האינפלציה באירופה ירדה ל-8.6% - מה יעשה ה-ECB?
האינפלציה באירופה ירדה ב-0.2% בחודש ינואר ובמגמה שנתית מדובר על ירידה מ-9.2% ל-8.6%, כך עולה מנתוני מדד המחירים לצרכן של גוש האירו שפורסם היום. עם זאת, אינפלציית הליבה עלתה מעט מ-5.2% ל-5.3%.
האינפלציה באירופה היא מהגבוהות ביותר במדינות המערב שכן זו שבארה"ב עומדת על 6.4% ובישראל על 5.4%. ולמרות זאת עדיין מדובר במגמת שיפור שכן השיא עמד על 10.7% בחודש אוקטובר האחרון.
אירופה הייתה הרבה יותר שאננה בכל הקשור למלחמה בעליית המחירים, זאת למרות שהיא ידעה שהיא צפויה לסבול מהתייקרות מחירי האנרגיה כחלק ממלחמת הסנקציות בינה ובין רוסיה על רקע המלחמה באוקראינה. הבנק המרכזי באירופה (ה-ECB) החל להעלות את הריבית ביבשת רק בחודש יולי האחרון ולא בצורה אסרטיבית, כך שבינתיים הריבית הגיעה ל-3% בלבד. לשם השוואה, בארה"ב ובישראל, בהן כאמור האינפלציה נמוכה יותר מזו שבאירופה, העלאות הריבית במשק החלו כבר בחוץ מרץ לפני שנה והן עומדות על 4.75% ו-4.25% בהתאמה.
החלטת הריבית הבאה של ה-ECB צפויה להתקבל ב-16 במרץ ונראה שהבנק המרכזי יצטרך לחדול מהעלאות ריבית של 0.5% ולפעול באגרסיביות יותר עם העלאות של 0.75% על מנת לשלוט עוד יותר באינפלציה ולהביא אותה לתחום היעד של 2%.
עם זאת, בבנק רומזים להעלאה של נוספת של 0.5%, ולאחר מכן - הכל פתוח. לדברי הבנק "הבנק המרכזי האירופי ימשיך להעלות את שיעורי הריבית בהדרגה, באופן משמעותי ובקצב קבוע, על מנת להבטיח שהאינפלציה תחזור ליעד של 2%". בבנק חזרו גם על ההצהרה הקבועה, שאותה אומרים כל הבנקים המרכזיים בשלב הזה, שקצב העלאות הריבית ייקבע בהתאם לנתונים שייכנסו. שמירה על שיעורי הריבית ברמות מגבילות תגביל את האינפלציה ותאט את הביקושים לאורך זמן, היא גם תגן מפני האפשרות של עלייה מתמשכת בציפיות לאינפלציה".
מאחר שלריבית לוקח זמן להשפיע על האינפלציה ולהוריד אותה, בבנק האירופי יצטרכו כמובן להמשיך את התהליך. מה גם שבניגוד לארה"ב, האינפלציה באירופה מושפעת כאמור בצורה חזקה יותר מנושא האנרגיה, וכאשר המחירים גבוהים - קשה להם יותר להוריד את האינפלציה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה