משחק מנטלי: מה עובר בראש של שחקן כדורגל לפני פנדל?
משחקי שמינית ורבע הגמר המונדיאל חשפו אותנו למשמעות החשובה שיש לבעיטות הפנדל בהכרעה בין קבוצות - הכרעה אשר לא תמיד מבוססת על איכות המשחק ב-120 הדקות שקדמו לכך.
במשחק של קרואטיה מול יפן, בהמשך גם מול ברזיל, משחקים שהסתיימו בהכרעה מהנקודה הלבנה - ראינו עד כמה לחץ יכול להשפיע על התוצאה.
קרואטיה ניצחה את יפן בדו-קרב פנדלים בזכות 3 עצירות של השוער שלהם, ליבאקוביץ' – האם ניתן לשייך את זה למזל או ליכולת ביצועית ומנטאלית של הבועט והשוער? ומה קרה מול ברזיל?
"בעיטת פנדל בכדורגל הייתה תמיד נעלם – האם אפשרי להתכונן אליה או שזה עניין של מזל? כמובן שהתשובה אינה חד משמעית והכנה על פי תורת האימון (Bompa et al. 2017) אשר משלבת בין האספקט המוטורי לאספקט המנטאלי הינה קריטית. ישנם מספר אתגרים בהכנה לקראת בעיטות פנדלים", אומרת ד"ר איריס אורבך ראש מחלקת מדעי ההתנהגות בוינגייט, בראיון לביזפורטל.
"ראשית, בדרך כלל בעיטות פנדלים אינם חלק משגרת האימונים של קבוצת הכדורגל. מאמנים משלבים את אימון הפנדלים בעיקר לקראת טורנירים חשובים. דבר זה מעלה את מדד הלחץ של השחקן עקב כך שהפנדלים אינם מהווים חלק משגרת האימונים שלו".
נקודה שניה עליה ד"ר אורבך מדברת היא שמעבר לאספקט המוטורי של בעיטת הפנדל, השחקן נדרש להפעיל וליישם תהליכים חשיבתיים שונים הקשורים לריכוז ולקבלת החלטות אשר מושפעים מרמת לחץ גבוהה.
"על מנת להשיג בעיטת פנדל איכותית על השחקן לדעת כיצד לווסת את הלחץ באופן כזה אשר יוביל לביצוע מוטורי וקוגניטיבי מיטבי", היא מסבירה. "כאשר השחקן מרגיש לחץ גבוה ישנה תגובה מוטורית של כיווץ שרירים, דבר אשר מקשה על זרימה של תנועה. בנוסף, לחץ גבוה משפיע על דרך קבלת ההחלטות, יכולת הריכוז, וכמובן הביטחון שהשחקן מרגיש. למרות שמאמנים מבינים היום שהכנה מנטאלית של שחקנים הינה קריטית להצלחה, עדיין קיים חוסר הבנה בסיסי כיצד להתאמן ולשפר את המוכנות המנטאלית של השחקנים".
על פי תורת האימון, כך לדבריה, הכנה מנטאלית צריכה להוות חלק אינטגרלי מההכנה של ספורטאי, כאשר המטרה הינה היכולת לבצע ביצוע מיטבי בזמן לחץ, כלומר בזמן המשחק עצמו. "מודל אשר מאפשר אימון מסוג זה הינו מודל ה-LMA (Learning-Modification-Application: Blumenstein & Orbach, 2019) אשר מכין את הספורטאי לביצוע ע"י שימוש במיומנויות המנטאליות המותאמות למשחק המטרה (במקרה שלנו בעיטות פנדל במונדיאל) תוך כדי חשיפה לתנאי לחץ ספציפיים ומדידות אובייקטיביות אשר מספקות מידע על יעילות האימון המנטאלי. ולכן יש להקפיד על מספר דברים".
מה צריך כדורגלן לעשות כדי להגיע מוכן לבעיטת פנדל?
"ראשית, עליו להתאמן על האספקט המוטורי כחלק משגרת האימונים שלו, תוך כדי חשיפה הדרגתית לסולם לחצים באופן סיסטמתי ועקבי לאורך זמן. שיגרת אימונים מסוג זה תאפשר לשחקן להתייחס לבעיטת הפנדל כסיטואציה יחסית "מוכרת".
ומה עוד?
"להתאמן על מיומנויות מנטאליות ספציפיות הנדרשות לשם ביצוע בעיטת פנדל איכותית. מיומנויות אלו כוללות יכולת ריכוז המאפשרת מעבר ממיקוד חיצוני (עמדת השוער) למיקוד פנימי (הוצאת הכדור), מסוגלות עצמית גבוהה המבוססת על האמונה של השחקן בחוזקות שלו, ודיבור עצמי אשר יאפשר לשחקן להתרכז בדרך הוצאת הכדור ולא בציפיות או בחששות שלו".
לאורך זמן, סבורה ד"ר אורבך, האימון המנטאלי יוביל את השחקן ליכולת של בניית רוטינה לפני הוצאת הכדור, דבר אשר יאפשר לו לווסת את רמת העוררות הגבוהה והמתח השרירי המתקיימים במצבים של דו-קרב פנדלים בשניות לפני הוצאת הכדור.
כמה האימון הזה באמת יתרום לו? בחיים האמיתיים, רואים את זה אחרת: הרבה תלוי גם בשוער. אם לא יזנק לפינה הנכונה, כנראה שנראה שער.
"כדורגלן מאומן בצורה נכונה יכול להגיע לבעיטת הפנדל עם מוכנות מנטאלית אידיאלית אשר תסייע לו להתמקד בבעיטה עצמה ולא בתוצאה שלה. יכולת חשיבה הממוקדת בכאן ועכשיו ללא התייחסות לתוצאה ולמשמעויות שלה יכולה להוביל לביצוע אידיאלי של בעיטת הפנדל".
ואז מגיע שוער קרואטיה והורס את המודל?
"במשחק של קרואטיה נגד יפן ניתן היה לראות את דרך ההתנהלות של השוער הקרואטי. מחקרים רבים מראים שתפקיד השוער מצריך יכולת ציפייה, חיזוי המתרחש מבעוד מועד וקבלת החלטות מהירה ומדויקת. יכולת השוער לצפות את המתרחש היא חיונית במקרים אלו, שכן שוער המאחר להגיב למתרחש יתקשה לעצור את הכדור הנבעט לשערו".
איך רוכשים אלמנטים מנטאליים וגופניים כאלה?
"על ידי אימון ממוקד עם דרגות לחץ משתנות, כאשר המטרה הסופית הינה יכולת ביצוע בבעיטת פנדל תוך כדי ויסות לחצים. השחקן והשוער המיומנים מנטאלית יהיו אלו אשר יצליחו לבצע בעיטה או עצירה מדויקת, דבר אשר ניתן להשיג רק על ידי עבודה קשה לאורך זמן. ולכן... ככול שתעלה המודעות לחשיבות האימון המנטאלי על איכות הביצוע כך נוכל לצמצם את אלמנט המזל ולחזק את יכולת השליטה והביטחון של הבועט והשוער".
אחרי ההדחה הקרואטית אתמול (לא בפנדלים), הערב תפגוש צרפת את מרוקו ובראשון - ייערך גמר המונדיאל. אם אחד המשחקים האלה יגיע לבעיטות מהנקודה הלבנה - תזכרו את הראיון עם ד"ר אורבך. כשהמצלמה תעקוב מקרוב אחר הבועט והשוער, תוכלו רק לנחש מי ינצח בקרב המוחות המנטלי הזה.
תשאלו את רוברטו באג'יו.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.שאלה לד"ר איריס אורבךשי 16/12/2022 16:43הגב לתגובה זו1 0האם נכון לתת לשחקן לבעוט 2 פנדלים במהלך משחק? ההכנה בעיטת פנדל נמשכת דקות, כולל בדיקת VAR. הורמונים של לחץ עולים אצל שחקן (גם מנוסה) ולאחר הבעיטה משתחרר המתח. מניסיון בנהיגה אני יודע שלאחר אירוע מלחיץ בכביש אני חוזר במשרד לשלווה רק לאחר זמן רב. ראינו את הארי קיין מחטיא פנדל שני. האם לא נכון היה לתת לאחר את הבעיטה?סגור