המלחמה הכלכלית שבין ארה"ב לסין - האם המניות הסיניות שוב על המפה?
כותרות שדיווחו בשבועות האחרונים על הקלות בהגבלת הקורונה של הממשל בסין הפיחו רוח של אופטימיות בקשר לצמיחת הכלכלה הסינית ושלחו את המניות והמדדים המובילים באסיה לעליות שערים משמעותיות. אחד הסימנים הבולטים לשינוי הכיוון של המשקיעים והגופים המוסדיים הגדולים בגישתם לגבי סין בא לידי ביטוי בהחלטת בנק ההשקעות מורגן סטנלי להעלות את המלצתו לשוק המניות הסיני ל"תשואת יתר" (over-weight), אחרי קרוב לשנתיים במהלכן החזיק בהמלצת "תשואת שוק" (equal-weight).
במורגן סטנלי העריכו בקשר לשוק הסיני, כי "אנחנו בתחילתה של התאוששות" שתירשם במשך כמה רבעונים ותבוא לידי ביטוי ברווחיות החברות ובתימחורים. אמנם בשלב הנוכחי, כפי שמעידים הפרסומים, ההקלה בהגבלות הקורונה הובילה לגל תחלואה רחב היקף ששיבש את הפעילות הכלכלית הסינית והוביל להאטה בייצור (עקב מחסור בעובדים) ולירידה בצריכה, אולם על-פי ההערכות אותם שיבושים לא צפויים להימשך זמן ממושך מעבר ל"זמן הסתגלות" למצב הדברים החדש.
מלבד התנהלות הממשל הסיני בקשר לקורונה, עוד נראה כעת כי כמה חלקים נוספים בפאזל המרכיב את הכלכלה הסינית עשויים להתחבר ביתר קלות, וכי מצב העניינים עשוי להשתנות עבור סין לחיוב, אחרי שבשנה שעברה הציג שוק המניות הסיני את הביצועים הגרועים ביותר בעולם. כחלק משינוי הכיוון המיוחל, בימים אלה ממתינים המשקיעים להכרעה שמשקלה בעתיד צמיחת הכלכלה הסינית משמעותי לא פחות מהתנהלות המדינה בעניין הקורונה. על המאזניים ניצב עתידן של שלל חברות סיניות הנסחרות בבורסות האמריקאיות, שעל המסחר בהן העיבו תקופה ממושכת איומים אמריקאים בקשר למחיקתן מהמסחר.
פגישה שקיימו באחרונה הנשיא האמריקאי ג'ו ביידן ועמיתו הסיני, שי ג'ינפינג, עוררה תקוות להפחתת המתחים בין שתי המעצמות, מה שיאפשר את המשך המסחר במניות הסיניות בבורסות האמריקאיות. בהמשך לפגישת המנהיגים החלו ארה"ב וסין במו"מ אינטנסיבי בנושא, ועל-פי ההערכות הסכם בין שתי המדינות מתוכנן להיחתם כבר בשבועות הקרובים. הסכם שכזה, אם ייחתם כמתוכנן, צפוי להסיר עננה משמעותית מעל המסחר במניות הסיניות ולאפשר הזרמת סכומי כסף משמעותיות חזרה למניות הסיניות על-ידי שלל משקיעים בינלאומיים. זאת אחרי שכסף רב יצא מאותן מניות נוכח איום המחיקה מהמסחר שעמד מולן במשך תקופה ארוכה והחלטת המשקיעים לצמצם חשיפה לפעילות בשוק הסיני.
יציאת הכספים המאסיבית מהמניות הסיניות הורידה משמעותית את מחיריהן בבורסה, ולא מעט משקיעים מזהים כעת אטרקטיביות משמעותית בתימחורן הנוכחי, בהנחה והתרחישים החיוביים בקשר לסין יתממשו. כאחת מהכלכלות המרכזיות בעולם, ניתן למצוא בשוק המקומי מוצרים רבים המושקעים בחברות הסיניות ובמדדי הבורסה שם. אולם, דווקא בתקופה שכזו, בה חוסר הוודאות גדול יחסית, יש חשיבות להשקעה בשוק הסיני בקרן מנוהלת, המתרכזת בניתוח מצב הכלכלה הסינית ושמה דגש על בחירת המניות (stock picking). נתייחס בקצרה לארבע מהמניות העשויות ליהנות מהשינויים במצב הדברים, כאמור, בתחומי הפיננסים, הטכנולוגיה והתיירות, ושמניותיהן כבר הגיבו בעליות נאות בשבועות האחרונים בהתאם לאותן הערכות חיוביות.
טנסנט (Tencent)
מלבד השפעות הקורונה והמתיחות בחזית האמריקאית, חברות הטכנולוגיה הסיניות סובלות כבר תקופה ממושכת מהכבדה רגולטורית מצד הממשל הסיני, ובהן טנסנט, העוסקת בתחומי התקשורת, אינטרנט, פרסום ועוד. בשבועות האחרונים גם בזירה הזו התקבלו חדשות חיוביות, על ריכוך בעמדות הרגולטורים הסינים בתחום הבידור והגיימינג באינטרנט, וכמי שיש לה פעילות מגוונת בתחום זה, טנסנט צפויה ליהנות מכך.
בין היתרונות של טנסנט, החברה מחזיקה בבסיסי נתונים רחבי היקף ואיכותיים של משתמשיה, ובתימחורה הנוכחי, אחרי ירידה של כ-30% שרשמה בסיכום 2022, היא נראית אטרקטיבית בהשוואה למכפילים בהם נסחרות מתחרותיה. תוצאותיה הכספיות של טנסנט לרבעון השלישי של 2022 היו מעורבות, עם שחיקה מתונה בהכנסות ושיפור קל ברווח.
עליבאבא (Alibaba)
כמו רבות מהחברות בתחומה, גם ענקית המסחר האלקטרוני הסינית סבלה מהשפעות המאקרו הגלובליות, במרכזן אינפלציה גואה וחששות ממיתון, שפגעו בפעילותה במהלך השנה החולפת. החברה הייתה הראשונה להיפגע מהרגולציה הממשלתית, וזאת לאחר שג'ק מא מייסד החברה יצא בפומבי כנגד הממשל. בתגובה הקפיא הממשל את הנפקת זרוע הפינטק של החברה ANT GROUP והחל את מסע הרגולציה כנגד חברות הטכנולוגיה המקומיות.
כחברה סינית נפגעה עליבאבא גם ממדינות הסגרים המהודקת בסין, שהעיבה על הצריכה במדינה. המשקיעים לא נותרו אדישים ומניית עליבאבא איבדה תוך פחות משנה כרבע מערכה. בסיכום הרבעון השלישי של השנה, הכנסותיה של עליבאבא עלו בכ-3% בלבד, לעומת זינוק של 29% שהציגה בפרמטר זה שנה קודם לכן. בתימחור הנוכחי שלה, מניית עליבאבא נסחרת במכפיל רווח נמוך בצורה משמעותית ביחס לממוצע של חברות ה-S&P500. את הפער ניתן לייחס לאתגרים הניצבים לפתחה, בעיקר בקשר לרגולציה הסינית ולהאטה בצמיחה כפי שהציגה בדוחותיה האחרונים.
סנדס צ'יינה (Sands China)
כמי שמוגדרת כאחת מהמניות הקלאסיות הנהנות מהקלות בתנועת האזרחים (reopening stock), מניית סנדס צ'יינה, מפעילת בתי הקזינו במאקאו, נהנית מעדנה - עם זינוק אדיר של כ-70% מסוף חודש נובמבר. ביצועי מניית סנדס צ'יינה (Sands China) משקפים חלק מהמבט האופטימי של המשקיעים כלפי ענף התיירות בסין שנחבט קשות מאז משבר הקורונה, והיא הגיבה בתקופה האחרונה כבר כמה פעמים בחיוב לפרסומים והערכות בקשר להקלות בהנחיות הממשל הסיני לחולי קורונה. למרות הזינוקים האחרונים, המניה עדיין רחוקה בכ-35% מרמת השיא שקבעה בתחילת שנת 2020 – רגע לפני פרוץ משבר הקורונה העולמי.
פינג אן (Ping An)
בשלוש השנים האחרונות רווחי ענקית הביטוח והפיננסים הסינית נמצאים בנסיגה וכך גם ביצועי מנייתה. למרות זאת, ביצועיה עדיין משופרים ביחס לממוצע השוק. אחת מהחזקותיה הבולטות של פינג אן היא במניות HSBC, שם היא נחשבת לבעלת המניות הגדולה. בשבועות האחרונים החזקה זו עלתה לכותרות בעקבות חשיפת רצונה של פינג אן לבצע מהלכי פיטורים אגרסיביים בבנק במטרה לצמצם עלויות וכן לבצע מהלך של "ספין אוף" לעסקי הבנק באסיה.
רועי שגיב, מגדל שוקי הון
הכותב הינו בעל רישיון ניהול תיקים במגדל ניהול תיקי השקעות. אין באמור התחייבות להשגת תשואה/רווח ו/או למניעת הפסדים. האמור אינו תחליף לייעוץ/שיווק השקעות, המתחשב בצרכים המיוחדים לכל אדם. לקבוצת מגדל שוקי הון ו/או למי מטעמה עשוי להיות עניין אישי בנושא.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.מעניין. (ל"ת)הקורא 04/02/2023 18:27הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.כתבה טובה, מאמין בשוק הסיני והיפני (ל"ת)דוד 03/02/2023 19:26הגב לתגובה זו0 0סגור
-
לך על השוק ההודי והויטנאמי (ל"ת)איצ'קדנה 04/02/2023 18:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.מעניין.א.ב 03/02/2023 14:44הגב לתגובה זו0 0מה יקרה.סגור