מה מחיר היעד למיקרוסופט ואיך משקיעים במהפכת ה-AI?
מה ההסבר ההגיוני ביותר לעובדה שמאז נובמבר 2022 ירדה תשואת האגחי"ם הממשלתיים של ארה"ב ב-12.9% ואילו מדדי ה-S&P והנאסד"ק עלו ב-4.6% ו-11.9% בהתאמה? משהו השתנה "לטובת" המניות בארבעת החודשים האחרונים? לבטח לא מבחינת התקשורת ורוב המומחים שמרואיינים בה. מסתובבת הטענה, מבית היוצר של מנהל ההשקעות של מורגן סטנלי, שאחריו אנחנו עוקבים מקרוב, שהסיבה לעליות במניות היא דווקא החששות ממשבר פיננסי - תקראו בבקשה את תקציר ההסבר.
קצר המקום מלהסביר למה, אבל זה מעניין. אנחנו חושבים שעדיין, רוב המשקיעים מאמינים שאין ביטחון שיהיה מיתון ושהנגיד, מהר אפילו ממה שהוא חושב, יעצור את העלאות הריבית ועד שזה יתברר תנסו להשיג ולקרוא את, ספרו של ה"מייבין" הגדול Anthony Gallea , “Bulls make money, bears make money, pigs get slaughtered” שאפשר להשיג מאמזון. Gallea מבכירי מורגן סטנלי ולא רק הוא, עשה עבודה נהדרת להסביר איך העסק הזה עובד וזה יעזור לכם להחליט לבד.
בחזרה לבינה המלאכותית, ה-ChatGPT ולמיקרוסופט: "ההוכחה בטעימה (The proof is in the pudding)" כתב מיגואל דה סרוונטס בספרו האלמותי דון קישוט. סרוואנטס כתב זאת על טעימה של ביצים, אבל האמריקאים הפכו זאת למשל של הוכחת הצלחה, בעיקר בביזנס ובעולם ההשקעות והכי חשוב כשמדובר בהשקעת חלום, "זה חלום מדהים אבל עד שלא תיווכח בנתוני המכירות זה רק חלום". נראה שטכנולוגיית הבינה המלאכותית מאפשרת טעימות לא פחות ערבות מהטעימות של "חלונות" כשאלו הגיעו לשוק בשנות ה-80. מיקרוסופט, ללא ספק מאמינה בכך וכניסתה המסיבית לחברת הבינה המופלאה OpenAI מוכיחה זאת. בחודש שעבר כתבנו על הנושא ועל מוצר הדגל של OpenAI, ChatGPT שהפך לשיחת היום בוול סטריט ומחוצה לה. כתבנו על התרומה המתפתחת של הבינה המלאכותית לתעשייה ולחברה שהולכת ומוכחת לא מעט בגלל ההוכחות של ה-ChatGPT. לתרומה הענקית הפוטנציאלית של ה-AI יש כבר השלכות מרחיקות לכת על הכלכלה והחברה.
אין ספק שמנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, רואה בבינה ובעסקת OpenAI אפשרות לשחזור ההצלחה של ביל גייטס עם החלונות, מערכת היחסים בין מייקרוסופט ל- OpenAI והשקעות הענק בה (מעל 11 מיליארד עד כה) מצביעה על כך ונגיע לכך בהמשך.
ב-2018 הביא האתר WIRED כתבה תחת הכותרת, "התוכנית הפרועה של אלון מאסק לגבי OpenAI". מאסק, היוזם ואחד ממקימי OpenAI טען שמטרת OpenAI היא, "לשחרר את הבינה המלאכותית, למסור את הטכנולוגיה הכי טרנספורמטיבית של המאה ה-21 ותוך כדי כך ליצור מחדש את הדרך שבה אנשים מייצרים טכנולוגיה",
מאסק, שאז עדיין הוביל את החברה, עזב באותה שנה ומכר את החזקתו בחברה וזאת בגלל ניגוד אינטרסים שנוצר בעקבות כניסה מסיבית של טסלה, ספייסX ו-Neuralink לתחום ה-AI. כקוריוז נספר שהקשר היחיד של מאסק לחברה כיום הוא באמצעות חברתו הנוכחית Shivon Zilis, אם התאומים של השניים, שמשמשת כדירקטור ומנהלת ב- OpenAI וב-Neuralink.
OpenAI, שנוסדה רק לפני 8 שנים כחברת מחקר ללא מטרת רווח אבל עוברת מהפך בנידון, בעיקר בגלל ChatGPT, גייסה עד כה 31 מיליארד דולרים. הגיוס האחרון היה 10 מיליארד ממיקרוסופט (השקעה שנייה שלהם). הגיוס היה בינואר השנה ובהערכה של 30 מיליארד (50% מעל ההערכה הקודמת של סבוב השקעות בסוף 2021).
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה והאחראי על יישומים מודרניים לעבודה ועסקים ג'ארד ספאטארו אירחו לאחרונה שידור אינטרנט שהתמקד בהשפעת הבינה המלאכותית על התעשייה ובמיוחד על הפרודוקטיביות. המצגת כללה את חשיפת Microsoft 365 Copilot, שמשלב אוטונומית מודלים של שפה (באמצעות GPT-4) עם נתוני משתמשים באפליקציות של Microsof Graph ושל Microsoft 365 ליצירת תובנות, טקסט ומצגות.
השילוב של מה שמכונה Microsof Graph (שמאפשר גישה לנתונים המאוחסנים בשירותי Microsoft 365) שמגדיל בצורה משמעותית את היתרון האדריכלי שמייקרוסופט מקבלת בנושא חבילת הפרודוקטיביות שהיא מציעה בתחום העברת/עיבוד הנתונים. לדברי נאדלה זו המשכיות לדינמיקה שכבר מופעלת בשווקי אבטחה וניהול שבהם משתמשים במערכי נתונים גדולים מה שאומר ש"חלום ה-AI" שהדליק מניות כה רבות בתקופת הבועה ושחלקן הגדול נעלם במהלך שני העשורים שעברו מאז, מתגשם בהצלחה גדולה בהרבה ממה שצפו בזמנו.
נאדלה ניצל ההזדמנות לקטול את תוכנת הסייען הווירטואלי של מייקרוסופט (Virtual Assistant, תוכנה שיכולה להבין את הדיבור האנושי ולהגיב באמצעות קול מלאכותי כמו למשל האלקסה של אמזון או הסירי של אפל או אססיסטנט גוגל. המשתמש יכול לשאול את העוזר הווירטואלי שלו שאלות, לשלוט במכשירים בבית ולנהל משימות בסיסיות כמו השמעת מוזיקה או שליחת דואר אלקטרוני) שלפני 8 שנים התגאה בה כפורצת דרך אדירה. "היה לנו מוצר", אמר לפייננשיל טיימס, "שהיה אמור להיות החזית החדשה להרבה מידע שלא עבד כפי שציפינו. הסתבר לנו שהסייען, בהשוואה (למה שמאפשרת ה- (ChatGPTהוא 'מטומטם כמו סלע'"
החזון של מיקרוסופט בנושא הבינה המלאכותית, שמוביל נאדלה (כפי שהוביל את הענן בזמנו) מבוסס על הנחה שטכנולוגיית AI תשנה את הדרך שבה העולם עושה עסקים. הנחה זו מתבססת על מחקרים רבים ולאור הצלחת השימוש בטכנולוגיה בתחומים רבים כמו החקלאות, הרכב או ChatGPT כדוגמה היא גם עושה הרבה שכל. מחקר של ענקית הייעוץ,PwC טוען שהטכנולוגיה תביא לצמיחה של התמ"ג העולמי ב-14% עד 2030 וכתוצאה תגרום לתוספת של 15.7 טריליון דולרים נוספים לכלכלה העולמית. לפי יחידת המודיעין של האקונומיסט מצפים מנהלי עסקים ברחבי העולם שבחמש השנים הקרובות ובעקבות מיזוגה, תגדיל הבינה המלאכותית את הצמיחה ב-90% את הפריון ב-86% ואת התעסוקה ב-69%.
לפי ארגון גרטנר, "כל ארגון בכל תעשייה, במיוחד אלה עם כמויות של נתונים גדולה, יכולים להשתמש בבינה מלאכותית ליצירת ערך עסקי נוסף". אין זה פלא שפוטנציאל כזה מושך ארגונים עסקיים ומדינות לאמץ AI אבל "חשוב להבין", אומר נאדלה, "שיש לא מעט בעיות בתהליך של מיזוג הבינה למערך עסקים של חברה או מדינה. למרות שכולם יודעים של-AI יש פוטנציאל גדול המהלך לתרגם הפוטנציאל ליתרונות מוחשיים מלווה במכשולים שמתחילים עוד בטרם התחלת המיזוג כאשר ההנהלה צריכה לשכנע את מועצת המנהלים בהצדקת הפרויקטים (המאוד יקרים) לצורך הבטחת המימון".
בגרטנר טוענים שארגונים עדיין משתמשים בבינה מלאכותית רק למקרי שימוש מוגבלים שרק מגרדים את פני השטח של הפוטנציאל (בגלל העלות והקושי בהגדרת הפרויקט). הם מאמינים שהכוח האמיתי של בינה מלאכותית נעוץ ביכולת הארגון לבצע שינוי הוליסטי (של המבנה העסקי כולו), "להגדיר מחדש את העסק בדרכים מעבר לדמיון שלנו".
מיקרוסופט, לפי נאדלה, הולכת בכיוון השינוי ההוליסטי. לטענתו הדרך להצליח במיזוג היא באמצעות אסטרטגיה ארוכת טווח אבל להתקדם "ביחד עם שותף טכנולוגי שיעזור להביא פתרונות 'מחוץ לקופסא' ויהיה שותף חשיבה אסטרטגי שמסוגל לענות על הצרכים והחששות של החברה. אימוץ הטכנולוגיה חייב להיעשות בתיאום עם כל עובדי החברה ללא קשר למומחיות טכנית". החזון של נאדלה ארוך אמנם אבל מומלץ לקרוא ולו רק בשל האיש הזה שמאז נכנס לתפקידו, ב 2014 הצליח "להחיות" את החברה מחדש,
נאדלה התחיל לתכנן "חליפת ה-AI" כבר ב-2016 וכפי שעשה עם הענן, ה-AZURE, שאותו התחיל באוקטובר 2008 (הפך למרכז רווח 6 שנים מאוחר יותר) כך הוא מתכוון לעשות עם הטמעת ה-ChatGPT, זה המהלך המעשי הראשון כאשר השותף לאסטרטגיית הטמעת ה-AI, לפי הבנתנו, זו OpenAI. מיקרוסופט, למרות השקעות הענק שבצעה בחברה, אינה שולטת ב- OpenAI אבל קשרה אתה מערכת יחסים שלמעשה קושרת בין 2 החברות לעתיד. השתיים יפתחו יחד מערכות מחשוב-על מיוחדות (Super computers) כדי להאיץ את מחקר ה-AI העצמאי פורץ הדרך של OpenAI וזו תשתתף בהקמת תשתית הבינה המלאכותית המובילה של Azure ללקוחות מיקרוסופט לצורך פריסת יישומי הבינה המלאכותית שלהם בקנה מידה עולמי.
מיקרוסופט בנוסף תפרוס את המודלים של OpenAI על פני מוצרי הצרכנים והארגונים שלה ותציג קטגוריות חדשות של חוויות דיגיטליות הבנויות על הטכנולוגיה של OpenAI שתהיה ספקית הענן הבלעדית של Azure ושתפעיל את כל עומסי העבודה של OpenAI על פני מחקר, מוצרים ושירותי API (ממשק תוכנות היישומים). מייקרוסופט גם רכשה בלעדיות לטכנולוגיה הבסיסית של ChatGPT.
מה זה ה-ChatGPT? הקיצור של "טרנספורמר מאומן-מראש בעל יכולת ייצור, Generative Pre-Trained Transformer", צ'טבוט מבוסס בינה מלאכותית שפותח ע"י חברת OpenAI עליה הרחבנו בכתבה. 3 חברות הורשו עד כה לאמץ את מודל הבינה המלאכותית, ה-GPT-4, שנוצר על ידי OpenAI בתמיכת מיקרוסופט: חברת ניהול הנכסים של מורגן סטנלי, חברת הלימוד האינטראקטיבי מקליפורניה, Khan Academy וחברת Duolingo (סימול:DOUL) מפיצבורג שעוסקת בפתוח פלטפורמות למידה אלחוטיות ב-40 שפות שונות ושייסד ומנהל גאון הנחשבים ד"ר לואיס ארלנו. במורגן סטנלי מאמינים שהכניסה של מיקרוסופט, בלווי OpenAI, ל-AI מצדיקה השקעה ב-MSFT כיוון ש"ההדגמה שראינו של Microsoft 365 Copilot, המופעלת על ידי מודל השפה הגדול שנבנה ב-OpenAI, ממחישה היטב את הפוטנציאל הגדול לרווחי פרודוקטיביות המונעים על ידי בינה מלאכותית גנרטיבית (שיודעת להמשיך ולפתח בעצמה), לעומת הצורך (הנוכחי) להמתין חודשים לקבלת הערכות (כמו תמחור מוצר כדוגמה).
פתיחת הערך הפוטנציאלית עבור MSFT ברורה היום", כותבים ששת האנליסטים שבדקו, עבור מורגן, את השת"פ בין MSFT ל- OpenAI ונתנו, ב-17.3, ל-MSFT, המלצת קנייה עם מחיר יעד של 307 דולר. ראינו שגם סל האינטרנט של ווד, ה-ARKW, רכש השבוע 40,957 מניות MSFT. משקיע, שמאמין בתרומת ה-AI ל-MSFT, שמערכת היחסים בינה לבין OpenAI הופכת אותה גם למעין סל של תוכנה-ענן-AI, צריך לנצל את הזעזועים בוול סטריט על מנת לאסוף, בכול פעם שמישהו חשוב פולט שטות אם בכוונה או מטיפשות והשוק יורד.
איך משקיעים? "דבר אחד נראה ברור", נכתב באתר ה- investorplace.com, "אתה לא יכול להרשות לעצמך לא להיות מושקע במגזר הזה". האתר הביא השבוע כתבה על 7 השקעות (לטווח ארוך) שלדעתם יובילו בתחום ה-AI. וההשקעה המובילה לדעתם היא במייקרוסופט ומדוע? לא רק בגלל המחויבות למיזוג הבינה ולהסכם עם OpenAI אלא גם בשל הכנסת ChatGPT למנוע החיפוש שלה Bing, הליך שעשוי להתחרות במנוע החיפוש של גוגל. בנוסף, מצין האתר את השקת ה- Microsoft 365 Copilot שהזכרנו בטענה שכלי זה, שתוכנן עבור יישומים שעסקים משתמשים בהם למשימות כמו מכירות, שיווק ושירות לקוחות, ישפר משמעותית את חוויית הצ'אט האוטומטית הנוכחית הזמינה ולבסוף יש התוכניות להכנסת ה-AI לחבילת התוכנה של Office. לכן, לדעתם, MSFT היא ההשקעה המועדפת (MSFT כידוע לקוראים וותיקים, היא בנבחרת שלנו למעלה מ-30 שנים). בכתבה תמצאו את שבעת ההשקעות המועדפות. אבל יש לא מעט סלים ממוקדי AI שאת רובם תמצאו כאן
ועוד עניין חשוב - פייסבוק מחליפה הדגש ממאטוורס ל-AI.
* אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ. העושה במידע הנ"ל שימוש - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. הכתב עשוי להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.Medtronic - שלמהכגן 26/03/2023 14:43הגב לתגובה זו4 0היי שלמה. מה הסיכוי לראות כתבה אודותיה? במיוחד עכשיו כשהיא משלבת AI בניתוחי הרובוט. וכמובן סקירה של הסטוריית החברה הענקית הזו לא תתקבל בבוז.... תודה.סגור
-
אחרי 3Mשלמה גרינברג 27/03/2023 09:38הגב לתגובה זו4 0כתבתי פעמים רבות על תחום הציוד הרפואי ואיזור לנושא בקרובסגור
-
רב תודות.כגן 27/03/2023 12:06הגב לתגובה זו3 0.סגור
-
8.השקעה ב ms כרגע זאת טעות נוראיתליאור 25/03/2023 13:43הגב לתגובה זו0 4גוגל השיקו מחדש את הארד, שאוכל את gpt בלי מלח. היכולת של גוגל והאינטרס שלהם גדול פי מיליון ולכן הם יהפכו חודשים הקרובים את ms לחברה מיושנת.מעבר לזה, היתרון של גוגל שכולה בענן ויש לה דטה גדול בהרבה משיש ל ms.לכן, המנצחת שוב היא גוגל, וההשקעה בה היא השווה יותר.סגור
-
אתה מסתכל על חלקיק מפורטפוליו הנכסים של MS.רז 27/03/2023 12:07הגב לתגובה זו3 0.סגור
- טען עוד
-
מאיפה הנתון שבארד עדיף?חיים 26/03/2023 02:03הגב לתגובה זו3 0בינתיים הוא מפגר הרבה אחרי GPT.סגור
-
וואו!!שלמה גרינברג 25/03/2023 16:59הגב לתגובה זו5 0הכתבה אגב אינה באה להעדיף את MSFT על GOOG ואם גם תקרא אותה תגלה שציינתי ס GOOG מועדפת ע"י המומחיםסגור
-
מה זה השימוש האינסופי בנביחה וואו? לא מתאים לך. (ל"ת)לשלמה 26/03/2023 11:02הגב לתגובה זו1 5סגור
-
זו הבעת פליאה. לא נביחה.אבשלום כפור 26/03/2023 14:42הגב לתגובה זו5 0.סגור
-
7.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)אנונימי 25/03/2023 01:36הגב לתגובה זו4 0סגור
-
6.גייטס טען בהתחלה שה-GPT הזה לא יצליח, עד שהסבירו לו..לידיעת שלמה 24/03/2023 23:06הגב לתגובה זו4 3ומאז הוא מהלל את הכלי הזה. גם מול האינטרנט הוא היה שלילי בהתחלה, עד שהבין שזה כאן ולתמיד...והפך בתקשורת ל"נביא בעד האינטרנט". כך שגייטס היה מנהל מוכשר, אבל לא איש של חזון כמו אלון מאסק או סטיב ג'ובססגור
-
5.תודה רבה ושבת שלום (ל"ת)t.elimeleh 24/03/2023 20:38הגב לתגובה זו5 0סגור
-
4.שלמה בנקים בארהב ? דעתך ?סילבן 24/03/2023 16:46הגב לתגובה זו0 0בעקר jpm, bac, cסגור
-
3.MMM שלמה יקר מה קורה בורדי 24/03/2023 16:44הגב לתגובה זו4 0כתבת על ge על מיקרוסופט עד טבע על כל הגדולות... מתחת לאף קונגלומרט ענק 3m ירד ל100$ תשואת דיב' 6%משלם דיב' כ2900 שנה כבר... מה העתיד של החברה ? תודהסגור
-
רעיון טוב, אעשה זאת (ל"ת)שלמה גרינברג 25/03/2023 13:32הגב לתגובה זו6 0סגור
-
2.תודה רבה שלמה. מעניין מאוד.עמית 24/03/2023 16:02הגב לתגובה זו9 0brk.b msft זמן לאסןףסגור
-
1.לתועלת הקוראים הפאנץ' ליין מכתבת התמצית ששלמה הביארחלי 24/03/2023 12:34הגב לתגובה זו4 2בתחילת הטור: The last part of the bear can be vicious and highly correlated,” he said. “Prices fall sharply via an equity risk premium spike that is very hard to prevent or defend in one’s portfolio.”סגור