מרוקו בחצי גמר המונדיאל: כמה באמת שווים השחקנים שלה?
רגע לפני המשחק מול פורטוגל, המאמן וואליד רגרגי הסתכל בעיניים של העיתונאים ולא חשש לדבר. בפעם הראשונה מזה שנים, הנבחרת שלו לא מפחדת להסתכל בלבן של העיניים גם לאריות היבשה. "טוענים שמרוקו מתגוננת הרבה. ראיתי כבר את צרפת, גרמניה, פורטוגל - למה מרוקו צריכה לשחק אחרת? למה הציפייה מנבחרת אפריקאית היא לשחק פתוח, ואז לבכות כשהיא הפסידה?".
מרוקו היא לא עוד אפיזודה חולפת. היא כבר הייתה במונדיאל 5 פעמים קודם לכן, זכתה בגביע אפריקה לאומות בשנות השבעים, ואל זה הנוכחי, המונדיאל השישי שלה, היא הגיעה עם יחס של פי 150 לזכייה על ידי סוכנויות ההימורים. גם עכשיו, הנבחרת האפריקאית לא פייבוריטית, אבל פתאום, היחס מסוכנויות ההימורים השתנה וכך גם ההכרה מהעולם הערבי. ואפילו מישראל.
הסנסציה מול ספרד הפכה להפתעה מול פורטוגל. יש מי שאומר שאם תדיח את צרפת, זאת תהיה אחת ההפתעות הגדולות במונדיאל לדורותיו. אבל איך אפשר לדבר על מרוקו במונחים של הפתעה, כשהם מחוללים פעם אחר פעם במונדיאל הזה, את הבלתי ייאמן?
במרוקו עדיין מתקשים להבין מתי סוף סוף יספרו אותם. אפילו רגרגי מאמין, כל כך מאמין, שנבחרת אפריקאית יכולה לעשות את זה. "נצטרך לצפות ליותר מאפריקה ולחשוב: למה לא לזכות במונדיאל? גם אם זה קשה". הבטן של המהמרים, אלה ושהימרו על ברזיל וגרמניה, פורטוגל וספרד, מתהפכת כעת. הנבחרת הקטנה הצליחה לקבוע יום חג בעולם הערבי ואפילו בישראל.
יש מי שאומר שמרוקו קיבלה את האהדה הזאת בצדק: היא המדינה הכי מתונה כלפי ישראל ביחס למדינות ערביות אחרות. כל מדינה בעולם הערבי וגם מחוצה לו, יכולה להרגיש איתה בנוח. מה שיש למרוקו לא שווה ערך למכרות הזהב של ברזיל, ספרד, הולנד או צרפת, אבל יש לה משהו שלאחרות אין - לב ונשמה. ועם זה, הם אומרים, אפשר לעבור גם את השלב הבא.
מה שלא כולם יודעים, זה את העובדה ששחקני מרוקו כבר מזמן לא אוסף שחקנים מהליגה המקומית. על מנת להבהיר כמה פערי הרמות מבחינה כלכלית גבוהים, מה שמאדיר עוד יותר את ההישג המרוקני, אספנו נתונים לגבי שווי השוק של השחקנים. גם הפעם עשינו זאת דרך הפלטפורמה הגרמנית Transfermarkt.de, שאוספת מידע על שחקנים ומעריכה את שוויים.
חשוב לציין: לאחר המונדיאל, הצפי להעלאת שוויים של שחקני מרוקו הוא גבוה. ההערכה היא שחלק מהשחקנים יעשו קפיצת מדרגה בהיבט הזה, עם עלייה של בין עשרות אחוזים בודדים ואפילו הכפלת השווי.
בינתיים, זה השווי הנוכחי של שחקני נבחרת מרוקו (בסוגריים: גיל השחקן והקבוצה אליה משתייך):
יאסין בונו (31, סביליה): 15 מיליון יורו
אשרף חכימי (24, פריז סן ז'רמן): 65 מיליון יורו
ג’וואד אל יאמיק (30, ריאל ויאדוליד): 1.2 מיליון יורו
רומיין סאיס (קפטן, 32, בשיקטאש): 6.5 מילייון יורו
יחיא אטיאט אלאא (27, קזבלאנקה): 1.5 מיליון יורו
סופיאן אמרבאט (25, פיורנטינה): 10 מיליון יורו
סלים אמאלה (26, סטנדרט ליאז'): 4.5 מיליון יורו
חכים זייש (29, צ'לסי): 17 מיליון יורו
סופיאן בופאל (29, אנז'ה): 8 מיליון יורו
אזאדין אונאי (22, אנז'ה): 3.5 מיליון יורו
יוסף א-נאסירי (25, סביליה): 12 מיליון יורו.
שווי ההרכב של מרוקו: 144.2 מיליון יורו.
הרבה מעל מסי ורונאלדו: אלה 5 השחקנים היקרים בעולם
חשוב להבהיר: בהרכב לא נכללו שני שחקנים חשובים: מגן באיירן מינכן נוסאייר מזראווי (בן 25, 25 מיליון יורו) וגם הבלם נאיף אגר מווסטהאם (בן 24, שווה 25 מיליון יורו), כך השווי של הנבחרת בפועל אמור לעלות בכ-40 מיליון יורו לפחות, לאחר שינויים בהרכב. לשם המחשה: ההרכב של נבחרת ברזיל, שעפה מהמונדיאל, שווה מעל 500 מיליון יורו.
עד שנדע איך יסתיים המונדיאל הזה, מרוקו יכולה ליהנות עוד קצת: מעשרות האלפים ברחובות מרוקו, מהמוני האוהדים שמשתוללים בקטאר. מיאסין בונו, שעצר שלושה פנדלים בשמינית ובמקום להפוך לגיבור טראגי, הפך לגיבור של מרוקו. ושל העולם הערבי בכלל.
בבת אחת, נבחרת אריות האטלס הפכה לנבחרת שכל אירופה למדה לאהוב. וגם אלפי ישראלים שמצאו עוד סיבה לחגוג את המימונה הכי גדולה שהייתה כאן.
מרוקו מצליחה בכדורגל אבל הכלכלה...
ההצלחה בכדורגל מרשימה ככל שתהיה תופסת את מרוקו במשבר כלכלי. האם הישג מרשים של הנבחרת המרוקאית יעזור לכלכלה? זו משאלת לב, זה יספק מצב רוח טוב לעם, זה אולי יעזור להרים את המורל ואת הפריון, אבל בסוף צריך להביא לחם הביתה. נראה שלרוב המרוקאים אין לניצחונות של הנבחרת השפעה על הכיס, אבל הצלחה ספורטיבית בהחלט יכולה לשים את מרוקו על מפת התיירות. גם כך מדובר ביעד מבוקש ולצד ההצלחה הספורטיבית שמכניסה את מרוקו לתודעה של רבים, הביקוש להגיע אליה יכול לעלות.
ובינתיים, רק לאחרונה היו הפגנות בערים מרכזיות במרוקו על יוקר המחייה. המפגינים מתייחסים בעיקר למחירי מוצרי היסוד והדלקים שזינקו בעשרות אחוזים בשנה האחרונה כשמדד המחירים עולה בקצב שנתי של קרוב ל-10%. וכן מתלוננים על האבטלה העולה שכבר מגיעה לכ-11.5%. מרוקו סובלת בשנה האחרונה מהמשבר הכלכלי בעולם לצד בצורת גדולה שפוגעת מאוד בתמ"ג שלה שמושתת בין היתר על החקלאות.
עיקר הסובלים הם צעירים. במרוקו יש אבטלה של קרוב ל-30% בקרב הצעירים וזה לצד גירעון גדול בתקציב המדינה ועלייה כאמור ביוקר המחייה, מדכאים אפשרויות לפתרון. בצד החיובי אפשר למנות את מקור הייצוא הגדול של המדינה - פוספטים. מחירי הפוספטים זינקו השנה, אם כי בחודשים האחרונים המחיר מתמתן. כמו כן, יש כאמור תיירות שהולכת וגדלה, וכן התקדמות לכיוון פיתוח מקורות אנרגיה מתחדשים. אבל באופק לא נראה שינוי משמעותי לטובה. המרוקאי הממוצע מתקשה לסיים את החודש ונראה שלפחות בטווח הקרוב זה יימשך.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.יאללה מרוקו תביאו גאווה הערב...שי 14/12/2022 13:52הגב לתגובה זו1 1רגע למי בעצםם????????סגור
-
4.נבחרת נהדרת יש סיכוי לגמר (ל"ת)בני 13/12/2022 23:49הגב לתגובה זו1 0סגור
-
3.הכל בזכות ההסכם עם ישראל (ל"ת)אבירם 11/12/2022 18:23הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.שווה 10% מנבחרת ספרד וניצחה אותה (ל"ת)שמעון 11/12/2022 15:15הגב לתגובה זו7 0סגור
-
1.אשכרה אהלן ביקום בהצלחה לנבחרת מרוקו (ל"ת)עוזי ד. 11/12/2022 14:01הגב לתגובה זו4 0סגור