תגובת היתר של האנליסטים בתחזיות הקודמות שלהם מחביאה צפי לעליות שערים
שוק ניירות הערך הישראלי מושפע לא מעט משוק ניירות הערך האמריקאי, הן בשל המניות הדואליות והן בשל השפעה במובן של סנטימנטים שמגיעים מוול סטריט לתל אביב. ולכן, גם למשקיעים בשוק המקומי ובטח לאלו בשוק האמריקאי, חשוב להבין ולנתח מה צפוי בדוחות השנתיים של הפירמות האמריקאיות. הבנקים היו הראשונים לדווח כשלרוב הדוחות היו טובים, אם כי פה ושם היו תוצאות נמוכות משמעותית מהתוצאות. קצב הדוחות יגבר בשבוע הבא.
אנליסטים נוהגים להתאים את תחזיותיהם לקראת סוף הרבעון, אשר תוצאותיו יתפרסמו רבעון לאחר מכן. במשך 20 השנים האחרונות היו התאמות הרווחים כלפי מטה בשיעור ממוצע של 3.8% והתאמה מעט קטנה יותר בחמש השנים האחרונות. בדרך כלל העדכונים מדויקים ושיעור הסטייה מהצפי המעודכן אחרון הנו פחות מאחוז (בממוצע).
הרביע האחרון של שנת 2022 , שתוצאותיו ידווחו בקרוב, הנו יוצא דופן: אנליסטים הורידו בממוצע את תחזיות הרווח של החברות הרשומות למסחר בארה"ב בשיעור גבוה במיוחד של 6.8%. במילים אחרות, הצפי המעודכן חוזה תוספת ירידה חריגה בשיעור ירידת הרווחיות של החברות האמריקאיות. שלוש סיבות להתאמה החריגה של התחזיות:
1. הרביע האחרון של שנת 2021 הציג תוצאות טובות במיוחד ביחס לרביע האחרון בשנת 2020 כשזה האחרון הושפע קשות מפנדמיית הקורונה. אם שיעור השיפור ברווחיות ב-2021 ביחס ל- 2022 ביטא בעצם תיקון ביחס לשנה לא טובה, הרי שהרביע האחרון ב-2022 יתקשה לחזור על התוצאות של 2021.
2. סמני האטה ברורים מלווה בעליה ניכרת של מחירי חומרי הגלם, ועלייה ניכרת בעלות הכסף (ריבית).
3. פגעי מזג אויר קיצוני לקראת סוף שנת 2022 שתקה סקטורים מסוימים ופעילותם הפכה להפסדית.
אלא שהגורמים הנ"ל היו ידועים גם לפני הרביע האחרון של 2022 ולמרות זאת המשיכו אנליסטים לעדכן את תחזיותיהם כלפי מטה בשיעור נוסף של 6.8%. האם הורדת הצפי ב-6.8% הנה תגובת יתר? אם אכן זו תגובת יתר, ויש להניח שזו תגובת יתר בשל היותה חריגה במיוחד, הרי שהרווחיות של החברות שתתפרסם בקרוב עבור הרביע האחרון (וסיכום שנתי) תהיה גבוהה מהצפי וסביר להניח ששוק המניות יגיב בחיוב. גם אם שיעורי הרווחיות יהיו תואמים לצפי עשוי השוק להגיב בחיוב. אם כך, הרי שלקראת אמצע פברואר ואולי אף לפני זה נחווה עלייה ניכרת בשוק המניות.
יש כמובן מקום לזהירות כי קיימת גם אפשרות אחרת גם אם בפועל יתברר שהתחזיות היו נמוכות מידי. אנליזות שפורסמו לאחרונה בעיתונות העסקית מעידים כי שיעור התחזיות האופטימיות לגבי שוק ההון בהמשך שנת 2023. לפי סקר שפורסם בארה"ב, בשבוע האחרון מרבית מהאנליסטים אופטימיים לגבי שוק ההון, לפחות בחלקה השני של שנת 2023. מה משמעות הנתון הזה?
בואו ניקח לדוגמא את אחד המשתנים הקריטיים היום: האם נגיד הבנק המרכזי ימשיך להעלות את הריבית ואולי לא? ואולי אף יוריד אותה בשלהי השנה הבאה? אם מנהלי התיקים אופטימיים באופן יחסי, אזי הם סבורים כי העלאות הריבית הסתיימו. כלומר, מנקודת ראות של סבירות , הם מצפים למצב עולם אחד ורמת המחירים בשוק ההון מגלמת אופטימיות זאת, בעוד שקיימת סבירות שמצב העולם בפועל יהיה הפוך.
אז אולי בכל אופן קימת אינדיקציה כלשהי?
קיים מדד יוצא דופן המתבסס על תחושות בשוק ופחות על מדדים טכניים והוא מכונה מדד הדעה ההפוכה. המדד עובד בהיפוך לחוק העדר שמתאר תופעה שבתקופות של ירידת מחירים הציבור נמלט מנירות ערך ולעומת זאת, מצטרף בפניקה לשוק כאשר מחירי ניירות הערך בשיאן. ניתן היה לטעון כי התנהגות מעין זו מאפיינת את הציבור הלא מושכל בעוד שאנליסטים מתוחכמים יודעים לרכב על העיתוי. אך זה לא המצב. פרושו של דבר כי השוק משנה כוון רק כאשר רמת הפסימיות בשוק בשיאה.
נוסיף לכך משתנה חשוב: שיעור המזומן הפנוי בשליטתם של מנהלי ההשקעות ומנהלי תיקים. ישנם שני גורמים עיקריים לרמת המזומן: 1. אופטימיות מצדם של מנהלי הכספים תגרור חשיפה גבוהה יותר לניירות ערך. 2. בשוק "שורי" עולה ובמיוחד בשיאו שיעור ההפקדות של מזומנים בידם של מנהלי קופות וקרנות עולה. בשוק "דובי" גדלות המשיכות של הציבור.
מטבע הדברים מנהלי התיקים ישדרו אופטימיות הן כאשר שיעור החשיפה שלהם גבוה, או כאשר הציבור מושך כמות גדלה של כספים, וזאת כדי לנסות להקטין את שיעור המשיכה. אם שיעור המזומן נמוך, עתודות המזומן שעשויות להיכנס לשוק ניירות הערך ולתדלק עליות נוספות הנן נמוכות. יתירה מזו, בגלל חוק העדר המוזכר למעלה, בתקופות של שוק דובי הציבור נוטה למשוך כספים מקופות או קרנות מנהלות דבר המקטין עוד יותר את עתודות המזומן של מנהל התיקים.
לפיכך, אופטימיות המלווה בשיעור עתודות מזומנים נמוכה הם סימן לסיכון יתר ולמגמה שלילית. גם ההיפך הוא נכון: פסימיות יתירה ועתודות מזומן גבוהות יכולים להוות סימן חיובי מובהק בשוק ההון. במילים אחרות, במקום לנסות לחזות האם נגיד הבנק המרכזי יעלה או יוריד את הריבית, עדיף אולי לפעול בניגוד לתחושות השוק שכן תחושות השוק באות לידי ביטוי בעתודות המזומן שעשוי להיכנס לשוק ההון.
כיום רמת עתודות המזומנים נמוכה יחסית (רמת המשיכות מקופות וקרנות מנהלות בארה"ב נמצאת בשיא שלילי של 15 שנה בכל סוגי נירות הערך (מה גם שהבנק המרכזי האמריקאי הפסיק לרכוש אגרות חוב) ויחד עם זאת רמת האופטימיות הנה מעל 50%. אם רמת האופטימיות הגבוהה משקפת ניסיון למתן את שיעורי השיא במשיכת כספים מצדו של הציבור, הרי שיש בכך איתות שהמפנה בשוק ניירות הערך קרוב. אולם אם רמת האופטימיות הנה אמתית, שיאו של המשבר עדיין לפנינו. העבר מוכיח שברוב המקרים של "שוק דובי" חייבת לבוא תקופת פניקה לפני שהשוק משנה כוון.
עוד אין תחושת פניקה ואולי גם לא תהיה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אכן זה קיים וזה ממש בלט לעיןיחזקאל 22/01/2023 07:12הגב לתגובה זו0 0בכל עונה רוב רובן של החברות היכו את התחזיות כאילו האנליסטים לא מצליחים לחזות בצורה מדוייקת. ולכן היה חשד בכך ולכן עכשיו זה יתפוצץ לדעתיסגור
-
4.במשפט האחרוןכתבי כלכלה כמו חזאי מזג האוויר, לומר קצת על על מגמ 21/01/2023 21:27הגב לתגובה זו1 0כתבי כלכלה כמו חזאי מזג האוויר, לומר קצת על על מגמה ולעיתים דבר והיפוכו. זה לא כתב ולא חזאי , זה פחדןסגור
-
3.אלטשולר שחםאלטשולר שחם 21/01/2023 21:07הגב לתגובה זו0 0נמצאת בשפל. שווה קנייה לדעתכם?סגור
-
2.מחפשים מקצועות מיותרים?לרון 21/01/2023 20:49הגב לתגובה זו0 0בראש מקצוע האנליזה המיותרסגור
-
1.הסברת היטיב אך לא הבנתי כלום לאן פנינו מועדות לקזינו?פפה 21/01/2023 20:23הגב לתגובה זו1 0כן ולאסגור