מדד הביטחון הצרכני בארה"ב הפתיע לרעה - למה זה בעצם דווקא טוב?
נתון חשוב שפורסם אתמול יכול להשפיע על התנהלות השוק בארצות הברית בתקופה הקרובה.
מכון המחקר קונפרנס בורד הודיע, במפתיע, כי מדד הביטחון הצרכני בארצות הברית ירד, בחודש פברואר.
המדד הזה (ודומיו) מהווים אינדיקציות מקדימות להוצאות משקי הבית; ירידת המדד עשויה לבשר על היחלשות של ההוצאות הללו בחודשים הבאים.
בנוסף, מדובר בירידה שנייה ברציפות של המדד, מה שעשוי לבשר על תפנית שלילית, אם כי ראוי להמתין לנתוני החודשיים-שלושה הבאים.
נקודה מהותית נוספת – המדד בוחן הערכות שוטפות וציפיות קדימה של הצרכנים. הירידה הפעם הייתה של המדד הצופה קדימה וניתן להסיק ממנה על חששות של הציבור לגבי הכנסותיו, ולגבי מקורות התעסוקה.
דאגה גדולה יותר מאחרים ניכרה בקרב גילאי תעסוקה חשובים כמו 35 עד 54 ובעלי משכורות גבוהות, יחסית (35,000 דולר, או יותר).
עורכי המדד ציינו כי בעקבות הירידה נמצא המדד הצופה קדימה הרבה מתחת לרמה המבחינה בין התרחבות להתכווצות של התוצר, במבט 12 חודשים קדימה.
לאחרונה, פורסמו בנפרד מדדי מנהלי רכש לפעילויות התעשייתיות האזוריות בארה"ב וחלקם הראו תמונה דומה.
אשר להערכות השוטפות, הן השתפרו מעט, ככל הנראה על רקע דוח התעסוקה לחודש ינואר, שהיה חזק בהרבה, אך ייתכן כי הציבור חושש כי הדוח לא משקף ושוק העבודה עלול להיחלש משמעותית בהמשך השנה.
נקודה נוספת העולה מהדוח ומעידה על תפנית אפשרית שלילית של הצריכה הפרטית בארה"ב נודעת לציפיות משקי הבית לאינפלציה במבט לשנה הקרובה. הציפיות הללו ירדו מ-6.7% ל-6.3%. הן אמנם גבוהות, עדיין, אך עצם זה שהן ירדו ועדיין הציבור שוקל להקטין את הוצאותיו מצביע על חשש ועל ההשלכות המרסנות של העלאות הריבית.
הבנק הפדראלי של ארצות הברית מעלה את הריבית על מנת לרסן את הביקוש המקומי, שנהנה, עדיין, מתעסוקה גבוהה ומהכנסות שהתקבלו בתקופת הקורונה. עד כה לא היו סימנים שהעידו על התמתנות משמעותית של הפעילות הכלכלית ונראה היה כי כלכלת ארה"ב בדרכה ל"נחיתה רכה". בתוך כך, האינפלציה אמנם יורדת בעקביות מהרמות הגבוהות שהושגו באמצע השנה שעברה, אך לאט מדי. לא זו בלבד, האינפלציה ללא מוצרי מזון ואנרגיה משקפת טוב יותר את הביקושים בתוך ארצות הברית והיא נותרת גבוהה ו"דביקה". מצב דברים זה אילץ, לאחרונה, את הפד ודובריו להצהיר כי הריבית תצטרך לעלות עוד, ולא מעט.
שוקי המניות ואיגרות החוב הופתעו מכך ולכן העליות בפתיחת השנה התחלפו לדשדוש וירידות. התנודתיות הגבוהה שאנו עדים לה משקפת את סימני השאלה וחוסר הוודאות שאופפים אותם.
הנתון מאתמול עשוי להיות סנונית ראשונה לשינוי כיוון ולירידת מדרגה אפשרית של הצריכה הפרטית.
היות ומדובר באיתות להתקררות שהפד מעוניין בה, נתון כזה ודומיו, ככל שיופיעו, עשויים לגרום לפד למתן שוב את הצהרותיו לגבי הריבית וזו תהייה התפתחות חיובית מבחינת השוק.
התרחיש הטוב ביותר מבחינת השוק הינו להאטה שתוליך, מחד, להתמתנות עליית הריבית ומנגד תחליש, אמנם, את הפעילות הכלכלית, אך לא תסב לה פגיעה קשה וממושכת.
בשורה התחתונה, אם וככל שירידת מדד הביטחון הצרכני תוליך להתמתנות של הצריכה הפרטית ובעקבותיה להתבטאויות מתונות יותר של הפד – הדבר עשוי להשפיע חיובית על שוק המניות ולמתן את העליות האחרונות בתשואות הפדיון על ה-treasuries האמריקאיות.
הכותב הוא כלכלן שווקים ראשי של מזרחי טפחות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה