סטפן מונייה
צילום: לומברד אודייר

"קריסת הבנקים האמריקאיים היא אינה הנפילה הגדולה של 2008"

כך אומר סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר; לדבריו, הבנקים צפויים בתורם להחמיר עוד יותר את תנאי ההלוואות והאשראי, ויאטו במתן אשראי לצרכנים וחברות
דור עצמון |

"קריסת הבנקים בארה"ב והידרדרות השוק במהלך השבוע האחרון הגיעו לשיאם בעסקת חירום למכירת קרדיט סוויס לבנק המתחרה השוויצרי UBS ב-19 במרץ. למרות שמוקדם מדי לדעת אם זה ישיב את אמון השוק, המצב הנוכחי עדיין נראה שונה מאוד מזה שקדם למשבר הפיננסי של 2008", כך אומר סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר.

לדבריו, התפתחויות אלו מתרחשות על רקע עליית ריבית והידוק מוניטרי, וכתוצאה מכך תנאים פיננסיים קשים יותר שגרמו למשקיעים להיות זהירים. עם זאת, היום, בניגוד למשבר ב-2008 לבנקים יש עתודות הון גדולות יותר, במיוחד לבנקים הגדולים ביותר, שבהם דרישות ההון הוגדלו באופן משמעותי לאחר 2008. מעבר לכך, יש להם פחות חשיפה למשכנתאות סאב-פריים ולנדל"ן מסחרי, הרגולציה תוגברה, והרגולטורים הפיקו לקחים על החשיבות של פעולה מהירה ונחרצת.

ייתכן שגם מוקדם מדי לדעת מה יהיו ההשלכות המלאות הן על הבנקים והן על הכלכלה האמריקאית. לקוחות רבים מעבירים פיקדונות ממוסדות קטנים יותר לבנקים גדולים בארה"ב. ייתכן שבנקים קטנים ובינוניים יצטרכו להציע ריביות גבוהות יותר כדי לשמר מפקידים או לחפש מקורות מימון אחרים, הרבה יותר יקרים. שתי האופציות לא יסייעו לרווחיות שלהם.

האירועים האחרונים מרמזים שדרישות ההון הקיימות עבור בנקים גדולים יורחבו לכל מוסד פיננסי מלווה בארה"ב מה שיגרום לשווקים לתיקון נוסף ולדרישה של הון עצמי גבוה יותר וייצור פגיעה ברווחים. לאור הפגיעה, הבנקים צפויים בתורם להחמיר עוד יותר את תנאי ההלוואות והאשראי, ויאטו במתן אשראי לצרכנים וחברות.

כאשר משקיעים שוקלים את הסיכונים במגזר הבנקאי העולמי, הבנקים הסיניים פועלים בסביבה שונה מאוד. הם מדווחים שהם מושכים פיקדונות הודות ליציבות הנתפסת שלהם. בנקים סיניים רבים הם בבעלות ממשלתית, והמדיניות המוניטרית נשארת נוחה, עם תקנות המקלות על הלוואות בנקאיות, הנפקת אג"ח ומימון מניות. החסם העיקרי שלהם נותר היקף הלוואות נמוך יותר לתאגידים, אבל הכלכלה מתאוששת חזק.

בעיות במגזר הבנקאי ממחישות כיצד הכלכלה הריאלית מגיבה למחזור ההידוק המוניטארי של הפד. הסיכון הוא שתנאים פיננסיים מגבילים יותר ונזילות נמוכה יותר כתוצאה מכך עלולים להגביר נקודות תורפה שטרם זוהו בשווקים אחרים. כדי להקל על החששות הללו, הפד ובנקים מרכזיים גדולים אחרים, כולל הבנק המרכזי האירופי, ה-SNB, הבנק המרכזי של אנגליה, הבנק של קנדה והבנק של יפן הכריזו על פעולה מתואמת לחיזוק הנזילות העולמית.

אנו מתמקדים במספר מדדי הערכה כדי להעריך את ההשפעה המתמשכת על השווקים: ראשית, מדדי הדבקה, כולל שווקים לחובות מותנים להמרה שהונפקו על ידי בנקים - שהושפעו בצורה חדה מההתפתחויות האחרונות - כמו גם מדדי לחץ בשוקי הכסף, וכן תנועות במחירי מניות הבנקים. שנית, השימוש באמצעים שיסייעו להשבת הנזילות של הבנק המרכזי; תוכנית המימון החדשה של הפד כבר הייתה בשימוש נרחב. ולבסוף, ההשפעה על המדיניות המוניטרית העתידית, ובמיוחד האם הבנקים המרכזיים ימשיכו להעלות את הריבית.

קיראו עוד ב"גלובל"

במונחים של שוקי מניות, אנו שומרים על הציפייה שלנו שה-S&P 500 יסיים את 2023 סביב הרמות הנוכחיות של 3,900. עם זאת, מול סיכוני המיתון אנו רואים סבירות מוגברת שהמדד עלול לרדת ל-3,200. בהקשר זה אנו שומרים על רמות סיכון מאוזנות ולאחרונה הגדלנו מזומנים בתיקים. אנו ממשיכים לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות, ולהתאים את הקצאות התיק שלנו לפי הצורך.  

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה