גם הבנק המרכזי של אירופה מעלה את הריבית ב-0.5%

הריבית באירופה תעמוד מעכשיו על 3% - ובפגישה הבאה במרץ הבנק רומז על עלייה נוספת של 0.5%. הבנק המרכזי: "הריבית עדיין צריכה לעלות בצורה משמעותית ובקצב קבוע". ה-ECB החל להעלות את הריבית מספר חודשים אחרי הפד' והאינפלציה באירופה גבוהה יותר ועומדת על 8.5%
 | 
telegram

גם הבנק המרכזי של אירופה (ה-ECB) בראשות כריסטין לגארד מעלה את הריבית - ב-0.5% - בהתאם לצפי בשוק - וזו תעמוד מעכשיו על 3%. הריבית על הפיקדונות תעמוד על 2.5%. בבנק המרכזי האירופאי אומרים כעת שהם עדיין יצטרכו "להמשיך להעלות את הריבית באופן משמעותי" - זאת לאחר שהאינפלציה בגוש האירו עדיין גבוהה ועומדת על 8.5% בחודש ינואר, ירידה אמנם מרמת השיא שנרשמה בחודש אוקטובר (10.6%) אבל עדיין מדובר באינפלציה גבוהה, גם ביחס ליעד האינפלציה של הבנק האירופי (באזור ה-2%) וגם ביחס לארה"ב, שם האינפלציה כבר יורדת ל-6.5%.

ומה הלאה? בבנק האירופי מצפים להמשיך להעלות את הריבית גם בפגישה הבאה, בחודש מרץ, כאשר בבנק רומזים להעלאה של נוספת של 0.5%, ולאחר מכן - הכל פתוח. לדברי הבנק "הבנק המרכזי האירופי ימשיך להעלות את שיעורי הריבית בהדרגה, באופן משמעותי ובקצב קבוע, על מנת להבטיח שהאינפלציה תחזור ליעד של 2%". בבנק חזרו גם על ההצהרה הקבועה, שאותה אומרים כל הבנקים המרכזיים בשלב הזה, שקצב העלאות הריבית ייקבע בהתאם לנתונים שייכנסו. שמירה על שיעורי הריבית ברמות מגבילות תגביל את האינפלציה ותאט את הביקושים לאורך זמן, היא גם תגן מפני האפשרות של עלייה מתמשכת בציפיות לאינפלציה".

ה-ECB החל להעלות את הריבית כמה חודשים אחרי הפד', כלומר הוא נמצא באיחור מסוים ביחס לפד'. הריבית כעת באיחוד האירופי עומדת על 3%, וזאת לעומת טווח של 4.5%-4.75% בארה"ב. מאחר שלריבית לוקח זמן להשפיע על האינפלציה ולהוריד אותה, בבנק האירופי יצטרכו להמשיך את התהליך. מה גם שבניגוד לארה"ב, האינפלציה באירופה מושפעת בצורה חזקה יותר מנושא האנרגיה, וכאשר המחירים גבוהים - קשה להם יותר להוריד את האינפלציה.

הצטרפו לשידור החי:

בריטניה העלתה את הריבית ב-0.5% וזו תעמוד מעתה על 4%
לפני שעה גם הבנק המרכזי בבריטניה העלה את הריבית ב-0.5%, גם כן בהתאם לצפי, וזו תעמוד על 4%. מדובר בהעלאת הריבית העשירית במספר שהבנק המרכזי הבריטי מבצע בשנה האחרונה כדי לצנן את האינפלציה שעמדה בחודש דצמבר על 10.5% (ירידה קלה מהשיא של 11.1% בחודש אוקטובר).

הפד' העלה אתמול את הריבית ב-0.25% לטווח של 4.5% עד 4.75%
כאמור, אמש פורסמה החלטת הריבית בארה"ב. יו"ר הפד' ג'רום פאוול העלה את הריבית ב-0.25% כך שזו תעמוד בטווח של 4.5%-4.75%. מדובר בפעם הראשונה שהפד' מעלה את הריבית ב-0.25%, לאחר סדרה ארוכה של העלאות חדות בשיעורים של 0.75% ו-0.5% שהחלו לפני כמעט שנה.

יו"ר הפד' ג'רום פאוול הדגיש שהפד' נשאר "מחויב מאוד" להורדת האינפלציה, חזר על לשון ההצהרה לגבי העלאות ריבית מתמשכות, כלומר שהפד' לא מתחייב לסיים את מהלך העלאת הריבית, ובוודאי לא צופה ירידת ריבית בשנה הקרובה, אך הדגיש כי - "בפעם הראשונה, אנחנו יכולים להכריז שהתחיל תהליך דפלציוני" (להרחבה - לחצו כאן).

האם אירופה תצליח לחמוק מהמיתון?
"התוצר המקומי הגולמי (תמ"ג) בגוש האירו עלה ב־0.1% לעומת הרבעון הקודם, לפי אומדן ראשוני של משרד הסטטיסטיקה של Eurostat. הכלכלנים אומנם ציפו לירידה של 0.1% לאחר שהכלכלה צמחה ב־0.3% ברבעון השלישי, אבל גם הנתון שפורסם מעיד על ירידה בהיקף הפעילות מה שמרמז על ירידה בביקושים וצפי לירידה באינפלציה", אמרה סטפני קנדי, כלכלנית בבנק ניהול העושר יוליוס בר לקראת פרסום החלטת הריבית, "בעוד התפוקה הגרמנית והאיטלקית הצטמקה, צרפת וספרד רשמו התרחבות בפעילות. אירלנד צמחה חזק מהצפוי - ב-3.5%  בעזרת  נוכחותם של תאגידים רב-לאומיים, ובכך תרמה 0.1 נקודת אחוז לתמ"ג של גוש האירו. כלכלת גוש האירו צמחה ב-1.9% ברבעון האחרון, ואילו ב־2022 כולה צמח גוש האירו ב־3.5%".

קנדי הוסיפה כי "נתוני התמ"ג האחרונים ואינדיקטורים מובילים כמו מדדי מנהלי הרכש מצביעים על כך שגוש האירו עשוי להתחמק ממיתון אחרי הכל. עם זאת, צמיחה חזקה יותר עשויה גם לעודד את הבנק המרכזי האירופי (ECB) ללכת בתוואי העלאת ריבית אגרסיבי יותר מהנדרש, מה שיפגע בהתאוששות בהמשך". עם זאת, היא מעריכה שה-ECB יעלה את הריבית בחודש מרץ ב-0.25% בלבד.

הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, רונן מנחם, מציין כי "בנטרול סעיפי המזון והאנרגיה – נקודה כואבת ובעייתית לארצות הגוש בצל המלחמה באוקראינה – האינפלציה השנתית לא ירדה ונשארה על 5.2%, אפילו קצת מעל הציפיות.

"שנית, נתוני שוק העבודה אינם מצביעים, לעת עתה, על קושי תעסוקתי. אמנם שוק העבודה נוטה להגיב בפיגור לתפניות כלכליות, אך בחודש דצמבר נרשם בכל זאת שיעור אבטלה של 6.6%, ללא שינוי מהחודש הקודם ונמוך מרמה של 7% שנה קודם. בכלל, מתחיל להסתמן כי הפגיעה הכלכלית בגוש האירו תהייה פחות חמורה מכפי שחששו קודם לכן. כך, השבוע קבעה קרן המטבע הבינלאומית כי מצבו הכלכלי של הגוש עדיין מאתגר, אך לאור סימנים מסוימים לעמידות כלפי משבר האנרגיה, חורף קל יותר ותמיכה פיסקאלית נדיבה, הצמיחה תתמתן פחות מכפי שסברה קודם לכן (למרות שבכל זאת תרד משמעותית מ-3.5% אשתקד ל-0.7%). כלכלת הגוש גם תוכל ליהנות מההתאוששות המסתמנת בסין, שותפת סחר חשובה שלה. שלישית, חזרה של סין למשחק כאמור עלולה לגרור עלייה של מחירי הסחורות ולאתגר שוב את האינפלציה."

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות