איש עסקים עניבה
צילום: Ruthson Zimmerman. Unsplash

לא נעים: 40% מהמנכ"לים בעולם חוששים שהחברה שלהם לא תהיה רווחית בעוד עשור, אם לא יערכו בהן שינויים

האמת שזו תעודת עניות למנכ"לים - התפקיד שלהם זה לדאוג שהן כן יהיו רווחיות; 73% מהמנכ"לים אומרים שהצמיחה בכלכלה העולמית תאט בשנה הקרובה - אבל אם כולם בלחץ, אולי המצב יתברר בסוף כפחות גרוע והבורסות יחזרו לעלות? בשנת 2022 המנכ"לים היו אופטימיים - וטעו בגדול
נתנאל אריאל | (1)

הכלכלה העולמית נמצאת בהאטה, זה די ברור. בארה"ב חוששים ממיתון ברבעון הקרוב, העלאות הריבית בעקבות האינפלציה הגבוהה מקשות על חברות להרוויח כפי שהתרגלו בעידן של ריבית אפסית (כאשר אין מחיר לכסף - אפשר לגייס כל סכום בלי עלויות מימון משמעותיות) וזה אומר שצריך לעבוד קשה יותר. חברות רבות מפטרות עובדים כדי לנסות להחזיק את הראש מעל המים (ואחרות מנצלות את המצב כדי לפטר. כי כשהכל פורח - זה לא נעים ואף אחד לא רוצה לפטר, אבל עכשיו יש הזדמנות).

כעת, סקר מנכ"לים מראה גם הוא את הילך הרוח השלילי של מנהלי החברות. אפשר לקחת את הנתונים כפשוטם - המנהלים חוששים מאוד מהעתיד הקרוב - ואפשר גם להניח שהם רוצים להוריד ציפיות (בעיקר את ציפיות האנליסטים. בוודאי אלה שמנהלים חברות ציבוריות שנסחרות בבורסה) בתקווה שכך יהיה להם קל יותר להפתיע לטובה. 

וורן באפט אמר שכאשר כולם חמדנים צריך להיות פחדנים, ומנגד כאשר כולם פחדנים זה הזמן להיות חמדנים. באפט כבר שנים יושב על הררי מזומן ומחכה לירידות משמעותיות בבורסה. האם הוא יתחיל להשתמש בו בקרוב? כלומר האם זה הזמן לחזור לבורסה ודווקא להניח שאחרי שנה לא טובה בבורסה העליות יחזרו?

בכל מקרה, הנה מה חושבים המנכ"לים: מדובר ב"תחזית השלילית ביותר מזה 12 שנים", כך לדברי עורכת הסקר, פירמת רואי החשבון PWC. על פי הסקר, 73% מהמנכ"לים בעולם מאמינים שצמיחת הכלכלה העולמית תאט בשנה הקרובה. הסיבות העיקריות הן - אינפלציה (40%), תנודתיות מאקרו-כלכלית (31%) וסכסוכים גיאופוליטיים (25%). בשנה שעברה הובילו תחומי הסייבר והבריאות. אגב, בשת 2022 הם טעו לחלוטין, כאשר 77% חשבו שהמצב יהיה טוב יותר. בשנת 2021 הם צדקו.

מסביב לעולם, אחוזי האמון שלהם בצמיחה הכלכלית משתנים מאוד. כלכלות ה-G7, כולל צרפת (70% לעומת 63%), גרמניה (94% לעומת 82%) ובריטניה (84% לעומת 71%) – על כולן מכביד משבר האנרגיה שנמשך – מדינות אלה מגלות פסימיות יותר לגבי הצמיחה המקומית מאשר הצמיחה העולמית.

כ-40% מהמנכ"לים מאמינים כי הארגונים שלהם לא יהיו רווחיים בעוד 10 שנים, אלא אם יערכו בהם שינויים על פי הסקר, כ-40% מהמנכ"לים סבורים שהארגונים שלהם לא יהיו רווחיים כלכלית בעוד עשור, אם ימשיכו לפעול ללא שינוי. האמון של המנכ"לים בסיכויי הצמיחה של החברות שלהם ירד באופן משמעותי מאז השנה שעברה (26%-), הירידה הגדולה ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008-2009, אז נרשמה ירידה של 58%.

אבל האמת שהנתון הזה מצביע בעיקר על חולשת המנכ"לים - התפקיד שלהם הוא לדאוג שהחברה שלהם תצליח. אולי לא בטווח של שנה, אבל בטווח של עשר שנים? עם כזו פסימיות איך הם מצפים בכלל להצליח?

קיראו עוד ב"גלובל"

המנכ"לים גם מעידים שהם טרודים בעיקר בביצועים התפעוליים הנוכחיים (53%), על פני פיתוח העסק והאסטרטגיה כך שיעמדו בדרישות העתידיות (47%). אם יכלו לבחור, רוב המנכ"לים אמרו שהיו מקדישים יותר זמן לאחרון (57%).

והנה עוד נתון מוזר, המנכ"לים טוענים שהם לא מפטרים עובדים, אבל יותר ויותר חברות, קטנות וגדולות מדווחות על פיטורים של מאות ואלפי עובדים, אז על מה הם מדברים פה? בכל מקרה, על פי הנתונים, המנכ"לים גם מחפשים לקצץ בעלויות ולעודד צמיחה בהכנסות. 52% מהמנכ"לים מדווחים על הפחתת עלויות התפעול, בעוד 51% מדווחים על העלאת מחירים ו-48% על גיוון היצע המוצרים והשירותים. עם זאת, יותר ממחצית (60%) העידו שאינם מתכננים לצמצם את כוח העבודה שלהם בשנה הקרובה. 80% מציינים שאינם מתכננים להפחית את שכר העובדים, על מנת לשמר כישרונות ולהפחית את שיעורי השחיקה של כוח האדם .

מה עושים המנכ"לים כדי לשפר את החברות שלהם? מבחינת טכנולוגיה, 76% מהארגונים מעידים שהם משקיעים באוטומציה של תהליכים ומערכות, 72% בהטמעת מערכות להגברת מיומנות כוח האדם בתחומים מועדפים, ו-69% ביישום טכנולוגיה כמו ענן, בינה מלאכותית וטכנולוגיות מתקדמות אחרות.

אינפלציה, תנודתיות מאקרו-כלכלית וסכסוכים גיאופוליטיים הם האיומים הגדולים ביותר לראיית המנכ"לים בעוד שאיומי סייבר ובריאות היו האיומים המובילים בסקר בשנה שעברה (כתוצאה מהקורונה), השלכותיו של המשבר הכלכלי נמצאות בראש מעייני המנכ"לים השנה, כאשר אינפלציה (40%) ותנודתיות מאקרו-כלכלית (31%) הם האיומים הגדולים ביותר על פי המנכ"לים  בשנה הקרובה ולאורך חמש השנים הבאות. בנוסף, 25% מהמנכ"לים חשים פגיעים כלכלית לאיומים שמציבים סכסוכים גיאופוליטיים מסביב לעולם, בעוד שאיומי סייבר (20%) ושינויי אקלים (14%) ירדו במדרג.

המלחמה באוקראינה והדאגה הגוברת מפני סכסוכים נוספים בעולם גרמו למנכ"לים להעריך מחדש היבטים מסוימים של המודלים העסקיים שלהם, כאשר כמעט מחצית מהנשאלים  החשופים לסכסוך גיאופוליטי שילבו מגוון רחב יותר של סיכונים בהיערכות להתמודדות עם תרחישים ובמודל התפעול התאגידי, למשל על ידי הגדלת ההשקעה בביטחון סייבר ופרטיות (48%), התאמות בשרשרת האספקה (46%), הערכה מחדש של נוכחות בשוק או התרחבות לשווקים חדשים (46%), או על ידי גיוון היצע המוצרים/השירותים שלהם (41%).

הסקר נערך זו השנה ה-26, כאשר נשאלו 4,410 מנכ"לים מ-105 מדינות בחודשים אוקטובר-נובמבר 2022.

בוב מוריץ, היו"ר העולמי של PwC: "כלכלה הפכפכה, אינפלציה מזה עשור וסכסוכים גיאופוליטיים תרמו לפסימיות בקרב המנכ"לים ברמה שלא נראתה מזה למעלה מעשור. בהתאם, מנכ"לים בכל העולם מעריכים מחדש את המודלים התפעוליים שלהם ומצמצמים עלויות. כדי לשרוד את השנים הבאות – שלא לדבר על לצמוח - עליהם לאזן בזהירות הפחתת איומים קצרי טווח ודרישות תפעוליות עם השלכות ארוכות טווח - שכן עסקים שלא יסתגלו וישתנו, פשוט לא יהיו רווחיים."

דורון סדן, השותף המנהל של PwC Israel: "מבחינתי נקודת האור של הסקר שוב טמונה בהון האנושי, משום שרוב המנכל"ים ציינו שהפתרונות יגיעו מפעילויות של התייעלות תפעולית, בחינה של אסטרטגית מחירים וכניסה לתחומים חדשים ולאו דווקא מפגיעה במקומות עבודה או בתנאי העסקה של העובדים. מבחינת המנכ"לים בישראל, אני לא חושב שהתמונה שונה מהותית. המגמות הכלכליות העולמיות משפיעות גם עלינו בישראל".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    כל חברה כולל מדינה חייבת שינויים כל הזמן (ל"ת)
    אנונימי 17/01/2023 18:43
    הגב לתגובה זו