דולר ארהב ארצות הברית
צילום: geralt, Pixabay

השימוש ביואן הסיני עולה והעולם מתרחק לאט מהדולר - יש לאמריקאים סיבה לדאוג?

למרות המשך העלאות הריבית הדולר נחלש בכ-10% מאז חודש אוקטובר בזמן שבעולם מתחילים לסגור עסקאות סחר במטבעות אחרים מהדולר - למה זה צריך להדאיג את הממשל האמריקאי
מתן קובי | (13)

ארה"ב היא המעצמה הגדולה ביותר בעולם מאז מלחמת העולם השניה - הדבר מתבטא בהיבטים רבים ושונים, אך המהותי שבהם הוא השימוש העולמי בדולר. הדולר מהווה את החלק הארי של אחזקות המט"ח של רוב מדינות העולם וחלקן אף משתמשות בו בתור המטבע הרשמי שלהן (כמו אקוודור או פנמה) ופה טמון הכוח של ארה"ב - היא יכולה "להדפיס" כמה דולרים שהיא רוצה, בין אם על ידי היקף האשראי במשק (באמצעות הריבית) או על ידי הנפקת אגרות חוב.

לאורך ההיסטוריה התאפיינו מעצמות בשליטה במטבע עם היקף השימוש הגדול ביותר בעולם, אך בסופו של דבר אף אחד מהם לא הצליח לשמור את מעמדו. אירועים רבים שהחלו להתרחש בחודשים האחרונים מעלים כעת נורות אזהרה לאמריקאים.

כבר עשרות שנים שעסקאות נפט בין מדינות, אפילו אם ארה"ב לא מעורבת, נעשות בדולרים. אותן העסקאות, אשר מגיעות לעשרות מיליארדי דולרים, מחייבות את כל מדינות העולם להחזיק כמות כזו או אחרת של דולרים - אי אפשר להתקיים בלי נפט ובלי דולר אין נפט. בתחילת השנה הכריזה ערב הסעודית, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, כי היא מוכנה לקיים עסקאות נפט אשר יעשו במטבעות אחרים שאינם הדולר. "אין שום בעיות בנוגע לדיונים על איך אנחנו מקיימים את הסכמי הסחר שלנו. אני לא חושב שאנחנו שוללים שום דיון שיעזור לשפר את הסחר העולמי" אמר שר האוצר הסעודי, מוחמד אל גיד'אן, בתחילת השנה.

בחודש ספטמבר האחרון, בעקבות התרחקות סין מהמערב והסנקציות על הרוסים, ענקית האנרגיה הרוסית גזפרום הודיעה כי תחל לסחור עם חברות סיניות ברובל ויואן, היום דווח בבלומברג כי היואן הפך להיות מטבע החוץ הנסחר ביותר ברוסיה. בנוסף, בשבוע שעבר דווח כי היואן תפס את המקום השני ברזרבות המט"ח של ברזיל (לאחר שהדיח את היורו).

היואן עדיין לא מהווה חלק גדול מסך הרזרבות של מדינות העולם - ברבעון השלישי של 2022 הנתון עמד על 2.75% בלבד, אך זה לא אומר שארה"ב יכולה לנוח על זרי דפנה. ככל שעוד מדינות יפנו ליואן או למטבעות אחרים בכדי לקיים ביניהן עסקאות, ערעור מעמדו של הדולר הולך וגדל.

בעולם מבינים כעת עד כמה הכוח שיש לארה"ב גדול ועד כמה היא מנצלת אותו לרעה. האינפלציה הנוכחית "תודלקה" בעיקר הודות להורדת הריבית בארה"ב בזמן הקורונה בנוסף לתמריצים שחילק הממשל האמריקאי לאזרחים שלו. כאשר הריבית בארה"ב יורדת כמות האשראי עולה, מה שמעלה את כמות הכסף הקיימת ומחליש את כוח הקנייה של כל דולר לעומת המצב שלפני הורדת הריבית. מצד שני, התמריצים הממשלתיים הובילו לאפקט דומה - אזרחים קיבלו דולרים בכדי לקנות מוצרים ושירותים ולתמרץ את הכלכלה.

הבעיה עבור שאר העולם היא שאין לו את היכולת להשפיע על אף אחת מאותן ההחלטות ובסופו של דבר הוא נתון למרותה של ארה"ב. מאז הקורונה אין כמעט מדינה שלא חוותה את העלייה באינפלציה, מדינות רבות חוות זאת כעת בצורה קשה אף יותר מזו של ארה"ב.

קיראו עוד ב"גלובל"

החשש של ארה"ב לא צריך להיות בהכרח מכיוון סין, אך ככל שמדינות מתרחקות לאט לאט מהמערב (סעודיה, סין, רוסיה, הודו) וככל שהשימוש בדולר הולך ופוחת, כוחה של המעצמה הגדולה בעולם עלול לרדת גם כן. במקום לחזק את האמון של העולם בדולר ביידן מעדיף כעת להתמקד בהעברת חוקים בזבזניים (חוק הפחתת האינפלציה או ביטול חובות הסטונדטים למשל) והיחסים בין שאר המעצמות רק הולכים ומתדרדרים, את ההשפעה ככל הנראה לא נוכל לראות בזמן הקרוב אך היא ללא ספק קיימת.  

תגובות לכתבה(13):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 8.
    אר 06/04/2023 08:01
    הגב לתגובה זו
    חוב עצום, איך האמריקאים יחזירו אותו
  • 7.
    ברי 04/04/2023 13:39
    הגב לתגובה זו
    שהפך את הדולר לדיקטטור של העולם.
  • 6.
    חיימקה 04/04/2023 06:23
    הגב לתגובה זו
    רק מטומטם יסמוך על דיקטטורה שבין לילה יכולה לקבל ג'ננה ולהלאים חצי מדינה כולל את הכסף של המשקיעים.
  • מיימוצה 04/04/2023 14:03
    הגב לתגובה זו
    הכתבה מספרת לך איך דיקטטורה "דמוקרטית" משנה את חוקי המשחק בג'ננה שלה, כי זה מתאים לה ( לכאורה) *פוליטית* הנהגה כלכלית לא תלאים עקב הנסיון הסובייטי - זה פשוט רע לכלכלה
  • הפוסל במומו פוסל 04/04/2023 12:56
    הגב לתגובה זו
    וחוץ ממדינות הבריקס (ברזיל, רוסיה, הודו , סין ודרום קוריאה) יצטרפו אליהן סעודיה, איראן, ניגריה, אינדונזיה, קניה , מיצרים ועוד כמה.. ויתחילו להשתמש למסחר ביניהן במטבעות שלהן במקום בדולר. מה לדעתך יקרה?
  • 5.
    ברק 04/04/2023 03:43
    הגב לתגובה זו
    איך שהמערכת עובדת עכשיו אם אני מחוץ לארצות הברית ואני צריך דולרים הבנק מייצר יורו דולרים שלא מגובים בכלום ונותן לי הלוואה, אם אני רוצה להוציא את הכסף הבנק משתמש בחוב אמריקני בסגנון של אג"חים או משכנתאות על מנת לקבל דולרים בשוק הריפו או ממש על יד מכירה. הבעיה שכמו ב2008 ועכשיו כשהריבית עולה ערך האגחים או המשכנתאות או החוב האחר יורד והגיבוי של החשבונות נדפק ואז בנקים קורסים כי הם לא יכולים להסיג מספיק כסף למושכים. כל מדינה שתרצה מטבע רזרבה לעולם תצטרך חוב ענק על מנת שיגבה חשבונות בחו"ל. בגלל שהמערכת בנויה כך הדרך היחידה שהיא תשאר יציבה ולא תתמודד עם הגרסא הזאת של דילמת טריפין היא אם מטבע הרזרבה הבינלאומי לא יהיה שייך לאף מדינה.
  • 4.
    היואן פחות בטוח מהביטקוין (ל"ת)
    אליאב 03/04/2023 22:57
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    כן יש מה לדאוג (ל"ת)
    אזרח 03/04/2023 22:12
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    ביום ש-$ ירד ממעמדו זה יהיה אסון (ל"ת)
    קשקש 03/04/2023 22:10
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    יש לה חוב אדיר שבחיים לא יוחזר.מדינה בפישטת רגל. (ל"ת)
    שי.ע 03/04/2023 22:07
    הגב לתגובה זו
  • ברק 04/04/2023 03:30
    הגב לתגובה זו
    ככה זה כשמדפיסים כסף
  • אין לך מושג באיזה מהירות החוב יוחזר (ל"ת)
    גד 03/04/2023 22:50
    הגב לתגובה זו
  • ספר איך זה יקרה (ל"ת)
    יחיאל 03/04/2023 23:18