"רשלנות": איך אישרה KPMG את דוחות הבנקים רגע לפני קריסתם?

פירמת רואי החשבון הגדולה סופגת ביקורת גדולה בעקבות העובדה שלא מתחה קו אדום וזיהתה את העתיד לבוא. המנכ"ל טוען: "הוצאנו את מה שידענו עד דוח הביקורת"
 | 
telegram
(1)

כמה ימים לפני קריסתם של שני הבנקים בארצות הברית, בנק סיליקון ואלי SVB וסיגנצ'ר, אישרה פירמת רואי החשבון KPMG, אחת מארבע הפירמות הגדולות בעולם את הדוחות השנתיים שלהם. למרות הקריסה, הבנק עדיין לא חוזר בו מהמספרים בדוחות וסומך על הביקורת שהגישו רואי החשבון שלה.

KPMG זוכה לביקורת גדולה בעקבות העובדה שלא מתחה קו אדום וזיהתה את העתיד לבוא. כמה ימים אחרי הביקורת, הבנקים קרסו והמשקיעים התחילו לשאול שאלות. הכיצד רואי החשבון לא איתר את הבעיה בנכסים הלא סחירים ונכסי המשכנתאות. נזכיר שבנק סיליקון ואלי היה עם פיקדונות של לקוחות בהיקף 175 מיליארד דולר וקרוב ל-200 מיליארד דולר של נכסים - השקעות והלוואות בחברות טכנולוגיה ואגרות חוב שחלק גדול מהן מגובה משכנתאות הבנק לא הציג את הנכסים האלו לפי שווי כלכלי, אלא לפי שווי גבוה יותר משמעותית. התפקיד של רואי החשבון לחתום על אמינות וסבירות הדוחות, והוא פספס מיליארדים רבים, אפילו עשרות מיליארדים של מחיקת נכסים. ערך הנכסים היה גבוה מהמחיר הריאלי, ובמקרה של חלק מהנכסים דרושה בדיקה לא מורכבת כדי לעלות על זה. 

לדוגמה - אגרות חוב מגובות משכנתא שיש בתיק של בנק סיליקון ואלי מושפעות מאוד מעליית הריבית. לא ניתן שלא להעריך אותם מחדש ובערך נמוך יותר בהינתן עליית הריבית. אם אגרות חוב אלו היו סחירות, הן היו מוצגות במחירם נמוכים ולכן נדרש היה לבדוק את שווין.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

בפירמת רואי החשבון עצמה טוענים כי עבודת הביקורת שיקללה את כל העובדות נכון ליום פרסום הדוחות ולא "אירועים חריגים בשוק" שהתרחשו כמה ימים אחר כך, כאלה שהובילו למשברים.

המנכ"ל פול קנופ, שנשא דברים באירוע לעסקים שנערך במרכז ניו יורק אמר אתמול: "כשאנחנו לוקחים בחשבון את כל מה שאנחנו יודעים היום... אנחנו עומדים מאחורי הדוחות שהוצאנו ואנחנו חושבים שפעלנו על פי כל הסטנדרטים המקצועיים... הייתה לנו אחריות להוציא את כל המידע עד דוח הביקורת. בהחלט עשינו את זה. מה שאתה לא יכול לדעת בוודאות הוא מה עלול לקרות לאחר הוצאת הדוח".

תגובתו של קנופ מגיעה לאחר ביקורות קשות. הדוח יצא בתאריך 24 בפברואר ולאחריו היה מי שטען שמדובר ברשלנות. "האם KPMG היא חברה קטנה? האם לא היה להם את הניסיון הנדרש?", נאמר. עוד טוענים המבקרים, כי "הרבה נכתב ונאמר על הכישלון של SVB ומה הוביל למצב הזה. אבל לא נאמר הרבה על הביקורת שניתנה להם".

משרד רואי החשבון מבקר את SVB מאז 1994 ואת בנק סיגנצר במשך 22 שנה. אתמול, סוכנות הדירוג מודי'ס העמידה שישה בנקים במעקב אחר לקראת הורדת דירוג, תוך שהיא מציינת את ההסתמכות של הבנקים הללו על פיקדונות לא מבוטחים והפסדים משמעותיים בתיקי הנכסים שלהם. המהלך מגיע לאחר קריסתו המתוקשרת של בנק SBV ובסמוך לחששות גוברים בנוגע לבנק First Republic. זו היא לא הפעם הראשונה שהגופים הגדולים, אשר משקיעים עשרות מיליוני דולרים בניתוח של החברות אחריהן הם עוקבים, מפספסים אירוע משמעותי וגדול.

אבל צריך לומר - בוקר טוב מודי'ס. למה אתם באים רק אחרי הקריסה. איפה התפקיד שלכם להתריע?

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    רואה חשבון
    רוני 15/03/2023 21:48
    הגב לתגובה זו
    2 0
    מקצוע מיותר , כל הבינוניים הולכים ללמוד אותו ובמכללות של מפגרים כמו קרית אונו ורופין.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות