האינפלציה, קיימים סיכויים רבים כי הכלכלה תדרדר אף יותר.
רבים מאמינים כי בכך, לא יעלה מחר ה-ECB את הריבית במעל ל-0.75%. מדובר יהיה בהעלאת ריבית יחסית גבוה רצופה, והפעם השלישית בה יעלה ה-ECB את הריבית בשנה האחרונה. רבים צופים כי הבנק המרכזי יעלה את הריבית ב-75 נקודות בסיס, וניכר כי הבנק ימשיך במדיניות הזו בכל אחת מהפגישות הקרובות, בלי לספק לאזרחים האירופאים תחזיות הן על הגודל והן על מספר העלאות הריבית הבאות.
"הודות" ללחץ האינפלציוני האדיר, שכאמור עמד על כ-10%, אנליסטים רבים צופים כי בחודש דצמבר הקרוב – יעלה הבנק המרכזי את הריבית בחצי אחוז נוסף. הגידול בשיעור ההפקדות של האזרחים האירופאי צפוי להסתכם בכ-2% בסוף השנה הקרובה, דבר המצביע איפוא על העלאת ריבית של כ-50 נקודות בסיס.
כפי שציינו לעיל, המשקיעים מתרכזים כעת בעיקר בהקטנת המאזן, וכיצד מהלכים אלו יוכלו להשפיע בצורה כזו או אחרת על ההלוואות לבנקים אחרים ביבשת. ה-ECB ספג לאחרונה מספר שנים רצופות של צמצום המאזן, כאשר דאג לרכוש מספר רב במיוחד של אג"חים ממשלתיות על מנת להגדיל את הביקוש, בעיקר בעקבות משבר היורו של שנת 2021 וכן משבר הקורונה של 2020.
כלכלנים רבים באירופה מניחים כי בכל הקשור לצמצום המאזן של הבנק – ככל שיותר "משעמם", כך המהלך עובד בצורה טובה יותר. אותם כלכלנים צופים כי הבנק יתחיל במצום המאזן שלו החל מהרבעון השני של 2023, וכי המהלך יבוצע בצורה צפויה, מתונה ופאסיבית. כמו כן, מרבית הכלכלנים מעריכים כי צמצום המאז יכל ברגע שתוכנית רכישת הנכסים האירופאית (APP) – תוכנית מוניטרית של ה-ECB על מנת לחדש את ההשקעה בכלכלה האירופאית. מנגד, אותם כלכלים לא מעריכים כי הבנק לא יתחיל למכור אג"חים בתקופה הקרובה.
כמו כן, הכלכלנים לא צופים כי הבנק יכריז על תוכנית מסויימת לצמצום המאזן שלו עד פגישת הבנק בחודש דצמבר, אז רבים מהם מעריכים כי ה-ECB יכריז על צמצום של כ-28 מיליארד יורו (27.75 מיליארד דולר) בכל חודש בממוצע לאחר שיכניסו את התוכנית לפועל.
בתוך כך, הדבר הגדול ביותר בו מתרכזים מרבית הסוחרים, הכלכלנים והאנליסטים האירופאים הוא כיצד המצב ישפיע על הלוואות הכספים כאמור לשאר הבנקים האירופאים בעקבות השינויים הגדולים על ידי ה-ECB.
ה-ECB צפוי להכריז על החלטת תוכנית TLTRO (פעולות מימון מחדש ממוקדות לטווח ארוך יותר – פעולות של מערכת היורו אשר מספקת למוסדות האשראי השונות ביבשת מימון), בקשר לעלות התוכנית בהמשך או להיקף השכר שהתוכנית תגבה. כך או כך, מעטים צופים כי ההחלטה תיכנס לפועל לפני הפגישה הקרובה של הבנק בדצמבר.
TLTRO מניב לבנקים האירופאים תנאי הלוואה נוחים יותר, והבנק המרכזי מקווה כי תוכנית זו תטיב עם הבנקים הרבים על מנת להלוות כספים גדולים יותר לכלכלה הריאלית, כפי שקרה כבר בעבר.
מכיוון שה-ECB העלתה את הריביות בחודשים האחרונים מהר יותר ממה שהוא עצמו ציפה בתחילת השנה, מלווים אירופאים רבים נהנים כעת מריביות נוחות יותר הודות ל-TLTRO, זאת תוך כדי הגדלת ההכנסות כתוצאה מגידול בריביות השונות.
רבים מסתכלים אחורה על הזעזוע שפקד את הכנסות משקי הבית והלחצים הפוליטיים, שלא היו חיוביים במיוחד בשנים האחרונות.
היורו נסחר בשער הגבוה מהדולר כאשר היחס בין יורו אחד עלה 0.997 דולר למטבע בשבוע האחרון. הבנק המרכזי באירופה חושש כי החלשת הדולר תפגע בכלכלה האירופאית, חרף העובדה כי הבנק ממשיך לציין כי הוא אינו מתעסק בשינויים בשערי המט"ח.
אסטרטגי ריביות שונים ביבשת מעריכים כי בנוסף לכך שהאינפלציה הגיעה לשיא של 40 שנה בחודש האחרון, מצבה הכללי של היבשת מדאיג אותם מאוד. "אין ספק שהשינויים הבסיסים בעליות המחירים – וכמובן שוק האנרגיה התנועתי מחלים להקל באירופה, אך בעקבות הקיטון במספר המובטלים, על רקע גידול נמוך יותר בהכנסה, אינפלצית הליבה צוברת מומנטום עליה וסביר להניח שתמשיך לעלות בחודשים הקרובים", כך מסרה אחת מאותם אנליסטים.
מדד המובטלים בגוש האירופי עמד על כ-6.6% בחודש אוגוסט, ללא שינוי מהנתון בחודש יולי. עוד הראה המדד כי שוק העבודה נאלץ לספוג שינויים רבים בחודשים האחרונים, בעיקר בעקבות החשש ממיתון ועלייה במחירי האנרגיה, בעיקר בעקבות המלחמה הרוסית אוקראינית והחלטת אופ"ק+ שלחתוך את יצור וייצוא הגז והנפט לכלל העולם.
חרף העובדה ששוק העובדה נאלץ להדק את עצמו בחודשים האחרונים בהדרגה ביבשת אירופה, המספרים הנוכחיים ממשיכים לדחוף את ה-ECB להתמקד בעיקר בבלימת האינפלציה, דבר אשר נותן לו את האור הירוק להתרכז בעיקר בהגדלת הריבית ביבשת, ללא שיקול העובדה כי הכלכלה הארופאית צפויה להיכנס לחורף קשה וקר בעקבות המחסור באנרגיה וכן למיתון.
אין ספק כי גוש היורו ניצב בפני דילמה קשה במיוחד. לא רק שבלימת האינפלציה אינו בידיו המרכזיות של הבנק המרכזי ביבשת, בעיקר בעקבות מדיניות המסים הנרחבת של הבנק הנוגעת בעיקר להגדלת הסחורות בשוק על ידי הנחות מסים ושיפור הטבות לעובדים, אלא גם שהמשך העלאת הריבית צפויה להעמיק את החולשה הכלכלית החריפה שכבר החלה לבלוע את גוש היורו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה