אוהבים את סולאראדג', אבל, מעדיפים לקנות סל על אנרגיה מתחדשת

 | 

ולפתע גילו את השמש והרוח (שוב), כסף גדול נכנס לתעשיית האנרגיות המתחדשות: "כשבוושינגטון מקציבים מימון לתעשייה מסוימת", טוענים וותיקי השוק, "וול סטריט תמיד תהיה הראשונה להגיב", ואכן כך הוכח לאחרונה עם מניות האנרגיה הירוקה בראשות הסולאריות. מאמצע חודש אפריל 2022 ועד לאחרונה נכנסו המוני משקיעים למניות מייצגות אנרגיה חילופית ובמיוחד בתחום הסולארי - וכפי שזה קורה בוול סטריט, בפראות.

חברת פתרונות האנרגיה הסולארית First Solar FIRST SOLAR -2.4% FIRST SOLAR 190.45 -2.4% FIRST SOLAR סגירה:0 פתיחה:194.59 גבוה:203.99 נמוך:190.13 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  (סימול: FSLR) כדוגמה אחת עלתה, בין מאי 2022 לתחילת פברואר השנה ב-208%. First Solar מעצבת, מייצרת ומוכרת מודולים סולאריים של קדמיום טלורייד שממיר אור שמש לחשמל. FSLR לא לבדה כמובן, מניית Enphase Energy ENPHASE ENERGY -6.36% ENPHASE ENE 59.52 -6.36% ENPHASE ENERGY סגירה:0 פתיחה:65.04 גבוה:65.9 נמוך:59.46 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , שמפתחת ומייצרת microinverter (מכשיר אלקטרוני מבוסס מוליכים למחצה שמשתמש בתאים סולאריים כדי להמיר זרם ישר לזרם חילופי ומשלב עם טכנולוגיות הרשת והתוכנה הקנייניות שלו כדי לספק שירותי ניטור ובקרה של אנרגיה) הכפילה עצמה באותה תקופה. מנגד,  סולאראדג' -17.07% סולאראדג' 10.64 -17.07% סולאראדג' סגירה:0 פתיחה:12.68 גבוה:12.96 נמוך:10.55 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הישראלית, לאחר שנפלה ב-50% בין אוגוסט לאוקטובר 2022, "התגלתה מחדש" ועלתה ב-80% מאוקטובר לסוף דצמבר ואפילו אורמת אורמת טכנו (US) -0.59% אורמת טכנו 79.03 -0.59% אורמת טכנו (US) סגירה:0 פתיחה:79.67 גבוה:80 נמוך:78.87 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הוותיקה שברה, לקראת סוף 2022, את שיא כל הזמנים שלה ואלו רק דוגמאות בודדות מהעדר.

הסיבות לעליות במגזר האנרגיה הירוקה עם דגש על הסולארית היו העברת "חוק הפחתת האינפלציה" שיזם הנשיא ביידן ושמעניק 369 מיליארד דולר לתעשיות האנרגיה הירוקה וזאת על מנת לחזק את פיתוח האנרגיה החילופית כחלק מהמלחמה בשינויי האקלים. סיבה נוספת היא אילון מאסק שמאז אביב 2022 התחיל "לטפח" את התחום הסולארי בראיונות כשהוא טוען שבעתיד תונע הציוויליזציה "רק באמצעות אנרגיה סולארית" וכשמאסק מדבר אנשים מקשיבים. נקדיש לעניין מאסק והאנרגיה הסולארית קטע מיוחד בסוף.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נציין שרוב המניות שעלו בפראות במחצית השנייה של 2022 הפכו כיוון והתדרדרו מאז תחילת השנה (גם זה בהובלתה של FSLR) וגם זה בפראות. אבל זה אופייני לאופנת התזזיות (מניות המם כדוגמה) שהולכת ומתגברת, עם התקדמות ההתמזגות של מהפכת הטכנולוגיה, בשנים האחרונות. בכתבה האחרונה כתבנו קטע בנושא היכולת של המשקיעים להפעיל הגיון בעצמם, לנצל המידע שברשת ולבדוק דברים.

נשתמש במניית FSLR כדוגמה למה שכתבנו. המניה התחילה לעלות, במאי 2022 כאמור, מרמת מחיר של 60 דולר (ששיקף אז מכפיל היסטורי של 15 (על בסיס הרווח למניה ב-2021 שהיה 4.38 דולרים)). אלא ש-2022 הייתה שנה קשה לתעשייה (בעיקר בגלל עיכובים בשרשרת האספקה) והרווח למניה ירד ל-0.87 דולר. אבל ראו הפלא והמניה, בתוך 7 חודשים, הגיעה, בתחילת 2023, ל-181 דולרים מה שהעלה המכפיל ל-208. המשקיעים התעלמו לחלוטין מכך שהם מעלים המניה אל מול תוצאות עסקיות שמתדרדרות. ההתדרדרות העסקית הייתה תהליך שהיה ברור לאורך הרבעונים. כלומר, כל משקיע שעקב אחרי ביצועי FSLR במהלך 2022 היה מודע לעובדת ההתדרדרות ובכל זאת התנפלו על המניות. אז נכון שהזרמת מענקי ענק חשובה ונכון שמר מאסק קוסם אבל לרוץ באמוק אחרי עסק בהתדרדרות???

אבל זה לא רק מאסק וביידן שדחפו. אם נבדוק קונצנזוס מאז יולי 2022 נגלה שבמהלך אוגוסט 2022 עד וכולל ינואר 2023, כאשר המניה הגיעה לשיא של 185 דולרים הגיע מספר האנליסטים שהמליצו ב-BUY ל-14 לעומת 6 אנליסטים בלבד שהמליצו באפריל-מאי, כשהמניה נחתה על 60 דולרים. אז 3 אנליסטים המליצו למכור ושלושתם "נעלמו" כשהמניה רצה לכיוון השיא. כלומר, אם המשקיעים היו בודקים בעצמם ולא לקונצנזוס המניה לא הייתה עולה כפי שעלתה. מאז שהעליות במניה נעצרו, ב-13.1.2023, בדקו 4 אנליסטים את החברה. 3 המליצו ב"קניה" והרביעי הוריד מ"קניה" ל"ניטרלי" ומאז ירדה המניה, ללא שום הודעות, בכ-13%. כל הבלגן הזה היה נחסך מהמשקיעים אם במקום להצטרף לעדר או לשמוע בעצת האנליסטים היו בודקים הנתונים שזמינים בכל אתר פיננסי ברשת.

אבל 2022 אינה דוגמה מייצגת למה שקורה בתעשייה הירוקה כי למרות מגפת הקורונה וכל הברבורים שכ"כ השפיעו על המניות, צמחו תעשיות אנרגיית השמש והרוח בקצב המהיר ביותר בהיסטוריה של ארה"ב וסיפקו, על פי הדו"ח האחרון של בלומברג ניו אנרג'י, 13% מכלל ייצור החשמל בארה"ב. Jon Hale, מנהל חטיבת האנרגיה באתר המורנינג-סטאר אמר, "זה קצב צמיחה בלתי נתפס ממש, לא חלמנו על האפשרות הזו שתקרה לפני 2030". ב-2022 אכן הייתה ירידה קלה אבל לפי המעבדה הלאומית לאנרגיה מתחדשת במשרד האנרגיה של ארה"ב, 30 השנים הבאות של אנרגיה סולארית צפויות להיראות שונה מאוד מ-30 השנים האחרונות.

אנרגיה סולארית (PV) וריכוז אנרגיה סולארית צפויות להמשיך ולצמוח במהירות – מומחי המעבדה מעריכים שאנרגיה סולארית, לאחר המעבר האחרון של חוק הפחתת האינפלציה (Inflation Reduction Act), צפויה, לשלש את עצמה במהלך חמש השנים הקרובות ובתוספת ההתקדמות הטכנולוגית הם חוזים שאנרגיית השמש תספק 45% מהחשמל בארצות הברית עד שנת 2050. הזכרנו אגב את חוק הפחתת האינפלציה בכתבה האחרונה. מטרת החוק, "לחזק את עצמאות האנרגיה, להפחית את התלות ביבוא סיני ולהמריץ מחדש את המגזר התעשייתי הזה. זה חוק שנועד גם ליצור מקומות עבודה אמריקאים וגם להאיץ את המעבר לאנרגיה מתחדשת". בשבוע שעבר הוציאה המעבדה מחקר תחת הכותרת, "בניית עתיד מבוסס שמש", שמומלץ לקריאה לכול משקיע שמתעניין בתחום.

אילון מאסק נכנס לתמונה
האמת היא שמאסק בתמונה ממזמן למעשה הרבה לפני שרכש, ב-2016, באמצעות טסלה, את השליטה בחברה הציבורית SolarCity במחיר 2.6 מיליארד, רכישה שעוררה התנגדות עזה של בעלי מניות ואזהרות של כל האנליסטים שהצעד שגוי. בעת שנרכשה הייתה SolarCity חברת דודי שמש והצעקה קמה כיוון שלא הובן מה לחברה כזו ולטסלה והעובדה בנוסף שמייסדי החברה היו האחים פיטר ולינדון ריב שהקימו את החברה ב-2006 על פי הצעתו והדרכתו של בן דודם אילון מאסק שגם התמנה כיו"ר החברה (עד היום). אבל מאסק, כמנהגו, ראה קדימה ו-SolarCity היא כיום חטיבת האנרגיה הסולארית בטסלה, אבל עיקר הפעילות שלה במסגרת ייצור הבטריות למכונית החשמלית. מאז תחילת 2021 התחיל מאסק להעלות את נושא האנרגיה הסולארית וכנראה משתי סיבות.

הראשונה, כיוון שהגיע למסקנה שהטכנולוגיה הגיעה למצב שמאפשר ניצול השמש בצורה שתתאפשר "התמודדות" מול המאובנים וכתוצאה חטיבת האנרגיה של טסלה, SolarCity, הגיעה, לדעתו, ליכולת ההפקה, האחסנה והשיווק של אנרגיית שמש שתאפשר התחלה של שיבוש תעשיית האנרגיה השלטת ("ההתקדמות הטכנולוגית פתרה את כל הבעיות שליוו את התעשייה"). השנייה, מחירי הנפט והחשש מהתלות במדינות כמו רוסיה, סעודיה ועוד לצד ההבנה שלו שרוסיה תפלוש לאוקרינה ויגרם תוהו ובוהו אנרגטי מה שיביא להפיכת האנרגיה הסולארית לפרויקט לאומי ויאפשר לטסלה להתחיל בשיבוש "על באמת". מאסק טען בעבר שבמוקדם או מאוחר יבינו בבית הלבן שהטכנולוגיה תאפשר את השיבוש שבעיקר יבוצע באמצעות אנרגיה סולארית. ב-2021 אמר, "מה שבאמת מדהים הוא שטסלה יכולה כבר כעת לאחסן את כל האנרגיה שנדרשת להניע את כל המערכות שקיימות ביבשת (צפון אמריקה) שצריכות אנרגיה בלילה", "כאשר מאסק אומר משפט כמו, 'בעתיד הציוויליזציה תהיה מונעת על ידי השמש'" אמר השבוע אנליסט במורגן סטנלי, "אני מאמין שהוא כבר בדרך לביצוע".

בקיצור, וול סטריט מאמינה בתעשייה הסולארית כמובילה מבין מגוון האלטרנטיבות לאנרגיה ממאובנים. הבעיה למשקיע היא הבחירה במניות מנצחות בתחום כי כמו בכל תעשייה טכנולוגית גם התעשייה הסולארית מורכבת ומגוונת ולכן מומלץ לדעתי להתרכז בסלים. יש סלים ממוקדי סולארי כמו TAN ויש ממוקדי אנרגיה נקיה כמו ICLN שבשניהם מובילות FSLR, ENPH ו-SEDG.

סולאראדג' כדוגמה להבנת התעשייה
בטור הזה אנחנו מסקרים את החברה הזו מאז הונפקה לפני 8 שנים ע"י גולדמן סאקס ודויטשה בנק, וגייסה 126 מיליון דולרים לפי 18 דולר למניה. החברה הונפקה על בסיס נתוני 2014 שהראו מכירות של 133.2 מיליון דולרים, הפסד תפעולי ונקי של 18.4 ו-21.4 מיליון בהתאמה או הפסד של 7.64 דולר למניה והוערכה לפי 275 מיליון דולרים (כיום ההערכה על 17.4 מיליארד. סולאר תפרסם את תוצאות 2022 מחר וההערכה היא שתציג מכירות של 2.524 מיליארד (ירידה של כ-14% לעומת 2021), הפסד תפעולי של 61.4 מיליון (לעומת רווח של 439.5 מיליון ב-2021) ורווח של 94.8 מיליון (לעומת 468.8 מיליון ב-2021). הקונצנזוס מצביע על 2023 כשנה חזקה שתציג הכנסות של 3.36 מיליארד ורווח למניה של 5.05 דולרים. כלומר, החברה תחזור למסלול הצמיחה החזקה שהדגימה מאז הונפקה.

החברה, בגדול, מפתחת ומוכרת ממירים סולאריים עבור מערכים פוטו-וולטאיים, תוכנות לניטור ייצור אנרגיה, מוצרי אחסון אנרגיה בסוללות, כמו גם מוצרים ושירותים קשורים אחרים ללקוחות מגורים, מסחריים ותעשייתיים. סולאראדג' פועלת בשוק שהתחרות בו הולכת וגדלה כך שהיא מתחרה בחברות רבות על מגוון המוצרים והשירותים שהיא מפתחת ומוכרת. בממירים היא מתחרה כדוגמה ביצרני ממירים וותיקים כמו הענקיות ABB או Huawei, שורה ארוכה של חברות סיניות והודיות וכן עם חברות כמו s Enphase שהזכרנו. בתחום האנרגיה למגורים (סוללות ליתיום יון) היא מתחרה עם יצרנים גלובליים של ליתיום יון ופתרונות אחרים לאחסון סוללות למגורים כגון חברות הרכב החשמלי BYD וטסלה, LG Energy ו-Enphase Energy. נציין שהחברה עבדה, בין 2015 ל 2021 כקבלנית, לממירי קולטים, עבור טסלה אלא שטסלה, בהתאם לאסטרטגיה הוורטיקלית שלה, פתחה ממירים משלה והשת"פ הופסק (כפי שהפסיקה השת"פ עם מובילאיי). הפגיעה בסולאראדג' אינה גדולה.  מי שיטרח לקרוא את הדו"ח השנתי של החברה, יוכל להבין טוב יותר את התעשייה.

את החברה מוביל, מאז סוף 2019 צבי לנדו שהגיע לחברה ב-2009. לנדו בוגר אפלייד מאטריאלס שם הוביל את חטיבת הציוד לתאים סולאריים. מועצת המנהלים בראשות היו"ר נדב צפריר מורכבת משבעה מומחים רציניים. נכון ל-12.2, 15 מתוך 23 האנליסטים שמכסים החברה ממליצים בקניה. אנחנו כאמור מאמינים בתחום ומעדיפים סל ולא לשכוח ששום מומחה או אנליסט לא ידע יותר מכם את תטרחו ללמוד מהרשת!!

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    אנרגיה מתחדשת זה שוק מת !!!
    shaisapir 16/02/2023 19:22
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ברור היום וזה מתחזק שאנרגיית רוח ושמש הינה לא אמינה התקנה נרחבת שלה גורמת נזק לשוק האנרגיה . גם לטרלול פרוגרסיבי יש גבולות ויש הבנה מתחזקת שהכיוון הוא אחר.
    סגור
  • 6.
    איזה עליות? שטויות! TAN לא זז לשום מקום (ל"ת)
    משקיע 15/02/2023 12:43
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 5.
    שלמה, ICLN עונה להגדרה? (ל"ת)
    גיורא 14/02/2023 13:36
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 4.
    אין על סולאראדג
    מס 1 במוצרים ובשירות 13/02/2023 10:08
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ג.נ אני עובד בחברה
    סגור
  • 3.
    תודה רבה ושבוע טוב (ל"ת)
    אנונימי 12/02/2023 21:22
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • טען עוד
  • 2.
    תודה שלמה אילו סלים? (ל"ת)
    einatcn 12/02/2023 15:54
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • מסעדת אחמד וסלים בהרצליה, כמובן. (ל"ת)
    רז 13/02/2023 15:01
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • וסלים זה ממש לא שם ערבי. אין דבר כזה. אחמד יש בודאי. (ל"ת)
    לרז 16/02/2023 11:55
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • מהיכן סלים טועמה הגיע? שבדיה? (ל"ת)
    רז 16/02/2023 20:35
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • סלים טועמה (ל"ת)
    nffi 12/02/2023 16:49
    הגב לתגובה זו
    4 0
    סגור
  • 1.
    לטווח ארוך זה התחום שבו צריך להשקיע
    RC 12/02/2023 15:29
    הגב לתגובה זו
    6 0
    ובמיוחד ב Sedg
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות