UBS קרדיט סוויס
צילום: acebal, Flickr, Martin Abegglen, Flickr
משבר בבנקאות

האם שוויץ תלאים את קרדיט סוויס? UBS ירכוש את הבנק ב-2 מיליארד דולר, אבל זו סמי-הלאמה - הנה הסיבה

UBS הוא השליח שקונה את קרדיט סוויס ב-2 מיליארד דולר, אבל הבנק המרכזי מעביר 100 מיליארד דולר ל-UBS לצורך "התמודדות עם הרכישה"; הבנק המרכזי בעצם מלאים את הבנקים מחשש לקריסתם
נתנאל אריאל | (5)

ממשלת שוויץ תלאים את בנק קרדיט סוויס  CREDIT SUISSE GROUP  - זה לא כתוב בהודעה על העסקה, אבל זו הפרשנות שלה. בנק UBS השוויצי מקבל 100 מיליארד דולר של תמיכה כדי לרכוש את קרדיט סוויס שנמצא בקריסה. UBS הציע 1 מיליארד דולר, למרות שקרדיט בנק נסחר ב-8.8 מיליארד דולר - לא הייתה הסכמה מהירה, אבל כנראה שב-2 מיליארד דולר זה סגור.

אבל UBS לאט עושה עסקת רכישה רגילה. UBS בראש וראשונה דואג לכך שכדור השלג יפסיק השעטה למטה. דבר שני הוא מקבל מימון של 100 מיליארד דולר מהממשל השוויצי. במילים אחרות, הממשל יהפוך לסוג של שולט בבנק שישלוט בקרדיט סוויס. במקומות אחרים קוראים לזה הלאמה. זה סוג של הלאמה כי הממשל בשוויץ סבור שהמצב קריטי. 

הסכנה שבנפילת בנקים ליציבות העסקית וליציבות המדינה בכלל היא חשובה מאוד והממשל בשוויץ ובמקומות אחרים עושה הכל כדי לא להגיע למצב הזה. בארה"ב ניתנה תמיכה ענקית לבנקים האזוריים בהמשך לנפילה של בנק סיליקון ואלי ובנק סיגנצ'ר. נפתחה רשת ביטחון והועמדו הלוואות מהפד לבנקים ומהבנקים הגדולים לבנקים הקטנים.

החשש מפני נפילה של בנק היא עצומה בהינתן שהמאזנים של הבנקים גם הגדולים רעועים. ראו כאן ניתוח של בנק אוף אמריקה שסוחב הפסדי ענק במאזן שעדיין לא באו לידי ביטוי ברווח והפסד, ובכלל - תוצאות שוטפות שרחוקות מלהיות טובות כפי שהבנק מציג.

כך או אחרת, אמנם בימים האחרונים הבנק המרכזי של שוויץ אמר שיספק נזילות לקרדיט סוויס בהיקף של 54 מיליארד דולר, אבל זה לא סיפק את המשקיעים, שמשכו ממנו בשבוע האחרון סכומים בהיקף די דומה. 

צריך גם לומר - בנק קרדיט סוויס סובל ממשבר של יותר מעשור. בעצם הוא בקריסה איטית מאז משבר הסאב פריים ב-2008. מניית הבנק איבדה מאז אותם ימים ב-90%, כשאחד מאלה שהפסידו שם הרבה מאוד הוא נוחי דנקנר, דרך אי.די.בי, שהוביל להפסדים גדולים, שגרמו לנפילת הקונצרן הישראלי הגדול של אותם ימים. 

החשש במערכת הבנקאית בעולם הוא מ'ריצה אל הבנק' - שאנשים ירוצו לבנק כדי לנסות לקבל לפחות חלק מהכסף שלהם. כאשר המציאות היא 'רגילה' הכל בסדר, הציבור מפקיד את הכסף, הבנקים מזיזים אותו מחשבון לחשבון ומניעים את הכלכלה. אבל כשהאמון בבנקים נשבר - הסכנה גדולה. האמת היא שזו הסיבה המקורית שהבנקים המרכזיים בעולם בכלל הוקמו, אי שם בתחילת המאה ה-20, אחרי קריסת בנקים בארה"ב, כשלא היה 'מבוגר אחראי' שיזרים נזילות ויספק לבנקים אפשרות לתת כסף ללקוחות. לבנקים היו הררי נכסים, אבל לא היה להם מספיק כסף מזומן ולכן הם קרסו. הרעיון הוא שכאשר תהיה ריצה את הבנק אז הבנק המרכזי של המדינה יזרים כסף לאותו בנק וכך יסייע לו להרגיע את הלקוחות. ברגע שהאמון יחזור - הכל יבוא על מקומו בשלום.  

קיראו עוד ב"גלובל"

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    לילי 20/03/2023 11:36
    הגב לתגובה זו
    כל כלכלת של שוויץ נשענת על בנקאות . לכן שוויץ לא תאפשר למפקידים לאבד את כספם . למעשה הממשל מזרים ל UBS את כל המזון הדרוש עם תעודת ביטוח . זו רכישה ממשלתית .
  • 4.
    אין צדק. 20/03/2023 07:59
    הגב לתגובה זו
    עד היום כל פנסיונר בישראל משלם את השחצנות שלו ושל פישמן ושל המואר מפרטנר. ושל תשובה, ולא נשכח את זיגדון ומגליה מאור מטבע. עלק טייקונים. במקום להעמיד את כולם לדין, על פשעים נגד העובדים, רובם מסתובבים כמו מליארדרים, שזה מה שהם הפסידו
  • 3.
    דש 20/03/2023 07:36
    הגב לתגובה זו
    10.5
  • 2.
    דש 20/03/2023 04:48
    הגב לתגובה זו
    בלי העזרה של הפדרל ריזרב ארה"ב הייתה קורסת כמו ביפן של שנות ה-80
  • 1.
    זאב 19/03/2023 21:47
    הגב לתגובה זו
    אולי מישהו רציני יכול להעריך? אם הוא נופל, משבר 1929 קרוב מתמיד?