הר פוגי יפן
צילום: unsplash

למה הבנק המרכזי של יפן ממשיך עם ההקלה הכמותית למרות האינפלציה והאם יוכל להמשיך לעשות זאת?

למרות שיא אינפלציה של כשמונה שנים ובניגוד מוחלט לשאר העולם הבנק המרכזי ביפן ממשיך להשאיר את הריבית ברמה אפסית ולא צפוי לסטות ממסלולו בקרוב, השאלה היא האם תנאי המאקרו יאפשרו לו לעשות זאת
מתן קובי | (3)

ברוב מדינות העולם המערבי האינפלציה כבר עברה השנה את רמת ה-5% והובילה את הבנקים המרכזיים להעלות את הריבית - בארה"ב למשל עד ל-3.25%, בישראל עד 2.75% ובאירופה ל-0.75%. לעומת יתר המדינות, הריבית ביפן, הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, עומדת על מינוס 0.1% מאז 2016. הריבית נשארה נמוכה בכדי לתמרץ את הכלכלה היפנית, דבר שבנקים מרכזיים מפסיקים לעשות ברגע שהם מחליטים שיש לצמצם את הפעילות הכלכלית במשק, למשל בגלל אינפלציה. אינפלציית הליבה ביפן בחודש ספטמבר הגיעה לשיא של כ-8 שנים ועמדה על 2.9%, אמנם יותר נמוכה מרוב מדינות העולם אך היא כמובן עלולה להמשיך לעלות, למרות זאת הבנק המרכזי החליט היום (שישי) על המשך תמרוץ הכלכלה והשארת הריבית על כנה.

הבעיה המרכזית שעומדת בפני יפן, אשר בעקיפין עלולה להוביל את המדינה לרמות אינפלציה יותר גבוהות, היא דווקא העלאת הריבית של מדינות אחרות ברחבי העולם, בראשן עומדת כמובן ארה"ב. ככל שהריבית בארה"ב עולה בזמן שהריבית ביפן לא זזה, כך נחלש היין היפני, אשר הגיע לשפל של 32 שנה אל מול הדולר.

ככל שהמטבע היפני נחלש כך עלות הייבוא של במדינה עולה ולבנק המרכזי יש שתי אפשרויות ונראה שהוא בחר באפשרות היותר נוחה, אך אולי המסוכנת יותר. הבנק יכל לבחור להעלות את הריבית ביפן בכדי ולהעלות את האטרקטיביות של היין אל מול הדולר, אך הבנק בחר בדרך של המשך תמרוץ הכלכלה על ידי השארת הריבית האפסית כמו שהיא תוך כדי שהממשלה מבצעת רכישות אדירות של יין תוך כדי שהיא נפטרת מדולרים.

ממשלת יפן החליטה לתמרץ את הכלכלה ולהגן על המטבע שלה על ידי תוכנית בסך של 200 מיליארד דולר. הבנק המרכזי העלה את תחזיות אינפלציית הליבה שלו לסוף השנה אל 2.9% לאחר שעמדה על 2.3%. הבנק המרכזי הכריז על רכישת אג"ח של ממשלת יפן בסך של כ-650 מיליון דולר וכעת עולה השאלה - האם הבנק המרכזי חוזר על הטעות של הפד' ומעריך בצורה לא נכונה את האינפלציה דווקא בשלב בו הוא אמור לצמצם אותה? התשובה לא לגמרי ברורה, בעיקר בגלל היחלשות היין אבל כן אפשר לראות שהיין והצמיחה הכלכלית הם אלו שמעסיקים את מקבלי ההחלטות, לא בהכרח עלויות המחייה ברגע זה.

בעיה שרובנו לא מכירים - דפלציה אמנם האינפלציה מעוררת חשש אבל בעצם בשנים האחרונות הבעיה הגדולה ביותר של יפן הייתה דווקא דיפלציה - ירידה במחירים, אשר איימה על סטגנציה בכלכלה היפנית. הכלכלה היפנית גדלה ב-3.5% ברבעון השני של השנה (בראייה שנתית), על חצי מהנתון הזה הייתה אחראית הצריכה הפרטית של משקי הבית, אשר עלולה דווקא להפגע אם אכן האינפלציה תמשיך לעלות, מה שמוביל את הבנק המרכזי להמצא בין הפטיש לסדן. גם אם ימשיך הבנק בגישתו היונית, הבעיה העיקרית היא כמובן שתנאים רבים משפיעים על יפן, זה העניין בגלובליזציה - העלאות הריבית של הפד' עלולות להיות יותר חדות ממה שהבנק המרכזי והממשלה ביפן מצפים ובסופו של דבר כמות האג"ח ויין שירכשו לא יוכלו להכניס את הכלכלה היפנית למקום בטוח, יכול להיות שהמצב דווקא יוביל אותם להיות מוכרחים להעלות הריבית בשלב מאוחר מדי.  

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    כללה היא גם פסיכולוגיה אבל גם תרבות של עם - (ל"ת)
    יותם 29/10/2022 10:16
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    היפנים הם עם חסכן ביותר וההרחבה הכמותית שלהם נכונה להם. (ל"ת)
    נועם 29/10/2022 00:36
    הגב לתגובה זו
  • יפני 29/10/2022 15:58
    הגב לתגובה זו
    בגלל האחוז הגבוה אג"ח אצלם בעייתי ביותר