מדד המחירים לצרכן בארה"ב יתפרסם היום בצהריים. מה צפוי?
היום בשעה 14:30 שעון ישראל יתפרסם אחד הנתונים החשובים ביותר בארצות הברית: מדד המחירים לחודש פברואר. מחר (רביעי) יתפרסם הנתון גם בישראל. המדד הזה משפיע מאוד גם על החלטת הריבית, למרות שהפד' מתסכל על נתונים נוספים לרבות נתוני התעסוקה, מדד ה-PCE המבטא את העלייה בצריכה הפרטית ועוד.
בשבוע שעבר השוק עוד ציפה להעלאות ריבית לכיוון ה-5.5% ויש אנליסטים בוול סטריט כמו בלאקרוק שדיברו רק בשבוע שעבר על 6% ריבית בסוף התהליך, וזאת אחרי נתוני דוחות התעסוקה החזקים שפורסמו לאחרונה וגם מכיוון שהאינפלציה עדיין 'דביקה' וגבוהה. אבל אחרי קריסת הבנקים בסופ"ש, כבר לא ברור שהפד' בראשות היו"ר ג'רום פאוול יעלה בכלל את הריבית. כעת בשוק כבר מתחילים לצפות להורדת ריבית החל מאמצע השנה הקרובה, 2023.
ואיך עליית הריבית פוגעת בבנקים, הרי זה אמור להיות הפוך?
ובכן, עליית הריבית טובה מאוד לבנקים כי הם מקבלים על ההלוואות שהם נותנים סכום גדול יותר. גם על הפיקדונות שמופקדים אצלם הם נותנים ריבית גבוהה יותר ועדיין הפער המאזני בין היקף ההלוואות לפיקדונות, לצד פערי הריביות, מייצר רווח כשהריבית עולה. עם זאת, לבנקים יש נכסים במאזן שמבטאים הפסדים כאשר הריבית עולה - מדובר באגרות חוב עד לפדיון שמוצגות במאזנים בסכומים של ריבית היסטורית. אלא שבפועל הריבית עלתה וערך האגרות חוב האלו נמוך משמעותית ממה שרשום בספרים. מעבר לכך, יש נכסים זמינים למכירה-אגרות חוב זמינות למכירה שמוצגות שלא דרך דוח הרווח והפסד ויוצרים תחושה לא נכונה לגבי הרווחים של הבנק.
בבנקים רבים בארה"ב יש פצצה במאזנים - נכסים לפדיון וזמינים למכירה לצד נכסים לא סחירים שהתמחור שלהם בספרים גבוה מהערך האמיתי, וכאשר הריבית עולה, ערך הנכסים הזה יורד. מסתבר שלפחות חלק מהבנקים לא רשמו את הערך האמיתי של הנכסים וכשהתבררה חומרת הבעיה, החלו שתי מגמות - "ריצה אל הבנקים" בבנק סיליקון ואלי ומכירת המניות. כך נפל בנק סיליקון ואלי. על רקע זה, עליית ריבית תרחיק עוד יותר את הערך הכלכלי מזה הרשום בספרים, תוריד את ערך הנכסים האלו בבנקים וזה יכול לפגוע בבנקים המתנדנדים.
לא בטוח בכלל שהפד' הנחוש להילחם באינפלציה יזוז מגישתו על רקע משבר הבנקים, אבל הפד' גם נחוש לשמור על מערכת הבנקים יציבה, כי היא זו שאחראית על המערכת הכלכלית כולה. הפד' הוא זה שתמך והאיץ את מכירת בנק סיליקון ואלי בדולר, הוא זה שתמך פיננסית במערכת הבנקאית והבטיח לצד FDIC והממשל שהפיקדונות בבנק ישולמו.
החוזים העתידיים על ריבית הפד' צופים כעת העלאה של רבע אחוז בהסתברות של 50%. השאר סבורים שהריבית לא תעלה כלל ביום רביעי הבא (עוד שבוע). זה היה אחרת לגמרי לפני שבוע - הסיכוי להעלאה של 0.5% היתה גבוהה.
נתוני המדד היום חשובים מפני שנתונים חלשים יאפשרו לפד' לעצור את העלאות הריבית, אולי כהפוגה ואולי בכלל.
מדד המחירים לצרכן בפברואר הוא אינדיקטור מרכזי כדי להבין את השינויים במחירי הסחורות והשירותים. הוא עשוי להראות שהמחירים נבלמו לעומת החודש שעבר, גם אם במעט. נתונים כאלה יצביעו על כך שהניסיון של הפד לבלום את האינפלציה בעזרת העלאת ריבית בצורה אגרסיבית עובד, אבל לאט.
הכלכלנים צופים שהאינפלציה תשלים בחודש פברואר עלייה שנתית של 6% בהשוואה לפברואר 2022, שזו האטה לעומת עליה של 6.4% בנתוני חודש ינואר. העלייה החודשית של פברואר תעמוד לפי הצפי על 0.4%, האטה לעומת עליה של 0.5% בחודש שעבר.
מדד הליבה, שאינו כולל מזון ואנרגיה, צפוי להשלים בחודש פברואר עלייה שנתית של 5.5%, לעומת 5.6% בחודש ינואר. ההערכה היא שאם שיעור מדד הליבה יירד יותר מהצפוי, הריבית לא תעלה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
4.בסופו של דבר השוק יעלה ולא לפחד (ל"ת)טובלי 14/03/2023 14:22הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.לא לפחד רק מניות כמו גוגל אפל וטסלה (ל"ת)שיטרית 14/03/2023 09:45הגב לתגובה זו1 8סגור
-
2.אני קונה גם היום בנקים טסלה אפל לונג סדק (ל"ת)עינת 14/03/2023 09:45הגב לתגובה זו3 5סגור
-
1.השוק יתפוצץ למעלה עליות חדות ומחירת שורט (ל"ת)עומר 14/03/2023 09:44הגב לתגובה זו3 7סגור
-
מכירת... (ל"ת)איילונשור 14/03/2023 11:51הגב לתגובה זו1 0סגור