הדילמה הקשה של ג'רום פאוול והאם ייתכן שהריבית לא תעלה מחר

איך זה שבנקים בארה"ב סובלים כשהריבית עולה, מה היקף ההפסד של הבנקים באגרות חוב? וגם - על "ניתוק הקשר" בין הריבית בארץ והריבית בארה"ב ומה זה אומר על העלאת הריבית הצפויה אצלנו?

 | 

הימים סוערים, השווקים מתנדנדים. הבנקים המרכזיים לקראת החלטות הריבית. הנה כמה תובנות מהאמירות של נגידי הבנקים והמומחים, מהלכים, אירועים מהזמן האחרון שישפיעו על החלטת הריבית ובהתאמה על השווקים. 

ראשית, המצב בישראל ובארצות הברית שעד כה היה מתואם גם במדדים וגם בהעלאות הריבית משתנה כעת לרעת ישראל עם החלשות השקל ונתון האינפלציה של פברואר שהיה ב-0.2% מעל צפי האנליסטים והסתכם 0.5%. בארה"ב האינפלציה תאמה את הצפי, כך שלמרות שעדיין קצב האינפלציה בארצות הברית גבוה מישראל, נראה שהמגמה הזאת משתנה ולפי הצהרות פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל, הוא נשמע נחוש יותר מעמיתו האמריקאי להעלאות ריבית חזקות יותר בישראל. כך גם עלה בראיון שהיה לו ב-CNN. 

שנית הבנקים בישראל יציבים וחזקים. בשעה שהבנקים הישראלים הציגו רווחים גבוהים, בנקים בעולם מתמוטטים - מבנק סיליקון ואלי, דרך סיגנצ'ר ועד ענק הפיננסים - קרדיט סוויס. הנפילות האלו מלמדות ומראות על הסכנה שבהעלאת הריבית. היא זו שהאיצה בפגיעה-ירידת ערך הנכסים ובסחרור המסוכן.  

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסיכון הקיים שהפסדי שיערוך של תיקי ההלוואות של הבנקים יגרמו לקריסתם גורמים לפד לדילמה חדשה ישנה - להעלות ריבית ואז לתמוך ולחלץ בנקים שנפלו, או לא להעלות (או להעלות במתינות). זה פקטור חדש שנכנס למערכת והוא מגדיל את הסיכוי להפסקה או צמצום העלאות הריבית בארה"ב.  

ג'רום פאוול, יו"ר הפד' צפוי בהחלטת הריבית הקרובה שלו לפעול באחת משתי הדרכים: העלאה מתונה של 0.25% יחד עם הודעה מרגיעה שאנחנו קרובים לסוף העלאות הריבית או הפתעה של אי העלאת ריבית, תסריט החצי אחוז שהיה צפוי ירד כנראה מהפרק לאור הסיכון שהעלאה כזאת תפיל את מחירי האג"ח הממשלתי ותביא לעוד הפסדי הון בתיקי ההשקעות של הבנקים ולשערוכם נוספים של תיקי האשראי ובכך לעוד קריסות של מוסדות פיננסים. 

למה העלאת הריבית עלולה להזיק לבנקים? 
לכאורה זה מפתיע - העלאות ריבית מעלות את רווחי הבנקים, הם מספקים אשראי בריבית גבוה יותר. זה נכון, אבל, אליה וקוץ בה. בנקים בחו"ל מחזיקים בכמות ענקית של אגרות חוב מסוגים שונים ובסיכונים שונים וכשהריבית עולה, הערך של אגרות החוב האלו יורד. אפילו צונח ומערער על ההון של הבנק. 

נכון ל 31.12.2022 לפי מרטין גרונברג יו"ר FDIC במאזני הבנקים יש 620 מיליארד דולר של הפסדים בגין שערוכים של אגרות חוב ממשלתיות. למעשה, הבנקים שלווים כסף דרך ההפקדות של הציבור (פיקדונות במאזנים) משלמים ריביות גבוהות יותר מהריביות שהם מקבלים מהאגרות הממשלתיות לטווח ארוך שהם השקיעו בהם. אם הם רוצים למכור אותם בבורסה הם בהפסד אסטרונומי של 620 מיליארד דולר, העלאת ריבית של חצי אחוז תקפיץ את ההפסד הזה למעלה וכנראה תמוטט כמה בנקים בדרך ולכן לפד יש שיקולים חדשים מלבד האינפלציה שעשויים לספק הודעה מפתיעה. מנגד, אצלנו אין את הבעיה הזו. הנגיד שלנו יכול להיות אגרסיבי יותר במדיניות הריבית שלו. 

הדילמה של הפד? 
לפד יש שתי בעיות עיקריות - הספקולנטים שירימו שוב את מחירי הסחורות כי הם מבינים שהפד' איבד מכוחו במלחמה באינפלציה והשווקים שעלולים לפרש שהפד' פוחד ממשבר בבנקים ואם זה מה שהפד' חושש ממנו כנראה שהחשש אמיתי וזה כשלעצמו עלול להוריד את השווקים בכלל והבנקים בפרט במקביל למשיכות גדולות בפיקדונות.  

אז מה הפד יעשה? לדעתי, בניגוד לחוזים על הריבית ולדעת האנליסטים, הפד יבחר שלא להעלות את הריבית בהכרזה הקרובה, אבל יספק רמז עבה על שתי העלאות בהמשך. השוק יתרגם זאת לשתי העלאות של רבע אחוז. במצב הזה הוא מעין מחזיק את החבל בשתי קצותיו - גם תומך בבנקים (לא מעלה ריבית) וגם משדר לשוק שהעלאות הריבית לא יפסקו והוא נחוש וחזק להילחם באינפלציה.  

הכותב הוא מייסד ומנכ"ל הורייזן בית השקעות

תגובות לכתבה(11):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 8.
    עלית הריבית לא מוריה אינפלציה.
    תמים 21/03/2023 11:10
    הגב לתגובה זו
    1 3
    עלית הריבית לא מורידה אינפלציה. להיפך, תיגרום להפסדים של חברות ופיטורים וגם פשיטות רגל..
    סגור
  • 7.
    ריבית עולה , החברות מרוויחות פחות והחובות הצמודים עולים
    תמים 21/03/2023 11:04
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ריבית עולה , החברות מרוויחות פחות והחובות הצמודים עולים, הבורסה לא תעלה כשהריבית עולה.
    סגור
  • 6.
    פרמיית הסיכון בישראל לא מגולמת בתחשיב אשראי הבנקאי בארץ
    מוטי דגן 21/03/2023 09:54
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יש בנקים בישראל שעמוסים בעשרות מיליארדים של אשראי צרכני שבזמן משבר גדול יכול להפיל את אחד מהם לא הייתי קורה לבנקים בישראל כמי שחסין ממצב כזה של ריצה אל הבנק
    סגור
  • 5.
    שייתיעץ עם רוטמן שיודע הכל-אני מתייעץ איתו לאן,
    דארי 21/03/2023 09:53
    הגב לתגובה זו
    0 2
    ולכמה זמן לטוס לחופשה, ומה לשתול בגינתי....
    סגור
  • 4.
    הריבית לא תרד והמניות ימשיכו לרדת
    לילי 21/03/2023 09:48
    הגב לתגובה זו
    6 1
    קיים קונצזוס שהריבית לא תרד בטווח הקרוב . ברור שהריבית הראלית תעלה ,עקב הידוק אשראי מצד הבנקים .הידוק אשראי יתרחש עקב דרישה מחמירה ליחס הון להלוואות . נכסי הבנקים יעברו הערכה ע"י מעריכי שווי חיצוניים .
    סגור
  • טען עוד
  • נכון מאד
    תמים 21/03/2023 11:05
    הגב לתגובה זו
    0 1
    נכון מאד
    סגור
  • ריבית
    משה 21/03/2023 16:36
    הגב לתגובה זו
    0 1
    לדעתי הריבית לא תעלה הבורסה תעלה חזק בטווח הקצר
    סגור
  • 3.
    בכל מקרה הריבית בהמשך תעלה, הבנקים יתמוטטו.
    גידי 21/03/2023 09:44
    הגב לתגובה זו
    4 0
    הנגיד האמריקאי רק יכול להרוויח כאילו זמן, אבל הקריסות בדרך
    סגור
  • 2.
    דעה חשובה, אבל לדעתי יעלה ב-0.5%
    ערן 21/03/2023 09:26
    הגב לתגובה זו
    8 4
    ויעדיף לחלץ את הבנקים שיפלו
    סגור
  • המעסיקים עדיין מפחדים לפטר
    Oz 21/03/2023 10:16
    הגב לתגובה זו
    2 0
    אחרי שוק העבודה ההזוי שהיה פה לפני שנה וחצי, כולם מחכים לראות אם ומתי הריבית תחזור לרדת. הנקודה היא שכל עוד מאמינים שהריבית תתחיל לרדת תוך שנה - כולם על הגדר.כלומר, לא מאמינים לפד - וזאת אולי הסיבה שהוא כנראה לא יצליח עד שהשוק יכנס למיתון אמיתי
    סגור
  • 1.
    דילמה?הנגידים רצו מהר מידי רחוק מידי בלי לבחון ההשפעה..
    ח 21/03/2023 09:25
    הגב לתגובה זו
    0 16
    עם כל הצוות המפואר של הנגידים הם הוכיחו שהם לא מבינים דבר הרסו משפחות את הנדלן את ההייטק את המערכת הפיננסית ואת הכלכלה .את כולם לעלות למשפט ולפטר אותם .הם לדעתי צריכים לשלם מחיר כבד . גם כלא אם מנהיגים מגיעים למשפט אז ברור שגם הם
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות