חבר הבנק המרכזי של אירופה: "העלאת ריבית של 0.5% בדצמבר זה המינימום"

כך סבור גדימינאס סימקוס, חבר הבנק המרכזי האירופי (ה-ECB) ויו"ר מועצת המנהלים בבנק המרכזי של ליטא. האם תיתכן העלאת ריבית חדה אף יותר ב-15 בדצמבר? הוא לא שולל בכלל. ומה לגבי צמצום מאזן האג"ח?
 | 
telegram
(1)

"הבנק המרכזי האירופי חייב להעלות את הריבית לפחות בחצי נקודה בדצמבר כדי להתמודד עם אינפלציית השיא" כך אומר חבר הבנק המרכזי (ה-ECB) ויו"ר מועצת המנהלים של הבנק המרכזי של ליטא, גדימינאס סימקוס, שחושב שנדרשת כעת ביבשת העלאה מהירה עוד יותר ומבחינתו העלאה מהירה יותר היא עדיין אפשרות ריאלית.

הפגישה הבאה של ה-ECB תתקיים ב-14-15 בדצמבר, כאשר בינתיים האינפלציה באיחוד האירופי כבר הגיעה לקצב שנתי של 10.7%, הרמה הגבוהה ביותר מעולם. לדברי סימקוס ברור שעליית המחירים היא עדיין מהירה מדי, כך שהריבית תהיה חייבת להמשיך לעלות גם בשנת 2023, אך מוקדם מדי להגיד בכמה. הוא הוסיף שגם ההחלטה על צמצום תיק האג"ח של ה-ECB תשחק גם היא תפקיד בפגישה הקרובה.

בכמה יעלה הבנק את הריבית? לדברי סימקוס "ברור ש-50 נקודות בסיס הן חובה. מכיוון שאנחנו עדיין רואים לחצי אינפלציה חזקים מאוד ואנחנו צריכים להפחית אותם בהקדם האפשרי כדי למנוע ביטול עיגון של ציפיות האינפלציה. אפשר גם העלאה של 75 נקודות בסיס". אם כי הוא סייג מעט וציין שמבלי לראות את תחזיות האינפלציה והצמיחה הכלכליות המעודכנות, שיספקו הצצה ראשונה לשנת 2025, "קצת מוקדם לשפוט".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

סימקוס, בדומה לאחרים ב-ECB, אומר שהתכווצות כלכלית (כלומר מיתון) לא תשנה משמעותית את מהלך ה-ECB. "אני לא חושב שזה הולך להיות עמוק ואני בטוח שהמיתון בפני עצמו לא יפתור את נושא האינפלציה" אמר.

ומה לגבי צמצום מאזן האג"ח?
"נצטרך גם להסכים על הפרמטרים המרכזיים לכווץ את אגרות החוב שנצברו במסגרת תוכניות עידוד השוק בשנים הקודמות - תהליך המכונה הידוק כמותי. זה יכול להשפיע על הדיון על עלויות האשראי", אמר סימקוס והוסיף "אתה צריך נקודת מבט הוליסטית, לא לשפוט כלי אחד בלי לחשוב מה אתה הולך לעשות עם השני. אני לא רואה בהם תחליפים, אבל כמובן שיש להם כמה השפעות מפצות, כלומר יש סינרגיה ביניהם. אם אתה מתנהל בצורה יותר מתונה עם אחד מהם, אתה יכול לעשות מהלכים חזקים יותר עם השני."

הוא תומך בהתחלה זהירה, אם כי מוקדמת יחסית, לצמצם את מאזן האג"ח של ה-ECB. "ככל שנתחיל להידוק כמותי מוקדם יותר, כך ייטב. אבל בצעדים קטנים יותר, כדי שהוא יוכל לרוץ איפשהו ברקע."

הוא גם הטיל ספק בציפיות של כלכלנים בסקר של בלומברג החודש כי ה-ECB יסיים להעלות את הריבית במרץ. "הם ימשיכו להגדיל בשנה הבאה, ויעברו לטריטוריה מגבילה", לפי סימקוס. "אנחנו לא פועלים על פי מספר הפגישות שבהן אנחנו צריכים להשיג ריבית סופית כלשהי. מה שאנחנו צריכים זו התוצאה, שהיא 2% אינפלציה בטווח הבינוני. ואם צריך, נמשיך בכך גם אחרי חודש מרץ. זה ברור לי לחלוטין".

מה חושבים כלכלנים נוספים באירופה?
באיחוד האירופי חוששים מאוד מהמיתון המתקרב, ויש מי שאומרים שאירופה למעשה כבר נמצאת בתוך מיתון. נשיא הבונדסבנק (הבנק של גרמניה), יואכים נגל, הזהיר השבוע כי מוקדם לקבוע את גובה העלאת הריבית הבאה, אם כי אמר שזה בוודאי יהיה מהלך "חזק". לעומת זאת, מריו סנטנו הפורטוגלי אמר כי הוא רואה תנאים שכבר מאפשרים להאט את הקצב.

מי שרמז בשבוע שעבר על כיוון דומה לזה של סימקוס הוא לואיס דה גיינדוס, סגן נשיאת הבנק, שאמר: "נעשה כל מה שצריך כדי להפחית את האינפלציה לרמה שאנו מחשיבים כיציבות מחירים, שהיא 2%". הוא הוסיף שהסיכון העיקרי ל"ספירלה" במחירי השכר הוא התפיסה שאמינותו של הבנק המרכזי אינה חזקה מספיק. "לכן אנחנו מתחייבים על יציבות מחירים... ושנעשה כל מה שצריך כדי להפחית את האינפלציה לרמה שאנו מחשיבים כיציבות מחירים, שהיא 2%", אמר. השכר בגוש האירו עלה אך עדיין לא בקצב "מופרז", הוסיף. עם זאת, הוא הדגיש כי הלקח מהסטגפלציה שנראתה בשנות ה-70 הוא שצריך להתמקד במדיניות המוניטרית כדי להימנע מהשפעות שתגענה לאחר מכן.

בינתיים, הריבית באירופה כבר עומדת על 2%, אחרי העלאות הריבית הקודמות של הבנק. נכון, זה הרבה מאחורי ארה"ב (3.75% עד 4%) וישראל (3.25%) אבל לבנק האירופאי יש בעיות נוספות - בעוד המדיניות המוניטרית (ניהול הכסף) היא אחידה באיחוד ונקבעת על ידי הבנק המרכזי, כל מדינה מנהלת מדיניות פיסקאלית (ממשלתית) שונה משלה.

מעבר לכך, יש שוני גדול בין חוזקת המדינות באיחוד - אי אפשר להשוות את העוצמה של גרמניה וצרפת לזו של ספרד ופורטוגל, ובוודאי שלא לזו של פולין וכמובן יוון שנשרכת הרחק מאחור ונכנסת מדי כמה שנים לסכנת פשיטת רגל, מה שמחייב חילוץ. רמות האבטלה במדינות האיחוד שונות גם הן משמעותית, כאשר בחלק מהמדינות האבטלה גבוהה מאוד ובחלק היא יותר סבירה. כל אלו מקשים על קבלת החלטה מוניטרית אחידה ברחבי היבשת. לאיחוד יש כוח אבל יש לו גם חסרונות, ובזמן העלאת ריבית הם צפים שוב.

בכל מקרה, אחרי העלאות הריבית הבאות, הריבית באירופה כבר תתקרב לרמה של 'ריבית נייטראלית' - כזו שנחשבת לא מעודדת פעילות כלכלית אך כך לא מרסנת מדי, וזה מגיע כשגם הפד', הבנק המרכזי של ארה"ב, אולי צפוי להתחיל להאט את העלאות הריבית שלו, בעקבות התחלת התמתנות האינפלציה בארה"ב ל-7.7% בחודש אוקטובר (מה שהזניק את וול סטריט ב-7% ועוד 2% יומיים ברציפות.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    ימחקו את השורטיסטים הטיפשים. לוזרים חחלחל (ל"ת)
    שרית 22/11/2022 22:31
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות