איך משלבים בין ניתוח כלכלי לניתוח טכני? איך הדבר מתבטא ביחס לעתידה של META?

 | 
telegram
(5)

נתחיל היום עם שאלה שנשאלתי עלי יד א.ס ובצמוד אליה עם תגובה לכתבה האחרונה שמתכתבת איתה. השאלה היתה לגבי התייחסות שלי להמלצות מניות מהאתר Market Watch ואיך אפשר להגיע עצמאית להמלצות כאלו. ארחיב קצת את התשובה בהזדמנות הזו והיא גם תיתן מענה לתגובה הלא ידידותית שנכתבה באתר ביזפורטל.

מאיפה מקבלים רעיונות?
חלקכם מכירים אותו כבר שנים רבות ויודעים שהבסיס שלי לקבלת רעיונות הוא מידענות פיננסית. היא כוללת הרשמה לאתרים, כאלו שבתשלום או שלא בתשלום, המלצות של Sell Side וקריאת תוכן נרחבת במטרה להבין את העולם ומה שקורה בו. היא גם כוללת נוודות דיגיטאלית ושוטטות בעולם הפיסי, גם כאורח חיים וגם מתוך מטרה להבין דברים דרך חוויה והתבוננות ולא דרך מילים של מישהו אחר. וגם כמובן שיחות עם עמיתים וחברים ושיתוף דעות ורעיונות.

בכל הקשור לאתרים פיננסיים, הדרך הנוחה עבורי היא להירשם לרשימות תפוצה של האתרים האלו ואז למעשה המייל שלי הוא ה״עיתון-אתר״ שאני קורא. בכל יום יש כמה עשרות מיילים מתוכם אני בורר את מה שמעניין אותי ו/או רלבנטי לנושאים שאני מתעסק איתם באותה תקופה (למשל בינה מלאכותית).

כותרת ראשית

- כל הכותרות

נשאלתי לגבי Market Watch אז מראה כאן שני צילומי מסך. הראשון הוא של עמוד השקעות ובו יש כתבות על מניות, לרבות המלצות ורעיונות. השני הוא של עמוד ההרשמה לדיוור על פי נושאים שמעניינים אתכם.

מכיוון שחלק גדול מהאתרים הם בתשלום אתם יכולים להגדיר תקציב מחקר שמתאים לזמן שתרצו להקדיש ולסכום שאתם מנהלים ולבחור איך לחלק אותו. עוד אפשרות מצוינת היא להקים מועדון השקעות שהוא קבוצת חברים שתחלוק רעיונות. כל אחד מהחברים יעבוד עם אתר או שניים, יאתר רעיונות ויניח אותם במאגר משותף של הקבוצה.

מה אני עושה עם הרעיונות?
1. קורא ולומד על חברות, השקעות, מגמות עולמיות.
2. בודק אותם על הגרף לראות האם הם מעניינים.
3. מחליט האם לשחרר את הרעיון, לשים אותו ברשימת מעקב, לכתוב עליו כי הוא מעניין להשקעה מידית וכו׳.  

זה מביא אותנו לתגובה של הקורא רומן שאמר שלהתבסס רק על גרפים זה טפשי.
 

התגובה הזו מעלה בי חיוך משלוש סיבות:

1. העובדה שעדיין, אחרי 28 שנים של כתיבת מאמרי ניתוח טכני, יש מי שלמרות שהם חושבים שזה טפשי קוראים את המאמרים וטורחים להגיב תגובות ששוללות את השיטה. אחרי 28 שנים, אם אני חושב שמשהו הוא טפשי פשוט לא אקרא אותו. עובדה זו מלמדת אותנו על זרמים עמוקים יותר שבתוכנו כמו הצורך לא להחמיץ אף מידע וכמו ההבדל בין מה שאנחנו אומרים (״זה טיפשי״) לבין מה שאני באמת מרגישים. מזכיר לכולנו שחשוב לסובב מראה כלפי עצמנו וגם להוסיף שאלה כמו: אוקיי רומן, אם ניתוח טכני זה טפשי בעיניך, מהי החוכמה שאתה מציע לנו? אני שואל זאת לא בציניות. פשוט חושב שלזרוק הערות חסרות ערך מעשי זה מיותר...

2. תיאורטית ומעשית, אני חושב שכן אפשר להסתמך רק על ניתוח טכני. הפילוסופיה של הניתוח הטכני אומרת שני דברים חשובים: 1. המידע הרלבנטי על מניות גלום ומתגלם בשערים (ואין לנו יתרון בכך שקראנו דו״ח, כתבה וכו׳). 2. התנהגות ורגשות המשקיעים הם אלו שקובעים אם מניה תעלה או תרד ולא המידע עצמו. ל״חשוב״ עכשיו על נתון אינפלציה שמתפרסם ולהאמין שיש לנו יתרון בחשיבה הזו וכך ביחס לכל מניה ולכל נתון זו יומרה גדולה. להשתמש בידע של מי שיש לו כלים לחקור כמו משקיעים גדולים ואנליסטים מנוסים (וגם פה יש שאלה לגבי היומרה אבל לא נעסוק בה היום) ואז לבדוק מה סנטימנט המשקיעים מכריע זה פרקטי. לדעתי.

3. למרות האמור ב-2, וכפי שפתחנו את הכתבה, אני לא מסתמך רק על גרפים מתוך רצון למקסם את מה שאני קורא לו רוח גבית. אני מסתמך רק על הגרפים להחלטות (כמו האם השוק יעלה או ירד, מתי לקנות, מה לקנות, מתי למכור). אבל, מכיוון שיש הרבה מניות שמבחינת הגרף נראות אותו הדבר, אני משלב את המידענות הפיננסית בבחירה. לא בטוח שזה נחוץ ויש אפשרות לעבוד עם סורקי מניות ולהסתמך רק על גרפים אבל זו הבחירה שלי. ושל מי שקורא אותי...

גם לגבי מדינות וסקטורים. אני יכול לקרוא מאמר שיפן, הודו, צרפת (קראתי לאחרונהֿ) מעניינת ואז אם הטיעונים מדברים אלי אבדוק על הגרף.

יש מידה רבה של סובייקטיביות בבחירת מה אני מניח על הגרף. למשל תחום האזרחות העולמית / נוודות דיגיטאלית שמעניין אותי אבל, משהנחתי על הגרף, רק הניתוח הטכני יחליט האם זה מעניין להשקעה. כך אני מנטרל את הטיות הבחירות שלי אבל לא לגמרי את כל המגבלות שלי משום שאני הוא זה שמנתח את הגרף. מנתחים שונים יכולים לנתח אחרת את אותו גרף כמו שזה נכון גם לדו״ח כספי. זה בורסה לא מדעים מדויקים.

שתי מניות ערך מעניינות
הנה דוגמה מעשית. כתבה מבארונ׳ס (אני מנוי לאתר הזה) עם 4 מניות שעל פי מודל שמוסבר בכתבה מעניינות מבחינת ערך. שתיים לא עניינו אותי טכנית. אבל META ו - TAP כן מעניינות. אל META והעניין בה התייחסתי גם כאן אז הנה דוגמא גם לחיזוק לדעה קיימת.

מבחינת הגרף, META פרצה קו מגמה עולה, היא נמצאת פחות או יותר מעל אזור תמיכה ולכן ניתן להמשיך להחזיק אותה. המניה מתחזקת מול ה - S&P500 ויש פער מחיר עצום מעליה ש״מושך״ אותה למעלה.

TAP היא חברה ליצור מותגי בירה. לא זכור לי שנתקלתי במניה הזו כך שיש לנו כאן דוגמא גם  לדרך שיטתית לגלות אפשרויות השקעה מחוץ לטווח המוכר לנו ו/או המדווח בישראל.

מה שמעניין בגרף של TAP הוא שאחרי פריצה של קו המגמה היורד היא מדשדשת תקופה ארוכה בתצורה של משולש. הדבר מלמד על פוטנציאל עליה משמעותי מרגע הפריצה למעלה. רגע זה מתקרב.
 

תאורטית, יכולתי כאמור לקבל את כל הרעיונות שלי מסורק מניות טכני כלשהו ויש בזה אפילו אפקט משמעותי של נטרול רגשות ואובייקטיביות. למשל, ראיתי שבין מותגי TAP נמצאת בירה BLUE MOON שאני אוהב. האם זה לא השפיע על תשומת הלב שלי?
אני מקבל ומאמין בפילוסופית הניתוח הטכני. אבל מכיוון שיש מספיק רעיונות טובים שמשלבים בין ניתוח טכני לניתוח אנליטי אני לא רואה סיבה למה לא לשלב.

עדכון שוק
שני ימי המסחר הראשונים של השבוע לא יצרו שינויים דרמטיים על הגרף. התמיכה לשוק מחזיקה אבל עוד לא קיבלנו אישור לחזרה של מגמת העליה. שני הניואנסים שבחרתי להדגיש היום הם:

1. בשל שיפוע קו המגמה העולה של ה- S&P500 התמיכה שמבוססת עליו עולה מעט למעלה מעל לתמיכה של רמת הפיבונאצ׳י. זה עוד לא במידה קריטית אבל המשמעות היא שכל יום של דשדוש מסכן מעט את התמיכה.

2. האינדיקטורים הטכניים כבר הגיעו לרמת השפל שלהם וחלקם מתעגלים למעלה וזהו סימן חיובי.
 

קראתי באיזה שהיא כותרת שהציפייה היא שכל השבוע יהיה שבוע של דשדוש. זה לא עוזר לנו בכל הקשור למעקב אחר הגרף אבל כן מקל, בהמשך לדיון שלנו בתחילת המאמר, על פיתוח הסבלנות.

גם בשאר הגרפים שאנחנו עוקבים אחריהם לאחרונה אין שינוי משמעותי. הגדרת המגמה נשארת מגמת עליה, מותנה בהמשך התמיכה. נמשיך לעקוב. תודה על השאלות והתגובות שמפרות את השיחה והדיון ועוזרות לי להבין מה דורש הבהרה.

 
כותב המאמר הינו זיו סגל (segalziv@gmail.com) העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(5):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 5.
    זיו סגל
    דני 04/03/2023 21:19
    הגב לתגובה זו
    1 0
    זיו תמיד כיף לקרוא. אתה שופע ידע. התחזיות שלך מדוייקות. תענוג
    סגור
  • 4.
    נראה שאתה אופטימי יתר על המידה
    שמואל 02/03/2023 13:20
    הגב לתגובה זו
    0 0
    אני קורא אותך שנים ונהנה להשכיל. יחד עם זאת נראה שאתה קצת יותר אופטימי ללא סיבה.
    סגור
  • 3.
    נהנים לקרוא כתבותיך,זיו.ניתן לעמעם קמעא נורת הרגישות.. (ל"ת)
    לניבי 02/03/2023 10:08
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 2.
    זיו סגל היקר! תודה!
    משקיע ותיק 01/03/2023 16:33
    הגב לתגובה זו
    4 0
    מר סגל היקר, שוב תודה רבה לך כל כתבה מענייננת ניתוח מעניין ומקצועי זאת זכות שלנו הקוראים שאתה מספק את הניתוח הזה פעמיים בשבוע, אני אישית עוקב אחרי הכתבות שלך והדעות שלך ונהנה
    סגור
  • 1.
    למה לא התיחסת לשני פטישים יורדים שנוצרו
    רונן 01/03/2023 16:33
    הגב לתגובה זו
    1 1
    ביומים האחרונים? הרי בסקירה האחרונה אמרת פטיש למעלה מרמז עליה
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות