הריבית באירופה עולה ב-0.5% - הבנק המרכזי בוחר להמשיך להילחם באינפלציה (בצדק) למרות החשש לקריסת בנקים
למרות החשש לקריסת הבנקים - הריבית באירופה עולה ב-0.5% לרמה של 3.5%. הריבית על הפקדונות עולה גם היא בחצי אחוז לרמה של 3%, כך החליט הבנק המרכזי של האיחוד האירופי. כפי שהערכנו הבוקר, ה-ECB מסמן שלמרות החששות לקריסת בנקים, הסיכון המשמעותי ביותר, הוא עדיין האינפלציה וכי הבנק ימשיך להילחם בה ולנסות להוריד אותה. ברביעי הבא צפוי גם הפד' האמריקאי לפרסם את החלטת הריבית שלו והבנק המרכזי של אנגליה (ה-BOE) יפרסם את שלו יום לאחר מכן.
בהצהרת הבנק נמסר ש"האינפלציה צפויה להישאר גבוהה מדי למשך זמן רב מדי" והוסיף כי יש צורך ב"גישה תלוית נתונים" הוא עוקב מקרוב אחר המתח בשוק (רמז לחששות בקשר ליציבות הבנקים) והוא יהיה "מוכן להגיב במידת הצורך". בבנק צופים שהצמיחה תהיה 1% בשנה הנוכחית, ולאחר מכן תאיץ לקצב של 1.6% בשנים 2024 וגם ב-2025. האינפלציה באירופה עומדת על 8.5% (מחר יתפרסם הנתון של חודש פברואר והצפי הוא שהיא תישאר ללא שינוי). בבנק המרכזי של אירופה צופים שהאינפלציה תרד לרמה של 4.6% בסוף השנה הקרובה.
ה-ECB גם צופה שהוא יקטין את מאזן האג"ח הגבוה שלו בקצב חודשי של 15 מיליארד אירו עד סוף השנה הקרובה (2023) ולאחר מכן יוחלט על המשך הקצב.
בעקבות החלטת הריבית הדולר מתחזק מול האירו, הבורסות באירופה נחלשות.
הצטרפו כאן לשידור החי בשעה 15:45
רק לפני חצי שעה הודלפו פרטים משיחה שקיים הבנק המרכזי באירופה עם שרי האוצר באיחוד האירופי ש"כמה בנקים באיחוד האירופי עשויים להיות פגיעים". בשיחה אמרו נציגי הבנק לשרים, "אין מקום לשאננות במערכת הבנקאות של האיחוד האירופי. ירידת אמון עלולה לגרום להידבקות באיחוד האירופי".
בעקבות ההדלפה השוק שינה את הערכותיו (וטעה) ונתן סיכוי של העלאה של חצי אחוז בהסתברות של 35% בלבד, כאשר רק לפני שעה הסיכויים עמדו על 60%. ההדלפה השפיעה משמעותית על הציפיות אבל הבנק החליט להמשיך להילחם באינפלציה.
ובתזמון מעניין, מחר בשעה 12:00 שעון ישראל, אחרי החלטת הריבית שתתקבל היום, יתפרסמו נתוני מדד המחירים לצרכן והאינפלציה באיחוד האירופי. הצפי בשוק הוא שהמדד השנתי יישאר ללא שינוי ברמה של 8.5%, ואילו המדד החודשי יראה עלייה של 0.8% (אחרי ירידה של 0.2% בחודש שעבר). אינפלציית הליבה צפויה גם היא להישאר ללא שינוי על רמה שנתית של 5.6% ועלייה חודשית של 0.8%. בשורה התחתונה - רמות האינפלציה באיחוד עדיין גבוהות מאוד.
מי שהתייחסו להעלאת הריבית מוקדם יותר הבוקר הם בנק נויברגר ברמן. פטריק ברב, ראש מחלקת ההשקעות באג"ח באירופה צפה עליה של 0.5% היום וכי העלאת הריבית הבאה תהיה של 0.25% "ואז הוא יעצור". לדבריו, "הפעילות בגוש האירו עדיין קרובה למיתון ופיטורים כבר החלו בספרד וגרמניה. ה-ECB צריך לשקול שאין סיבה למהר לעלות את ריבית המפתח כאשר הם כבר נמצאים בטריטוריות מגבילות ולקחת בחשבון את האפקט המאוחר של השפעת מדיניות הניצית שלו שכן ההשפעה הראשונה היא הידוק משמעותי של תנאי הלוואות האשראי שמציעים בנקים מסחריים".
הוא הוסיף כי "רמת שיא הריבית של ה-ECB צריכה להיות תלויה בעדכון תחזית אינפלציית הליבה לטווח הבינוני שלו מדצמבר האחרון, שעלתה ל-2.8% לשנת 2024 ול-2.4% לשנת 2025. בנוסף אנו צופים את ההודעה המוקדמת של ה-ECB על סיום תוכנית ההשקעות מחדש באג"ח מכיוון שאנו מאמינים שעדיפותו מעתה ואילך צריכה להיות הקטנת המאזן שלו במקום העלאת ריבית."
ומה הוא חושב על היציבות של הבנקים באירופה לעומת ארה"ב? "בהשוואה לאירוע הבנק הקליפורני בארה"ב ששם בנקים עם מאזן מתחת ל-250 מיליארד דולר אינם תחת פיקוח צמוד של הרגולטור, בגוש האירו כל הבנקים נשלטים באופן מלא."
רמות האינפלציה באיחוד האירופי עדיין גבוהות
נזכיר שה-ECB נמצא בפיגור ניכר יחסית בהשוואה לפד' האמריקאי וגם בהשוואה לבנק ישראל. האינפלציה בארה"ב ובישראל הספיקה להגיע לשיא של 9.1% ו-5.4% בהתאמה והביאו את הבנקים המרכזיים לפעול במהירות. הריבית בארה"ב הועלתה כבר לפני שנה ועומדת היום על לא פחות מ-4.75% כאשר הצפי הוא שהיא יכולה אף להתקרב ל-6%. גם בישראל החלו להעלות את הריבית בחודש אפריל 2022 והיא עומדת כיום על 4.25%. מדובר בהעלאות ריבית מהירות ואגרסיביות שממחישות את החשש של הבנקים המרכזיים שמא לא יצליחו להשתלט על האינפלציה. מנגד, הבנק המרכזי באירופה גילה קצת יותר אדישות בעניין כאשר למרות אינפלציה גבוהה במיוחד שהגיעה בשיא ל-10.7%, ה-ECB החל להעלות את הריבית ביבשת רק בחודש יולי ובקצבים נמוכים יותר וכעת היא עומדת על 3% כאשר הצפי היום הוא כאמור להעלאה של עד 0.5% נוספים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הריבית הראלית שלילית-3.5% ריבית 8.5% אינפלציהלילי 17/03/2023 10:39הגב לתגובה זו1 0אירופה מוחקת את החוב ע"י אינפלציה . זה הפתרון הכי מסוכן שיש . כך מגיעים משברים כלכליים שנעצרים בחריקת בלמים או בהתפרקות כמו ונצואלה ,ארגנטינה , לבנון ,סומליה וכו'סגור
-
1.דיווח עיתונאי זה לא מגזין דעותיוסי אלקין 16/03/2023 16:44הגב לתגובה זו0 0מי אמר שזאת אינפלציה ולא בועת מחירים? מי אמר שריבית גבוהה לא גורמת לאינפלציה? ה(בצדק) היה מיותר.סגור
-
בביזפורטל התחילו לחקות את ערוצי סגול השיער. בושה ! (ל"ת)טוקבק 1 - הערה במקום 16/03/2023 17:01הגב לתגובה זו0 1סגור