למה ארה"ב לא ממהרת לסיים את מלחמת רוסיה אוקראינה?

מדוע היחסים הבינלאומיים הם בסופו של דבר אינטרסנטיים וציניים להחריד, האם רוסיה מפסידה בטווח הארוך, מה ארה"ב מרוויחה מהמלחמה, ומה קורה לגז הטבעי בארה"ב?
 | 

נתחיל מהסוף. ארה"ב היא הנהנית הגדולה ממלחמת רוסיה אוקראינה והאינטרס שלה הוא שהמלחמה תימשך. יחד עם זאת היא כבר צברה להערכתי את רוב התועלות הגיאופוליטיות והכלכליות שיכלה להשיג מהמלחמה והסיכון בהטלת פצצה גרעינית ע"י הרוסים עלה מדרגה. החורף מגיע והולך להיות לא פשוט לאירופאים. לכן ארה"ב תנסה בכ"ז לדחוף את האוקראינים הסרבנים לשיחות הפסקת אש.

הסנקציות העולמיות על רוסיה לא ממש עובדות. הניו יורק טיימס תיאר לאחרונה איך היקף היצוא של רוסיה בכלל גדל מאז תחילת המלחמה, בגלל הקפיצה במחירי הנפט ובמחירי דשנים, חיטה, ניקל וברזל. לכן הכלכלה הרוסית התכווצה פחות ממה שהעריכו.

זה בטווח המיידי. מנגד, נצברים לרוסים נזקים ארוכי טווח שלא חלמו עליהם בחלומותיהם הגרועים ביותר. קושי גובר והולך להשיג שבבים מתקדמים, דבר שפוגע בתעשיות רוסיות שלמות. הבנה עולמית שנשק רוסי לא מתפקד מול נשק מערבי ולכן רוסיה כיצואנית הנשק השנייה בגודלה בעולם תאבד פלחי שוק ענקיים ולקוחות רבים יעברו לנשק אמריקני ומערבי. בנוסף, רווחים אדירים ליצואניות הגז הנוזלי האמריקניות על חשבון יצואניות הגז הרוסיות. אם לא די, מצטבר כעס עצום על פוטין ורוסיה במדינות עולם שלישי. מתברר שבעקבות העלייה החדה במחירי המזון והדשנים, הגירעונות התקציביים אצל חלקן כה הוחמרו עד כדי חשש מפשיטת רגל. כל אלו משחקים בענק לטובת ארה"ב. על אלו יש להוסיף את התלות הביטחונית והאנרגטית הגוברת של האירופאים בארה"ב.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

גנרל פטראוס, ראש הסי.איי.איי. לשעבר שגם היה מפקד כוחות ארה"ב באפגניסטן ובעיראק, רואיין לפני כחודש ברשת איי.בי.סי. והעריך שהאוקראינים יצליחו לכבוש חלקים מחבל דונבאס בחזרה, אך לא את השטחים שהיו אוטונומיים משנת 2014 וגם לא את חצי האי קרים. בינתיים תחזיתו מתבררת כנכונה. הערכתו זו מתכתבת עם גדולי האופטימיסטים מקרב הפרשנים הצבאיים בעולם, שאף הם אינם חושבים שאוקראינה תצליח לסלק את רוסיה מחבל דונבאס. ודאי שלא מחצי האי קרים. האוקראינים מצידם מכריזים שהם ימשיכו עד שאחרון החיילים הרוסיים יעזוב את חבלי הארץ שנכבשו. התרגום הוא פשוט: בלא הסכמי הפסקת אש, המלחמה עלולה להימשך שנים רבות – וללא תוחלת.

לקריאה נוספת:


המחירים שכל העולם משלם
מלחמה זו היא סבל אנושי ברמות הקשות ביותר לצד האוקראיני, אזרחים וחיילים כאחד. היא גם הביאה למצב בו מאות מיליוני בני אדם סביב הגלובוס נכנסו ע"פ האו"ם ל"סכנת מזון חריפה" בעקבות עליית מחירי המזון. מאות אלפים ימותו מרעב במדינות עולם שלישי, ילדים, זקנים, נשים וטף וזה יערער כמובן את יציבותם של משטרים רבים. לפי כל התחזיות הרבה יותר ימותו מרעב במדינות עולם שלישי מאשר ההרוגים והפצועים בסכסוך עצמו.

תהיה גם פגיעה באקלים כדור הארץ. אירופה נאלצת לחזור ולהתבסס על פחם מזהם. הפיצוצים בצינורות הגז הרוסיים הביאו לזיהום אוויר "כמו שדנמרק מוציאה בשנה". ומה בדבר האפשרות שאם כבר צינורות הגז הרוסיים התפוצצו "במפתיע", מדוע שצינורות הגז הנורבגים בין המאגרים שלהם לבין פולין לא יתפוצצו "לפתע"? הם הרי עוברים בדיוק באותו אזור בים הבלטי... ובעצם מדוע שלא יתפוצץ "במפתיע" איזה כור גרעיני אירופאי? שלא לדבר על פיצוץ גרעיני "טקטי" שהרוסים מאיימים בו. מה אז יהיה הנזק לאקלים?

כמובן שלא ניתן לשכוח שהאינפלציה בכל העולם קופצת בגלל המלחמה ואיתה שערי הריבית. הכלכלות נפגעות, הבורסות נופלות והחיסכון הפרטי של הציבור נפגע כפי שלא נפגע מאז 2008.

בחשבון הכולל יש מי שמרוויח - ובענק
המלחמה נכנסת למצב של חוסר תוחלת - אף צד לא הולך לנצח בה. הסבל האנושי ברחבי העולם גדול, מסכן אוכלוסיות שלמות ומערער יציבותם של משטרים. האקלים אף הוא נפגע. השאלה היא מדוע השריף של העולם, שתמיד יודע להיות מעורב וללחוץ להפסקות אש וגם יודע שאף צד לא הולך לנצח, מדוע אינו מנסה לעשות זאת במקרה זה? הרי רק לאחרונה ארה"ב ידעה למשל ללחוץ חזק על ישראל ולבנון להגיע להסכם מאגרי הגז כדי למנוע התלקחות ולהבטיח זרימת גז ישראלי לאירופה. המלחמה גם עולה לה לא מעט, היא מעבירה לאוקראינים באופן ישיר ועקיף עשרות מיליארדי דולרים. אז מדוע אינה דוחפת לפחות לקיום שיחות בין הצדדים?

התשובה לכך היא צינית מאד. למי שטרם הבין, בין מדינות העולם היחסים הם אינטרסנטיים לחלוטין. המחירים שהעולם משלם הם סבירים בהחלט בעיניים אמריקניות אל מול היתרונות האדירים שהם משיגים. האויב השני הכי מטריד מבחינתם (אחרי הסינים), חוטף מכות קשות ביותר.

קיים כעס רב על פוטין בפרט ורוסיה בכלל מצד מדינות עולם שלישי, אלו שלא מתייצבות אוטומטית לטובת הצד המערבי ושמרו על קשרים טובים עם רוסיה, ביניהן רבות ממדינות דרום מזרח אסיה, דרום אמריקה ואפריקה. הכעס בא בעקבות עליית מחירי המזון והדשנים שהוא רכיב מרכזי ביבוא הכולל שלהן, שקפץ באופן כה חריג עד שיצר גירעונות תקציביים שהן מתקשות להתמודד איתם. חלקן עלולות להגיע לפשיטת רגל. רק באחרונה קיבלה מצרים, למשל, הלוואת חירום מקרן המטבע הבינלאומית. כיבואנית החיטה הגדולה בעולם שכל החיטה שלה מיובאת מרוסיה ואוקראינה, המחירים הפכו לבלתי נסבלים. מה דעתכם א-סיסי חושב כיום על פוטין? תופעה נלווית זו של המלחמה משחקת כמובן לטובת ארה"ב והעולם המערבי בכלל.

אמברגו יצוא שבבים מתוחכמים לרוסיה שארה"ב הטילה, יפגע ביכולות העתידיות של הרוסים במגוון תחומים כולל פיתוח נשק שובר שוויון שהם עמלים עליו.

והאירופאים? אלו יקטינו במהלך השנים את תלותם ביבוא מרוסיה בכל התחומים וגם יהפכו למאוד תלויים בארה"ב מבחינה ביטחונית ואנרגטית. וגם זה ממש טוב.

התוצאות שעולות משנות אם כן מאד את מאזן הכוחות ואלו חדשות גיאופוליטיות נפלאות מבחינת האמריקנים.

זה לא הכל. כשהמלחמה תסתיים אוקראינה תהיה הרוסה ותזדקק לכסף אמריקני כדי להיבנות מהחורבות. מי יהיה מעורב בבנייה מחדש? בעיקר חברות אמריקניות, מן הסתם. אך זה בעתיד. ובהווה? כבר כעת יש דיבידנדים עצומים עבור תעשיית הנשק שלה, כמו גם עבור ייצוא הגז הטבעי הנוזלי שלה.

הביקוש לנשק רוסי ידעך
אחד העונשים שרוסיה תיענש בהם הוא לאבד את מקומה כמספר שתיים בעוגת מכירות הנשק העולמיות, כי הפופולאריות של הנשק הרוסי בעולם תלך ותדעך בעקבות הביצועים הכושלים. הצבא הרוסי שכה חששו ממנו התגלה כמיושן, רופס, לא מתוכנן, לא מאורגן ומתקשה בתיאום, ללא מעוף ומפסיד ברמה הטקטית מול עליונות טכנולוגית של נשק מערבי. התברר שהם מתקשים לייצב קווי אספקה, קל לשבש את התקשורת שלהם, נוחלים כישלונות קשים ברמת המודיעין האסטרטגי (הם הניחו שיצליחו לכבוש את קייב תוך כשבועיים ולבסוף נסוגו וברחו. הניחו שמתקפת הנגד האוקראינית הגדולה תהיה באזור חרסון אך לבסוף התרחשה באזור חרקוב), כמו גם כישלונות ברמת המודיעין הטקטי ועוד רעות חולות כהנה וכהנה. ניתן לקשור זאת גם למבנה הפיקוד הנוקשה והבלתי גמיש המקשה על הכוחות הרוסיים בשדה הקרב, נוקשות שמקורה במאמצי פוטין לשליטה ישירה בצבא כדי למנוע הפיכה צבאית נגדו ובשיטות הפיקוד שנותרו מהעבר הסובייטי.

הניתוחים של מה קרה באוקראינה יספקו לקציני מודיעין משני הצדדים עוד שנים רבות של מחקר. פתאום, להפתעת כולם, הצבא הרוסי לא נראה כה מאיים. אלו הן חדשות נהדרות לנאט"ו. זו גם ללא ספק אנחת רווחה אדירה לארה"ב. מצד אחד רוסיה נשחקת ונכתשת צבאית, כלכלית ומדינית. מצד שני הרפיסות וחוסר ההשקעה בצבאות של מדינות אירופה בעשרות השנים האחרונות, אילצו את האמריקנים להכניס את היד עמוק לכיס, כדי להבטיח להם עזרה ביום פקודה. כעת האירופאים מתעוררים סוף כל סוף משאננותם ופותחים את ארנקיהם ותעשיית הנשק כמרקחה. ישראל תהיה בין הנהנות הגדולות - כתבתי על כך במאמר "איך ישראל מרוויחה ממלחמת רוסיה אוקראינה".

שוק יצוא הנשק העולמי הוערך בכ-450 מיליארדי דולרים ב-2021 וצפוי לעלות בכ-7% השנה ולגדול דרמטית בשנים הבאות. ארה"ב מחזיקה בנתח של 39% ממנו, כ-190 מיליארדי דולרים והשיעור יעלה באופן ניכר בעיקר על חשבון רוסיה, יצואנית הנשק מספר שתיים ובעלת נתח נוכחי של 19%.

האמריקנים פתחו יותר מכולם את כיסיהם לאוקראינים, אך זו ההשקעה המשתלמת ביותר שלהם מזה שנים רבות. חלק מהכסף עושה בעצם תנועה סיבובית וחוזר לארה"ב לרכישות ביטחוניות. הנשק האמריקני גם ייבדק בתנאי קרב לא סתם מול מיליציות אפגניות, אלא מול אחד הצבאות החזקים בעולם ויופקו לקחים מועילים, כמו גם תועלות הקשורות במכירות עתידיות של "נשק שהוכח בתנאי קרב".

יצרני הגז הטבעי בארה"ב חוגגים
תוצאות צמיחת התוצר בארה"ב ברבעון השלישי הפתיעו לטובה, חלק מההסבר הוא קפיצה אדירה ביצוא של גז נוזלי אמריקני. במחירים מפולפלים, כמובן. בהחלט מגיע לאירופאים העונש הכספי הזה על התנהלות עבר נלוזה ושאננות מדהימה מול הרוסים.
אלו חדשות נפלאות לתעשיית פצלי הגז האמריקנית שצברה בעשור הקודם הפסדים בהיקף של כ-300 מיליארדי דולרים. היו תקופות שלא היה בטוח שהיא בכלל תשרוד. הצפי כעת הוא שהמכירות לאירופה יכסו את כלל ההפסדים האלו עד סוף 2022. ותודה לפוטין.


ד"ר אדם רויטר יו"ר חיסונים פיננסים, יו"ר הדג'וויז, מחבר משותף של הספר "ישראל סיפור הצלחה"

תגובות לכתבה(23):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 19.
    כתבת פרופגנדה אמריקאית
    חיים 15/11/2022 23:06
    הגב לתגובה זו
    0 2
    נכון שהאמריקאים ציניים לחלוטין ושמי שמשלם את המחיר על המלחמה הם העם האוקראיני והעולם השלישי, לא נכון שהמלחמה משרתת את האינטרסים של "ארצות הברית". התוצאה של המלחמה היא שמדינות brics וכל העולם הלא מערבי מתקרבים לרוסיה ומתרחקים מארה"ב. האמינות של ארה"ב נמצאת בקרשים וגם היכולת הכלכלית שלה ליהנות מפירות המלחמה, כלכלתה לפני קריסה. לקברניטי ארה"ב זה לא אכפת אלא להיפך כיוון שהם לא פועלים למען אינטרס של ארה"ב.
    סגור
  • 18.
    רוסיה צריכה לסגת ממדינה לא שלה בלי תנאים
    dudu 15/11/2022 17:10
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מעניין אם מקסיקו היתה כובשת חלק מארה"ב האם מישהו היה מצפה שהיא תיכנס למשא ומתן על תנאי הכניעה שלה או שהיה מצפה שהמקסיקנים יסתלקו מהשטח שכבשו
    סגור
  • 17.
    למה רוסיה לא עוצרת את המלחמה
    השאלה הנכונה ביא 14/11/2022 14:23
    הגב לתגובה זו
    4 1
    ניתוח האינטרסים של ארצות הברית הוא מעניין אבל לא רלוונטי. כן יש לארצות הברית אינטרסים. אבל מי שפלש למדינה אחרת היא רוסיה ופוטין. ומי שנלחם על עצמאותו זו העם האוקראיני. אחרת כל הכתבה הזו יותר נשמעת פרופגנדה רוסית. שעוד מאשימה אחרים במלחמה שהיא עצמה פתחה.
    סגור
  • 16.
    למה רוסיה לא עוצרת את המלחמה
    השאלה הנכונה ביא 14/11/2022 01:25
    הגב לתגובה זו
    6 2
    ניתוח האינטרסים של ארצות הברית הוא מעניין אבל לא רלוונטי. כן יש לארצות הברית אינטרסים. אבל מי שפלש למדינה אחרת היא רוסיה ופוטין. ומי שנלחם על עצמאותו זו העם האוקראיני. אחרת כל הכתבה הזו יותר נשמעת פרופגנדה רוסית. שעוד מאשימה אחרים במלחמה שהיא עצמה פתחה.
    סגור
  • 15.
    אוקראינים סרבנים?
    צים בכל הכח 13/11/2022 20:22
    הגב לתגובה זו
    5 1
    פלשו להם לאדמה, למה שיפסיקו?
    סגור
  • טען עוד
  • כי עוד מעט יחסלו להם את כל מתקני ייצור החשמל ושאיבתהמים (ל"ת)
    והחלשים ימותו בקור 16/11/2022 14:57
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 14.
    הכתבה מעוררת חשד שגם הקוביד נוצר על ידי ארה"ב וישראל
    כלכלן 13/11/2022 15:26
    הגב לתגובה זו
    13 4
    ואני לא בטוח שאנחנו כאזרחים של אותן מדינות אמורים לשמוח מכך כפי שהכתבה גורסת. מי שמרוויח הם בעיקר הבנקים הגדולים והמיליארדרים, כרגיל. וזה מסביר למה הם בחרו לממן דווקא את המפלגה הדמוקרטית...
    סגור
  • 13.
    שאלה די מפגרת
    אדי 13/11/2022 14:44
    הגב לתגובה זו
    8 6
    לא ארה"ב התחילה את המלחמה ולכן לא ארה"ב תסיים אותה (אלא אם היא תחליט להשמיד את רוסיה לגמרי). פוטין התחיל את המלחמה ופוטין אמור לסגת ובכך לסיים את המלחמה.
    סגור
  • ארה"ב וישראל מפעילות את זלנסקי כסוכן ביון שלהן
    כלכלן 13/11/2022 15:55
    הגב לתגובה זו
    3 10
    לכן הן יצרו את המלחמה, כי רוסיה תמיד ראתה במעשה שכזה מלחמתי.
    סגור
  • 12.
    בהצלחה ל2 הצדדים. לא להפסיק, להגביר (ל"ת)
    אבומאזן הכובש 13/11/2022 13:20
    הגב לתגובה זו
    7 3
    סגור
  • 11.
    כמה שטויות בכתבה אחת
    י 13/11/2022 12:02
    הגב לתגובה זו
    6 12
    ארהב לא מסיימת את המילחמה כי היא לא יכולה, תתפלא אבל רוסיה לא נשמעת לה. והמלחמה עלתה בינתיים כ 400 מיליארד! דולר בסיוע לאוקראינה (פי 200 מהסיוע הביטחוני לישראל שהיה הגבוהה בעולם)
    סגור
  • ארה"ב יכולה בקלות אם היא תפסיק לסייע לאוקראינה (ל"ת)
    אמונחטאפ 14/11/2022 21:46
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • מעולה (ל"ת)
    לס 13/11/2022 12:30
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • 10.
    וואו
    אחד! וגם אחד! 13/11/2022 11:39
    הגב לתגובה זו
    3 3
    הכעס בא בעקבות עליית מחירי המזון והדשנים שהוא רכיב מרכזי ביבוא הכולל שלהן, שקפץ באופן כה חריג עד שיצר גירעונות תקציביים שהן מתקשות להתמודד איתם. גם בישראל כבר כועסים על מחירי הנדל"ן?
    סגור
  • 9.
    מאוד מעניין ומחכים. (ל"ת)
    ליברטריאן 13/11/2022 11:24
    הגב לתגובה זו
    6 2
    סגור
  • 8.
    זה בסך הכל סיכום של כתבות מרחבי הגלובוס
    Moti 13/11/2022 11:22
    הגב לתגובה זו
    2 2
    הייתי מצפה לכתבה מעמיקה יותר מסתם סיכום מאמרים.
    סגור
  • 7.
    אלפי אנשים מתים במלחמה
    אנדי 13/11/2022 11:05
    הגב לתגובה זו
    8 5
    לאינטרסנטים האלו עולם המערבי לא מזיז, יכולים לעצור ולא עוצרים. צבועים אמרקיים
    סגור
  • 6.
    כותב בצורה מושלמת (ל"ת)
    רציונליסט 13/11/2022 11:00
    הגב לתגובה זו
    1 6
    סגור
  • 5.
    ניתוח יפה ומעמיק
    עומר ציוני 13/11/2022 10:59
    הגב לתגובה זו
    6 0
    חידשת לי קצת. נקודת המבט האמריקאית מעניינת. השאלה הגדולה היא לאן זה הולך מכאן
    סגור
  • 4.
    ניתוח מעולה!! (ל"ת)
    גל 13/11/2022 10:49
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 3.
    הניתוח לך מעניין, מרתק, אבל לא בטוח שהוא נכון
    8 13/11/2022 10:32
    הגב לתגובה זו
    7 3
    ולמה ייתכן שאיננו נכון? כי אין באמת ״אמריקה״, אין באמת ״רוסיה״, אין באמת ״אוקראינה״ וגם אין באמת ״ישראל״. יש ביידן, יש פוטין, יש זלנסקי, יש לפיד. אוסף של אינטרסנטים קטנים, שמופעלים על ידי אינטרסנטים קטנים. אף אחד מהם לא דואג ל״מדינה״ המדומיינת. למה ״ארצות הברית לא עוצרת את המלחמה״? כי אין ״ארצות הברית״. יש ביידן, איש חלש ולא מתוחכם, שמופעל על ידי אינטרסנטים קטנים שזה לא בדיוק מה שמטריד אותם.
    סגור
  • 2.
    עד האוקראיני האחרון ! (ל"ת)
    ביידן 13/11/2022 10:13
    הגב לתגובה זו
    7 6
    סגור
  • 1.
    ארהב לא תרפה עד שכל התעשיה מאירופה תהגרו לאמריקה
    שמוליק 13/11/2022 10:06
    הגב לתגובה זו
    10 1
    למכור אנרגיה זה טוב. אבל למה להביא גז למפעל בגרמניה אם אםשר את המפעל להביא לאמריקה? המלחמה בטח לא תסתיים לפני החורף - יעשו הערכה אולי באביב-קיץ האם יש עוד מה להרוויח.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות