האם מאבק השליטה בננו דיימנשן יעלה את המניה?
הקרן הקנדית Murchinson, רצתה לפני מספר חודשים לרכוש את ננו דיימנשיין שפועלת בתחום הדפסות התלת-ממד, דרך הצעת רכש, אך משהתברר לה שהסיכויים נמוכים, היא פונה לכיוון אחר – היא דורשת כעת להדיח דירקטורים מכהנים ולמנות דירקטורים מטעמה. הסיכוי למאבק שליטה מעלה את המניה ב-4.8%.
ננו דיימנשיין היא חברה הפסדית, חברה כושלת בתחום מדפסות התלת מימד, חברה שהצליחה בענק לנצל את הגאות בוול סטריט בשנים 2020-2021 להנפקות שרשרת שהכניסו לה לקופה 1.5 מיליארד דולר. בבורסה בת"א היא היתה שווה עשרות מיליוני שקלים בודדים, אבל איך שנרשמה לוול סטריט ומחקה את מניותיה בת"א, שפר מזלה. יד נעלמה טיפלה במניה, והחברה עם מכירות שוליות והפסדים, קיבלה הזרמה ענקית של כסף.
מה עושים עם הכסף הזה? נהנים. זה יספיק לשנים, עשרות שנים. על הדרך גם רוכשים חברות, גם חברות של מקורבים. סיכוי טוב שהמשקיעים עצמם לא ייהנו מהמזומנים בקופה, למרות שאי אפשר לדעת. מה שברור זה שהשוק לא טיפש – ננו נסחרת ב-660 מיליון דולר, כ-35% מתחת למזומן, כי המשקיעים מבינים שאי אפשר לגעת במזמן, הוא לא יגיע אליהם.
וזו הסיבה שקרנות אקטיביות, במקרה הזה הקרן הקנדית נכנסת לתמונה. היא מבינה שפעולות אקטיביות יכולות להציף ערך להביא את החברה לשווי המזומנים. מהלכים כאלו יכולים להיות מבורכים, רק שהרבה פעמים הם נכשלים, אחרי הכל יש כאן מאבק משפטי סבוך, וגם כשהם מצליחים זה לוקח זמן רב (לרוב).
ננו רכשה פעילויות כדי לצמוח, וגם רכשה כהשקעה פיננסית שיכולה להתפתח להשקעה אסטרטגית נתח במניות המתחרה הישראלית הגדולה סטרטסיס. לננו אין בעל שליטה, זו חברה שבעצם הנהלתה היא זו שולטת בה ועל פי הדיווחים ל-SEC עולה כי הקרן הקנדית לצד גופי השקעה שקשורים אליה מחזיקה ב-8% ממניות החברה
הקרן מדווחת כי שלחה מכתב להנהלת החברה ובו דרישה לכנס אסיפת בעלי מניות, שתצביע על הצעתה של הקרן – הדחת המנכ"ל והיו"ר יואב שטרן, והדירקטורים עודד גרא, יגאל רותם וד"ר יואב ניסן כהן. הקרן מעוניינת למנות במקומם שני מועמדים - קנת טראוב וד"ר יהושע רוזנצוויג.
ננו לא צפויה כמובן להסכים. יתפתח כאן מאבק משפטי, אך כדאי לחזור על תגובת ננו לפעולות האקטיביסטיות הקודמות של הקרן הקנדית - "ההון העצמי והמזומנים של החברה הופכים אותה ליעד עבור גופים שמעוניינים להשתלט עליה, למען הצרכים העסקיים או האישיים שלהם. הדרכים שלהם והפעילויות שלהם מצביעות על כך שהם מתכננים לפרק את החברה". האמת שאם זה היה קורה זה היה מצוין – זה יציף ערך רב לבעלי המניות וערך מידי.
בינתיים, השוק לא מאמין שהקרן תצליח. המניה לא מתרגשת מהמכתבים. המניה כך נראה מדוכאת בעיקר בגלל התוצאות. ננו הצליחה להפסיד 140 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים על הכנסות של 31 מיליון דולר. הכנסות שהגיעו דרך רכישות. ההפסד כלל גם מחיקות, אבל גם אם מנטרלים אירועים והוצאות חד פעמיות, מדובר על קצב הפסדים של קרוב ל-100 מיליון דולר בשנה.
מה ננו מצאה בסטרטסטיס?
ננו כאמור רכשה נתח במתחרה הגדולה, סטרטסיס (ננו רכשה 12% בסטרטסיס). ננו שילמה 150 מיליון דולר. הרכישות של ננו החלו באפריל 21 שנה שעברה, עם רכישת חברת DeepCube בתמורה ל-70 מיליון דולר.
סטרטסיס כצפוי התגוננה והפעילה 'גלולת רעל' - המנגנון מופעל ברגע שמשקיע חיצוני רוכש מניות של החברה וחוצה רף מסוים שנקבע, במקרה זה - 15%. לאחר מכן, באופן אוטומטי, מופעלת הנפקת זכויות לבעלי השליטה הקיימים, דבר המדלל באופן ניכר את חבילת המניות שרכש ״הגורם העוין״. הגלולה פועלת בצורה כזו: כולם יכולים לרכוש מניות במחיר אפסי, של 1 סנט בלבד, חוץ מאותו אחד שהשתלט בצורה עוינת. סטרטסיס נסחרת היום במחיר של 19.8 דולר ושווי שוק של 1.3 מיליארד דולר. "התוכנית נועדה להגן על האינטרסים ארוכי הטווח של החברה וכל בעלי המניות שלה, ולאפשר להם לממש את הפוטנציאל של השקעתם", הודיעו מנהלי סטרטסיס, "המנגנון בנוי כך שיפחית את הסבירות שגוף כלשהו, יגיע לשליטה או להשפעה מהותית על סטרטסיס באמצעות רכישת מניות בשוק הפתוח, וזאת בלי לשלם לבעלי המניות האחרים על השליטה".
הנהלת ננו מסרה בתגובה: ננו דיימנשן מגיעה לשנת 2023 כחברה החזקה והמצויידת ביותר בענף לצורך רכישות ומיזוגים המשרתים את אינטרס בעלי המניות באופן חריג, שכמעט אין דומה לו בשוק ההון כיום. שנת 2022 היתה שנת שיא בפעילות העסקית של ננו דיימנשן, שהגיעה אחרי שנים של התפתחות עקבית ועמידה ביעדים העסקיים. ב-2022 חלה קפיצת מדרגה בהכנסות החברה, בהתפתחות הטכנולוגית שלה, ובצבר ההזמנות. הצטיידות החברה בנזילות בתקופה בה ניתן היה לקבל מימון במחירים נוחים, נעשתה על מנת לנצל הזדמנויות בשנה הקרובה, לרכישת חברות המפתחות טכנולוגיה משלימה שתאיץ את התפתחות החברה.
"קרן מרצ'ינסון שהצעת הרכש שלה נדחתה לאחרונה, היא גוף רווי הסתבכויות עם רגולטורים, שמעורב בפעילויות לא חוקיות, ודירקטוריון החברה סבור שהצעת הרכש נועדה לשם השתלטות על קופת המזומנים שלה ולא על מנת לפתח את החברה לטובת כלל בעלי מניותיה לטווח הארוך, כך מבחינת התנהלות הקרן בעבר ומבחינת העסקאות בהן היתה מעורבת. קרן מרצ'ינסון סיימה רק לאחרונה חקירה קשה מאוד של ה-SEC בארה"ב, על פרקטיקות אסורות במסחר בשורטים, תוך שהיא מסווה את מעורבותה בביצוע הפעולות הבלתי חוקיות. החקירה העלתה מאות מקרים של מסחר בהפרות חוק, שבוצעו במשך שנים. קרן שתשתלט על החברה על מנת להרוויח מקופת המזומנים שלה בלבד, תעצור למעשה את ההתפתחות הטכנולוגית ואת פוטנציאל הרווח האמיתי לבעלי המניות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה