מה עושים עכשיו בשוק? אלו מניות מתאימות לאסטרטגיה ועדיין נראות טוב?
הערת מערכת: המאמר נכתב לפני התפוצצות פרשת קרדיט סוויס הבוקר.
אנחנו ממשיכים היום עם המעקב ההדוק אחרי השוק. ה - S&P500 נשאר מתחת ל - 3950 אבל לא התרסק וכפי שזה צוין כאפשרות במאמר יום שני זה התאפשר בזכות אגף הטכנולוגיה.
ה - S&P500 נתמך תמיכה אופקית מעל 3800 וכרגע מממש את האופציה שהשארנו להיום והיא תקופה של תנודתיות. זה אומר שמגמת העליה, כפי שהכרנו אותה, אכן סיימה את הגל ועכשיו אנחנו נמצאים עם השאלה האם התמיכה לשוק היא שלב ביניים בהתפתחות גל יורד או הפוגה שממנה שתי האפשרויות נשארות פתוחות.
התשובה תלויה במה שיקרה באזור התנודתיות שמסתמן בין 3800 - 4000 / 3950. כמה זמן נהיה בתוך האזור הזה קשה לדעת. התמיכה היפה לנאסד״ק 100 נותנת לכך סיכוי טוב לפחות לזמן מה.
השורה התחתונה היא שאנחנו כנראה בתקופה של מגמה אופקית (אחת משלוש אפשרויות המגמה) והדגש, כמו תמיד, הוא על הפעולה.
מהי הפעולה הנכונה?
כשהגדרת המגמה, כפי שהיינו בחמישה החודשים האחרונים, היא מגמת עליה קונים ומחזיקים מניות ומחפשים למצות את העליה. מתחילים לצאת עם סימני שינוי כמו המהלך מתחת ל - 3950.
כשהגדרת המגמה היא מגמת ירידה (אם ה- S&P500 ירד מתחת ל - 3800) מוכרים מה שנכון למכור, עושים שורט וכו׳.
במגמה אופקית (שלב ביניים, אזור הפסקת אש...) אפשר לסחור לטווחים קצרים יותר, לנצל הזדמנויות קניה במניות שירדו בשבירה ונראה שנערכות מחדש או לחכות לשלב הבא של המגמה ואז לפעול.
אני מעדיף לזרום עם השוק שזה אומר, במקרה שלנו, שאחרי השלב של הקטנה הגנתית של הפוזיציה מתחת ל - 3950 עוברים לשלב של עדכון הדרגתי של התיק, ביחד עם סימני תמיכה, במניות מעניינות, שמירה על רכיב מזומן יותר גבוה מאשר בגל העולה וערנות לתמיכה. הדגש הוא על הדרגתי. לומד את השוק.
אתמול בערב סרקתי בעיקר מניות שכבר ברשימת האחזקות אז הנה לכם כמה דוגמאות למניות שנראות עכשיו מעניינות.
נתחיל ב - BABA. הפריצה שלה כלפי מעלה את הממוצע הנע כשלה אבל תראו שזה קרה גם כשהיא פרצה אותו כלפי מטה. אני מתייחס לפריצה כזו שמגיעה אחרי תקופה ארוכה של מגמה כסימן חיים ויש סיכוי שמעל 80 דולר זו נקודת רכש מעניינת וכמובן אם תעלה שוב מעל הממוצע.
מניה שנראית מצוין היא MSFT. מעל הממוצע הנע ל - 200 יום ועוצמה ביחס לשוק.
עוד הזדמנות מצוינת היא קרן הסל למניות הגנה ITA. הירידות הביאו אותה אל רמת התמיכה שאמורה להיות אזור כניסה טוב מאוד לפני גל עולה חדש.
דוגמא עם תצורה טכנית אחרת היא ARKG. קרן הסל למניות הגנומיות. כאן יש לנו תמיכה משולשת ברמת שפל.
אם תשוו למשל בין ITA ל - ARKG תראו שני מצבים טכניים שונים ועדיין שניהם מעניינים לקניה. הראשונה פרצה למעלה השניה הגיעה לתמיכה. שילוב מניות מעניינות במצבים טכניים שונים הוא הדרך ליצור פיזור טכני בתיק. מה שמביא אותי לחלק השלישי להיום שיענה לשאלה של קורא וימשיך את החקירה שלנו את עולם הניתוח הטכני. בסופו אתן לקוראים המתמידים עוד כמה סימבולים מעניינים.
מה משקל הניתוח הטכני בקבלת החלטות?
הקורא ג.פ. שאל את השאלה הבאה:
״ערב טוב !
קראתי הערב את הניתוח הטכני שלך בביזפורטל מה 13/3/2023 והתרשמתי ממנו מאוד.
לאור הניסיון רב השנים שלך בשוק ההון והיותך מנתח טכני בכיר הנני מבקש לשאול אותך את השאלה הבאה :
לו היית צריך לצייר את תחזית שוק ההון בצורת פאי (PIE ) איך היית מחלק את הפאי , דהיינו איזה אחוז היית מקצה לניתוח טכני , איזה אחוז לניתוח פונדמנטלי ואיזה לאחרים
כגון : נתונים כלכליים חדשים , נתונים פוליטיים , ברבור שחור ועוד " ?
שאלה שאתחיל עכשיו לענות עליה ואולי עוד נחזור אליה.
נתחיל מכך שמידע הוא חשוב. רווחים, אירועים גיאופוליטיים, מהלכים מאקרו כלכליים, אסונות טבע, מחזוריות עסקית, תחרות (ChatGPT) וכו׳ בוודאי משפיעים על רווחיות חברות. אבל, הבעיה עם מידע (למעט מידע פנים שאינו חוקי לשימוש) היא שאין לנו יתרון בשימוש בו. כאשר אנחנו קוראים מידע, כתבה, כותרת וכו׳ כולם יכולים לקרוא אותו ולכן למעט אם זה בתחום שאנחנו ממש מבינים בו ההנחה שיהיה לנו יתרון בשימוש בו היא בעייתית. את זה אומרת גם תיאוריה שנקראת ״השוק היעיל״.
תורת הניתוח הטכני מסכימה ואומרת דבר נוסף והוא שמה שמשפיע על תנועת המניות הוא לא המידע אלא מה שחושבים עליו ולכן בואו ננתח את מה שמשפיע והוא התנהגות המשקיעים (שמבטאת את מחשבותיהם). כך למשל, השוק לא התרסק אחרי השבירה של 3950 כי התחילו לחשוב שקריסת בנקים תגרום ל - פד לעצור את העלאות הריבית. חדשות רעות הפכו להיות מחשבות טובות.
אני מסכים עם שתי אבני היסוד האלו. לכן, לשאלתו של ג., אני חושב שמשקל הניתוח הטכני בתהליך קבלת ההחלטת צריך להיות גבוה ומרכזי.
כמה גבוה ומרכזי? זה כבר תלוי בנכס. ככל שהנכס הוא יותר גלובאלי וחשוב להרבה משקיעים כך משקל הניתוח הטכני יהיה גבוה יותר. למשל, מדדי מניות, סחורות, מטבעות, תעודות סל של סקטורים וכו׳. שם הייתי מגיע אפילו ל - 90-100% ניתוח טכני שכן לתשובות לשאלות מה אנחנו חושבים על העולם אין השפעה על מה שהשווקים חושבים.
כך גם ביחס לחברות ענק כמו מייקרוסופט, אפל וכו׳. ככל שעושים זום אין אז המידע נעשה יותר חשוב יותר שכן למשל אם משקיעים בחברת ביוטכנולוגיה צריכים להיות מודעים לסיכון ולתוצאה הבינארית שיכולה להיות להשקעה. כאשר אני מסתכל על חברות קטנות אני קורא יותר סקירות והמלצות לגביהן על מנת לדעת, ככל שאני יכול לדעת, שמדובר בסיפור כלכלי מעניין.
השתמשתי במילים סיפור כלכלי כי פעמים רבות אנחנו נוטים ליחס לו (בהשוואה למה שחלק מיחסים לסיפור הטכני) אמת מוחלטת. די אם תזכרו כמה פעמים כלכלנים טעו וכמה פעמים אנליסטים ״הופתעו״ בשביל שתזכירו לעצמכם שגם זה סיפור שפשוט קל לנו יותר לקבל כי מספרים וסטטיסטיקה ״נוחים״ לנו יותר מ - גרפים. משום מה.
ואיפה עוד המידע חשוב? בקבלת רעיונות. למשל, כאשר אני קורא על חברה מעניינת שלא הכרתי, על תחום מעניין או על מגמות עולמיות, אני מוסיף את הגרפים הרלבנטיים לרשימת המעקב ואז על בסיס ניתוח טכני ממשיך את הפעולה.
לסיכום: בקבלת החלטה (קניה/מכירה) אני 100% ניתוח טכני. חורג מכך רק בנסיבות מיוחדות. בקבלת רעיונות ומעקב אחריהם ובניית מאגר רעיונות אני צרכן מידע וניתוחים וכך גם אני לומד על העולם (בנוסף כמובן לשיטוטיי בו).
נשאר לענות על העניין של אירועים חריגים וברבורים שחורים. מעצם טבעם אין לי תשובה חד משמעית לדרך הפעולה. זה המקום שבו ניסיון, אינטואיציה ומאמץ חשיבתי נדרשים ואותם אני משלב עם הגרף. זכרו שגם במקרים חריגים, יש משקיעים עם ניסיון, ידע ואינטואיציה טובים משלנו ועם השפעה גדולה יותר על השווקים ורק הגרף יגלה לנו מה הם עושים (מבלי לדעת מי עושה).
אתם שמים לב שאנחנו הולכים על הגבול הדק שבין התמקצעות בלתי פוסקת של הסוחר/משקיע/מנתח טכני לבין העובדה שמה שאנחנו מתמקצעים בו זה להבין את מכלול המחשבות-רגשות של המשקיעים האחרים ולנטרל את הרגשות והאגו שלנו. לכן יש מי שמוקסמים מהתהליך, כמוני וכמו מי שקרא עד עכשיו, ויש מי שהוא כל כך קשה לו. זה מסביר גם את ההתגדויות שצצות לניתוח הטכני כי תהליך של נטרול אגו והקשבה למציאות מאתגר אותנו בכל תחומי החיים. הבורסה היא מראה טובה לכך.
מקווה שעניתי לשאלה ומוזמנים להמשיך לפתח את הדיון.
הבטחתי עוד כמה סימבולים מעניינים: ADBE, NFLX, NKE, SBUX. ואולי TSLA אבל עוד מתלבט.
נתראה ביום שני.
כותב המאמר הינו זיו סגל (segalziv@gmail.com) העוסק בתחום השווקים הפיננסיים, ניתוח טכני, מימון התנהגותי ואימון מנטלי, בעל עיסוקים מגוונים בתחום באקדמיה ובפרקטיקה.
*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.נטשת את הניתוח הטכניאיבדתי אותך 16/03/2023 19:03הגב לתגובה זו0 0הכל ניהיה בערך ולא מובן. נקודות תמיכה כבר לא תמיכה , עכשיו אתה מדבר על רצועה 3800 ל3950 לא ברור כבר איך אתה מנתח.... אפילו לא קראתי הכלסגור
-
1.TEVAשרון 15/03/2023 19:25הגב לתגובה זו1 0אשמח לדעתך על המניהסגור