מדוע קריסת SVB מסוכנת ללקוחות יותר מקריסת וושינגטון מיוצ'ואל ב-2008?

SVB היה הבנק השני בגודלו, בהיסטוריה של ארה"ב, שקרס. רבים מהלקוחות של SVB היו סטרטאפים וחברות הון סיכון, בניהן גם חברות מישראל. הבעיה: בניגוד לקריסת הענק ב-2008, רובם לא היו מבוטחים. החשש: בינתיים אין קונה. אולי מאסק יציל אותם?
 | 
telegram
(1)

סיליקון ואלי בנק (טיקר: SIVB) {SVB FINANCIAL GROUP} התמוטט, והותיר רבים מלקוחותיו עם סימני שאלה רבים לגבי עתידם. פתאום, זה הזכיר למשקיעים את הקריסה של הוושינגטון מיוצ'ואל, שנחשב אז 2008 לאפיק החיסכון וההלוואות הגדול בארה"ב.

ולמרות הכל, הכישלון של SVB ככל עשוי לגרום ללקוחות שלו כאב גדול יותר מאשר הותיר הוושינגטון מיוצ'ואל. הסיבה לכך היא שרוב הפיקדונות של הבנק לא היו מבוטחים על ידי ה-FDIC (התאגיד הפדרלי לביטוח פיקדונות).

SVB היה הבנק השני בגודלו, בהיסטוריה של ארה"ב, שקרס. רבים מהלקוחות של SVB היו סטרטאפים וחברות הון סיכון, בניהן גם חברות מישראל. הן גייסו המון מזומנים במהלך הקורונה וזה הובילה לעלייה בהפקדות.
 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ברבעון הראשון של 2020 היו לבנק הפקדות של יותר מ-60 מיליארד דולר. המספר זינק לכמעט 200 מיליארד דולר רק שנתיים לאחר מכן. לפי ה-FDIC, ל-SVB היו כ-209 מיליארד דולר כנכסים ועוד 175 מיליארד דולר כהפקדות עד סוף 2022. המספרים האלה מוכיחים שהבנק היה רק שני לוושינגטון מיוצ'ואל, שלו היו יותר מ-307 מיליארד דולר בנכסים ופיקדונות של 188 מיליארד דולר כשקרס ב-2008.


בניגוד לוושינגטון מיוצ'ואל, שפנה בעיקר ללקוחות קמעונאיים בודדים, SVB מתמקדת בעיקר בחברות. כלומר, רוב חשבונות הפיקדונות ב-SVB הם הרבה מעבר למגבלת הביטוח של ה-FDIC של 250,000 דולר.

עד סוף 2022, כמות הפיקדונות הלא מבוטחים במשרדיה של הסיליקון ואלי בנק בארה"ב היה קצת יותר מ-151 מיליארד דולר. זה מהווה 87% מסך ההפקדות שלה וזה הרבה מאוד.

לשם השוואה, רוב המפקידים בוושינגטון מיוצ'ואל היו מכוסים במלואם באמצעות FDIC. החלק הלא מבוטח של פיקדונות הבנק עמד על 45 מיליארד דולר בלבד - שזה 24% מסוכם הפיקדונות הכולל.

מה אומרים המספרים? שאם בנק SVB לא ביטח את ההפקדות, הוא שילם פחות עבור ביטוח. בסוף 2022, לפי ה-FDIC, בסוף השנה היו לקרן ביטוח הפיקדונות יתרה של 128 מיליארד דולר. זה אמור להספיק כדי לכסות את ההפקדות המבוטחות של סיליקון ואלי בנק. אבל בכל זאת, אלה לא בשורות טובות למפקידים, כי ה-FDIC יצטרך למצוא קונה עבור הבנק בימים הקרובים, אחרת חלק מהמפקידים עלולים לאבד את כספם - או שלא תהיה להם גישה אליהם בתקופה הקרובה.

ב-2008, הפעילות הבנקאית של וושינגטון מיוצ'ואל נמכרה לג'יי.פי מורגן ולכן ה-FDIC נמנע מלרוקן את כספי קרן הביטוח שלו. בגלל זה, לקוחות עם הפקדות לא מבוטחות בבנק לא הפסידו את כספם.

גם מנכ"ל טסלה אילון מאסק צייץ בטוויטר כי הוא שוקל את רכישת הבנק לאחר קריסתו. בינתיים, כל עוד אין קונה, הכישלון של הבנק עלול לאלץ חברות סטארטאפ לפשוט רגל ולהודיע על פיטורים המוניים.

מצד שני, המבקרים טוענים שחילוץ הבנק מהמצב הזה ייצור תקדים מסוכן עבור בנקים אחרים. זה מזכיר את המשבר הגדול של 2008, כשממשלת ארה"ב התגייסה לחלץ חברות ענק מהוול סטריט רגע לפני הקריסה שלהן.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    SVB משפיע בארץ על 20% מהתמ"ג בארה"ב 5%
    לילי 12/03/2023 09:23
    הגב לתגובה זו
    2 2
    בישראל 20% מהתמ"ג זה הייטק . כל מחירי הנדלן עלו כי 40% מהרוכשים הם מהייטק . ביטוח הפיקדונות מוגבל ל250,000$ כלומר מאות חברות יקבלו מקסימום תמיכה עד 250,000$ . ביום שני מחר יתחילו הפיטורים ותשלומי המשכתא יחזרו ולא יכובדו .
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות