רמז לקראת החלטת הריבית בעוד חצי שעה? ה-ECB "כמה בנקים באיחוד האירופי עשויים להיות פגיעים". הסיכויים לעליית ריבית של חצי אחוז צוללים כעת ל-35% בלבד
עדכון: האם הבנק המרכזי באירופה שולח רמז בקשר להחלטת הריבית בעוד חצי שעה? הבנק אמר ביום שלישי בישיבה עם שרי האוצר באיחוד האירופי ש"כמה בנקים באיחוד האירופי עשויים להיות פגיעים".
על פי הדלפה שמתפרסמת בדקות אלה, אמרו נציגי הבנק לשרים באותה פגישה, "אין מקום לשאננות במערכת הבנקאות של האיחוד האירופי. ירידת אמון עלולה לגרום להידבקות באיחוד האירופי". האם המשמעות היא שסיכוני האשראי באיחוד האירופי מתחזקים משמעותית וזה ישפיע על החלטת הריבית? בהחלט ייתכן שכן. מנגד, צריך לזכור שהבנק המרכזי עדיין חייב להילחם באינפלציה הגבוהה ביבשת. בקיצור - הוא תקוע בין הפטיש לסדן.
והנה מה שחושב השוק: השוק מעריך כעת העלאת ריבית של חצי אחוז בהסתברות של 35% בלבד, כאשר רק לפני שעה הסיכויים עמדו על 60%. ההדלפה משפיעה משמעותית על הציפיות.
הבנק המרכזי האירופי (ה-ECB) צפוי להעלות היום את הריבית ב-0.5%, אך הסערה בעולם הבנקאות גורמת לחלק להטיל ספק בנוגע להעלאה. ה-ECB הוא הבנק המרכזי הראשון שמקבל את החלטת הריבית שלו מאז הסערה בשוק בעקבות קריסת SVB, והחששות בנוגע לבנק פירסט רפובליק וכן בנק קרדיט סוויס. בשבוע הבא צפוי גם הפד' האמריקאי לפרסם את החלטת הריבית שלו והבנק המרכזי של אנגליה (ה-BOE) יפרסם יום לאחר מכן.
נשיאת ה-ECB, כריסטין לגארד, צפויה כאמור להעלות את שיעור הריבית ל-3.5% מהרמה הנוכחית של 3% לאחר שאמרה שקובעי המדיניות אכן מתכוונים לעשות זאת. גם בהחלטת הריבית הקודמת שלו ב-8 בפברואר העלה ה-ECB את הריבית ב-0.5%.
בניגוד לבנק הפדרלי של ארה"ב, ה-ECB עדיין לא יכול כנראה להאט את קצב העלאות הריבית? לא בטוח. הוא עדיין חייב להוריד את האינפלציה שמשתוללת באירופה. קריסת בנק עמק הסיליקון (SVB) ואחרים, ההעלתה ספקות האם הפד' יעלה את הריבית ברבעון שצפו קודם לכן, לא אמורה לשנות את תוכניות ה-ECB.
למרות זאת, לגארד תיאלץ להתייחס כמעט בוודאות למשבר הבנקאות בארה"ב והחולשות בשווקים במהלך השבוע האחרון במסיבת העיתונאים שתקיים לאחר פרסום ההחלטה. בדומה לפד', ה-ECB עדיין מנסה להיאבק ולהוריד את האינפלציה הגבוהה ולהדביק את קצב העלייה שלה. "העובדה שהאינפלציה נשארת דביקה לשווקים באירופה מטרידה שכן היא הייתה מוגבלת עד כה", אמרו האסטרטגים של ING בראשות אנטואן בוב. "השורה התחתונה היא שה-ECB נמצא במאבק נחוש עם האינפלציה והוא לא יכול להרשות לעצמו את הסחת הדעת".
ה-ECB נמצא בפיגור ניכר יחסית בהשוואה לפד' האמריקאי וגם בהשוואה לבנק ישראל. האינפלציה בארה"ב ובישראל הספיקה להגיע לשיא של 9.1% ו-5.4% בהתאמה והביאו את הבנקים המרכזיים לפעול במהירות. הריבית בארה"ב הועלתה כבר לפני שנה ועומדת היום על לא פחות מ-4.75% כאשר הצפי הוא שהיא יכולה אף להתקרב ל-6%. גם בישראל החלו להעלות את הריבית בחודש אפריל 2022 והיא עומדת כיום על 4.25%. מדובר בהעלאות ריבית מהירות ואגרסיביות שממחישות את החשש של הבנקים המרכזיים שמא לא יצליחו להשתלט על האינפלציה. מנגד, הבנק המרכזי באירופה גילה קצת יותר אדישות בעניין כאשר למרות אינפלציה גבוהה במיוחד שהגיעה בשיא ל-10.7%, ה-ECB החל להעלות את הריבית ביבשת רק בחודש יולי ובקצבים נמוכים יותר וכעת היא עומדת על 3% כאשר הצפי היום הוא כאמור להעלאה של עד 0.5% נוספים.
ובתזמון מעניין, מחר בשעה 12:00 שעון ישראל, אחרי החלטת הריבית שתתקבל היום, יתפרסמו נתוני מדד המחירים לצרכן והאינפלציה באיחוד האירופי. הצפי בשוק הוא שהמדד השנתי יישאר ללא שינוי ברמה של 8.5%, ואילו המדד החודשי יראה עלייה של 0.8% (אחרי ירידה של 0.2% בחודש שעבר). אינפלציית הליבה צפויה גם היא להישאר ללא שינוי על רמה שנתית של 5.6% ועלייה חודשית של 0.8%. בשורה התחתונה - רמות האינפלציה באיחוד עדיין גבוהות מאוד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה